Pages

Saturday, March 7, 2009

DUMINICA ORTODOXIEI. Cum putem să rămânem ortodocşi astăzi, in "era cipurilor"? PLIANT


În ce lume trăim ?
De ce a întrebat Mântuitorul Hristos dacă la a doua Sa venire va mai găsi credință pe pământ?
Vedem în lumea de astăzi că există din ce în ce mai multe posibilități să realizăm ceea ce dorim. Niciodată în istoria omenirii un om obişnuit nu a avut ca astăzi posibilitatea să călătorească în străinătate, să afle ce se întâmplă în alte țări din lume, să vorbească la mii de kilometri depărtare. Cu toate acestea părinții duhovniceşti ai vremii noastre ne avertizează că sfârşitul lumii nu este departe. Ne mai spun, de asemenea, că suntem în mare pericol de a ne pierde credința.
Cine are dreptate? Cei care ne spun că trăim în cea mai avansată, cea mai civilizată, deci cea mai bună societate care a existat pe pământ sau cei care ne spun că lumea a luat‐o într‐o direcție greşită şi se îndreaptă cu paşi grăbiți spre dezastru?
Pentru a ne lămuri trebuie să ne cercetăm fiecare starea noastră duhovnicească. Ce îmi doresc mai mult: să mă asemăn sfinților ori să am o situație bună în societate? Mă gândesc că voi muri şi voi trece printr‐o judecată a sufletului sau mă preocup de cele de aici ca şi cum nu aş muri niciodată? Ce efecte au asupra sufletului meu lumea în care trăiesc, ziarele pe care le citesc, serviciul pe care îl am, legile cărora mă supun?
Dacă vom fi sinceri, vom vedea că suntem interesați mai mult de bucuriile şi de plăcerile acestei lumi decât de viața veşnică. Dacă vom privi în adâncul inimii, vom vedea că acolo nu Îl aflăm pe Dumnezeu, ci preocuparea pentru binele şi confortul nostru.
De aceea, dacă am fi puşi să alegem între lepădarea de credință şi pierderea vieții, cu greu se vor găsi câțiva oameni a căror inimă să ardă pentru dragostea lui Dumnezeu şi să aleagă mai bine să moară decât să‐şi lepede credința.
Şi atunci, oare trăim noi în cea mai bună dintre societăți, dacă starea noastră sufletească este atât de rea?
Mulțimea de bunuri materiale, de informații şi de probleme pe care le avem L‐au izgonit pe Dumnezeu din inima noastră. Televiziunea, telefonia, internetul, distracțiile, goana după bani prin care credem că putem obține aproape orice, lipsa de rugăciune şi de spovedanie ne‐au pustiit sufleteşte. Dumnezeu, Viața noastră cea adevărată, este acum departe de sufletul nostru.
Creştini fiind, încercăm cu toate puterile să ne facem un rai pe pământ şi am uitat de veşnicie şi de Raiul cel adevărat!
În concluzie, toate binefacerile pe care le avem astăzi sunt coaja ademenitoare care înveleşte un fruct otrăvitor: cel al nepăsării față de suflet.
Duhul Ortodoxiei şi duhul lumii
Cum putem să rămânem ortodocşi în această lume, stăpânită de materialism şi de necredință, de cruzime şi desfrânare, de lupta împotriva lui Dumnezeu?
Trebuie să înțelegem duhul Ortodoxiei, trebuie să ne trăim viața în Hristos. Pentru ortodocşi, Dumnezeu nu este undeva departe, ci El se află permanent alături de noi pentru a ne ajuta să facem binele.
Viața în Hristos nu este însă numai bucuria de‐L avea pe Dumnezeu aproape, ci este şi nevoința de a nu ne depărta de Dumnezeu, de a nu păcătui, căci păcatul ne depărtează de Părintele Ceresc. În duhul ortodox ştim că, pentru a ajunge la bucurie, la Înviere, trebuie să trecem prin dureroasa luptă cu patimile noastre, care înseamnă o adevărată Răstignire.
De asemenea, trebuie să înțelegem duhul lumii în care trăim. Acesta este duhul plăcerii şi al egoismului. Acest duh ne spune să căutăm, mai presus de orice, plăcerea: să fac ceea ce vreau, ceea ce‐mi place, fără să îmi pese de sufletul celui de lângă mine. Căutând plăcerea, iar nu binele şi adevărul, omul se îndepărtează de Dumnezeu, până la a‐I deveni cu totul potrivnic.
Patimile ne robesc sufletul şi ne întunecă mintea. De aceea s‐a ajuns ca răului să i se spună bine, iar binelui rău.
Iată un exemplu al acestei înțelegeri răsturnate a lucrurilor: anul acesta, în luna ianuarie, s‐a finalizat în Scoția un proces pentru încredințarea creşterii a doi copii a căror mamă se droga şi nu putea să mai aibă grijă de ei. Frații au fost solicitați de bunicii lor şi de un cuplu de homosexuali. După trei ani de proces, justiția a încredințat copiii spre creştere celor doi homosexuali, motivând că bunicii copiilor sunt prea bătrâni.
Căutarea plăcerii prin orice mijloace a făcut ca pornografia să fie promovată tot mai mult, victime fiind în special tinerii şi elevii, începând de la şcoala generală. Punând plăcerile trupeşti mai presus de viața omului, în lumea „civilizată” de astăzi se fac în fiecare an 150.000.000 de avorturi (da, 150 de milioane!), foarte multe dintre mame având sub 18 ani. Acestora li se adaugă alte sute de milioane de copii ucişi prin metodele contraceptive.
Căderea duhovnicească pe care o constatăm în sufletele noastre şi în întreaga societate este cauzată de faptul că nu trăim în duhul Ortodoxiei, ci în duhul lumii.
Iar duhul lumii este potrivnic Ortodoxiei.
Din acest duh al lumii a izvorât în acest an o nouă provocare: introducerea cipurilor în documentele personale. O judecată limpede arată că ele vor ajuta la instaurarea unei viitoare dictaturi mondiale, în care, având în vedere mersul de acum al politicii mondiale, creştinii vor avea de suferit.
Gândul multor credincioşi s‐a îndreptat la profeția din Apocalipsă, potrivit căreia la sfârşitul lumii tuturor oamenilor li se va impune pecetluirea pe mâna dreaptă sau pe frunte cu semnul Antihristului. Cei care vor refuza nu vor mai putea cumpăra şi vinde nimic, fiind practic excluşi din societate.
Ce avem de făcut? Primim aceste acte sau nu?
Luând ca temei învățătura Bisericii, înțelegem că primirea actelor în forma actuală nu reprezintă pecetluirea finală.
Însă acceptarea lor este unul dintre ultimii paşi înaintea pecetluirii finale. Primindu‐le, intrăm pe un drum care, dacă nu va fi părăsit, va duce la acceptarea pecetluirii pe mână şi pe frunte, deci la apostazie.
Dacă primim acum paşapoarte şi carnete de conducere cu cipuri, vom primi peste câțiva ani şi cărțile de identitate cu cip. Ne vom obişnui cu ele şi înlesnirile pe care ni le oferă vor deveni fireşti. Apoi se va spune că, pentru a preveni pierderea sau furtul, este mai eficientă implantarea cipului în trupul omului şi că locurile cele mai potrivite sunt mâna dreaptă şi fruntea. Va mai trece o perioadă şi implantarea lor va deveni obligatorie. Atunci ne va fi foarte greu să renunțăm la ele şi la toate comoditățile pe care le oferă.
Să încercăm să refuzăm acum primirea acestor acte! Iar dacă nu o putem face, să fim conştienți că mai târziu ne va fi mult mai greu…
Vremurile în care trăim devin din ce în ce mai grele. Pentru a rămâne ortodocşi avem nevoie de harul Duhului Sfânt.
Sufletul nostru se umple de Duhul Sfânt prin Tainele Bisericii. Îl primim prin rugăciune, prin spovedanie, prin Sfânta Împărtăşanie. Doar El ne va da cunoştința şi puterea de a trăi în duhul Ortodoxiei şi ne va ajuta să biruim ispitele la vremea potrivită.
De aceea, principala noastră strădanie trebuie să fie dobândirea harului Duhului Sfânt. Dacă nu avem agonisit harul, la vremea încercării credinței nu vom avea putere să rezistăm şi ne vom lepăda de Dumnezeu.

* * *
„Rădăcina şi viața poporului nostru, înaintea lui Dumnezeu, este credința cea dreaptă în Hristos, adică Ortodoxia.
Ştefan cel Mare n‐a fost baptist! Mircea cel Bătrân n‐a fost evanghelist sau adventist! Alexandru cel Bun n‐a fost martorul lui Iehova. Nici o sectă nu exista în țara noastră pe atunci.
Să ținem credința noastră pe care au ținut‐o toți voievozii şi toți românii cei adevărați. Dacă vrei să fii fiu adevărat al lui Hristos şi al Țării Româneşti, să ții credința cea dreaptă, ortodoxă, pe care o ținem de două mii de ani. Dacă nu, nu eşti fiu al lui Hristos şi al Bisericii, eşti străin de neamul românesc.”
Arhimandrit Cleopa Ilie
* * *
„Astăzi trăim în anii Apocalipsei. Toată această situație ce s‐a înstăpânit ne vorbeşte în acest sens. De aceea cu atât mai mult acum trebuie să ne sprijinim pe rugăciune şi să luptăm împotriva răului prin rugăciune.”
Cuviosul Paisie Aghioritul
* * *
„Dar Fiul Omului, când va veni,
va găsi, oare, credință pe pământ?”
Luca 18, 8
* * *
„Şi ea (fiara) îi sileşte pe toți, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogați şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să‐şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte, încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei. Aici este înțelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.”
Apocalipsa 13, 16‐18
Duminica Ortodoxiei
2009


PETRU VODA. Parintele Iustin Parvu in Duminica Iertarii

RAPA ROBILOR. Parintele Arsenie despre Aiudul de ieri, Manastirea si Centrul Cultural de azi, Dumnezeu si Smerenia


Parintele Arsenie Papacioc da o lectie despre smerenie in contextul unei discutii legate de ce trebuie facut la Aiud: o Manastire si/sau un centrul cultural sau, poate, o Manastire cu un centru de studii anticomuniste asupra martiriului eroilor romani. Pe 9 Martie, de ziua Sfintilor Mucenici, urmeaza sa fie pusa piatra de temelie de catre PS Andrei Andreicut.

Friday, March 6, 2009

REINTREGIREA ROMANIEI. Basarabia Romana vs "Basarabia" Moldo-Ucraineana

From: Roncea G
Subject: [Reintregirea_Romaniei] Apel pe adresa liderilor asociatiilor de basarabeni
To: Reintregirea_Romaniei@yahoogroups.com
Date: Thursday, March 5, 2009, 5:05 PM

E Post mai baieti, ce v-a apucat de va luati la cearta sa rada rusoii de voi. Si nu inteleg cine cu care are probleme.
ce daca sunt mai multe organizatii de basarabeni? Ce daca unii sunt, firesc, membri ai unor partide? Cred ca au acest drept constitutional pana si cetatenii (vremelnicei) R.M.
Diabolizarea reciproca va loveste pe toti, iar atacurile la persoana nu fac decat sa va scada la gramada credibilitatea. Cred ca va pierdeti timpul inutil in dispute sterile, alimentate din orgolii de neinteles la varsta voastra.
Imi cer scuze ca intervin in "dialogul" vostru, imi permit sa comentez deoarece am calitatea de fondator si - la un moment dat - unul dintre conducatorii Ligii Studentilor din Romania, organizatie cu caracter anticomunist combatant care intrunea studentii principalelor centre universitare din Romania - cel putin 30 000 cu carnet si cotizatie si inca vreo 60 000 sustinatori. Pana una alta toate organizatiile basarabenilor din Romania, cate or fi ele, legal sau nu constituite, nu cred ca pot aduna sau proba faptul ca au mai mult de cateva sute de sustinatori.
Desi cred ca sunt totusi vreo cateva mii de tineri basarabeni la studii, sau cu alte treburi, pe aici prin Romania. Sunt convins ca printre ei se afla cativa de exceptie, cu rezultate in plan universitar comparabile studentilor romani bastinasi.
Poate nu sunt intotdeauna lideri innascuti printre ei si poate nu cei mai buni la invatatura ajung sa conduca. Poate nu toti cei care au un IQ ridicat sau un nivel de cunostinte adecvat sunt capabili sa construiasca o organizatie, sa faca un proiect sau sa creeze un curent civic.
Asa ca, deseori, in plan civic sunt valizi doar cei mai reactivi, nu neaparat cei mai buni. O spun din chiar perspectiva mea, personala. Cred ca ar trebui sa va concentrati mai degraba pe ideea asocierii intre voi decat pe disociere.
Pana una alta eu observ ca transferati disputele politice de la Chisinau la Bucuresti sau aiurea. Ma indoiesc insa ca la varsta voastra chiar stiti cu ce se mananca politica, fie ea de Dambovita sau de Bac.
Si la Bucuresti si la Chisinau sub stratul murdar al disputei politice clocotesc butoaie cu jeg, iar miasmele otravitoare ale politichiei nu vad cum v-ar putea atrage, decat doar daca aveti nasul foarte tare si va place putoarea sufuroasa...
Si noua, acum vreo 20 de ani, ne-a fost foarte greu sa strangem zeci de ligi si asociatii intr-un organism mare, Liga Studentilor din Romania. Si asta in conditiile in care liderii care au generat acest proiect aveau deja la activ puscarie, cafteala incasata de la minerii si securistii lui Ilici si duceam in carca totodata prestigiul Pietei Universitatii, cea mai consistenta manifestare anticomunista in plan european din ultimele decenii.
Ce aveti de fapt de impartit, voi cei care va aflati in Romania la studii? Daca va luptati pentru Basarabia, daca miza voastra reala este dragostea de Romania, ce va impiedica sa va uniti fortele si asa precare, sa va adunati trei zile intr-un loc, (asa am facut si noi candva), sa va certati pana nu mai puteti sa varsati raul din voi si apoi sa va strangeti mainile si sa faceti cu totii ceva Pentru Romania, nu pentru mamaleone, pentru mai stiu eu ce pricajit de partidulet de te miri unde?
Sunteti generatia de maine a Basarabiei, dar va ancorati inca in trecutul si mizeria politica a unui Chisinau care este pe duca. Nu inteleg cum de va lipseste viziunea (geo)politica, voi care sunteti de regula atat de senzitivi la marile miscari din spatiul Rasaritean. Daca un colos cum este Ucraina sta sa plesneasca, va imaginati ca R.M va fi vesnica?
Voi care stiti a citi in limba rusa, chiar nu vedeti ca se intampla in spatiul acela care a fost atata vreme o puscarie a popoarelor, un moloh al Raului caruia i-a sunat ceasul?
Daca va asumati o responsabilitate - cea a conducerii si organizarii generatiei voastre catre un proiect identitar, de ce nu coborati din abstractie (si din futilitatea unor certuri juvenile) si nu va adunati pentru a concepe un plan comun, valid, pragmatic care sa devina cadru de lucru pentru cei care vor veni dupa voi.
Studentia nu e vesnica, statutul pe care il aveti astazi este efemer. In loc sa va aruncati pietre in cap unii altora, mai bine construiti o temelie, o fundatie pentru Basarabia, pentru copiii care au nevoie de Limba si de Istorie pentru a-si defini identitatea, care au nevoie de cultura si spiritualitate pentru a se intregi ca persoane responsabile care inteleg si isi asuma enormele jertfe ale atator eroi ai acestui Neam.
E plin de sangele si de oasele buneilor nostri pamantul Basarabiei, pamantul Romaniei, fiecare palma de loc este indesata cu morti. Macar acum in Post, in intervalul rememorarii Jertfei supreme, amintiti-va de generatiile trecute de romanii care s-au jertfit pentru ca noi sa vorbim inca in romaneste, sa ne bucuram de o oarecare libertate, amintiti-va de alti tineri studenti, ca si voi, care au sfintit acest pamant al Romaniei prin moartea lor martirica - un Gafencu, un Vulcanescu, oameni care au definit dimensiunea tragica a existentei romanesti, tineri care au dus pe verticala, catre cer, marturia luptei pentru neam, pentru tara si credinta...
Cei care va imboldesc din spate, cei care va dezbina, sunt cei care vor sa va controleze, sa va transforme in dusmani, sa va epuizeze energia si buna credinta, si sa va termine ca generatie. E nevoie oare sa va spun eu cine sunt aceia care va lucreaza, eu cel care am fost la vremea mea, demonizat de aceleasi forte pentru ca organizam trasee ale cartii romanesti catre Basarabia, pentru ca am (re)desenat un Drum al Crucii de la Chisinau la Bucuresti, pentru ca organizam proteste in fata Ambasadei Rusiei la Bucuresti in care ceream rusoilor sa-si mute cizma din Basarabia, care am scris pana mi-a cazut mana din umar, de aproape doua decenii, despre Basarabia si Bucovina, despre pamantul neamului meu de unde a fost izgonita bunica mea, cea care, din copilarie, mi-a insurubat numele Basarabiei in minte?
Imi cer iertare inca odata pentru Apelul acesta al meu, dar acest forum, dedicat unui concept identitar de colosala importanta, Reintregirea Romaniei, ar trebui sa devina un factor de unire iar nu dezbinare, cred eu.
" Prin invierea Sa Hristos a inviat lumea, inviindu-ne si pe noi spre viata de veci, caci El este Invierea si Viata" (Ioan XI, 25)

VOCI CURATE. Sigur ca Ciutacu are dreptate: el n-a turnat si CNSAS nu l-a informat. Iar mie mi-e sila, cand stiu ca CNSAS a spalat agentii dovediti

Iertăciune cu plecăciuni: n-am turnat!
De Victor Ciutacu
Acum vreo trei anisori, legendarul luptator cu fantasmele comunismului care e Victor Roncea depunea, prin Civic Media, o solicitare de verificare colectiva a sefilor din presa din punctul de vedere al trecutului lor (ne)securist. Extrem de prompt, CNSAS ne-a trimis, tuturor celor de pe lista cea lunga, un soi de somatii, prin care ni se cerea sa producem urgent, cu numar de inregistrare, un set de documente si sa ne prezentam rasi, tunsi, frezati, la o anumita data, la sediul central al institutiei. “Eleganta” solicitare mai cuprindea si o alternativa: cica, daca nu simteam nevoia sa ne spovedim in fata vanatorilor de securisti, eram liberi sa demisionam din functiile de la privatii care ne plateau lefurile.
Disciplinat cum ma stiti, le-am trimis documentele, da’ - vai, ce rusine! - nu am binevoit sa ma prezint la CNSAS, intrucat nu simteam nevoia sa ma justific in fata nimanui. Am ales o baie-n piscina imperiala a hotelului Delphin Palace Lara. Bineinteles ca marea urgenta nu si-a gasit raspuns, cu exceptia circului mediatic, ani de zile, timp in care am ajuns redactor sef, dar aseara am avut surpriza sa primesc un sms de la o colega care ma anunta ca nu sunt nici securist si nici macar turnator dovedit, fapt atestat printr-o lista intreaga de verdicte de necolaborare, care zace de prin decembrie pe site-ul CNSAS. Verdicte pe care n-a binevoit nimeni sa ni le comunice oficial pana acum, la fel ca si somatiile ultimative.
Banuiesc ca, daca (vorba lu’ nea Micky) “ma gaseau astia maior”, aflam asta, pe surse, din Evenimentul Zilei sau Cotidianul. Dat fiind, insa, ca soarta le fu cruda cautatorilor de scheleti prin dulapurile celor nealiniati, nu mai ramane decat de speculat varianta ca as fi activ si nu m-au deconspirat colegii de serviciu:)
P.S. Mi-ar fi placut sa-i gasesc pe lista aia si pe I.T. Morar, TRU sau Radu Moraru. Si, evident, sa primesc instiintarea pe hartie, ca si convocarea la autodemascare.
http://www.ciutacu.ro/

P.S. al meu (V.R.): Si mie, in ce-i priveste pe primii doi! Dar dintre cei mai importanti - chiar chemati la audieri, gen Smaranda Enache - inca mai lipsesc multi de pe lista alba a CNSAS... Iar pe unii ii am chiar eu la dosar. Asa ca astept sa vad ce mai da CNSAS-ul si, dupa aceea, te asigur tizule, ne vom distra pe cinste!

Profetiile lui Dannion. Lovit de fulger in cap, un predicator gaseste drumul luminii

"The quickest way to change the world is to be of service to others. Show that your love can make a difference in the lives of people and thereby someone else's love can make a difference in your life. By each of us doing that and working together we change the world one inner person at a time."
Dannion Brinkley
Contact Dannion Brinkley at http://www.lightstreamers.com/DB-feedback.htm.
Visit Dannion Brinkley's web-site at http://www.lightstreamers.com/dannion_brinkley.htm.
E-mail Me At: w5www@yahoo.com
CLICK HERE TO GO TO THE SUPERNATURAL ZONE

PARINTELE Petru Vanvulescu, ucenic al lui Arsenie Boca, despre cipul Parintelui Costel Stoica: „o vorbă de prost gust influenţată de interese lumeşti”

„Biometria este o stiinţă fără Dumnezeu”
- a spus părintele Petru Vanvulescu într-o conferinţă la Oradea

Joi 5 martie 2009 a avut loc la Teatrul Arcadia din Oradea conferinţa cu tema „Părintele Arsenie Boca – craiul duhovnicesc al Ardealului”. Invitatul conferinţei a fost preotul Petru Vanvulescu din Sibiu, ucenic al duhovnicului Arsenie din Ardeal. S-a vorbit despre viaţa şi învăţăturile părintelui Arsenie Boca, şi s-au discutat chestiuni de actualitate atât din viaţa religioasă cât şi în plan cultural. Conferinţa a fost organizată de ASTRADROM – Oradea în colaborare cu alte asociaţii culturale şi religioase din localitate. Au participat peste 300 de persoane.

„A avut dreptate părintele Iustin Pârvu”
În cadrul conferinţei pr. Petru Vanvulescu a criticat cultura laică profană care afectează negativ subconştientul moral şi intelectual al individului aducând critici dure şi la adresa piesei de teatru „Evangheliştii”: „Intelectualii noştri ar trebui să promoveze o cultură a duhului şi nu una a lumii acesteia viciate cum este şi cazul deja binecunoscut al acestei doamne Pipidi Mungiu Alina Tatiana care şi-a bătut joc de evanghelişti tocmai într-o ţară ortodoxă, aici, la noi la români”.
Ucenicul părintelui Arsenie Boca a catalogat afirmaţia purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, pr Constantin Stoica, drept „o vorbă de prost gust influenţată de interese lumeşti”. „A spus că va fi primul care va lua cipul biometric. Nu i-a fost ruşine? Mulţi dintre ei sunt interesaţi cum să îşi apere scaunul şi câştigul material. A avut dreptate părintele Iustin când a zis că suntem chemaţi la mucenicie. Biometria este o stiinţă fără Dumnezeu. Nu cartonul ne deranjează ci faptul că suntem manipulaţi, teleghidaţi, controlaţi sub numele unor bune intenţii, aşa le zic ei anti-terorism. Deocamdată poate se vor linisti puţin lucrurile dar sunt sigur că vor reveni din nou cu o forţă mult mai mare.” spune preotul Vanvulescu.

„Pr. Constantin Stoica să işi ceară scuze”
Secretara ASTRADROM, Anca Budău, a spus după terminarea conferinţei, prin telefon, că asociaţia îşi menţine în continuare poziţia faţă de îndosarierea populaţiei sub formă electronică şi îl îndeamnă pe pr. Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române să îşi ceară scuze faţă de monahia Ecaterina Fermo şi de feţele bisericeşti pe care le-a jignit prin declaraţiile sale: „O cunosc personal şi o admir pe maica Ecaterina pentru curajul ei de a demasca dedesupturile tehnologiei RFID, lucruri pe care sinodul BOR le trece sub tăcere în mod voit. Cei care o condamnă pe maica Ecaterina probabil fac parte din conspiraţia ce se ascunde in spatele acestor acţiuni, sau poate le este frică, sau poate că sunt corupţi iar când spun asta nu mă refer doar la pr. Stoica”. În discuţia avută cu doamna Budău aceasta a mai spus: „Ţinând seama că înainte de 1989 mulţi ierarhi ai BOR erau supuşi curentului comunist iar după 1990 s-au supus curentului occidental, ei au doar o putere juridică în Biserică dar nu şi credibilitate morală”.
Am contactat telefonic şi pe Ancuţa Avram, preşedinta ASTRADROM. Aceasta a spus că în curând asociaţia va emite un comunicat oficial referitor la această problemă: „Introducerea cipurilor biometrice nu e o chestiune strict religioasă ci în primul rând o problemă civică, o problemă ce priveşte drepturile unei persoane indiferent de religie, etnie, sau opţiune politică”.
Diana Morar
Foto: M Eftimie

STIRI RFID. S-a trezit si HotNews: O mie de euro pentru un pasaport biometric sarbesc falsificat (cam mult, zic eu)

Pasapoartele biometrice-controversa continua
Si totusi pasapoartele biometrice se pot falsifica. Dupa ce ziarul sarbesc Politika relata la sfarsitul anului trecut despre faptul ca politia sarba a arestat o retea de falsificatori de pasapoarte biometrice, infractiunile de acest gen s-au inmultit in tara vecina.
Conform presei sarbe aparatura pentru falsificarea lor costa intre 5000-6000 de euro. Falsificatorii vand pasapoartele biometrice falsificate retelelor mafiote cu 20 de euro bucata, iar acestia le revand pe piata neagra cu o mie de euro.
Politia nu a oferit insa informatii despre metodele prin care pasapoartele biometrice erau falsificate.
Autoritatile sarbe sustineau anterior ca pasapoartele biometrice sunt cele mai moderne din Europa, avand 7 nivele de siguranta in plus fata de cel vechi si fiind practic imposibil de falsificat.
Serbia a introdus pasapoarte biometrice inca de anul trecut, dar la presiunea Bisericii Ortodoxe Sarbe a lasat cetatenilor sai posibilitatea de a opta intre acestea sau vechile pasapoarte.
Publicatia britanica "The Times" a facut un experiment in cadrul caruia un specialist a clonat cipurile de pe doua pasapoarte britanice si a implantat imagini digitale ale lui Osama ben Laden si ale unui atacator sinucigas. Cipurile au fost considerate autentice de un program de citire a pasapoartelor utilizat de agentia ONU.
Testele au fost efectuate de Jeroen van Beek, cercetator in securitate de la Universitatea din Amsterdam. El a folosit un cod de programare cunoscut de public, un cititor de carduri de 78 de dolari si doua cipuri RFID de 19 dolari, reusind sa cloneze si sa manipuleze in mai putin de o ora doua cipuri pana la nivelul in care puteau fi plantate intr-un pasaport fals sau furat.
Hackerii olandezi au reusit sa demonstreze acum cateva luni vulnerabilitatea noilor pasapoarte electronice, dupa ce un act falsificat, cu poza lui Elvis Presley, a fost recunoscut ca fiind autentic de un scanner amplasat pe aeroportul Schiphol din Amsterdam. Pe ecranul automatului apar urmatoarele informatii: Elvis Aaron Presley, nationalitate americana, nascut in 8 ianuarie 1935, alaturi de poza si de seria pasaportului.
Intr-un video postat pe siteul http://www.freeworld.thc.org/ ("THC" = "The Hacker's Choice"), o persoana al carei chip nu se vede in inregistrare introduce pasaportul in aparatul de scanare.
Surpriza: nicio alerta nu este emisa, iar pasaportul este recunoscut ca fiind autentic.
Pe pagina anuntata, hackerii descriu pasii care trebuie urmati pentru producerea chip-ului, furnizand inclusiv codul sursa.
de Ionut Baias HotNews.ro
Vineri, 6 martie 2009, 16:56
Actualitate Esenţial

OSTROV. O fila de pateric in imagini: “Ostrov” (filmul integral, subtitrat in ro)


Semnal de http://laurentiudumitru.ro/blog/

PARINTELE Proclu despre cip: “Nu-s uniti Prea Sfintitii. Fiecare se da in dos si sa ramana Prea Sfintit“. “Ii de plans Biserica. E vanduta Biserica!“

“Amu`, cultu-i liber. Care vrea sa se duca-n iad, poa` sa se duca, ca nu-i pusa nicio bara. Care vrea sa se duca-n rai, numai asa vom putea, daca ne vom smeri si vom lasa rautatea si sa iubim…“.
“Daca Bunul Dumnezeu ar duce-n rai pe toti maniosii si nervosi, nu se mai cheama rai, se cheama iad “
“Si toti care au duhovnic si vin si pe la mine, ii de folos, iar care vin la mine si nu se duc la duhovnic, sunt de plans”.
“Care are pe Duhul Sfant, il simti ca nu vrea sa ieie cipu`. Ca cipu` are si ‘cornite‘“.
“Lucrarea asta diavoleasca o poate cunoaste numai aceia care au smerenie si cauta sa faca voia lui Dumnezeu, cauta sa nu depaseasca pe constiinta. S-adeseori trebuie sa intrebi pe constiinta: constiinta, spune drept, daca mor amu`, ma mantuieste Bunul Dumnezeu?“
“Sfanta Scriptura spune tot ce este in timpul de astazi“.
“E prigoana Bisericii… pentru ca multi au ajuns mari prin interes. (…) Interesul poarta fesul”.
“Are mare insemnatate cine-a ajuns sa doreasca mantuirea tuturor. Trebuie sa fim asa…: Toti pentru unul si unul pentru toti, unul pentru toti si toti pentru unul!”
“Ca mi-a spus asa un parinte: cand m-oi pune la rugaciune si nu pot plange, is mort de viu”.
“A vazut candva, cineva la televizor, dar nu amu`, demult, a vazut o albina, care mergea c-un `ciur intr-o barca, si c-un `ciur in alta barca, si cu fundul prin apa. Asa sunt aistia care iau cipul si vor sa fie si crestini. Poa` sa fie cat de mare sau cat de mic!
- Pai daca posteste, se roaga, se smereste, merge la biserica?
- Si diavolul merge la biserica!”
“Nu-s uniti Prea Sfintitii. Fiecare se da in dos… si sa ramana Prea Sfintit“.
“- Sunt crestini care spun asa: Eu primesc actele cu cip, dar in inima raman crestin, nu ma lepad in inima…
- Ii minciuna!”.
“Ii de plans Biserica… E vanduta Biserica!“.
“Daca crestinii se vor uni cu Parintii, daca se unesc Parintii cu Biserica, se unesc Parintii cu poporul…., trebuie sa fie una cu poporul…“
“Vrea sa prigoneasca Biserica… ai nostri. Ai nostri sunt contra la ai nostri!”.
“Comunistu` ii foarte mult ascuns in biserici!”
“Daca n-are sa fie Biserica unita cu poporul, ii de plans!”
“Cine are evlavie la cip, are si pe Antihrist. Si toti acei care-i impung pe crestini au duhul lui antihrist. Poa` sa fie cine`a fi ei!”
Apologeticum: VIDEO : Parintele pustnic Proclu ne vorbeste despre microcip si despre decizia sinodului

NOU MEMORIU CATRE GUVERN in urma unui Raspuns in doi peri al Ministerului de Interne in privinta Pasapoartelor Biometrice

Memoriu-raspuns privind aspecte ilegale ale introducerii Pasapoartelor Electronice

Catre: Guvernul Romaniei
Domnului Prim Ministru Emil Boc

CC: Ministerul Administratiei si Internelor
Directorului General Chestor de Politie
Luncasu Silviu-Cristian

Domnule Prim Ministru al Romaniei,

In urma unei Adrese pe care v-am inaintat-o la inceputul anului pentru a va semnala, in numele a 100.000 de semnatari, o Hotarare a Guvernului Tariceanu care sfideaza drepturile omului si libertatea cetatenilor Romaniei, respectiv HG 1566/2008, privind pasapoartele electronice/biometrice, am primit de la Ministerul Administratiei si Internelor raspunsul Nr. 500092, din 02.03.2009, pe care vi-l atasez alaturat.
In acesta se afirma ca, in urma Adresei "prin care vă exprimaţi nemulţumirea faţă de obligativitatea introducerii cipurilor biometrice în documentele de identitate şi de călătorie, vă comunicăm următoarele: În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 557 din 26 aprilie 2006 privind stabilirea datei de la care se pun în circulaţie paşapoartele electronice, precum şi a formei şi conţinutului acestora, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 31 decembrie 2008 au fost puse în circulaţie paşapoarte electronice, şi nu acte de identitate cu cip".
Dupa care ni se ofera o lectie de semantica birocratica asupra diferentei dintre "acte", "acte de identitate" si "acte de calatorie", fara insa a se raspunde la fondul problemei care, dupa cum reiese chiar din prima fraza a raspunsului, a fost inteles perfect.
Drept urmare, tin sa va multumesc si Dvs si Chestorului care semneaza raspunsul MAI, insa, dupa cum, repet, e clar ca s-a inteles, discutam atat despre pasapoarte electronice, indroduse deja de la 1 ianuarie 2009, fara absolut nici o dezbatere publica, nationala, stiintifica, etc, cat si despre "actele de identitate", care, conform Ordonanţei de urgenţă nr. 184 din 25/11/2008 (Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cărţii electronice de identitate), vor fi introduse, tot obligatoriu, de la 1 ianuarie 2011.
Va atragem atentia ca, in ambele cazuri, avem de a face cu incalcarea legii si a drepturilor cetatenesti, din urmatoarele motive, pe care vi le expunem mai jos si pentru care va solicitam sa ne raspundeti punctual, tinand cont de faptul ca numarul semnatarilor creste de la o zi la alta si intr-o zi va depasi 500.000, ceea ce, credem noi, conteaza, atat pentru Guvern cat si pentru MAI dar mai ales pentru libertatea romanilor.
Expunerea problematicii:
La începutul acestui an romanii au aflat ca de la 1 ianuarie 2009 au fost introduse, cu titlu obligatoriu, pasapoarte biometrice, ca masura premergatoara introducerii, de la 1 ianuarie 2011, a cartilor de identitate cu cip biometric pentru toti cetatenii Romaniei. Acestea diferă de actele de identitate de până acum prin încorporarea unui cip electronic de tip RFID – dispozitiv de identificare prin unde radio – care conţine informaţii personale, între care imaginea facială şi amprentele. Cipul devine astfel elementul esenţial de identificare a fiecărei persoane si este considerat periculos atat de organisme medicale americane cat si de foruri ale Uniunii Europene (vezi atasat Avizul Comitetului Economic si Social European privind identificarea prin unde radio - RFID).
Hotararea de Guvern poarta numarul 1566/2008 si a fost semnata si contra-semnata de ministrul de Interne din 15.12.2008, Cristian David si de prim ministrul Romaniei de la acea data, Calin Popescu Tariceanu.
Hotararea a fost data pe final de mandat si nu a fost precedata de absolut nici o consultare publica, dupa cum prevad normele Uniunii Europene si Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică ca şi Regulamentul 2252/2004 al C.E.. Proiectul legislativ a ajuns la Camera Deputatilor.
Pe 19 Februarie 2009, Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului o dat o Hotarare in care afirma ca Guvernul precedent a incalcat prin HG 1566/2008 normele democratice si face Apel la autoritati si la Presedintele Romaniei pentru redresarea situatiei afirmand printre altele: "Argumentul că acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea şi urmărirea delicvenţilor constituie o ofensă la adresa întregului popor român, care nu poate fi tratat ca o bandă de infractori. Dimpotrivă, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea şi intimitatea oamenilor, drepturi consfinţite nu numai de legile civile, ci şi de normele religioase". Sfantul Sinod al BOR a solicitat o alternativa la acest sistem. Oferta MAI de pasapoarte temporare obtinute in regim de urgenta pentru o perioada de doar 6 (sase) luni nu este acceptabila.
La Apelul duhovnicului Iustin Parvu si a societatii civile preocupata de apararea drepturilor constitutionale si a libertatii umane s-au strans pana la aceasta data peste 125.000 de semnaturi de protest care ne obliga sa va solicitam sa supuneti atentiei cererea noastra care se bazeaza si pe urmatoarele considerente juridice:

1. Considerente preliminare:

Autorităţile competente au avut în vedere la introducerea acestor acte cu elemente de siguranţă tip cip şi biometrice îmbunătăţirea securităţii cetăţenilor şi prevenirea şi combaterea infracţionalităţii si a fraudelor constând în falsificarea acestor documente.

2. Aspecte procedurale care au fost încălcate prin actele normative intrate în vigoare, referitoare la actele electronice.

Aceste acte sunt:
- H.G. 557/2006 privind stabilirea datei de la care se pun în circulaţie paşapoartele electronice, precum şi a formei şi conţinutului acestora
- H.G. 1566/2008 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 557/2006 privind stabilirea datei de la care se pun în circulaţie paşapoartele electronice, precum şi a formei şi conţinutului acestora
- O.U.G. 94/2008 pentru stabilirea unor măsuri privind punerea în circulaţie a paşapoartelor electronice, precum şi producerea altor documente de călătorie
- O.U.G. 207/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
Lege nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
- Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în pasapoarte si în documente de călătorie emise de statele membre

Având in vedere că aceste prevederi prezintă un impact deosebit asupra persoanei umane considerăm că lipsa informării de către autorităţile emitente a cetăţenilor, cei care de fapt sunt vizaţi direct prin introducerea actelor, reprezintă o vătămare vădită a dreptului acestora de a aprecia dacă aceste măsuri aduc atingere sau nu drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Mai mult, faptul ca aceste reglementări nu au fost puse în dezbatere publică, apelându-se la modalităţi excepţionale de legiferare în sensul că au fost adoptate aceste măsuri prin intermediul actelor normative emise de Guvern în regim de urgenţă, amplifică vatamarea.
Dacă aceste norme s-ar fi supus dezbaterii publice la nivel naţional, potrivit Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică şi Regulamentului 2252/2004 C.E., s-ar fi creat posibilitatea ca atat populatia, cat si Biserica, ca si societatea civilă si academica a Romaniei să-şi exprime punctele de vedere.
Prin modul de reglementare al acestor acte normative au fost încălcate următoarele dispoziţii din Legea 52/2003:
„ Art. 1. - (1) Prezenta lege stabileşte regulile procedurale minimale aplicabile pentru asigurarea transparenţei decizionale în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, alese sau numite, precum şi al altor instituţii publice care utilizează resurse financiare publice, în raporturile stabilite între ele cu cetăţenii şi asociaţiile legal constituite ale acestora.
Art. 6. - (1) În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la această acţiune în site-ul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului, şi să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. Autoritatea administraţiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informaţii.
(2) Anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţă publicului, în condiţiile alin. (1), cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice. Anunţul va cuprinde o notă de fundamentare, o expunere de motive sau, după caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum şi termenul limită, locul şi modalitatea în care cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.’’
De asemenea, prin aceste acte normative au fost încălcate şi dispoziţiile Regulamentului 2252/2004 C.E. care prevede în mod imperativ faptul că trebuie transpus în legislaţiile statelor membre în cel mult 18 luni pentru fotografia facială (pînă în iunie 2006) şi în cel mult 36 de luni pentru amprentele digitale până la sfârşitul anului 2008. Aceste termene prevăzute de Regulament au fost prevăzute cu scopul precis de a fi creată o perioadă specială în vederea organizării şi desfăşurării dezbaterii publice la nivel naţional.
Un mare semn de întrebare se ridică pe marginea conţinutului termenului de date biometrice, întrucât potrivit art.2 din H.G. 557/2006, datele biometrice sunt: imaginea facială, impresiunea digitală „precum şi orice alte date ale persoanei care pot fi introduse în mediul de stocare electronic.”.
Având în vedere textul de mai sus, observăm că datele biometrice nu sunt enumerate limitativ, ci numai exemplificativ, modalitate prin care se creează premizele de a se putea stoca şi alte date cu privire la o persoană, putând viza viaţa privată a acesteia, date asupra cărora aceasta nu şi-a exprimat consimţământul..
În consecinţă, suntem în prezenţa a mai multor acte normative succesive care încalcă atât dreptul intern cât şi Regulamentul C.E., în sensul că adaugă la ceea ce prevede această normă comunitară.

3. Drepturi care sunt încălcate prin introducerea actelor electronice

A. Dreptul la siguranţa persoanei consacrat de art.23 al.2 din Constituţie:
„ Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile”.
Considerăm că dreptul la siguranţa persoanei este încălcat prin intrarea în vigoare a acestor acte normative prin faptul că deţinătorul paşaportului biometric nu are siguranţa că nu vor exista persoane care să poată avea acces la datele personale existente în cipul RFID.

B. Dreptul la viaţa intimă şi privată reglementat de art.26 din Constituţie:
„ (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.
(2) Persoana fizică are dreptul sa dispună de ea însăşi, daca nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri”.
În ceea ce priveşte datele biometrice la care se referă Regulamentul nr.2252/2004 al C.E. si actele normative interne arătăm faptul că prin introducerea amprentelor digitale reprezintă fără nici o îndoială o încălcare a dreptului la viaţă intimă, drept reglementat atât de Carta Drepturilor Fundamentale (art.7) şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (art.8) cât şi de Constituţia României (art.26).
Este de remarcat că jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) condamnă în mod clar reţinerea amprentelor digitale fără temei juridic.
Astfel, într-un proces intentat de doi cetăţeni britanici statului Marii Britanii la CEDO, Marea Cameră a concluzionat la 28 februarie 2008 că : „reţinerea de mostre de celule şi a profilului ADN încalcă dreptul la viaţă privată, stipulat în Articolul 8 § 1 al Convenţiei Drepturilor Omului. Curtea consideră că amprentele digitale conţin informaţii unice despre persoană şi reţinerea lor fără consimţământul persoanei nu poate fi privită ca neutră sau insignifiantă. Reţinerea amprentelor digitale poate aşadar, în sine, să cauzeze importante îngrijorări privind viaţa privată şi, în consecinţă, constituie o interferenţă cu dreptul de a respecta viaţa privată.”

C. Dreptul la libertatea conştiinţei :
Art. 29 alin. 1 din Constituţia României prevede că:
„Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale”.
De asemenea şi art.9 din C.E.D.O. prevede dispoziţii similare.
O garanţie fundamentală o oferă si Carta Drepturilor Fundamentale a U.E. prin art. 10 intitulat libertatea de gândire, de conştiinţa şi de religie, care la alineatul 2 prevede: „Dreptul la obiecţie pe motive de conştiinţă este recunoscut in conformitate cu legile interne care reglementează exercitarea acestui drept”.
Prin intrarea în vigoare a acestor acte normative s-a încălcat art.10 din Carta Drepturilor Fundamentale a U.E. în sensul că aceste acte normative nu prevăd posibilitatea de a formula obiecţiuni pe motive de conştiinţă împotriva introducerii paşapoartelor cu date biometrice.

D. Prezumţia de nevinovăţie consacrată de art.6 al C.E.D.O. şi art. 23 alin.11 din Constituţie.
Prin intrarea în vigoare a acestor acte normative cu privire la introducerea actelor electronice, ce includ amprentarea persoanelor, se aduce atingere gravă principiului prezumþiei de nevinovãþie.
E. Dreptul la demnitate al fiinţei umane.
Este un drept fundamental al fiinţei umane consacrat de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului în art. 1 care prevede că “toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi”.
Dreptul la demnitate fiind un drept legat de persoana umană este un drept absolut şi, pe cale de consecinţă, nu poate fi restrâns sau încălcat de nici o prevedere naţionala sau europeană.
Acest drept este atât de important incât a fost reglementat chiar în art. 1 in D.U.D.O..
De asemenea este reglementat şi de art. 10 din Pactul Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice. Dreptul la demnitate a fiintei umane libere, aflată în libertate rezultă din interpretarea per a contrario a art. 10 menţionat anterior.

F. Dreptul la libera circulaţie: Protocolul 4 al.2 din C.E.D.O. şi art.25 din Constituţia României :
„(1) Dreptul la libera circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat.
(2) Fiecărui cetăţean îi este asigurat dreptul de a-si stabili domiciliul sau reşedinţa în orice localitate din ţară, de a emigra, precum şi de a reveni în ţară”.
În acest sens, considerăm că acest drept este încălcat prin faptul că transferul datelor biometrice prin intermediul dispozitivelor digitale pe măsură ce persoanele călătoresc de-a lungul graniţelor permite ţărilor să scaneze, să acumuleze şi să gestioneze informaţii personale fără a se respecta libertăţile cetăţeneşti şi dreptul la viaţa privată.

G. Protecţia datelor cu caracter personal:
Art. 8 din Carta drepturilor fundamentale U.E.:
„ 1. Orice persoană are dreptul la protecţia datelor cu caracter personal care o privesc.
4.Aceste date trebuie tratate în mod loial, în scopuri precise şi pe baza consimţământului persoanei interesate sau în temeiul unui alt motiv legitim prevăzut de lege. Orice persoană are drept de acces la datele colectate care o privesc şi să obţină rectificarea acestora.
5.Respectarea acestor reguli se supune controlului unei autorităţi independente”.

Daca tot sunt invocate prevederi ale Uniunii Europene, altfel incalcate flagrant, ar trebui să va dam exemplul Poloniei, al saselea stat ca marime al UE, succedat imediat de Romania, care a contestat acest Regulament în faţa Curţii Europene de Justiţie, în sensul că a invocat ca argument faptul că paşapoartele biometrice să nu fie emise sau să fie emise doar în condiţiile respectării dreptului la obiecţii pe motive de libertate de gândire, conştiinţă şi religie. Acest drept este consacrat de art. 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Pentru a lamuri si mai bine problema va informam ca Romania mai are inca o Constitutie proprie, in timp ce Uniunea Europeana nu. Dupa cum probabil stiti, Tratatul de la Lisabona a fost respins in mai multe tari ale Uniunii Europene.


CONCLUZIE

Având în vedere faptul că implementarea în România a actelor de identitate cu elemente biometrice a fost dispusă printr-o Hotarare contrara normelor legale în materia tehnicii legislative, fără a fi supusă dezbaterii publice o astfel de iniţiativă şi fără ca societatea civila si academica să-şi poată expune punctul de vedere, considerăm că se impune reanalizarea întregului proces de implemetare prin evaluarea tuturor riscurilor pe care introducerea unor astfel de acte le-ar avea asupra libertăţii şi demnităţii persoanei, astfel cum acestea au fost descrise succint în cuprinsul acestui material.
Avand in vedere trecutul totalitarist al Romaniei si invatamintele pe care trebuie sa le tragem din aceasta incercare grea a istoriei tarii noastre, consideram ca o astfel de insemnare electronica a populatiei, dupa modelul aplicat vitelor sau detinutilor din lagarele de concentrare naziste si bolsevice, este sub demnitatea umana si risca sa arunce societatea actuala intr-un nou tip de dictatura.
Va rugam asadar sa reanalizati raspunsul dvs tinand cont de toate datele problemei.


Cu deosebita stima,
Victor Roncea
Jurnalist, membru fondator al Actiunii Pentru Educatie si Libertate, Asociatiei Civic Media, Centrului Rezistentei Anticomuniste, Organizatiei de Media din Sud Estul Europei

Raspuns al MAI la Memoriul adresat Guvernului:

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI
ŞI INTERNELOR
Inspectoratul Naţional pentru
Evidenţa Persoanelor
NESECRET
Nr. 500092
Data : 02.03.2009
Ex. unic.
Domnului VICTOR RONCEA

Urmare a e-mail-ului dvs. transmis pe adresa Guvernului României, care a fost remis instituţiei noastre, pentru competentă soluţionare, prin care vă exprimaţi nemulţumirea faţă de obligativitatea introducerii cipurilor biometrice în documentele de identitate şi de călătorie, vă comunicăm următoarele:
În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 557 din 26 aprilie 2006 privind stabilirea datei de la care se pun în circulaţie paşapoartele electronice, precum şi a formei şi conţinutului acestora, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 31 decembrie 2008 au fost puse în circulaţie paşapoarte electronice, şi nu acte de identitate cu cip.
În prezent, actele de identitate care se eliberează cetăţenilor români sunt cele prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 290/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Dispoziţiile art. 11 alin. (1), (2) şi (3) din actul normativ mai sus menţionat, stabilesc că:
- (1) „actul de identitate este documentul care se eliberează, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, cetăţeanului român şi care face dovada identităţii, a domiciliului şi, după caz, a reşedinţei titularului acestuia. Acest document se eliberează începând cu vârsta de 14 ani;
- (2) în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, precum şi cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflat în termen de valabilitate;
- (3) buletinele de identitate, eliberate în condiţiile legii, rămân valabile până la preschimbarea lor în totalitate”.

Totodată, vă aducem la cunoştinţă faptul că, forma şi conţinutul cărţii de identitatesunt reglementate de art. 2 şi anexa nr. 1 din Hotărârea nr. 839 din 28 iunie 2006 privind forma şi conţinutul actelor de identitate, ale autocolantului privind stabilirea reşedinţei şi ale cărţii de imobil, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:
“Format tip cartelă, tipărită pe o singură faţă, cu dimensiunile: 105 mm lungime; 74 mm lăţime; 0,7 mm grosime şi structura formată din doua straturi exterioare transparente, între care se introduce suportul pentru fotografie, text şi alte inscripţionări; cele 3 straturi sunt asamblate tehnologic, formând un tot unitar”.
Potrivit prevederilor art. 29 alin. (1) din Constituţia României, «libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. În consecinţă, nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la credinţa religioasă, contrar convingerilor sale ».
Având în vedere aspectele mai sus menţionate, precizăm faptul că, actele de identitate eliberate în condiţiile O.U.G. nr. 97/2005, care a fost adoptată în strictă concordanţă cu prevederile constituţionale, nu conţin cipuri biometrice şi nu vă îngrădesc dreptul de a vă alege, în mod liber, credinţa religioasă.

Cu stimă,
DIRECTOR GENERAL,
Chestor de poliţie
LUNCAŞU SILVIU-CRISTIAN

Tel. 021-413.54.42,021-746.70.47/8/9;Fax. 021-413.50.4
E-mail:inep@mai.gov.ro;web:http://evp.mai.gov.ro
Str. Obcina Mare Nr. 2, Sector 6RO – Bucureşti

ALERTA. Viitorul Cod penal nu mai pedepseste incestul si prostitutia

♦ Viitorul Cod penal, in forma in care este el redactat si in care va fi adoptat de Parlament sau asumat prin raspunderea Guvernului, nu mai pedepseste incestul si prostitutia, asa cum sunt acestea pedepsite in actualul cod. Astfel, actele sexuale dintre doua persoane inrudite direct, cu varste de peste 18 ani si infaptuite prin consimtamantul amandurora nu mai sunt considerate infractiuni. Prostitutia poate fi practicata de femei ca mijloc de subzistenta in cazul in care acestea nu sunt constranse.

♦ In cazul violului, agresiunii sexuale sau actului sexual cu un minor, contactele dintre rude in linie directa, frate sau sora, se pedepsesc doar daca s-au facut prin constrangere (violul si agresiunea) sau intre un major si un minor (actul sexual cu un minor). Potrivit principiului “ceea ce nu este pedepsit de lege este permis”, actul sexual dintre un frate si o sora majori, cu acceptul ambilor, nu mai este pedepsit. De altfel, nici actele dintre tata si fiica sa majora sau dintre mama si fiul sau major nu vor mai fi pedepsite.

♦ Ministerul Justitiei sustine ca “a renuntat la regle-mentarea incestului ca infractiune distincta, fiind preferata prevederea ipote-zelor de incest regasite in alte infractiuni de natura sexuala, precum violul. În ce priveste practicarea prostitutiei, ministerul considera ca „va-loarea sociala ocrotita prin incriminarea acesteia poate fi aparata eficient si rezonabil si prin mijloace nepenale (sanctiuni administrative)”, iar „sanctionarea penala a acestei fapte intervine doar daca este savârsita în mod repetat”.

Potrivit proiectului pentru noul Cod penal, publicat pe site-ul Ministerului Justitiei, articolele 203 si 328 din Codul penal aflat in vigoare, referitoare la incest si la prostitutie, nu se vor regasi in viitorul act normativ juridic. In privinta incestului, juristii au incercat sa adune prevederile referitoare la acesta si cele ale violului sau agresiunilor sexuale, insa nu le-a iesit prea bine.
Articolele referitoare la infractiunile contra libertatii si integritatii sexuale sunt urmatoarele:

♦ articolul 216 Violul
(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoana, savârsit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa, sau profitând de aceasta stare, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza orice alte acte de penetrare vaginala sau anala comise în conditiile alin. (1).
(3) Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci când:
a) victima se afla în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;
b) victima este ruda în linie directa, frate sau sora;
c) victima nu a împlinit vârsta de 15 ani;
d) fapta a fost comisa în scopul producerii de materiale pornografice;
e) fapta a avut ca urmare vatamarea corporala.

♦ articolul 217 Agresiunea sexuala
(1) Actul de natura sexuala, altul decât cele prevazute în art. 216, cu o persoana, savârsit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apara sau de a-si exprima vointa, ori profitând de aceasta stare, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci când:
victima se afla în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;
b) victima este ruda în linie directa, frate sau sora;
victima nu a împlinit vârsta de 15 ani;
fapta a fost comisa în scopul producerii de materiale pornografice;
fapta a avut ca urmare vatamarea corporala.

♦ articolul 218 Actul sexual cu un minor
(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum si orice alte acte de penetrare vaginala sau anala comise de un major cu un minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Fapta prevazuta în alin. (1) savârsita de un major cu un minor cu vârsta între 13 si 15 ani se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Fapta prevazuta în alin. (1) comisa de un major cu un minor cu vârsta între 13 si 18 ani, de catre o persoana care a abuzat de încrederea victimei sau de autoritatea ori influenta sa asupra acesteia, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(4) Fapta prevazuta în alin. (1) se sanctioneaza cu închisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci când:
- minorul este ruda în linie directa, frate sau sora;
- minorul se afla în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;
- a fost comisa în scopul producerii de materiale pornografice.

Ce nu este interzis este permis
Dupa cum se poate observa mai sus, in cazul celor trei articole din viitorul Cod penal, actele sexuale intre rude in linie directa, frate sau sora, se pedepsesc doar daca au fost infaptuite prin constrangere (violul si agresiunea sexuala) sau intre un major si un minor (actul sexual cu un minor). Cu alte cuvinte, mergand pe principiul “ceea ce nu este pedepsit de lege este permis”, actul sexual dintre un frate si o sora, ambii majori, cu acceptul amandurora, nu mai este pedepsit. De altfel, nici actul sexual dintre un tata si o fiica majora sau dintre o mama si fiul sau major, savarsit in aceleasi conditii, nu va mai fi pedepsit.

„Fetitele“ isi pot castiga banii singure
De asemena, prevederile articolului 328 din Codul penal, editia 2006, aflat in vigoare, referitoare la prostitutie, nu se mai regasesc in viitorul act normativ decat intr-o oarecare masura. Articolul 211 pedepseste doar proxenetismul astfel: “(1) Determinarea sau înlesnirea practicarii prostitutiei ori obtinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicarii prostitutiei de catre una sau mai multe persoane se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. (2) În cazul în care determinarea la începerea sau continuarea practicarii prostitutiei s-a realizat prin constrângere, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. (3) Daca faptele sunt savârsite fata de un minor, limitele speciale pedepsei se majoreaza cu jumatate. (4) Prin practicarea prostitutiei se întelege întretinerea de acte sexuale cu diferite persoane în scopul obtinerii de foloase patrimoniale pentru sine sau pentru altul. Se poate intelege ca femeile care practica prostitutia pentru a se intretine nu vor mai fi ridicate de pe strada si nu vor mai fi pedepsite cu inchisoare, asa cum este prevazut acum la articolul 328: “Fapta persoanei care îsi procura mijloacele de existenta sau principalele mijloace de existenta, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani“. Astfel, doar cei care profita si obtin castiguri materiale de pe urma practicarii prostitutiei, respectiv proxenetii, vor mai fi pedepsiti.

Ministerul Justitiei considera ca incestul este caz de patologie sociala, nu fapta penala, iar prostitutia poate fi combatuta doar prin sanctiuni administrative
Ministerul Justitiei a expus ratiunile pentru care vor fi eliminate ca infractiuni incestul si prostitutia. Astfel, in privinta primei fapte, Ministerul Justitiei precizeaza: “Proiectul a renuntat la reglementarea incestului ca infractiune distincta, fiind preferata prevederea ipotezelor de incest regasite cel mai frecvent în practica judiciara ca forme agravate ale unora dintre infractiunile la viata sexuala. Astfel, actele sexuale comise asupra unei rude în linie dreapta, frate sau sora, se regasesc în art. 216 alin. (3) lit. b), art. 217 alin. (2) lit. b), art. 218 alin. (4) lit. a) si art. 219 alin. (2) lit. a) din proiect.
Acest model de reglementare, presupunând renuntarea la incest ca incriminare autonoma, se regaseste si în alte coduri penale europene adoptate sau modificate în ultimii ani (Franta, Spania, Portugalia etc.). Ipotezele care nu se includ în textele legale mentionate nu justifica o reactie penala, problematica incestului în cazurile respective fiind un aspect de patologie sociala, iar nu de incriminare penala”. În ce priveste fapta de practicare a prostitutiei, „consideram ca valoarea sociala ocrotita prin incriminarea acesteia poate fi aparata în mod eficient si rezonabil si prin mijloace nepenale (sanctiuni administrative). Precizam ca, în reglementarea actuala, prostitutia este o infractiune de obicei, astfel încât sanctionarea din punct de vedere penal a acestei fapte intervine doar daca ea este savârsita în mod repetat. În cazurile în care comiterea faptelor nu are un caracter repetitiv, ci izolat, nu sunt îndeplinite conditiile pentru sanctionarea acestora ca infractiuni, ele fiind contraventii”.
Andi Topala / Gardianul

Noul Cod penal pune accentul pe integritatea sexuala, nu pe ocrotirea „vietii sexuale” în sine
Preconizatul nou Cod penal nu mai incrimineaza incestul, limitându-se ca în art. 216(3) lit.b sa prevada, ca agravanta a violului, cazul în care victima este ruda în linie directa, frate sau sora. Astfel, se revine la situatia Codului Penal din 1864, când însa numai calitatea de ascendent a faptuitorului constituia o agravanta a infractiunii de viol. Codul lui Carol al II-lea de la 1936 a incriminat pentru prima data incestul ca o infractiune contra familiei, în aceasta categorie intrând si relatiile homosexuale. Se considera ca pericolul social al acestei fapte izvoreste nu din natura relatiilor sexuale care sunt normale, ci din aceea a raporturilor de rudenie dintre persoanele între care are loc actul sexual, raporturi care fac ca el sa fie periculos din punct de vedere biologic si moral. Se considera astfel ca raporturile sexuale între rude de sânge duc la degenerarea speciei umane, iar din punct de vedere moral admiterea lor ar reprezenta o subminare a bazelor morale pe care se întemeiaza familia în societate. Obiectul juridic specific al infractiunii sunt considerate relatiile sociale privitoare la viata sociala, legea penala ocrotind prin incriminarea incestului sanatatea fiziologica si morala fara de care viata sexuala nu-si poate realiza finalitatea ei fireasca. Optiunea proiectului Codului penal pentru dezincriminarea incestului a avut în vedere promovarea unei viziuni penale care pune accentul pe ocrotirea libertatii si integritatii sexuale, si nu pe ocrotirea „vietii sexuale” în sine. (Avocat Mircea Dutu)

PROTESTE Anti-cip la Patriarhie. VIDEO. Atentie la dezinformarile ProTV din partea a doua a reportajului. Realitatea TV chiar reda realitatea


O stire mai buna la Realitatea TV: Asociaţia Civica "Dreptate" din municipiul Hunedoara a organizat sâmbătă un miting împotriva hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a nu condamna introducerea cipurilor biometrice în documentele cetăţenilor din România.Aproximativ 1.000 de persoane s-au alăturat marşului de protest organizat de Asociaţia Dreptate. Introducerea paşapoartelor biometrice a stârnit nenumărate controverse. O poziţie tranşantă a fost luată de Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Acesta a acuzat că introducerea paşapoartelor biometrice aduce o ofensă întregului popor român, care este tratat ca o bandă de infractori. Nemulţumirile s-au mutat şi în stradă, unde în ultimile luni sute de români au protestat faţă de introducerea acestor documente.
Sursa: Realitatea TV

ATENTIONARE. Proiectul de lege privind uniunile homosexuale a fost clasat. Momentan

Va mai amintiti de Peter Eckstein Kovacs? Cu siguranta ca da. Daca nu, va reamintim noi: fost parlamentar in 5 mandate, desemnat “omul anului” in 2008 de lobby-ul pederastilor si lesbienelor din Romania, cunoscut “progresist” si adversar al valorilor traditionale.
Eckstein a pierdut, la foarte mica diferenta, un nou mandat de senator de Cluj, la alegerile din noiembrie 2008, inclusiv dupa ce Alianta Familiilor din Romania a facut impotriva sa o campanie asidua.
Odata cu iesirea din Parlament si trimiterea lui, din pacate nu la groapa de gunoi a istoriei, ci la Cotroceni pe post de consilier prezidential pentru minoritati, ultimul proiect de lege al lui Eckstein Kovacs (speram ca a fost ultimul pentru totdeauna), cel privind parteneriatele civile, a fost clasat (adica anulat).
Conform prevederilor legale, un proiect se claseaza la inceputul unei legislaturi daca pana la finalul legislaturii anterioare nu a fost introdus pe ordinea de zi a Parlamentului.
Proiectul, scris intr-un limbaj pervers (cum se putea altfel?) si avandu-l ca unic initiator pe P.E.K., viza in mod clar institutionalizarea relatiilor intre persoane de acelasi sex si fusese introdus in ultimele luni ale legislaturii 2004-2008, ca sa nu starneasca valva, licheaua mizand pe faptul ca il va promova in noua legislatura. N-a mai fost sa fie!
Va invitam sa cititi aici textul proiectului.
Desi aparent nevinovata, o astfel de lege prezinta un mare pericol, despre care vom vorbi cu o alta ocazie.
Din informatiile pe care le detinem, Accept si partenerele sale din “societatea civila” au fixat insa ca obiectiv pentru viitorul apropiat clarificarea situatiei parteneriatelor intre homosexuali, asa incat trebuie sa ne asteptam la reluarea ofensivei, cu siguranta prin intermediul altor parlamentari. Sursele noastre afirma ca pana la alegeri euro-parlamentare nici un grup politic n-ar dori sa preia un astfel de subiect.
Impreuna cu parteneriatele, pe agenda Accept se mai afla si legea trans-sexualilor si cea a inseminarii artificiale pentru lesbiene. Acum devine mai clara motivatia pentru care dezechilibratul mintal “Naomi” este promovat cu insistenta in media in ultimele zile. N-ar fi exclus ca bataia care i-a fost administrata sa fi fost regizata tot de “reprezentantii comunitatii gay” pentru a forta subiectul pe agenda publica, cu largul concurs al unei prese aiurite si tembele. Pana atunci, ne exprimam ingrijorarea si privind faptul ca presedintele Basescu are, azi, doi apropiati care fac jocurile homosexualilor: PEK si Monica Macovei, persoana cu foarte mare influenta asupra lui Traian Basescu. (Altermedia)
1. Pentru ultima afirmatie ma cam indoiesc...
2. Peter Eckstein Kovacs este cel care i-a introdus in Senat pe scandalagii de la "Grupul de actiune Noii Golani anti-Basarabia" promovat cu osardie de rrrromanii de la RGN Press

OROARE. Un fotbalist strain primeste cetatenia romana intr-o luna. Un roman din Basarabia sau Bucovina in cinci sau zece ani. JUSTITIE ROMANA?

Directorul Directiei Cetatenie din Ministerul Justitiei, Daniel Ion Sfarna, a acceptat sa acorde un interviu ziarului „Gardianul“, dar a refuzat sa fie fotografiat. “Nu vreau sa imi apara poza in ziar, nu vreau sa ma recunoasca cineva pe strada…”, isi motiveaza dl Sfarna decizia. Poate ca domnul Sfarna, sosit in acest important post din Ministerul Justitiei in timpul mandatului de ministru al liberalului Tudor Chiuariu, nu este obisnuit cu Bucurestiul si se uita prea mult la stirile de la ora 5. Poate are impresia ca va fi urmarit de cete de basarabeni care nu si-au primit cetatenia romåna nici dupa 5 ani de asteptare. V-ati asumat o functie cu toate riscurile ei, domnule director…
Directorul Daniel Ion Sfårna, de loc din Craiova, tine atåt de mult la imaginea sa, incåt pe internet nu exista o fotografia a sa. Nici despre averea sa nu se stiu prea multe, prin functia pe care o ocupa ar fi trebuit sa fie mai transparent. Pe site-ul ministerului exista declaratia sa de avere semnata la 1 februarie 2008 (!!!), cånd era consilier al ministrului justitiei cu un salariu anual de 41.522 RON.


Reporter: Domnule director, in mod oficial acordati cetatenia romana persoanelor care o solicita intr-o perioada de la o luna la 12 luni. Cum ramane cu persoanele care asteapta mai bine de cinci sa devina cetateni romani?
D.I.S.: Situatia e foarte simpla, motivul pentru care in prezent pentru dosarele depuse din 2007 incoace procedura de acordare a cetateniei dureaza intre o luna si 12 luni este modificarea legii prin Ordonanta 87 pe 2007. In ceea ce priveste persoanele care au depus in urma cu cinci ani, sase ani, cererile de dobandire a cetateniei romane, si dumnealor sunt beneficiarii modificarii legii din septembrie 2007. Numai ca modificarile de procedura au fost destul de substantiale si ar trebui sa fie corelata procedura si dosarele sa fie completate cu ceea ce prevede noua procedura.

R: Angajatii care preiau dosarele de dobandire a cetateniei romane depuse la ambasadele si consulatele Romaniei sunt la curent cu faptul ca s-a modificat legea?
D.I.S.: Mmmm… Cred ca va aflati intr-o mica eroare. Ambasadele reprezentantele diplomatice ale Romaniei cunosc modificarile aduse legii cetateniei.

R.: Am unele exemple din care reiese ca functionarii nu prea cunosc procedurile…
D.I.S.: Asta nu e o problema a Directiei Cetatenie si a Ministerului Justitiei. Noi ne indeplinim obligatia de a comunica Ministerului de Externe, suntem intr-un contact permanent, si avem o relatie de colaborare stransa cu Ministerul de Externe. Ce se intampla in domeniul lor de activitate nu este problema noastra sau problema mea.

R.: M-ar interesa in mod special cazul Paul Goma. I s-a retras in mod abuziv cetatenia romana in 1977, cand inca era in inchisoare in Romania, si dupa 1990 nu i s-a redat acest drept?
D.I.S.: La vremea respectiva, nu eram eu la conducerea Directiei. Ce va pot spune e urmatorul lucru – ca din 1990 incoace, respectiv din 1991, de cand a intrat in vigoare Legea 91, Legea cetateniei, domnul Paul Goma nu a depus nici o cerere de redobandire a cetateniei. Ori, cata vreme exista o procedura prevazuta de lege, apreciez ca atat eu, cat si dumneavoastra, cat si oricine altcineva trebuie sa respectam procedura. Atata vreme cat nu a depus o cerere de redobandire a cetateniei romane…

R.: Dumneavoastra, daca vi se fura actele si le gaseste cineva, depuneti cerere la Politie sa vi se restituie actele?
D.I.S.: Fac plangere pentru furt. E elementar.

R.: Dar cazul Goma vi se pare normal? Un cetatean nascut in Romania sa nu primeasca inapoi dreptul sau luat abuziv de Ceausescu?
D.I.S.: Nu discut despre domnul Paul Goma. Eu discut despre ceea ce prevede Legea cetateniei, despre procedura, si eu cred ca atata vreme cat exista niste proceduri trebuie sa le respectam.

R.: Atunci, un fotbalist in cat timp poate sa primeasca legal cetatenia romana? Ma refer la cazul Maximilian Nicu. Au fost speculatii ca ar putea primi cetatenia intr-o luna. Pe criterii?
D.I.S.: Aceasta chestiune nu am afirmat-o nici o secunda…

R.: Nu am spus ca dumneavoastra, ci oficiali din Federatia de Fotbal… Pe ce criterii se acorda cetatenia fotbalistilor, scriitorilor…
D.I.S.: Criteriile legale.

R.: Si care sunt acestea? Un fotbalist care nu stie limba romana, locuieste in strainatate, poate primi cetatenia intr-o luna?
D.I.S.: Lucrurile sunt cat se poate de clar exprimate in lege. Legea cetateniei distinge intre persoanele care nu au avut niciodata cetatenia romana, apoi in cazul persoanelor care au pierdut cetatenia romana. Prin pierderea cetateniei romane se intelege atat renuntarea la cetatenia romana, cat si retragerea cetateniei romane. Pot solicita redobandirea cetateniei romane (art. 10, aliniatul 1), iar descendentii pana la gradul doi al acestor persoane pot solicita dobandirea cetateniei persoanelor care au pierdut cetatenia, descendentii lor, pana la gradul doi inclusiv, pot solicita dobandirea cetateniei romane. A treia categorie de cereri de acordare, de redobandire, e prevazuta in articolul 10 pentru cetatenii care au pierdut din motive neimputabile lor cetatenia romana inainte de 1989 si descendentii acestora. Cu alte cuvinte, cand vorbim despre acordare de cetatenie si despre procedura, trebuie sa avem in vedere cele trei categorii de cereri. Stiu ca, poate din punctul dumneavoastra de vedere, poate aceasta discutie e tehnica…

R.: Tehnica, dar daca s-ar aplica tehnica, nu ne-am trezi cu cetateni romani care nu vorbesc limba romana - arabi, chinezi, rusi… Pe ei nu-i verifica nimeni, nu exista un examen de verificare a cunostintelor?
D.I.S.: De vreme ce au devenit cetateni romani inseamna ca dumnealor au parcurs aceasta procedura prevazuta de lege. Acum depinde despre ce persoane vorbim, de persoane care nu au avut niciodata cetatenia romana? Au fost prezente in fata unor comisii care verifica indeplinirea tuturor conditiilor. Daca comisia a apreciat acest lucru, a facut o propunere ministrului justitiei si pana la urma procedura este cat se poate de clara.

R.: Stiti cat costa cetatenia romana?
D.I.S.: As fi interesat sa aflu de la dumneavoastra. Eu personal nu stiu.

R.: 3.000-4000 de euro. Sunt foarte multi rusi care au obtinut cetatenia romana pentru 3.000-4000 de euro pentru a putea circula liber in Uniunea Europeana. Cum explicati acest fapt?
D.I.S.: Eu n-am… nu stiu nimic despre aceste cazuri!

R.: Exista un ministru la Chisinau despre care se spune ca este cetatean roman si care a interzis carti romanesti in Republica Moldova. Stiti cazul?
D.I.S.: Despre ce ministru e vorba?

E.: Ministrul Educatiei
D.I.S.: Atata vreme cat o persoana formuleaza cerere de dobandire a cetateniei romane si indeplineste criteriile prevazute de lege as savarsi un abuz in serviciu daca in cazul in care criteriile sunt indeplinite as respinge cererea.

R.: Cam cate cetatenii acordati anual? Am vazut ca in anul 2000 erau doar vreo 200, iar acum sunt cateva mii…
D.I.S.: Si care ar fi problema? S-a modificat legea, avem o procedura mult simplificata care permite aaaa procesarea dosarelor intr-un ritm mai alert.

Emil Neacsu / Gardianul
www.neacsu.org/

CNSAS are nevoie de un fost detinut politic. Macar unul. Octav Bjoza, succesorul lui Ticu Dumitrescu, se prezinta

Octav Bjoza, presedintele filialei Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din judetul Brasov, a fost ales dupa decesul lui Constantin Ticu Dumitrescu presedinte interimar al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici. Asociatia "15 Noiembrie 1987" a propus Guvernului Romaniei si nominalizarea fostului detinut politic Octav Bjoza in Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). "Domnul Octav Bjoza este o personalitate de o moralitate ireprosabila, care s-a evidentiat in mod deosebit prin actiunile sale in slujba respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si a pastrarii in memoria nationala a valorilor rezistentei anticomuniste din Romania. Consideram ca prezenta unui fost detinut politic in Colegiul CNSAS ar fi o dovada de recunostinta aratata celor care au infruntat rigorile temnitelor comuniste", se mentioneaza intr-o luare de pozitie a asociatiei muncitorilor brasoveni anticomunisti.
Va rog sa spuneti cititorilor nostri cate ceva despre suferinta dumneavoastra din inchisori...
Continuarea la Fostii detinuti politici nu mor

Vezi si Condamnarea comunismului este doar un inceput
Ce a adus condamnarea comunismului pentru dumneavoastra ?
A fost pentru prima data cand un sef de stat fost comunist a iesit in fata si a condamnat comunismul. Sigur ca acel raport, Raportul Tismaneanu, suporta completari. Este totusi un inceput, dar este insuficient pentru a condamna...
FOTO: Presedintele AFDPR Octav Bjoza si presedintele Asociatiei 15 Noiembrie 1987 - Brasov, Florin Postolachi

FELICITARI Lucian Sarb! Primul roman director editorial la EuroNews. Si cand te gandesti ca de la TVR a fost silit sa plece...

Lucian Sarb, managerul si directorul editorial al The Money Channel, va deveni, incepand cu luna mai, director editorial al binecunoscutului canal de stiri Euronews.
Este pentru prima data cand un jurnalist din Europa de Est ocupa o functie de management intr-o companie globala de presa, informeaza Adevarul.
"The Money Channel este unul dintre cele mai ambitioase proiecte din cariera mea. Sunt mandru ca am reusit impreuna cu o echipa de oameni deosebiti sa impunem pe piata din Romania primul canal de business.
Cred foarte tare in succesul in viitorul lui The Money Channel. Este locul in care o sa ma simt intotdeauna acasa", a declarat Lucian Sarb.
Licentiat in comunicare si relatii internationale, Sarb a facut mai multe stagii de pregatire la CNN si la Center for Strategic and International Studies (CSIS) in Washington si are 15 ani de experienta in media.
Euronews este canalul de stiri cu cea mai mare audienta din Europa. Emite in opt limbi in toata lumea avand ca principali competitori globali CNN si BBC World. Euronews este detinut de un consortiu de state europene dintre care actionarii principali sunt Franta, Elvetia, Italia si Rusia. (Ziare.com)

REALITATEA te priveste! Petre Roman, un mincinos cronic. Nici bani n-are, nici sange n-a vazut. Partea a doua a emisiunii Andreei Cretulescu



Martor ocular: Roman a sustinut ca studentii i-au batut pe mineri si ca sangele e vopsea rosie
"Petre Roman a venit la Universitatea Bucuresti, sediul din bulevardul Balcescu, in dupa-amiaza zilei de 15 iunie 1990. Minerii pusesera stapanire pe cladire in noaptea de 13 spre 14 si tocmai o parasisera pentru a primi multumirile lui Ion Iliescu. In acest interval au devastat laboratoare si sali de curs, au batut salbatic si arestat studenti si cadre didactice. In holul de la parterul Facultatii de Geologie, Roman a dat nas in nas cu un grup de studenti, printre care se afla si subsemnatul, si profesori care l-au luat la intrebari despre soarta celor arestati si despre distrugerile si violentele barbare din institutie. Roman a declarat, fara nici o jena, ca sangele de pe coridoare poate fi, de fapt, vopsea rosie. El a mai sustinut, cu seninatate, ca este posibil ca studentii sa-i fi batut, in realitate, pe mineri pentru ca, pe holuri, s-ar fi aflat cizme de cauciuc pierdute de acestia in timpul fugii! Printre altele, minerii au distrus la Facultatea de Geologie una din cele mai mari si importante colectii de micropaleontologie din lume, realizata de catre acad. prof. dr. doc. Theodor Neagu dupa o viata de munca si pastrata, pana atunci, in deplina siguranta, la Catedra de Paleontologie. "
Rasvan Moldoveanu

Generalul Vasile Ionel, Seful Marelui Stat Major al Armatei: "Ion Iliescu si Petre Roman mi-au dat dispozitii pentru a interveni cu trupe"
“La sedinta din 11 iunie, de la Guvern, unde s-a hotarat evacuarea Pietii Universitatii, Armata nu a participat. In ziua de 12 iunie, ora 23, au fost solicitati 120 de militari pentru a bloca intrarile de la metrou, de la Universitate. Domnul presedinte Ion Iliescu si domnul prim-ministru Petre Roman mi-au dat dispozitii pentru a interveni cu trupe din garnizoana. Am alarmat garnizoana din Bucuresti in 13 iunie 1990, ora 17,20. Armata a primit munitie in jurul orei 23. La ora 1,05, in noaptea de 14 iunie, Televiziunea a fost eliberata, ca si Ministerul de Interne, dupa care s-a raportat domnului prim- ministru ca Armata este stapana pe situatie in Bucuresti. In acest caz nu mai era nevoie de mineri."

SCURT PE DOI. Dana Iliescu de la Curentul: Alina Mungiu Pippidi „şi cu dânsa-n trânsa şi cu sufletu’n rai". Mungiu, sustinuta de un Carlan penal

Scris de Dana Iliescu
Am citit cu stupoare o declaraţie a Alinei Mungiu Pippidi, care condiţionează prezenţa sa pe listele PD-L la europarlamentare de promovarea unor candidaţi „impecabili“. Alina Mungiu s-a declarat deranjată de anunţare, pe listele PD-L, a unor „candidaţi penali“, categorie unde i-a nominalizat pe Dumitru Dragomir şi Irina Schrotter. Se pare că militanta pentru integritatea politicienilor l-a uitat tocmai pe cel care a propus-o pe listele la europarlamentare, preşedintele PD-L Iaşi, Dan Cårlan, pe care chiar domnia sa l-a inclus pe lista parlamentarilor pătaţi, acuzându-l de falimentarea Bancorex. Ce-o fi mai dificil de acceptat pentru Alina Mungiu Pippidi: să aibă colegi penali sau să fie susţinută politic de un penal?
INFO: Sora regizorului Cristian Mungiu conduce Coalitia pentru o Guvernare Curata din 2004
Fostul candidat patat Dan Carlan o propune la europarlamentare pe Alina Mungiu din partea PDL Iasi
de Redactia iasiinfo.ro
Alina Mungiu-Pippidi nu este membru al PDL, iar in vara a refuzat sa candideze din partea partidului la alegerile generale.
Democrat-liberalii ieseni l-au inlocuit repede pe Dumitru Oprea pe lista propunerilor de candidati la viitoarele alegeri europarlamentare din iunie. Seful filialei judetene a PDL intentioneaza sa o propuna pentru o candidatura la un post de europarlamentar pe Alina Mungiu-Pippidi, informeaza Ziarul de Iasi.
„Am avut o prima discutie cu doamna. Sint foarte bucuros ca nu a spus «nu», cum a facut in vara cind i-am facut o propunere pentru alegerile parlamentare. Voi face propunerea in cadrul Biroului Judetean. Sedinta va avea loc la sfirsitul acestei saptamini. Doamna Alina Mungiu-Pippidi este propunerea mea si a colegilor cu care am discutat acest lucru. Daca vor fi alte propuneri, le vom discuta. Daca se aproba in Birou, vom face invitatia oficiala catre Alina Mungiu-Pippidi", a declarat Dan Carlan, seful filialei judetene a PDL. El a mai spus ca in acest moment Mungiu-Pippidi nu este membru al PDL. In cazul in care se va decide sa accepte propunerea PDL, ea va trebui sa se inscrie in partid. „Doamna e din Iasi (mai precis din Balti, RM). Cred ca la inceputul saptaminii viitoare vom sti sigur daca va candida sau nu. Nu vreau sa ma pronunt acum cu privire la sansele de a accepta sau nu. Am avut doar o prima discutie", a adaugat Carlan. Reamintim ca Dan Carlan a figurat la alegerile parlamentare din noiembrie 2008 pe lista candidatilor patati data publicitatii de „Academia Catavencu”.
Miercuri, 04/03/2009 12:14 > Politic