Kiev, 2 mar/Agerpres/ - "Castigand litigiul de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, vecinii sud-vestici ai Ucrainei au prins la curaj, intensificandu-si campania de 'romanizare' a populatiei moldovene din Ucraina, care era cat pe ce sa esueze", relata in editia sa de sambata publicatia Taimer Odesa, intr-un comentariu acid referitor la intentia Romaniei de a ridica un monument in memoria maresalului Averescu in localitatea Babele (actualmente Ozernoe) de langa Ismail.
"Diplomatii romani din nou 'bat drumurile' in raioanele din sudul regiunii Odesa si in Bucovina, propavaduind ideea Romaniei Mari", scrie ziarul ucrainean, punctand ca, "printre ultimele initiative ale Bucurestiului se numara instalarea in satul Ozernoe din raionul Ismail /Odesa/ a unui monument dedicat maresalului Alexandru Averescu, supranumit si 'cuceritorul Basarabiei', cu ocazia implinirii a 150 de ani de la nasterea acestuia".
La 9 martie, la Ozernoe /fosta Babele/, locul de bastina al lui Averescu, se va desfasura un simpozion pe aceasta tema, la care vor participa reprezentanti ai Sectiei municipale a Culturii din Galati /Romania/, precum si angajati ai Consulatului General al Romaniei din Odesa, intre care viceconsulul Aurelian Rugina.
Organizatorul evenimentului este societatea ecologica 'Ialpug', condusa de Petru Schiopu, liderul Aliantei Crestin-Democratice a romanilor din Ucraina.
Dupa cum a explicat la intalnirea cu locuitorii satului viceconsulul roman Aurelian Rugina, ridicarea unui monument dedicat maresalului Averescu a fost convenita acum cativa ani cu administratia Consiliului satesc din Ozernoe/Babele. A fost stabilit deja si locul unde va fi amplasat monumentul. Sculptura a fost realizata in Romania, iar autoritatile de la Bucuresti sunt dispuse sa acopere toate cheltuielile legate de transportul acesteia in Ucraina.
Taimer Odesa scrie ca "opinia publica moldoveneasca locala este in soc, doar maresalul Averescu, de doua ori prim-ministru al Romaniei, nu este nimeni altul decat cuceritorul Basarabiei, omul care a comandat ostile care au ocupat in 1918 teritoriul de astazi al Republicii Moldova, o parte din regiunea Odesa si intreaga regiune Cernauti ".
"Este la fel ca si amplasarea unui monument dedicat generalului Guderian undeva in regiunea Smolensk", a declarat publicatiei citate liderul Uniunii moldovenilor din Ucraina, Anatol Fetescu, facand referire la "ocupatia fascista" a Rusiei Sovietice in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Administratia din Babele/Ozernoe nu are insa nimic impotriva amplasarii monumentului. Pana la urma, Averescu s-a nascut aici, explica un reprezentant al administratiei raionale Ismail, si el moldovean ucrainean. (Nota mea: Aici e de sesizat tampenia redactorului si editorului Agerpres: un roman basarabean este numit pe agentia oficiala de stiri a Romaniei "moldovean ucrainean". "Si el" ce inseamna? "Si el", ca si Fetescu sau "si el" ca si Averescu, un "moldovean ucrainean"?! Doamne pazeste! Oricum. in ciuda acestei declaratii, Ucraina a blocat initiativa ridicarii bustului)
In continuare, publicatia acuza extinderea influentei Bisericii Ortodoxe Romane in Cernauti si Odesa, relatand ca, in luna ianuarie 2009, viceconsulul Aurelian Rugina a conditionat ajutorul financiar pentru reconstructia bisericii din satul Priozernoe, raionul Chilia, apartinand Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonata Patriarhiei de la Moscova, de trecerea eparhiei in subordinea Mitropoliei Basarabiei. Amintind de decizia Sfantului Sinod al Bisericii Romane din octombrie 2007 privind reactivarea a trei eparhii ale Mitropoliei Basarabiei la Balti, Cantemir si Dubasari /Republica Moldova/, ziarul scrie ca romanii intentioneaza sa-si extinda eparhiile episcopale la Hotin, Ismail si Belgorod-Dnestrovsk /Ucraina/.
AGERPRES/(Lilia Traci)
Redactori: /tra/gma; ID: 1011093; Data: 2009-03-02 18:19:20; Slug: Ucraina-Romania-Averescu
Redactori: /tra/gma; ID: 1011093; Data: 2009-03-02 18:19:20; Slug: Ucraina-Romania-Averescu
No comments:
Post a Comment