Pages

Wednesday, March 4, 2009

CAZUL Marius Draghici. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor condamnă practicile Ringier. MediaSind cere explicatii punctual. Ce articole cenzureaza EvZ

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor condamnă standardele duble folosite de compania elveţiană Ringier în România

Federaţia Euroapeană a Jurnaliştilor (FEJ), grupul regional al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ) condamnă “standardele duble” folosite de către grupul media elveţian Ringier împotriva jurnaliştilor români.

“Vedem din nou o companie care funcţionează în afara hotarelor ţării din care provine aplicând standarde duble scandaloase,” a declarat secretarul general FEJ Aidan White. “Compania Ringier nu ar aplica niciodată acelaşi tip de comportament în Elveţia, de care se face vinovat în România, unde s-a constatat că-şi înşeală angajaţii în privinţa salariilor care li se cuvin.”

Scandalul a ieşit la suprafaţă când Marius Drăghici, jurnalist la Evenimentul Zilei, cotidianul deţinut de Ringier, a deschis un caz în instanţă pentru discriminare financiară, prin depunerea unei plângeri la Tribunalul Bucureşti pentru hărţuire la locul de muncă, cenzură şi încălcarea drepturilor sale.

Din octombrie 2008, redactorul şef de la Evenimentul Zilei a cenzurat articolele scrise de către Drăghici, inclusiv anchete cu privire la anumiţi demnitari şi articole despre Holocaust. Drept rezultat al plângerii acestuia, în data de 11 februarie 2009, angajatorul i-a redus aproape 70 procente din venit. Afiliatul FEJ din România, MediaSind, a sesizat de asemenea Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Un raport al Ministerului Muncii a confirmat drepturile dlui Marius Drăghici şi a cerut trustului Ringier România SRL să-i plătească salariul integral. Raportul a arătat, de asemenea, că legislaţia muncii cu privire la salariul minim şi sporurile legale a fost încălcată pentru toţi angajaţii Ringier România. Ministerul a obligat Ringier, printr-o adresă oficială, la plata sumelor restante pentru ultimii trei ani.

Pentru mai multe informaţii contactaţi FIJ la +32 2 235 2200
FEJ reprezintă peste 260,000 jurnalişti în 30 de ţări.
03.03.2009




Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a luat notă de comunicatul transmis presei în data de 3 martie a.c. de SC Ringier România SRL şi dezaprobă modul în care acest important trust de presă înţelege să soluţioneze un litigiu de muncă. FRJ MediaSind doreşte să facă următoarele precizări:

Ringier România afirmă în comunicat că respectă prevederile legale specifice industriei media în România şi invocă existenţa unui sondaj de opinie intern în care angajaţii săi ar fi declarat că “Ringier este un angajator responsabil” şi “sunt mândru să lucrez la Ringier”.

FRJ MediaSind nu poate să contrazică concluziile sondajului, dar atrage atenţia că el s-ar putea referi la angajaţii Ringier din alte ţări decât România.

Inspecţia Muncii a efectuat un control la Ringier România SRL, control care demonstrează contrariul celor afirmate de companie în comunicat. Astfel, în Anexa nr. 1 la contractul individual de muncă al unor angajaţi ai Evenimentului Zilei s-a introdus art. 3.4 conform căruia “orice beneficii suplimentare prevăzute în contractele naţionale colective de muncă nu vor afecta salariul plătit de către angajator”.

Această prevedere încalcă art. 38 din Codul muncii şi Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media, potrivit cărora “salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege este lovită de nulitate”. De asemenea, Raportul confirmă că angajaţii nu şi-au primit sporurile legale prevăzute în CCM la nivel de ramură, cum ar fi sporul de vechime (între 5 şi 25% din salariul brut), sporul de fidelitate, sporul de condiţii deosebite, clauza de mobilitate, spor pentru orele suplimentare etc.

În cazul jurnalistului Marius Drăghici, acestuia nu i s-a asigurat nici cuantumul salariului minim la nivel de ramură mass-media (salariul minim pe economie majorat cu 25% la care se aplică un coeficent de salarizare “2” cuvenit pentru salariaţii care au studii superioare).

Din aceste motive, Inspecţia Muncii a dispus plata tuturor drepturilor cuvenite jurnalistului Marius Drăghici, dar şi pentru toţi angajaţii acestei companii.

Pentru curajul de a-şi cere drepturile în instanţă, jurnalistului Marius Drăghici i s-a reziliat contractul de drepturi de autor, măsură care a diminuat venitul angajatului de la Evenimentul Zilei cu peste 70%.

FRJ Mediasind consideră că nu era necesar ca Inspecţia Muncii să “sublinieze câteva aspecte” privind drepturile salariaţilor din cadrul Ringier pentru ca acestea sa fie aplicate şi respectate. Reamintim faptul că încă de la sfârşitul anului 2008, FRJ MediaSind a încercat să medieze situaţia conflictuală dintre membrul său de sindicat şi Ringier, însă compania nu a dat curs acestui demers, preferând să dialogheze prin intermediul comunicatelor de presă.

Dialogul dintre partenerii sociali este calea prin care se poate evita declanşarea unor conflicte de muncă şi suntem convinşi că, dacă SC Ringier România SRL ar fi dat curs solicitărilor noastre şi ar fi fost deschişi unui dialog real, litigiul Marius Drăghici - Ringier nu ar fi existat.

În ceea ce priveşte cenzura

- Am luat act că prevederile Codului Internaţional de Conduită al Ringier ar cuprinde clauze care interzic această practică şi care garantează independenţa editorială. Solicităm SC Ringier România să facă publice motivele pentru care redactorul şef Vlad Macovei a refuzat să publice următoarele articole, realizate şi semnate de Marius Drăghici:

1. Renunţare cu aprobare

Cu voie de la SRI, SIE şi MIRA:

“Băiatul deştept” Buzăianu are imunitate elveţiană

2. Chestor avere

Avere mare, declaraţie “mică”

Terenul-fantomă din averea unui general de poliţie

3. Reportaj Iran

Iran, dincolo de politică şi islam

4. Iranul, pe două voci

"Crima împotriva evreilor a avut loc în Europa"

5. Ziua Internaţională dedicată memoriei victimelor Holocaustului

O supravieţuitoare din Transnistria vorbeşte la ONU

FRJ MediaSind îşi reafirmă disponibilitatea de dialog pentru a soluţiona pe cale amiabilă litigiul dintre membrul său de sindicat şi SC Ringier România SRL.

Preşedinte FRJ MediaSind,
Cristi Godinac
04.03.2009
Nota mea: Am fost cu Marius Draghici in Iran si marturisesc ca, la Consiliul National de Securitate al Republicii Islamice Iran, Marius a reusit sa-l scoata putin din sarite pe Dr. Ali Bagheri, secretarul adjunct al Consiliului (vezi foto). L-a tocat cu niste intrebari din care reiesea ca poate Iranul, care a respins intotdeauna Holocaustul evreilor, l-ar admite, indirect, pentru ca Bagheri sugera ca europenii sunt cei vinovati, nu lumea islamica. "De ce trebuie sa plateasca palestinienii pentru greselile europenilor? Pentru ca, daca va uitati in istorie, in timpul celui de al treilea Reich europenii sunt aceia care au ucis evrei", spunea dr Bagheri. Vezi o sinteza a discutiei de peste doua ore la ZIUA: "Iranul va fi un pol al lumii".
Daca ma intrebati pe mine, raspunsul la cenzurarea si incercarea de eliminarea a prea-intrebaretului Marius Draghici, un autentic si redutabil ziarist de investigatii, sta mai degraba in ancheta Cu voie de la SRI, SIE şi MIRA: “Băiatul deştept” Buzăianu are imunitate elveţiană... Sa amintim ca tot Marius a scris la EVZ - Consilier prezidenţial, combinat cu „băieţii deştepţi" ....
Pe de alta parte, Evenimentul a devenit de mult o "centrala" din Reteaua anti-romaneasca formata din Cotidianul (de unde vine ilustrul anonim Vlad Macovei) - EvZ (de unde suntem intoxicati saptamanal cu otrava bichiro-tismaneana) - Adevarul (unde s-au transferat o parte dintre "baietii destepti" din categoria sexy-'telectualilor nostri)...

No comments: