Pages

Saturday, March 15, 2008

Băsescu se ia din nou la tranta cu mogulii Voiculescu, Sarbu, Vantu et comp

Declaratiile lui Basescu imi amintesc oarecum de Armaghedonul Oligarhilor, un document interesant care circula pe net in perioda Referendumului castigat...


Basescu: "Astazi o sa vedeti - presedintele ataca presa. Nu, presedintele are drept la replica. Dictatura presei, dictatura tonomatelor si a mogulilor de presa este inadmisibila intr-o democratie, iar practicile pe care le au trebuie criticate. Stapanii acestor tonomate vor sa dobandeasca controlul pe institutiile politice ale statului. Vor un presedinte care sa nu aiba curaj si care sa nu le spuna nimic. Nici macar dreptul elementar la replica nu sunt dispusi sa-l dea."

Ma intreb daca Basescu nu a lansat provocarea asta media doar ca sa se mai estompeze din sarbatorirea lui 15 martie unguresc... Who knows?

In tot cazul, am observat ca Basescu l-a mentionat si pe un oarecare Badin, de la "Jurnalul National". Un multi-fete creat la scoala kominternului lui Vladimir Tismaneanu si gasca, gata sa faca orice, oriunde. Iata ce am gasit eu, de exemplu, scris de Badin, pe vremea cand era infiltrat in emigratia de dreapta, la ordinele lui Tismaneanu. Hmm, oare Tuca stie?

Buletinul de Informatii al Asociatiei Romanilor din Australia, Nr 3/ 2000, pag. 10 (disponibil si pe net):
"Aceiasi strategie imorala poate fi vazuta si in actiunile duse de Marius Tuca la postul de televiziune "Antena 1", ca si in paginile ziarului "Jurnalul National", unde Tuca isi arunca laturile ca si Adrian Paunescu si CV Tudor. (...) Sa nu ii uitam insa pe cei de la "Scanteia" reprezentati de C.T. Popescu si Adrian Ursu, ca si pe rusofilul Ion Cristoiu."

Interesant ce usor a ajuns Badin sa-si lipeasca limba acolo unde scuipa: la fundul lui Voiculescu. Yeah, ura asta fata de Basescu naste simbioze scabroase. Imaginati-va: bietul Voiculescu trebuie sa-i striveasca mereu capul lui Badin cand se duce la buda... Ce travaliu!

Băsescu: Trustul lui "Felix Motanul" apără interesele sistemului mafiot
Sâmbătă 15 martie 2008
Traian Băsescu a făcut ieri o declaraţie "nu neapărat în calitate de preşedinte al României, ci în calitate de membru al familiei Băsescu". El a criticat principalele trusturi de presă şi a condamnat "tonomatele cu euro" care îl atacă nejustificat, referindu-se la diferiţi analişti şi jurnalişti. Şeful statului a făcut referire, în primul rând, la articolul apărut astăzi în Jurnalul Naţional, în trustul lui "Felix Motanul", intitulat "Băsescu şi-a şters datoriile la bănci". Potrivit preşedintelui, prin acest articol se doreşte manipularea opiniei publice. Băsescu a precizat ca nici el, nici soţia sau fiicele sale nu au luat vreodată credit de la vreo bancă. Şeful statului susţine că articolul este un efect al faptului că a acuzat Parlamentul şi "sistemul de tip mafiot care a devalizat Bancorexul, Banca Agricolă şi Bankoopul", şi care, prin legile actualului Parlament a fost scutit de răspundere, în timp ce dosarele penale pentru furturi din băncile de stat au fost închise. "Ziaristul Bădin, partener cu Ciuvică la grupul de investigaţii finanţat de Felix Motanul face acuzaţii mincinoase", a spus preşedintele despre autorul articolul. Presedintele Băsescu a adăugat că nu a luat niciodată credit PHARE. Fratele său a avut un credit de 158.000 de dolari, în 1994, cu termen de rambursare 1999, pe care l-a achitat integral şi are toate documentele în acest sens, susţine şeful statului."Ceea ce face trustul lui Felix acum este doar să apere multitudinea de politicieni, ziarişti, procurori, poliţisti, care au participat cu veselie la devalizarea Bancorex şi Băncii Agricole şi nu au dat banii înapoi", a declarat Traian Băsescu. De asemenea, şeful statului s-a referit la campania pe care presa a declanşat-o împotriva unui "copil, fie el şi copilul preşedintelui". "Un copil încă prea timid şi care a fost supus unor analize de tip tonomat", a spus el. Preşedintele a afirmat că analiştii sunt "tonomate cu euro" în care "bagi fisele şi spun ce vrea patronul". Deşi nu-i scuză greşelile fiicei sale, şeful statului crede că "a fost prea mult". O altă temă abordată de preşedinte a fost subiectul Omar Hayssam. "Hayssam, fost membru PSD, fost invitat permanent în deplasările preşedintelui Ion Iliescu, a devenit o temă interesantă pentru ziaristul Ciutacu. Tonomatul cu euro Ciutacu", a spus Băsescu. "Tipul acesta de bătălie cu atacuri virulente şi mincinoase arată slăbiciunea sistemului mafiot zdruncinat profund şi înfricoşat", susţine preşedintele. "Începând de astăzi voi replica la toate mizeriile pe care le îndreaptă împotriva familiei mele", a concluzionat şeful statului.
Sursa: Realitatea TV

VIDEO http://www.realitatea.net/playlive2.php?file=/media/video/video_001_00157586_1205515296_00.flv

Chisinaul la rascrucea Summitului NATO de la Bucuresti. Rogozin ataca si scufunda

Summit-ul NATO de la Praga din 2002 s-a finalizat prin aderarea a sapte state noi: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia, Alianta extinzandu-si frontierele pana la Prut.
Astazi, la summitul de la Bucuresti al NATO se observa ca NATO se centreaza mai degraba pe Balcani. Probabil Croatia, Albania si Macedonia vor primi invitatii la aderare. Desi accentul pe Balcani ar indeparta teoretic sansele potentiale ale unor tari de pe frontiera estica, raportul se pune diferit pentru Ucraina si Georgia, in timp ce Moldova tinde sa ramana in afara jocurilor, cu toate ca Rusia isi manifesta in mod egal opozitia fata de avansul NATO, in cele trei cazuri. E drept, Moldova condusa de Vladimir Voronin invoca statutul de "neutralitate", iar Romania inca nu se pronunta cum s-ar cuveni, ca primul si cel mai in drept vecin euroatlantic, care asigura si cea mai lunga frontiera a NATO si a UE. Planurile pe termen lung ale NATO nu pot sa ignore Moldova, daca au in calcul Ucraina si Georgia.
GUUAM, GUAM, GUA, GU? http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-03-15&id=234598
Si un interviu tare cu Rogozin

Rusia sare la NATO

Moscova ameninta ca va rupe parteneriatul strategic cu Alianta Nord Atlantica in cazul in care aceasta va invita Georgia si Ucraina sa i se alature, la Summit-ul de la Bucuresti

In biroul sau de la sediul NATO, ambasadorul Rusiei, Dmitri Rogozin, fostul consilier pe probleme europene al presedintelui Vladimir Putin,
ne-a acordat un interviu in exclusivitate, intr-un peisaj elegant si sobru, dominat de singurele fotografii prezente in camera. Poate profund simbolic, prima este cea a liderului de la Kremlin in uniforma sa de colonel KGB. A doua este reproducerea unui poster din 1941, facand parte din propaganda de razboi sovietica, cu textul: "Juram sa eliminam dusmanul si sa salvam Patria Mama, iar Stalin ne conduce pe front, parintele armatei noastre si asemeni fulgerului care cade din cer".
Extinderea NATO pune sau nu o problema Rusiei? Care este mesajul dvs. catre partenerii strategici?

Fostul ambasador SUA la ONU: Independenta Kosovo este o eroare

Fostul reprezentant permanent al SUA la ONU, John Bolton, a declarat ca, in opinia sa, recunoasterea independentei Kosovo este o eroare, pentru ca va contribui la dezvoltarea instabilitatii in Balcani, informeaza NewsIn. "Aceasta este o problema de care noi (SUA - n.r.) nu avem nevoie in Balcani, deoarece exista alte interese americane in aceasta regiune. Acestea nu trebuie sa constituie o problema in calea relatiilor SUA cu Rusia, care sunt cu mult mai importante pentru interesele nationale ale SUA. De aceea consider ca independenta Kosovo in special, in situatia actuala, este o eroare", a spus Bolton.
Oficialul, in prezent colaborator stiintific superior al American Enterprise Institute, a recunoscut ca foarte multi politicieni vor invoca Kosovo drept un precedent, insa nu intotdeauna acestia vor proceda corect. Potrivit fostului diplomat, recunoasterea Kosovo a facut viata mai amara pentru Georgia, Moldova si alte tari, care sunt nevoite sa tina cont de aceste amenintari la adresa integritatii lor teritoriale.
In plus, Bolton sustine ca, la un moment dat, Kosovo ar fi ajuns la un acord cu Serbia in privinta independentei. ''Acest fapt s-ar fi produs intr-un moment anume, insa nu acum, cand exista lacune institutionale, ce pot fi utilizate de catre islamisti si persoane cu viziuni radicale", a explicat John Bolton.
Intrebat daca este de acord cu afirmatia presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili, potrivit careia Rusia alimenteaza tensiunile separatiste in Abhazia, Bolton a raspuns ca intelege punctul de vedere al presedintelui georgian.
"Intr-adevar, exista dovezi ca Rusia acorda ajutor Abhaziei si Osetiei de Sud. Cred ca aceasta este o problema fundamentala a Rusiei. Moscova trebuie sa recunoasca definitiv destramarea Uniunii Sovietice si faptul ca aceasta nu va putea fi restabilita. Rusia nu trebuie sa complice de fiecare data acele probleme ce nu trebuie complicate. Accentul pronuntat asupra problemei Kosovo face dificila rezolvarea unor astfel de conflicte teritoriale", a declarat fostul diplomat.
Referindu-se la faptul ca Rusia se opune extinderii NATO, in special aderarii Ucrainei si Georgiei la Alianta Nord-Atlantica, Bolton a spus ca viziunile retrograde ale Rusiei in aceasta chestiune constituie o problema in calea extinderii NATO. "Consider ca Rusia si Occidentul trebuie sa identifice o structura de securitate comuna. Rusia este amenintata de extremismul islamic in aceeasi masura ca si alte state", a conchis Bolton.
Z.O.
Aici despre Califatul mafiot Kosovo

Friday, March 14, 2008

Injustitia "romana" trebuie sanctionata

Catre: Consiliul Superior al Magistraturii
In atentia doamnei judecator
Lidia Barbulescu
Presedinte - Consiliul Superior al Magistraturii,
pentru
Sectia pentru judecatori a inspectiei judiciare a CSM
Subsemnatul RONCEA GEORGE ALEXANDRU, cu domiciliul ales la locul de munca, respectiv cotidianul ZIARUL in Bucuresti, str. Torentului nr. 2-4, sectorul 2, va adresez o plangere cu privire la judecatorul Pavl Filip, vicepresedinte al Curtii de Apel cu rugamintea de a lua in considerare urmatoarele date:
Partidul Civic Maghiar, formatiune a organizatiilor secuiesti care isi propun autonomia asa zisului "Tinut Secuiesc", a inregistrat pe rolul Tribunalului Bucuresti cererea ce a constituit dosarul nr. 40584/3/2007 in care s-a pronuntat decizia civila nr. 01/29.01.2008 prin care s-a dispus inregistrarea PARTIDUL CIVIC MAGHIAR-MAGYAR POLGARY PART in registrul partidelor politice.
n cadrul sedintei de instanta de astazi de la Curtea de Apel, sectia a IV a civila, PARTIDUL CIVIC MAGHIAR - MAGYAR POLGARY PART fractiunea radicala a UDMR a obtinut recunoasterea juridica printr-o hotarare a judecatorului Pavel Filip, care ridica mari semne de intrebare cu privire la actul de justitie. Consider ca prin decizia judecatorului Pavel Filip se aduc grave deservicii imaginii justitiei romane. Motivez aceste consideratii in baza urmatoarelor observatii:
Astfel,
Atat procurorul cat si redactorul cotidianului ZIARUL, contestatarul George Roncea, au aratat in fata instantei prezidate de domnul judecator Pavel Filip faptul ca listele de sustinere ale partidului Civic Maghiar au fost completate in fals. Mai mult, procurorul de sedinta a reclamat faptul ca Tribunalul nu a verificat lista de semnaturi necesare infiintarii PCM. "Exista falsuri grosolane in ceea ce priveste listele. Sunt numeroase semnaturi inscrise in acelasi fel pentru nume diferite", a atras atentia reprezentantul Parchetului;
Desi si alti contestatari au depus plangeri penale pentru faptul ca le-au fost furate identitatile si le-au fost falsificate semnaturile;
Desi principii fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei au fost incalcate prin aceasta frauda, deoarece presoanelor care nu si-au dat in mod valabil consimtamantul sa figureze pe listele de sustinere si nici nu au semnat aderarea, dupa cum nici nu se considera membrii fondatori, le este incalcata/ingradita libertatea de asociere, libertatea de exprimare, si, in plus, datele cu caracter personale sunt divulgate fara consimtamantul lor;
Desi listele de sustinere ale Partidului Civic Maghiar sunt de drept nule sub aspectul autenticitatii.
Cu toate acestea, si in pofida evidentelor, Curtea de Apel Bucuresti, judecatorul Pavel Filip, a admis cererea de inregistrare a Partidului Civic Maghiar - Magyar Polgari Part (PCM-MPP).n opinia mea, conform plangerii nr. 2993 depuse in data de 13 martie 2008 la Parchetul General, situatia de fapt descrie un sir de infractiuni dupa cum urmeaza:
reprezentantii organelor de conducere ale Partidul Civic Maghiar au savarsit infractiunile de fals material in inscrisuri oficiale prev. de art. 288 CP., fals intelectual prev. de 289 CP, fals in inscrisuri sub semnatura privata prev. de art. 290 CP, uz de fals prev de art. 291 C P, falsul in declaratii prev. de 292 CP, falsul privind identitatea prev. de 293 CP, precum si pentru infractiunile prevazute de legea speciala 677/2001 deoarece lista de semnaturi depusa la Tribunal in dosarul in care s-a pronuntat decizia civila nr. 01/29.01.2008 contine informatii false, semnaturi false. etc, constatandu-se o evidenta fraudare a legii.
Avand in vedere cele mai sus mentionate, va solicitam sa efectuati toate demersurile legale in vederea aflarii adevarului, stabilirii corecte a situatiei de fapt, a vinovatilor si anularea tuturor actelor efectuate cu incalcarea si dispretul legii si ale moralei, precum si prin prejudicierea cetatenilor.
In consecinta, va solicit sa dispuneti, fata de cele invocate si probate in prezenta analizarea raspunderii judecatorului Pavel Filip si sanctionarea sa, in masura in care considerati intemeiate cele de mai sus,
in conformitate cu LEGEA Nr. 303 Republicata, din 28 iunie 2004, privind statutul judecatorilor şi procurorilor
invocand Art. 99, punctul h) conform caruia constituie abateri disciplinare - exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca fapta nu constituie infractiune;

14.03.2008 Cu deosebita consideratie,
RONCEA GEORGE ALEXANDRU

Incredibil dar adevarat: Justitia "Romana" a inregistrat Partidul Civic Maghiar in fals


S-a dat liber la infractiuni si prostii de noi n-am stiut...

PCM-INFIINTARE-DECIZIE / Curtea de Apel Bucuresti a admis inregistrarea Partidului Civic Maghiar
BUCURESTI, 14 mar (MEDIAFAX) - Curtea de Apel Bucuresti a admis, vineri, inregistrarea Partidului Civic Maghiar in Registrul Partidelor Politice din Romania, respingand recursul formulat de Parchet la decizia instantei inferioare, hotararea in acest caz fiind definitiva si irevocabila.La termenul de vineri, Parchetul a cerut instantei sa admita contestatia la decizia de acceptare a cererii de infiintare a Partidului Civic Maghiar si sa trimita dosarul la Tribunalul Bucuresti pentru rejudecare, pentru ca pe listele de infiintare ar fi fost mai multe semnaturi falsificate.In sustinerile sale, procurorul a vizat doua elemente principale, repectiv ca titulatura partidului care, alaturat de numele romanesc, are si traducerea in limba maghiara si ca pe listele de infiintare a Partidului Civic Maghiar ar fi mai multe semnaturi false.Totodata, procurorul a sustinut daca partidul se infiinteaza in Romania, titulatura acestuia trebuie sa se faca exclusiv in limba romana. Procurorul a aratat ca mai multi reclamanti au formulat plangeri penale din care reiese ca pe listele cu semnaturi s-ar fi savarsit mai multe falsuri."Exista falsuri grosolane in ceea ce priveste listele. Exista plangerea penala formulata de Doru Caraus, care a intocmit liste la Galati. Cerem trimiterea spre rejudecare", a spus procurorul in concluzie.n replica, avocatul Partidului Civic Maghiar, Doru Costea, a explicat instantei ca atata vreme cat nu exista o solutie definitiva care sa vizeze existenta falsului pe listele cu semnaturi necesare infiintarii acestuia, nu se poate vorbi de fals si ca sustinerile Parchetului sunt nefondate pe acest aspect."Este o incercare de obstaculare inadmisibila a infiintarii unui partid politic. Atata vreme cat fondul (Tribunalul Bucuresti, instanta de fond – n.r.) a spus ca a verificat toate aspectele de legalitate si cat nu exista o hotarare definitiva si irevocabila care sa ateste existenta falsului, cererea este inadmisibila", a sustinut Costea.n cadrul acelorasi dezbateri, Doru Costea a cerut si respingerea interventiei ziaristului George Roncea in proces, explicand ca aceasta nu se poate face intrucat jurnalistul era obligat sa intervina in faza de fond a procesului, si nu in faza recursului. El a explicat ca, potrivit legilor in vigoare, o astfel de actiune este inadmisibila.Totodata, Costea a cerut si respingerea ca inadmisibila a trei intervenienti in cauza, respectiv a lui Radu Ioana, Caraus Doru si Maria Onica -, care se plang ca numele lor ar fi fost inscrise pe listele de infiintare a Partidului Civic Maghiar fara acordul lor. Avocatul a explicat ca, la fel ca si Roncea, acestia trebuiau sa intervina in faza de fond.Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au respins recursul Parchetului si au admis inregistrarea Partidului Civic Maghiar in Registrul Partidelor Politice din Romania.n 29 ianuarie, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de inregistrare a Partidului Civic Maghiar in Registrul Partidelor Politice din Romania. Hotararea a fost atacata de procurori la Curtea de Apel Bucuresti.La sfarsitul lunii noiembrie 2007, Uniunea Civica Maghiara a depus la Tribunalul Bucuresti documentatia necesara pentru inregistrarea Partidului Civic Maghiar.Analiza listelor cu semnaturile de sustinere depuse pentru infiintarea si inregistrarea Partidului Civic Maghiar a fost finalizata in luna octombrie, dupa care a urmat elaborarea variantei finale a statului PCM. UCM a adunat din 18 judete si din Bucuresti circa 27.000 de semnaturi.Conform liderilor UCM, Partidul Civic Maghiar se doreste a fi o alternativa la UDMR si principalul obiectiv al acestei formatiuni politice este castigarea autonomiei }inutului Secuiesc.In prezent, in Transilvania exista 12 organizatii teritoriale ale UCM, liderii Uniunii sustinand ca urmeaza sa fie infiintate noi filiale in zonele in care traiesc maghiari.(Catalin Lupasteanu, catalin.lupasteanu@mediafax.ro)END EON

Catre: PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE

Subsemnatul RONCEA GEORGE ALEXANDRU, cu domiciliul ales la locul de munca, respective cotidianul ZIARUL in Bucuresti, str. Torentului nr. 2-4, sectorul 2, in baza disp. art. 221 si 222 C. P. P. formulez

PLANGERE PENALA

Impotriva tuturor persoanelor fizice aflate in componenta organelor de conducere ale entitatii juridice Partidul Civic Maghiar, precum si impotriva altor persoane a caror identitate nu este cunoscuta, pentru cercetarea si constatarea savarsirii infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale prev. de art. 288 CP., fals intelectual prev. de 289 CP, fals in inscrisuri sub semnatura privata prev. de art. 290 CP, uz de fals prev de art. 291 C P, falsul in declaratii prev. de 292 CP, falsul privind identitatea prev. de 293 CP, precum si pentru infractiunile prevazute de legea speciala 677/2001
Daca se constata in urma cercetarilor savarsirea acestor infractiuni sau a altor infractiuni, efectuate de catre persoanele mai sus mentionate sau de alte persoane potential raspunzatoare pentru prejudiciile aduse subsemnatului, solicit extinderea cercetarilor si tragerea la raspundere si a acestora, precum si sa dispuneti aplicarea consecintelor prevazute de lege pentru infractiunile savarsite.

SITUATIA DE FAPT

Partidul Civic Maghiar, formatiune a organizatiilor secuiesti care isi propun autonomia asazisului "Tinut Secuiesc", a inregistrat pe rolul Tribunalului Bucuresti cererea ce a constituit dosarul nr. 40584/3/2007 in care s-a pronuntat decizia civila nr. 01/29.01.2008 prin care s-a dispus inregistrarea PARTIDUL CIVIC MAGHIAR-MAGYAR POLGARY PART in registrul partidelor politice.
Pentru a putea dovedi respectarea legislatiei privind constituirea partidelor politice, in speta art.19 din legea 14/2003:
(1)Lista semnăturilor de susţinere trebuie să menţioneze obiectul susţinerii, data şi locul întocmirii, iar pentru susţinători trebuie să conţină numele şi prenumele, data naşterii, adresa, felul actului de identitate, seria şi numărul acestuia, codul numeric personal, precum şi semnătura. Susţinătorii înscrierii unui partid politic pot fi numai cetăţeni cu drept de vot.

(2)Lista va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a persoanei care a întocmit-o, care să ateste autenticitatea semnăturilor, sub sancţiunea prevăzută de art. 292 din Codul penal.

(3)Lista trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti.

(4)Fiecare listă va cuprinde persoane dintr-o singură localitate. Listele vor fi grupate pe localităţi şi judeţe, pentru a se putea verifica prevederile alin. (3).

Reprezentantii organelor de conducere ale Partidul Civic Maghiar au savarsit infractiunile de fals material in inscrisuri oficiale prev. de art. 288 CP., fals intelectual prev. de 289 CP, fals in inscrisuri sub semnatura privata prev. de art. 290 CP, uz de fals prev de art. 291 C P, falsul in declaratii prev. de 292 CP, falsul privind identitatea prev. de 293 CP, precum si pentru infractiunile prevazute de legea speciala 677/2001 deoarece lista de semnaturi depusa la Tribunal in dosarul in care s-a pronuntat decizia civila nr. 01/29.01.2008 contine informatii false, semnaturi false. etc, conform notei informative fiind o evidenta fraudare a legii.
Principii fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei au fost incalcate prin aceasta frauda ( fraus omnia corumpit ), deoarece presoanele care nu si-au dat in mod valabil consimtamantul sa figureze pe listele de sustinere si nici nu au semnat aderarea, dupa cum nici nu se considera membrii fondatori, pot aprecia ca le este incalcata/ingradita liberatea de asociere, libertatea de exprimare, datele cu caracter personal le sunt divulgate fara consimtamantul lor.
Avand in vedere cele mai sus mentionate, va solicitam sa efectuati toate demersurile legale in vederea aflarii adevarului, stabilirii corecte a situatiei de fapt, a vinovatilor si anularea tuturor actelor efectuate cu incalcarea si dispretul legii si ale moralei, precum si prin prejudicierea cetatenilor.
Pe rolul Curtii de apel Bucuresti se afla dosarul nr. 40584/3/2007 avand ca obiect contestatia PARCHETULUI DE PE LANGA TRIBUNALUL BUCURESTI impotriva deciziei prin care s-a dispus inregistrarea Partidul Civic Maghiar. In consecinta, va solicitam sa dispuneti, fata de cele invocate si probate in prezenta:
sa se completeze contestatia PARCHETULUI cu cele mai sus mentionate, motive de ordine publica ;
sa se formuleze cerere de suspendare a inregistrarii in Registrul partidelor politice a Partidului Civic Maghiar, pana la elucidarea plangerii penale ;
sa se solicite suspendarea solutionarii dosarului nr. 40584/3/2007 aflat pe rolul Curtii de Apel pana la solutionarea plangerii penale.
Probe in sprijinul celor afirmate: inscrisuri, martori, confruntari, inregistrari audio-video, expertize, cat si orice alte probe ce ar reiesi din cercetari si ar fi utile cauzei.
Anexam prezentei: Actul constitutiv, decizia civila nr. 01/29.01.2008, contestatia parchetului, lista semnaturi

12.03.2008 Cu deosebita consideratie,
RONCEA GEORGE ALEXANDRU

Thursday, March 13, 2008

Partidul Penal Maghiar

Bucuresti (MP3, 13680 kB) Descarca » Asculta »
Galati (MP3, 8834 kB) Descarca » Asculta »
Neamt (MP3, 6958 kB) Descarca » Asculta »
01 Plangere Penala (JPG, 1924 kB) Descarca »
02 Liste False (JPG, 2717 kB) Descarca »
-- Partidul Civic Maghiar forteaza azi inscrierea la Tribunal pe baza unor falsuri grosolane * Listele cu semnaturi sunt pline de romani care neaga ca si-ar fi dat acordul vreodata pentru infiintarea formatiunii etnice maghiare ce militeaza pentru autonomia teritoriala a "Tinutului Secuiesc" * Liderii formatiunii ameninta cu ample manifestatii de protest, la Bucuresti si in Ardeal, in cazul neinregistrarii PCM

Partidul Civic Maghiar s-a inscris la Tribunal folosindu-se de falsuri grosolane si ilegalitati care intra sub incidenta Codului Penal. Pe listele de sustinere, ca "membri fondatori" ai formatiunii care militeaza pentru autonomia "Tinutului Secuiesc" figureaza morti, invalizi, persoane plecate din tara si mii de semnaturi in fals, multe ale unor tarani din comune pur romanesti. Dupa ancheta declansata de ZIUA, multi dintre "semnatari", revoltati, au facut plangeri penale la adresa liderilor maghiari. La acestea se adauga o plangere penala depusa la Parchetul General de un ziarist din presa centrala si o contestatie formulata impotriva inregistrarii PCM. Cererea de inscriere ca partid politic, aflata pe rolul Tribunalului Bucuresti, se judeca azi, in preziua sarbatorii ungurilor de pretutindeni. Mai multe organizatii maghiare extremiste au anuntat ca pe 15 martie vor proclama autonomia "Tintului Secuiesc", in cadrul unor manifestari la care este anuntata prezenta a mii de maghiari, inclusiv din Ungaria. ZIUA solicita Procurorului General al Romaniei sa se autosesizeze in cazurile de fals si uz de fals prezentate de ziarul nostru.
Conducerea si membrii organizatiei municipale Sfantu Gheorghe a neinregistratului Partid Civic Maghiar, alaturi de alte organizatii locale ale PCM din Transilvania, ameninta cu actiuni de protest in Bucuresti si in mai multe orase din Ardeal, in cazul in care partidul nu va fi inregistrat definitiv. Vicepresedintele PCM Sfantu Gheorghe, Fazakas Tibor, a declarat, ieri, corespondentului Mediafax, ca membrii mai multor organizatii PCM din Transilvania urmaresc cu "stupoare si ingrijorare" actiunile "de taraganare si de obstructionare" ale Tribunalului Bucuresti privind inregistrarea Partidului Civic Maghiar. Fazakas a precizat ca, daca nu va exista o sentinta definitiva si irevocabila privind inregistrarea PCM in Registrul partidelor politice din Romania, membrii din Transilvania se vor deplasa la Bucuresti si vor organiza un miting in fata Tribunalului, manifestari similare urmand sa aiba loc in fata Prefecturilor sau a Tribunalelor judetene din Ardeal.
Ascultati mai sus interviuri telefonice cu "membri fondatori" ai PCM. Continuarea la
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-03-14&id=234576

PCM ameninta cu proteste de strada daca partidul nu va fi inregistrat definitiv

Foarte tare: contestarea de catre George Roncea si Parchet a legalitatii garzii PCM aduce extremistii la Tribunal

PCM-PROTEST / Covasna: SFANTU GHEORGHE, 13 mar (MEDIAFAX) - Conducerea si membrii organizatiei municipale Sfantu Gheorghe a Partidului Civic Maghiar, alaturi de alte organizatii locale ale PCM din Transilvania, ameninta cu actiuni de protest in Bucuresti si in mai multe orase din Ardeal, in cazul in care partidul nu va fi inregistrat definitiv.Vicepresedintele PCM Sfantu Gheorghe, Fazakas Tibor, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, ca membrii mai multor organizatii PCM din Transilvania urmaresc cu "stupoare si ingrijorare" actiunile "de taraganare si de obstructionare" ale Tribunalului Bucuresti privind inregistrarea Partidului Civic Maghiar."Din acest motiv solicitam respectarea legalitatii, a principiului de tratament egal in fata legii, deci inregistrarea definitiva a partidului", a afirmat liderul local al PCM.Potrivit sursei citate, in caz contrar, organizatiile locale ale PCM din Ardeal vor initia actiuni de protest in Bucuresti si in mai multe localitati din Transilvania.Fazakas a precizat ca, daca in scurt timp nu va exista o sentinta definitiva si irevocabila privind inregistrarea PCM in Registrul partidelor politice din Romania, membrii PCM din Transilvania se vor deplasa la Bucuresti si vor organiza un miting in fata Tribunalului, manifestari similare urmand sa aiba loc in fata Prefecturilor sau a Tribunalelor judetene din Ardeal."Speram ca in Romania totusi va triumfa legalitatea", a spus Fazakas.Procesul privind inregistrarea Partidului Civic Maghiar va avea loc, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce procurorul a atacat hotararea Tribunalului Bucuresti, care a admis, la sfarsitul lunii ianuarie, cererea de inregistrare a PCM in Registrul partidelor politice din Romania.

ROMPRES: Miting pentru inregistrarea Partidului
Sfantu Gheorghe, 13 mart /Rompres/ - Simpatizantii Partidului Civic Maghiar (PCM) intentioneaza sa organizeze mitinguri de protest in Capitala si in mai multe localitati din Transilvania, daca Tribunalul Bucuresti va refuza inregistrarea acestei formatiuni politice, transmite corespondentul ROMPRES. ntr-o declaratie data joi publicitatii se arata ca membrii organizatiilor din Ardeal urmaresc ''cu stupoare si ingrijorare actiunile de taraganare si de obstructionare'' ale Tribunalului Bucuresti privind inscrierea acestui partid si cer, sub amenintarea unor actiuni de protest, ''tratament egal in fata legii''. Vicepresedintele PCM Sfantu Gheorghe, Fazakas Tibor, a declarat pentru ROMPRES ca in cazul in care Tribunalul Bucuresti nu va inregistra partidul, atunci simpatizantii acestuia vor face mitinguri atat in Bucuresti, cat si in fata altor tribunale si prefecturi din Transilvania. De asemenea, prin intermediul europarlamentarului Tokes Laszlo vor aduce la cunostinta forurilor europene acest refuz discrriminatoriu.Reprezentantii PCM sustin ca nu exista nici un fel de motive pentru a se refuza inscrierea partidului, atat statutul, cat si semnaturile de sustinere fiind in regula. Conducerea Uniunii Civice Maghiare a depus la sfarsitul anului trecut documentele pentru inscrierea Partidului Civic Maghiar, iar Tribunalul Bucuresti a amanat de patru ori pronuntarea, invocand diverse motive procedurale. Pe data de 14 martie, instanta va delibera asupra contestatiilor depuse.

NewsIn: PCM ameninţă cu proteste de stradă ca urmare a întârzierii înregistrării definitive a partidului
Reprezentanţii Partidului Civic Maghiar din Sf. Gheorghe, Covasna, precum şi din alte organizaţii din Ardeal, se arată foarte îngrijoraţi de neînregistrarea partidului la Tribunalul Bucureşti şi anunţă că, dacă nu se accelerează lucrurile, vor trece la acţiuni de protest în Bucureşti şi Transilvania
“Urmărim cu stupoare şi îngrijorarea acţiunile de tărăgănare şi de obstrucţionare ale Tribunalului Bucureşti privind înregistrarea PCM, motiv pentru care solicităm respectarea legalităţii principiului de tratament egal în faţa legii, deci înregistrarea definitivă a partidului”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele PCM Sfântu-Gheorghe, Fazakas Tibor, transmite corespondentul NewsIn.
Potrivit acestuia, în caz contrar, se va trece la proteste, la Bucureşti în faţa Tribunalului Bucureşti, cu pancarte şi miting, iar în Transilvania sunt aşteptaţi acei membri ai formaţiunii care nu pot ajunge la Bucureşti, tot în faţa Tribunalelor Judeţene sau a Prefecturilor. De asemenea, se doreşte înştiinţarea forurilor europene despre această problemă.
Fazakas Tibor a afirmat că există voci tot mai puternice din partea unor membri din toată ţara ai PCM, care solicită organizarea unor acţiuni majore de protest în Bucureşti şi Transilvania, întrucât se consideră că înregistrarea partidului s-a prelungit prea mult.
Contestaţiile privind înregistrarea Partidului Civic Maghiar vor fi discutate în cursul zilei de vineri, 14 martie, iar pentru a participa la alegerile locale, PCM ar trebui să fie înregistrat în cel mai scurt timp, ultima dată vehiculată fiind cea de 25 martie, în condiţiile actualei legi.

Acord Gazprom - KasMunaiGas anti-Nabucco

Un acord intre Gazprom si furnizorii de gaze din Asia Centrala da o noua lovitura Nabucco
MOSCOVA, 13 mar (MEDIAFAX) - Gazprom, KazMunaiGas, Uzbekneft si Turkmengaz au convenit, in aceasta saptamana, ca, din 2009, pretul platit de grupul rus pentru gazele cumparate din Asia Centrala sa fie la nivelul celor europene, iar acordul, care evoca imaginea unui OPEC al gazelor, ar putea fi o lovitura de gratie data Nabucco.Detaliile acordului, respectiv formula de stabilire a pretului gazelor, urmeaza sa fie stabilite in urma unor negocieri, relateaza agentia RIA Novosti.Pretul ar putea fi de 200-230 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, in functie de locul unde va avea loc transferul catre Gazprom. n cazul Slovaciei si Romaniei, pretul este de circa 330 de dolari pentru o mie de metri cubi.La inceputul anului, analistii anticipau ca pretul platit de consumatorii europeni pentru gaze va ajunge in 2009 la 360 de dolari pentru o mie de metri cubi, dar estimarea a fost revizuita semnificativ, la 380 de dolari pentru 2008, fiind posibil sa ajunga chiar la 400 de dolari pana la sfarsitul acestui an.Numerosi analisti au avertizat ca pretul ar putea fi si mai mare, avand in vedere avansul rapid al cotatiei petrolului.Decizia Gazprom de a accepta termenii producatorilor din Asia Centrala va da lovitura de gratie proiectului de constructie a gazoductului Nabucco, promovat de Statele Unite si Uniunea Europeana, care ar urma sa transporte gaze turkmene catre Europa, tranzitand Azerbaijanul, Turcia si regiunea balcanica, se mai arata in articol.Furnizorii din Asia Centrala pot fi inlocuiti numai de Iran, solutie care nu ar fi corecta din punct de vedere politic, avand in vedere conflictul autoritatilor iraniene cu statele occidentale pe tema activitatilor de imbogatire a uraniului.Nabucco, a carui constructie va costa circa cinci miliarde de euro, va avea o capacitate anuala de transport de 30 de miliarde de metri cubi de gaze.Aducerea preturilor la nivel european va consolida proiectul Rusiei si al producatorilor din regiune pentru construirea unui gazoduct propriu in zona caspica.Prelungirea unei conducte deja existente va suplimenta livrarile turkmene si kazace de gaze cu cate zece miliarde de metri cubi si demonstreaza, in opinia analistilor, cooperarea mai stransa dintre producatorii de gaze ex-sovietici.Schimbarile evoca crearea unui cartel similar Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol, in special in contextul in care anuntul celor patru companii a fost facut cu asentimentul Kremlinului, potrivit presei.Rusia promoveaza de mult timp formarea unei asociatii a producatorilor de gaze din fosta Uniune Sovietica, dupa modelul OPEC, iar adoptarea unui pret european al gazelor va contribui la imbunatatirea cooperarii intre acestia.Astfel, in pofida eforturilor consumatorilor occidentali de gaze, cele patru state din Comunitatea Statelor Independente au adoptat o strategie comuna pe pietele externe.n contextul actual, Ucraina se prezinta drept victima principala.Gazprom cumpara, anual, circa 42 de miliarde de metri cubi de gaze din Turkmenistan si alte opt miliarde de metri cubi atat din Uzbekistan, cat si din Kazahstan. n acest an, pretul platit de Gazprom acestor state a fost de 140, 145, respectiv 160 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.n prezent, cea mai mare parte a acestor gaze sunt livrate Ucrainei, pentru 179,5 dolari petnru o mie de metri cubi, pret acceptabil pentru partea ucraineana si usor profitabil pentru Gazprom.Majorarea pretului platit producatorilor din Asia Centrala nu va mai permite Ucrainei sa cumpere gaze ieftine. n fata acestei probleme, autoritatile de la Kiev ar putea incerca sa rezolve o parte a problemei pe cheltuiala Gazprom.Ucraina aplica tarife de tranzit pentru gazele rusesti destinate Europei care ii tranziteaza teritoriul si nu ar fi o surpriza daca guvernul condus de Iulia Timosenko va majora acest cost pentru a compensa majorarea pretului gazelor din Asia Centrala.n acest caz, Gazprom va fi nevoit sa suporte costuri de pana la 1,5 miliarde de dolari pentru profiturile mai mari ale partenerilor din Asia Centrala.Gazprom face insa tot ce este posibil pentru a evita revizuirea radicala a tarifelor de tranzit. Totodata, Gazprom poate majora tariful aplicat tranzitului gazelor din Asia Centrala pe teritorul propriu.Formula de calcul al preturilor si al tarifelor de tranzit nu a fost stabilita, dar noile preturi vor favoriza noi discutii privind accesul Gazprom la piata interna a Ucrainei, precum si dezbaterile referitoare la consumul de gaze la nivel international.(Anca Dumitrescu, anca.dumitrescu@mediafax.ro)

Actiunile noastre pentru Catedrala Sf Iosif apreciate in Raportul pentru Drepturile Omului al Departamentului de Stat al SUA

Romania

Country Reports on Human Rights Practices - 2007


Released by the Bureau of Democracy, Human Rights, and LaborMarch 11, 2008

[...] "In September 2005, the Bucharest city government illegally approved a permit for construction of a building next to the Roman Catholic Saint Joseph's Cathedral, threatening to damage the cathedral's foundation. Despite domestic and international protests, including street demonstrations and messages from the Vatican and European Parliament, as well as complaints by the Roman Catholic Church, construction continued. In July, a court in Dolj County ruled to suspend construction and an appeal upheld the ruling. However, construction continued unabated." [...]

(C) USA.gov

Conferinta azi: " Experimentul Pitesti " - reeeducare si demascare

Facultatea de Istorie impreuna cu Federatia Nationala a Fostilor Detinuti Politici

va invita la conferinta

" Experimentul Pitesti " - reeeducare si demascare

Participa

Vasile Boroneant, presedintele Federatiei Detinutilor Politici
Traian Popescu, supravietuitor al "Experimentului Pitesti"

Intalnirea va avea loc joi, 13 martie 2008, ora 17, la sediul Facultatii de Istorie,Bdul Regina Elisabeta 4-12,sector 1, amfiteatrul Emil Condurachi, etaj 4.

Wednesday, March 12, 2008

Adresa catre Consiliul Judetean Covasna


Ma duc la "6! Vine presa" cu extraordinara Livia Dila (Mbela lipseste) si domnii Talpes si Dancu. Tot despre problemele "secuiesti". Vezi si mai jos:

FORUMUL CIVIC AL ROMANILOR
DIN HARGHITA ŞI COVASNA
Sf. Gheorghe, str. Grof Miko Imre, nr. 2, judeţul Covasna
Tel./fax: 0267-313534
Nr. 6 din 11.03.2008
Către,
CONSILIUL JUDEŢEAN COVASNA
- SF. GHEORGHE -
Domnule Preşedinte Demeter Janos
Comunitatea românească din judeţul Covasna a luat act cu îngrijorare de iniţiativa Consiliului Judeţean Covasna de aprobare a drapelului secuiesc ca drapel al judeţului Covasna, acţiune ce nu poate decât să altereze dialogul şi relaţiile interetnice din judeţ.
Luând act de această nouă iniţiativă contraproductivă, adusă la cunoştinţă publică în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică prin anunţul din ziarul Observatorul de Covasna de miercuri, 20 februarie 2008, în calitate de reprezentanţi ai populaţiei de naţionalitate română din judeţul Covasna vă solicităm să renunţaţi la această iniţiativă nelegală având în vedere următoarele argumente de ordin legal:
1. Demersul de aprobare a drapelului şi fanionului judeţului Covasna ca însemne specifice este lipsit de orice temei legal.
Legea contenciosului administrativ 554/2004 defineşte actul administrativ ca „actul unilateral cu caracter individual sau normativ emis de o autoritate publică, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii, care dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice”;
Din această definiţie rezultă că orice act administrativ, precum hotărârea ce intenţionaţi să o adoptaţi, se adoptă pentru organizarea executării legii sau a executării în concret a legii.
În cazul iniţiativei contestate de noi nu se organizează executarea legii şi nici nu se execută în concret legea pentru că nici o lege din România nu reglementează şi nu constituie temei de drept pentru aprobarea unui drapel al unei unităţii administrativ – teritoriale. Singurul însemn specific al unităţilor administrativ – teritoriale cu reglementare normativă este stema judeţului.
2. Drapelul şi fanionul ce se intenţionează a fi aprobate, reprezintă de fapt drapelul secuiesc, drapel sub culorile căruia s-a organizat în mun. Sf. Gheorghe, contrar poziţiei oficiale a Statului Român, manifestaţia de solidaritate a C.N.S. cu declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo considerată un precedent de către organizatori. În concluzie acest drapel se doreşte a fi un drapel etnic al unui teritoriu pentru care se doreşte o autonomie teritoriala pe criterii etnice.
3. Aprobarea unui drapel lipsit de temei normativ şi alăturarea lui, ca simbol de separare teritorială faţă de teritoriul naţional, unei steme revizioniste, unor panouri cu inscripţia „ţinutul secuiesc” cu scopul marcării unor graniţe imaginare sau unor manifestaţii publice dar monoetnice şi costisitoare precum întâlnirea mondială a maghiarilor covăsneni, nu sunt de natură a crea o imagine pozitivă judeţului Covasna care să conducă la o dezvoltare economică şi socială normală, în folosul tuturor cetăţenilor judeţului indiferent de apartenenţa la majoritatea românească sau la diverse minorităţi naţionale. Dimpotrivă, politicile publice cu caracter separatist, monoetnic şi antiromânesc promovate de autorităţile administraţiei publice locale ne rup şi ne izolează de viaţa economică şi socială a României, exemplu grăitor fiind felul în care se dezvoltă mun. Braşov la numai 30 de km de Sf. Gheorghe. Poate pentru că autorităţile locale de acolo sunt interesate de proiecte de dezvoltare economică şi nu de marcare a teritoriului.
4. Toate măsurile de acest gen: aprobarea ca drapel al judeţului Covasna a drapelului secuiesc, aprobarea unei steme monoetnice secuieşti, iniţierea de manifestări de amploare şi subvenţionarea acestora pe criterii etnice etc. sunt măsuri discriminatorii faţă de comunitatea românească a judeţului conform art. 2, alin. 1 – 4 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.
PREŞEDINTE ,
Av. Ioan SOLOMON

Preluat de la http://tanasadan.blogspot.com/





De mentionat ca toate link-urile de pe situl oficial al Judetului Covasna duc catre site-uri exclusiv in maghiara (vezi foto). De exemplu:


Sfantu Gheorghe http://www.sepsiszentgyorgy.ro/index.php


Targu Secuiesc http://www.kezdi.ro/


Baraolt http://www.erdovidek.ro/


Covasna http://www.kovaszna.ro/

Despre preoti in politica

SCRISOARE CIRCULARĂ
către preacucernicii preoti din Mitropolia Clujului,
Albei, Crisanei si Maramuresului

Pentru a pune în aplicare recenta hotărâre a Sfântului Sinod în legătură cu posibilitatea preotilor de a candida ca independenti si de a ocupa astfel locuri în Consiliile locale sau judetene, Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a decis următoarele:
1. În general, pentru protejarea titlului de noblete duhovnicească pe care îl presupune uniforma sacerdotală, preotii sunt sfătuiti să se abtină de la implicarea lor în organismele politice al statului, cum sunt Consiliile locale si judetene, participând la viata si bunăstarea cetătii în cadrul generos pe care li-l conferă vocatia harică si atributiile pastorale.
2. Cererea scrisă a unui preot de a candida pentru un loc în Consiliul local sau judetean trebuie să cuprindă declaratia, atestată de protopop si de inspectorul eparhial, că petitionarul este la zi cu obligatiile pastorale, inclusiv cele prevăzute în articolul 50 (a) din Statutul pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Române.
3. Chiriarhul locului poate acorda aprobarea candidaturii, de la caz la caz, cu avizul Permanentei Consiliului Eparhial, după verificarea conditiilor prevăzute în articolul 2.
4. Preotul candidat îsi va face campania electorală pe spese proprii, fără sprijinul moral sau financiar, direct sau indirect, al vreunui partid politic si fără implicarea energiilor parohiale (spatiul liturgic, Consiliul, Comitetul, Adunarea) sau a altor preoti locali sau vecini.
5. Chiriarhul care i-a acordat unui preot aprobarea de a candida are dreptul si obligatia de a urmări efectele acesteia:
a) Dacă preotul candidat a reusit să ocupe locul pe care si l-a dorit, el este obligat ca după fiecare sedintă a Consiliului respectiv să aducă la cunostinta Chiriarhului său agenda acesteia, cu temele votate de el pro sau contra. Dacă Chiriarhul constată că prezenta sau activitatea preotului într-un astfel de consiliu este neproductivă sau dăunătoare, el îi poate retrage aprobarea, iar acesta trebuie să-si dea demisia.
b) Dacă preotul candidat nu a obtinut voturile necesare intrării într-un astfel de consiliu, aceasta se consideră un vot de blam din partea societătii, care îi oferă un bun prilej de reflectie pentru viitor.
În ansamblul ei, Biserica Ortodoxă Română participă activ la viata si prosperitatea cetătii, în acord cu învătătura, traditia si morala crestină si în functie de trebuintele imediate si de durată ale poporului român.

Presedintele Sinodului Mitropolitan,


† BARTOLOMEU

Monday, March 10, 2008

Fundatia Gojdu pregateste un proces cu Ungaria

EXCLUSIV: Sibiu, 10 mar /Rompres/ - Presedintele Fundatiei Gojdu, IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, a declarat luni, pentru ROMPRES, ca incearca sa obtina sustinerea statului roman pentru a intenta un proces statului ungar, in vederea recuperarii mostenirii lui Emanuil Gojdu.
'Actiunea va fi impreuna cu statul roman impotriva statului ungar. (...) Urmatorul pas va fi acela al unei actiuni juridice, care nu stiu cum ar trebui facuta. Eu nu actionez in numele mitropoliei, ci in numele fundatiei. Ne trebuie o casa de avocatura care sa preia cazul respectiv', a precizat mitropolitul Ardealului.

El este de parere ca nu va fi un proces usor, adaugand ca Fundatia Gojdu nu are, in prezent, banii necesari pentru a-si permite un asemenea demers. PS Laurentiu Streza spera sa primeasca sprijinul unor sponsori sau sa incheie o intelegere cu o casa de avocatura, care, in caz de castig, sa obtina un procent din suma recuperata. 'Poate ca vom provoca si alti sponsori. S-ar putea sa gasim aici oameni binevoitori, care ne ajuta, ne consiliaza, ne fac actele si sa incercam cu sume cat mai mici. Daca incercam sa evaluam, costurile sunt mari. Poate gasim altceva, din suma respectiva sa isi asume cineva ca preia un procent in caz de castig. Daca statul roman ne sta alaturi, vom face actiunea impotriva celor care detin acum mostenirea, statul ungar. Daca statul roman nu ne sta alaturi, atunci noi chemam statul alaturi de noi', a spus presedintele Fundatiei Gojdu.

Potrivit lui IPS Laurentiu Streza, Fundatia Gojdu cu sediul la Sibiu ar trebui sa recupereze cateva miliarde de euro, chiar daca o parte din cele opt cladiri ale lui Gojdu din centrul Budapestei au fost deja instrainate. Totodata, IPS Streza a spus ca Emanuil Gojdu si-a facut o planificare ca, din veniturile acestei mosteniri, pana in 2050, sa poata subventiona burse pentru romanii ortodocsi din Ardeal si Ungaria.'Nu avem iluzia ca vom primi inapoi toate cladirile acelea, pentru ca ele sunt intr-un proces, daca nu s-ar fi si terminat procesul, de instrainare. nsa valoarea lor oricand se poate calcula. Apoi au fost si fonduri in banca, oricand se pot dovedi. Ceea ce s-a incercat din punct de vedere valoric sa se puna la temelia noii fundatii este o suma derizorie de rasul lumii, 200.000 de euro statul roman, 200.000 de euro statul maghiar. Cu 400.000 de euro sa inlocuiesti o mostenire care are milioane de euro, daca nu chiar miliarde', a spus IPS Laurentiu Streza.

Fundatia Gojdu vrea sa intenteze un proces statului vecin in baza unui acord semnat intre statul roman si cel ungar in urma cu mai bine de 70 de ani.'Ramane insa in vigoare acordul din 1937 care a fost aprobat si de statul roman si de statul ungar. §i, in conformitate cu acest acord, noi avem dreptul sa ne cerem mostenirea inapoi', a adaugat mitropolitul Ardealului.

Senatorii au respins luni, 3 martie, cu 89 de voturi si doua abtineri, Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru ratificarea acordului dintre Guvernul Romaniei si cel al Ungariei privind infiintarea Fundatiei publice romano-ungare Gojdu. Senatul s-a raliat, astfel, punctului de vedere adoptat de Camera Deputatilor.n Ordonanta de Urgenta a Guvernului se precizeaza ca prin acordul semnat la Bucuresti pe 20 octombrie 2005 se infiinteaza Fundatia romano-ungara Gojdu, armonizandu-se prevederile testamentare ale marelui mecena Emanuil Gojdu cu realitatile contemporane si cu dorinta celor doua guverne ca demersul sa fie unul comun. Ordonanta era necesara ca baza legala pentru finantarea fundatiei din fonduri alocate MAE.

In 2005, Guvernul Tariceanu - prin intermediul minstrului de externe de la acea data, Mihai Razvan Ungureanu -, incheie cu guvernul ungar un act juridic prin care Patrimoniul este re-nationalizat, Fundatia Gojdu (in varianta gandita de Emanuil Gojdu) este desfiintata, iar testamentul 'anulat'. Acest acord a starnit si nemultumirea Bisericii Ortodoxe Romane.

In prezent, exista o singura fundatie Gojdu, cea condusa de mitropolitul Ardealului. 'Am eliminat acea actiunea care ne excludea pe noi din ecuatie. n momentul in care s-ar fi aprobat ordonanta de guvern si fundatia lua fiinta, se desfiinta fundatia de la Sibiu automat. Am salvat fundatia de la Sibiu, care este mostenitoarea de drept', a explicat IPS Laurentiu Streza.

Mitropolitul Ardealului a mai incercat sa intenteze o actiune in instanta pentru recuperarea mostenirii Gojdu, in noiembrie 2007, cand la Sibiu, unde este sediul fundatiei, a avut loc sedinta comuna a guvernelor roman si ungar. Mitropolitul a declarat atunci, pentru ROMPRES, ca va da in judecata Guvernul Romaniei, daca nu se va ajunge la o intelegere care sa apere interesele fundatiei.

Plecat din tara, la Viena, mitropolitul nu s-a mai intalnit in noiembrie 2007, la Sibiu, cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Presa ungara a semnalat deja ca Ungaria si Romania sunt in postura de a lua de la capat negocierile in privinta mostenirii Gojdu, dupa ce Senatul de la Bucuresti a refuzat sa recunoasca acordul dintre cele doua tari semnat la prima sedinta comuna a celor doua guverne, in octombrie 2005, privind infiintarea Fundatiei publice romano-ungare Gojdu, comenteaza Nepszabadsag.

Fundatia Gojdu este recunoscuta de Biserica Ortodoxa Romana ca 'singura mostenitoare legala' a bunurilor patrimoniale care au apartinut avocatului Emanuil Gojdu.

Emanuil Gojdu, personalitate a intelectualitatii romane transilvanene din secolul al XIX-lea, s-a nascut la Oradea, la 9 februarie 1802, intr-o familie de origine macedo-romana. Isi incheie studiile de drept la Budapesta, devenind, in scurt timp, unul dintre cei mai straluciti avocati din Imperiul Austro-Ungar. Prin testamentul intocmit la 4 noiembrie 1869, Emanuil Gojdu stabileste ca o mare parte a averii sale sa fie administrata de o fundatie care sa-i poarte numele.Incepand cu anul 1996, incepe sa functioneze la Sibiu Fundatia Gojdu, declarata continuatoarea Fundatiei Gojdu din perioada interbelica si proprietarul de drept al bunurilor Fundatiei Gojdu.

Manifestarile culturale organizate de Fundatia Gojdu, menite sa reinvie spiritul lui Emanuil Gojdu, au beneficiat de sprijinul Guvernului Romaniei si al cercurilor academice din Romania. Prin Hotararea Guvernului nr. 1471/11 decembrie 2003, publicata in Monitorul Oficial nr. 171/19 decembrie 2003, Fundatia Gojdu este declarata de utilitate publica. ROMPRES (Isabela Paulescu)


Romania libera scria in decembrie anul trecut ca, la Budapesta, Curtile Gojdu au fost deja ocupate:

Lucrările la Cathedral Plaza rămân oprite

Comunicat de presa al Arhiepiscopiei Romano Catolice Bucureşti

Prin decizia civilă nr. 299/RC/07.03.2008, Curtea de Apel Piteşti – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a respins ca neîntemeiată contestaţia în anulare formulată de S.C. Millennium Building Development S.R.L prin care aceasta solicită modificarea soluţiilor instanţelor de judecată din Craiova relativ la oprirea lucrărilor la Cathedral Plaza .

Urmare a acestei decizii lucrările la Cathedral Plaza rămân oprite până când justiţia românească se va pronunţa printr-o hotarâre definitivă şi irevocabilă asupra nelegalităţii autorizaţiei de construire.

Decizia judecătorilor Curţii de Apel Piteşti care confirmă deciziile instaţelor din Craiova este, dacă mai era necesar, dovada elocventă a faptului că de la orice Tribunal sau Curte din această ţară, unde dosarul ar fi strămutat la cererea S.C. Millennium Building Development S.R.L, s-ar vedea la fel de clar ilegalitatea procedurii de autorizare.

Dimensiunea ilegalitaţilor ce stau la baza autorizaţiei compatibilă cu înălţimea clădirii este la fel de vizibilă de oriunde: Vatican, Parlamentul European, Parlamentul României, orice Curte ori Tribunal independent, curtea Catedralei Sf. Iosif...

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti informează şi asigură opinia publică din România că va continua demersurile începute în urmă cu doi ani până când legea va învinge definitiv samavolnicia şi dispreţul faţă de moştenirea cultural-istorică a Bucureştiului şi a valorilor civilizaţtiei noastre.

Pr. Francisc Doboş
Purtător de cuvânt al ARCB

Sunday, March 9, 2008

Cui foloseste rastignirea Serbiei

Editorial ZIUA/Victor RONCEA

Serbia a pierdut Kosovo, definitiv, sambata, la ora 8.00, cand Vojislav Kostunica si-a anuntat demisia. Premierul sarb a fost obligat sa admita ca o parte din Guvern si presedintele Boris Tadici au inceput s-o suceasca in privinta apararii teritoriului suveran al natiunii. Kosovo nu mai e Serbia, par sa admita politicienii care spera inca in "viitorul european" al unghiei de tara care a mai ramas din fosta Iugoslavie. Ce va urma? Oare Voivodina? Daca Laszlo Tökes vorbeste azi despre "autonomia Transilvaniei" si da ca exemplu "situatia din Voivodina" este pentru ca spectrul Kosovo sta ca o secure ridicata in aerul Balcanilor.
Europarlamentarul maghiar ajuns la Bruxelles cu sprijinul ungurilor invizibili din Dolj, Botosani sau Galati nu se sfieste sa vorbeasca acum, fatis, despre "pierderea Transilvaniei de catre natiunea ungara" si "anexarea Transilvaniei de catre Romania". Dupa "precedentul Kosovo" apare, iata, si "modelul Voivodina", intr-o viitoare "Europa a regiunilor". "Din pacate" - spune Tökes cu parere de rau in interviul publicat de ZIUA -, "chiar presedintele Parlamentului European, domnul Pottering, a facut o declaratie in sensul ca independenta Kosovo nu poate constitui un precedent pentru alte zone; la fel au declarat si oficialii SUA".
Paralelele facute de Laszlo Tökes nu sunt intamplatoare si amintesc si de aluziile lui Vladimir Putin de la summitul Rusia-UE si de intentiile lui Mihail Gorbaciov de acum 18 ani. Astazi stim ca in locul Serbiei putea sa fie Romania. In iunie 1989, un grup de unguri si originari din Romania cu interese similare solicitau prin asa-zisa "Declaratie de la Budapesta" "garantarea autonomiei Transilvaniei" dupa indepartarea lui Ceausescu. Aceasta a venit dupa numai sase luni, militantii de la Budapesta fiind remarcati in primele randuri ale "revolutiei". Planurile autonomistilor nu au iesit in decembrie 1989 si nici in martie 1990. Acum, la noul 15 martie, unii maghiari "civici" anunta ca sunt gata sa proclame autonomia "Tinutului Secuiesc". Ce nu au luat in calcul agitatorii "exemplului Kosovo" este faptul ca Romania, spre deosebire de Serbia, este un stat NATO si UE.
Continuarea la


Evident, e vorba si de intalnirea Bush-Putin din Romania, cand, probabil, vor mai pescui cate ceva impreuna...

IPS Ioan Robu, Arhiepiscop al Bisericii Catolice: Asteptam demontarea "Cathedral Plaza"

Sfantul Parinte al Bisericii Catolice, Papa Benedict al XVI-lea, Biserica Ortodoxa Romana, Parlamentul European si presedintele acestuia, liderul Partidului Popular European, Hans Gert Pöttering, Senatul Romaniei, Inspectoratul de Stat pentru Constructii al Guvernului Romaniei, societatea civila si mass-media preocupate de apararea valorilor Romanie, si-au exprimat ingrijorarea si opozitia fata de ridicarea unei cladiri mastodont in imediata apropiere a unui monument istoric si arhitectural cum este Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti. Cu toate acestea, scheletul imobilului ameninta in continuare Catedrala. IPS Ioan Robu, Arhiepiscop si Mitropolit al Bisericii Catolice, face precizari asupra asteptarilor sale intr-un interviu-acuzator acordat subsemnatului, pe care il gasiti la

IPS Teofan Savu: Infiintarea de scoli aflate sub egida Bisericii, o prioritate

Interviu cu mitropolitul Moldovei si Bucovinei
Duminica, mitropolitul ales al Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan Savu, a acordat, in exclusivitate pentru Radio Romania Actualitati, un interviu in care vorbeste despre prioritatile in noua slujire. ZIUA (si subsemnatul) publica integral transcrierea interviului.

IPS Teofan, pe numele de mirean Dumitru Savu, noul Mitropolit al Moldovei, s-a nascut la 19 octombrie 1959, in comuna Corbi, judetul Arges. A terminat seminarul teologic din Craiova in 1979 si a absolvit Institutul Teologic Universitar din Bucuresi in 1984, obtinand titlul de doctor in Teologie de la Institutul Teologic "Saint Serge" din Paris (1986-1990).
A fost monah in Schitul Crasna (judetul Prahova) din 1984, primind numele de Teofan, apoi, intre 1987 si 1990, a fost duhovnic la Manastirea "Acoperamantul Maicii Domnului" din Bussy en Othe din Franta si secretar al Cabinetului Patriarhal (1990-1991). A devenit episcop-vicar patriarhal in 1991, responsabil, printre altele, cu relatiile externe bisericesti, legatura Patriarhiei Romane cu comunitatile romanesti din jurul granitelor si din diaspora. Din 1994 este secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. In 2000 a fost desemnat arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei. IPS Teofan a scris articole si studii in reviste si ziare din Romania si din strainatate, in domenii ca teologie patristica, spiritualitate ortodoxa, ecumenism sau analize ale fenomenului religios actual. In 2000, Presedintia l-a decorat cu Ordinul pentru Merit "Mare Cruce". Este fiul duhovnicesc al Parintelui Patriarh Teoctist, caruia i-a mers pe urmele ierarhice si duhovnicesti.

Reporter: Inainte de a veni la Bucuresti pentru acest Sinod, Sfintia Voastra pe care dintre cei doi candidati care erau pana acum v-ati fi gandit sau l-ati fi vazut mitropolit la Iasi?
IPS Teofan Savu: Vad ca incepeti cu o intrebare la care eu nu va pot da raspunsul. Optiunea pentru o persoana sau pentru alta nu inseamna a fi impotriva altei persoane, ci esti pentru ceva sau pentru cineva, nu impotriva a ceva sau a cuiva. Bineinteles ca in forul meu interior gandeam sau aveam in gand cateva persoane, dar nu pot, datorita votului secret pe care il are ca principiu alegerea ierarhilor, sa va mentionez aceasta optiune a forului meu launtric.
Reporter: Inalt Preasfintia Voastra, cand vi s-a conturat pentru prima oara gandul ca ati putea fi mitropolit al Moldovei?
IPS Teofan Savu: Desigur, de-a lungul vremii, prin mintea unui om trec multe ganduri. Uneori, gandul de a fi mitropolit la Craiova sau la Moldova, de ce nu? Cred ca a trecut prin mintea mea, cum cred ca trece prin mintea fiecarui om care are o responsabilitate in Biserica si crede ca la un anumit moment poate primi in Biserica si o alta responsabilitate, dar gandul de a ajunge mitropolit la Iasi sau a tinde spre aceasta, a lupta pentru aceasta - nu ca lupta pentru aceasta ar fi fost incorecta daca este dusa in limita bunei cuviinte -, gandul acesta nu l-am avut, pentru ca aveam responsabilitatile mele si frumoase, si grele, deopotriva. La Craiova imi indeplineam cu bucurie aceasta responsabilitate. Am trecut la Craiova de faza initiala a primilor ani, cand a trebuit sa cunosc lumea, sa cunosc mecanismele, sa pun in functiune mecanismele, incat ma simteam destul de bine in aceasta haina de mitropolit la Craiova.
Reporter: Care sunt prioritatile in activitatea Inalt Preasfintiei Voastre de aici inainte in Mitropolia Moldovei?
IPS Teofan Savu: Nu cred ca exista diferente fundamentale intre prioritatile misionare dintr-o eparhie si alta. Cred ca voi incerca sa implinesc in Moldova ceea ce am incercat sa aduc la implinire in Oltenia. Avem viata parohiala, care ramane prioritatea absoluta pentru viata oricarui pastor, pentru ca acolo se afla poporul lui Dumnezeu. Avem viata manastireasca atat de bogata si in Oltenia, dar cu mult mai bogata, numeric, cel putin, in Moldova, avem scolile teologice, numeroase in Moldova, am inteles, institutiile de caritate, institutiile medicale, care trebuie continuate si pe ici pe colo poate intarite. Cred insa, ca o prioritate misionara, dincolo de latura parohiala si manastireasca, ar fi aceea a infiintarii unui numar cat mai consistent, si cantitativ, si calitativ, de scoli aflate sub egida Bisericii, pentru ca socot de asemenea ca acum ca prioritate se impune lucrarea educationala. Continuam lucrarea de caritate, dar cred ca foamea dupa Dumnezeu devine din ce in ce , in societatea romaneasca, care incepe sa-si reglementeze problemele economice, asadar foamea pentru Dumnezeu devine parca mai importanta decat foamea dupa paine.
Reporter: Va referiti la scoli preuniversitare, la invatamantul preuniversitar, la gradinite?
IPS Teofan Savu: In primul rand gradinita, apoi scoala primara, scoala gimnaziala, si - de ce nu?- in viitorul apropiat, cu ajutorul lui Dumnezeu, licee aflate sub egida Bisericii, asa cum, desi destul de firav exista totusi in perioada interbelica o anumita experienta in acest sens. De exemplu, atat in Craiova, cat si in Iasi au functionat pana la razboi scolile ortodoxe de fete. Exista aceste cladiri. La Craiova am recuperat. Nadajduiesc si la Iasi, mai bine zis am inteles ca faza de recuperare este destul de inalta, incat fundamentat pe o experienta a Bisericii in acest sens, si tinand cont de nevoile actuale si de oportunitatile pe care le ofera noua lege a cultelor, statutul Bisericii noastre si nadajduiesc si proiectul noii legi a invatamantului, sa insistam putin pe aceasta latura.
Mass media, necesare
Reporter: Fostul mitropolit al Moldovei si actualul patriarh al BOR vorbea foarte mult despre rolul misionar al mass media. Stim ca Iasiul a fost un centru important al mass mediei ortodoxe pana acum. Cum vedeti dumneavoastra rolul mijloacelor de comunicare?
IPS Teofan Savu: Craiova a fost, de asemenea, implicata in ultima vreme, prin existenta postului sau de radio Logos, in diferite orase ale Olteniei - exista, asadar, o experienta in acest sens. Radio Trinitas de la Bucuresti acum emite, vad, in intreaga tara. Nadajduiesc ca atat la Craiova, cat si la Iasi si in alte zone ale tarii sa avem si studiouri locale, iar pentru a raspunde direct la intrebare, cred ca modalitatea propovaduirii cuvantului lui Dumnezeu prin astfel de mijloace este foarte necesara in societatea noastra de astazi, si Biserica incepe, vad, cu mult mai multa tarie acum, sub obladuirea Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel, sa se deschida spre aceasta sansa si oportunitate pe care o are, pentru ca, pe de-o parte, aceste mijloace sunt extrem de eficiente, iar pe de alta parte, opinia publica asteapta o intensificare a misiunii Bisericii prin intermediul lor.
Reporter: Cum vedeti aceste mijloace, sa aiba un caracter mai mult pastoral sau misionar? Care ar fi ponderea intre cele doua?
IPS Teofan Savu: Nu cred ca poate exista o distinctie, totusi, clara intre misiune si pastoratie. In cele din urma, ambele se inscriu in mandatul primit de Biserica de la intemeietorul sau Iisus Hristos, sa propovaduiasca in orice vreme, in orice loc si prin orice mijloace cuvantul lui Dumnezeu, iar cuvantul lui Dumnezeu se propovaduieste prin predicarea Evangheliei, dar si prin trairea acesteia intr-un context dat, in relatie cu aproapele aflat in suferinta, cu aproapele care doreste prezenta Bisericii in actul educational, incat totul este si pastoratie, si misiune.
"De la primul pana la ultimul ierarh exista o fidelitate fara stirbire fata de invatatura Bisericii noastre"
Reporter: Mitropolia Moldovei este mitropolia cu cele mai multe manastiri si cu cei mai multi monahi. In acelasi timp, majoritatea monahilor din Mitropolia Moldovei s-ar inscrie intr-un asa- numit "curent antiecumenist". Cum vedeti dumneavoastra relatia cu monahii in aceste...?
IPS Teofan Savu: Socot ca s-a exagerat foarte mult pe aceasta tema. Cunosc viata monahala din interior si, in general, cu foarte rare exceptii, monahii sunt cuminti. Monahii sunt cuminti si, prin insasi statura lor, ei sunt mai atasati traditiei, /.../ unii dintre ei au anumita teama fata de o deschidere mai mare sau mai mica a relatiei Bisericii noastre cu celelalte confesiuni. Daca se analizeaza, insa, in amanuntime aceasta tema, se va vedea ca de la primul pana la ultimul ierarh exista o fidelitate fara stirbire fata de invatatura Bisericii noastre, monahii simt aceasta si cred ca vor vedea si in atitudinea noului mitropolit, pe de-o parte, o fidelitate, nadajduiesc sa ma ajute Dumnezeu, fara margini vizavi de traditia Bisericii noastre, dar si o deschidere de cooperare in domenii economice sau in domenii sociale, cu celelelate comunitati religioase crestine sau necrestine, care se afla pe solul Moldovei sau in relatia pe care Mitropolia de la Iasi o are cu institutii crestine internationale.
Reporter: Parinte mitropolit Teofan, o ultima intrebare: care este regretul cel mai mare la plecarea dumneavoastra din Mitropolia Olteniei?
IPS Teofan Savu: M-am obisnuit foarte mult cu pastoritii mei. Am atatea prietenii, atatea bucurii pe care le-am trait, atatea necazuri pe care le-am avut, dar, prin mila lui Dumnezeu, au fost depasite, incat intreaga mea fiinta este legata de acest pamant, pentru ca, de aproape 8 ani, acolo am incercat, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa slujesc Biserica. Dar nu plec dintr-o biserica intr-o alta biserica. Merg din Biserica lui Dumnezeu, aflata pe pamantul Olteniei, in aceeasi Biserica a lui Dumnezeu, aflata pe pamantul Moldovei. Sunt diferente doar de nuante. Poporul lui Dumnezeu din Oltenia va avea intotdeauna alaturi de poporul lui Dumnezeu din Moldova un loc special in inima mea .

Kostunita si-a dat demisia. TIME scrie de "precedentul Kosovo" si Transnistria

Serbian Prime Minister Vojislav Kostunica speaks at a press conference after he dissolved the government, March 8. 2008, in Belgrade, and called for new elections after clashing with his pro-Western coalition partners over Kosovo and EU membership. Kostunica said that he will convene a government session Monday that will propose to parliament that new elections be held May 11, zice EPA

TIME: Russia Cashes in on Kosovo Fears

Saturday, Mar. 08, 2008 By YURI ZARAKHOVICH/MOSCOW

By splitting the West and the wider international community, the U.S.-backed declaration of independence by Kosovo has given Russia an opening. Countries concerned with separatist problems of their own, from Spain or Cyprus to China, have been unable to follow the U.S. lead in recognizing Kosovo's breakaway from Serbia. And Russia has sought to exploit the gaps that have emerged as a result.

In Serbia, itself, Russia capitalized literally, on the standoff over Kosovo. In Belgrade, just a week before he became Russia's President-elect, Dmitri Medvedev supervised Serbia's signing up to a prospective Russian Southern Stream natural gas pipe-line. Serbia also sold to Russia a 51% stake of Naftna Industrija Srbija (NIS), a much prized national oil company for $614 million and the promise of a further investment of $770 million. Russia plans build a major gas storage facility in Serbia, making the country a key base for Russian energy supplies to Europe. This consolidation of ties with Serbia achieves two Russian strategic goals: taking over national energy assets of European countries; and keeping erstwhile allies of the Soviet Union from being drawn into the Western fold. To emphasize warming ties, travel between Russia and Serbia will no longer require visas.
The Balkans is not the only theater in which Moscow is strongly reasserting its presence. This week, just as Georgia's breakaway provinces of Abkhazia and South Ossetia formally appealed to Russia, the U.N., the E.U. and the Commonwealth of Independent States (CIS) a loose association of post-Soviet countries to recognize their independence. Russia has pointedly abandoned the economic sanctions, clamped on Abkhazia in 1996 to punish its separatism. The Parliament of the Russian Republic of Alania-North Ossetia already voted to incorporate South Ossetia. Next week, the Russian Duma will consider Abkhazian and South Ossetian appeals to join Russia.
South Ossetia and Abkhazia broke away from Georgia in the 1990s in the wake of bloody ethnic wars. Much as those wars were ignited by the then Nationalist Georgian authorities, Russia fanned the flames by giving a brazen support to the separatists. It was the Russian army that won their wars against Georgia.
Although Russia pays lip service to Georgia's territorial integrity, it has tacitly supported breakaway provinces, just as it has done in Trans-Dniestria — a province that broke away from Moldova back in the 1990s. Russia deploys its peace-keepers in all the three separatist provinces, and these serve to counter any thoughts of forcible re-integration by Georgia or Moldova. Moscow has also granted Russian citizenship to some 90% of the Abkhazian and South Ossetian populations, giving it grounds to intervene whenever Russia deems it expedient, on the basis of ensuring the security of its citizens.
"Russia is smartly playing a more subtle game then just formally recognizing breakaway provinces," comments Tedo Japaridze, former Georgian Foreign Minister. Indeed, Russia could never openly annex South Ossetia or Abkhazia. That would have been very much in conflict with Russia's harsh suppression of Chechnya's independence, or fears of separatism in non-Russian ethnic regions. Annexing Abkhazia and South Ossetia was also "a red line" drawn by the U.S. But Russia has become the de facto power in both territories without formally annexing them. Chairman of the Chechen Parliament Dukvakha Abdurakhmanov blurted out last week that "Abkhazia has long been a part of Russia's Southern Federal District." Recently, Russia tacitly deployed units of its Chechen Vostok battalion in Abkhazia to beef up its force there as a deterrent against any Georgian move to regain the territory.
Leonid Slutsky, First Deputy Chair of the Russian Duma's Foreign Relations Committee, told Itar-Tass on Friday that "So far, Russia doesn't have plans of recognizing Abkhazia and South Ossetia." However, he said, "Should Georgia try using force there, the situation will cardinally change. The same concerns Georgia's plans of joining NATO."
For its part, NATO, long eager to grant Georgia membership, has backpedaled, saying that Georgia isn't yet ready to join. The Kosovo opening may indeed encourage a resurgent Russia to go beyond simply exercising de facto control over Abkhazia and South Ossetia.
Another after-effect of Kosovo's independence is Moscow's rallying of its hitherto reluctant CIS partners against the West. Oil-rich Azerbaijan, for example, had long begun inclining towards the West, but may be pushed back into Moscow's orbit because of Nagorno-Karabakh, a province that broke away in the 1990s and has de facto integrated with Armenia. Last week, for the first time in years, Azeri and Armenian forces clashed in a full scale fighting in Karabakh.
Even a staunchly pro-Western Georgia, furious as it is with Russia, might finally be forced back into Russia's orbit because of Kosovo. "It's indeed surrealistic," quips Japaridze darkly: "How it happens that in terms of the 'Kosovo Precedent' we, Georgians, Azerbaijani, Moldovans, have to support Russia's position and go against the West?!"

Related Articles




Sfintii patruzeci de Mucenici

În această lună, în ziua a noua, pomenirea sfinţilor patruzeci (40) de mucenici, cei ce au mărturisit şi au fost chinuiţi în cetatea Sevastiei.
Cei patruzeci de mucenici, deşi erau de obârşie din diferite locuri, făceau parte din aceeaşi ceată ostăşească. Ei au fost prinşi din pricina mărturisirii credinţei în Hristos şi au fost duşi la cercetare. Dar nelăsându-se înduplecaţi să jertfească idolilor, mai întâi au fost loviţi cu pietre peste faţă şi peste gură, dar pietrele în loc să-i atingă pe ei, se întorceau şi loveau pe cei ce le aruncau. Apoi au fost osândiţi, în vreme de iarnă, să petreacă toată noaptea în mijlocul unui lac, care se găsea în apropierea Sevastiei. Pe când se găseau în mijlocul apei, unul dintre ei, care iubea mai mult viaţa, ieşind din lac, a alergat la o baie din apropiere, dar de îndată ce a fost atins de căldura de acolo, s-a topit cu totul. Unul dintre ostaşii care erau de pază acolo însă a intrat laolaltă cu sfinţii în lac şi l-a înlocuit pe cel plecat, văzând în noapte pe sfinţi înconjuraţi de lumină şi cununi, pogorându-se din cer asupra fiecăruia dintre ei.
Iar când s-a făcut ziuă, sfinţii care erau leşinaţi, de abia se mai vedeau suflând. Atunci li s-au frânt fluierele picioarelor şi au luat cununile muceniciei. Cât de plăcută s-a cunoscut a fi moartea pentru aceştia şi cât de dorită să fie îmbrăţişată se poate vedea şi din următoarea împrejurare. După zdrobirea fluierelor picioarelor, unul dintre ei, care din pricina vârstei mai tinere şi a puterii trupeşti mai sufla încă, a fost lăsat la o parte de tiran, socotind că acesta poate îl va îndupleca să-şi schimbe gândul. Dar mama lui, care în tot timpul cât mucenicii pătimiseră, rămăsese pe lângă el, văzând acum pe fiul ei, care era mai tânăr decât toţi ceilalţi, se temea ca nu cumva tinereţea şi dragostea de viaţă să-i insufle în cele din urmă teamă şi să se arate nevrednic de ceata şi de cinstea celorlalţi.
De aceea aceasta sta încremenită şi cu trupul şi cu privirea, uitându-se la el, în starea în care se găsea, dându-i curaj şi întinzându-şi mâinile, în cele din urmă şi zicând: Fiul meu preadulce, mai rabdă puţin, ca să ajungi cu adevărat şi fiu al Tatălui Celui din ceruri. Nu te înfricoşa de chinuri, căci, iată, Hristos Dumnezeu îţi stă ţie într-ajutor. Nu vei mai întâlni mai departe nici o neplăcere, nici o durere; toate acelea au trecut, pe toate le-ai învins cu vitejia ta; după acestea va fi numai bucurie, desfătare, odihnă şi veselie, din care te vei împărtăşi împărăţind împreună cu Hristos şi vei fi rugător pe lângă Dânsul, pentru mine, mama ta.
După ce sfinţilor li s-au zdrobit fluierele picioarelor, ei şi-au dat sufletele în mâna lui Dumnezeu. Iar slujitorii tiranului aducând nişte căruţe şi încărcând în ele sfintele lor trupuri le-au pornit către ţărmul unui râu, care trecea prin apropiere. Şi văzând că tânărul acela, al cărui nume era Meliton, mai sufla încă, l-au lăsat să trăiască mai departe. Când mama lui a văzut însă că rămâne singur, a socotit cã lucrul acesta înseamnă ceva mai mult decât moartea ei şi a fiului ei. De aceea, neţinând seama că este femeie slabă şi înăbuşindu-şi în suflet toată durerea de mamă, a luat pe fiul ei pe umeri şi a pornit cu el după căruţele cu trupurile sfinţilor, întocmai ca o vitează, socotind că numai atunci fiul ei va trăi cu adevărat, când l-ar vedea şi pe el mort şi părăsit împreună cu ceilalţi.
Dar, în timp ce-l purta astfel pe umere, acesta şi-a dat şi el duhul. Şi atunci mama simţindu-se eliberată de griji, s-a bucurat mult şi sufletul ei a săltat în chip plăcut de sfârşitul fiului ei. Şi ducând trupul neînsufleţit al iubitului ei fiu până la locul unde se găseau trupurile sfinţilor, l-a pus deasupra lor şi l-a numărat cu toate celelalte, pentru ca nici măcar trupul, al cărui suflet pornise să se înnumere laolaltă cu sufletele celorlalţi, să nu se deosebească de trupurile lor. Iar slujitorii aceia ai vrăjmaşului, aprinzând un foc mare, au ars trupurile sfinţilor. Apoi, pentru ca nu cumva creştinii să poată lua moaştele lor, le-au aruncat în râu.
Dar acolo, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, s-au strâns cu toate laolaltă într-o surpătură, de unde fiind scoase de mâinile creştinilor, ne-au fost dăruite nouă ca o bogăţie de neînstrăinat.

Incepe Postul Pastelui

GALA BELIGAN, ASEARA LA NATIONAL

Radu Beligan, aplaudat minute in sir de prieteni si admiratori, la Teatrul National Bucuresti
BUCURESTI, 9 mar (MEDIAFAX) - Actorul Radu Beligan a revenit, sambata seara, pe scena Nationalului bucurestean, la o intalnire cu prietenii si publicul, povestind despre cariera sa de 70 de ani pe scena teatrului, fiind aplaudat minute in sir de cei peste 1.000 de colegi, cunoscuti si admiratori adunati in Sala Mare.Actrita Ilinca Tomoroveanu a anuntat, dupa ce l-a introdus in scena pe Radu Beligan, ca in luna aprilie se va relua spectacolul "Egoistul" de Jean Anouilh, in care apare atat in postura de actor, interpretul lui Leon Saint Pe, cat si in cea de regizor. Spectacolul se joaca din 2004."Sunt vechi, domnisoarelor, doamnelor si domnilor", a spus Beligan la inceputul intalnirii cu publicul, adaugand ca de 70 de ani, adica jumatate din istoria teatrului romanesc, se afla fara intrerupere pe scena."Arta actorului nu se poate invata la scoala (...) misterul creatiei il poti descoperi singur dupa multi ani", a spus Radu Beligan. Acesta a povestit spectatorilor despre examenul sau la Academia de Arta Dramatica si Muzica, unde nu a fost a fost admis. Dupa ce i-a trimis o scrisoare Luciei Sturdza Bulandra, a fost acceptat sa asiste la cursuri, ca auditor. Beligan l-a evocat si si pe Victor Ioan Popa. De la acesta a invatat ca "singurul fel de teatru care nu se va demoda niciodata este acela care pune degetul pe carnea vie a vietii" si ca "hrana vietii unui actor este cultura".Apoi, Beligan a vorbit despre alti profesori ai sai, precum Aura Buzescu, Alex Giugariu, Ion Iancovescu, Sica Alexandrescu si George Vraga. Printre profesorii lui Radu Beligan s-a numarat si Eugen Ionesco. Actorul a amintit atat momentele dificile ale teatrului romanesc, din timpul razboiului, cat si pe cele fericite, cum ar fi anul in care a fost in turneu la Moscova cu spectacolul "Revizorul" de Gogol. Despre acest spectacol, Beligan a spus ca Dumnezeu i-a pus "un deget pe frunte"."nvatam, invatam mereu din orice", a mai spus actorul. Acesta a amintit si de perioada cand a fost directorul Teatrului de Comedie, pe care l-a fondat, unde erau spectacole "jucate spre bucuria publicului si stupoarea cenzorilor". Ultimul "profesor" al sau, a spus Radu Beligan, este tenismanul elvetian Roger Federer."Secretul longevitatii este iubirea. Cat sunteti pe pamant, iubiti ce doriti, dar iubiti! Va iubesc si pe dumneavoastra, spectatorii care m-ati facut ceea ce sunt si care sunteti adevaratii mei profesori", a incheiat Radu Beligan.n a doua parte a serii, pe scena i s-a alaturat actorul Ion Lucian, care s-a descris ca fiind, la randul sau, o dovada de longevitate, dupa 68 de ani de teatru alaturi de un om pe care l-a iubit si l-a invidiat toata viata. Cei doi actori au urmarit impreuna cu publicul inregistrarea piesei "Invitatie la supeu", de Jean Claude Brisville, in care Beligan si Lucian au jucat in 1997.La Teatrul National au venit sa-l vada pe Radu Beligan criticul literar Eugen Simion, Madalin Voicu, actorii Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Victor Rebengiuc si multi alti colegi din teatru.Actorul Radu Beligan si-a intrerupt activitatea in luna noiembrie, anul trecut, dupa ce a suferit un trausmatism cranio-cerebral minor si o fractura de coloana cervicala.Printre rolurile interpretate de Radu Beligan pe scena TNB se numara: Leon Saint Pe - "Egoistul" de Jean Anouilh, Ianke - "Take, Ianke si Cadar" de Victor Ion Popa, Guglielmo - "Numele trandafirului" de Umberto Eco, Actorul - "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, Batranul - "Cotletele" de Bertrand Blier, Kondilas - "Mostenirea" de Titus Popovici, "Contrabasul" (one man show) de Patrick Suskind, Herb Tucker - "Poveste din Hollywood" de Neil Simon, Spirache - "Titanic Vals" de Teodor Musatescu, Domenico - "Filumena Marturano" de Eduardo De Fillippo, Chereea - "Caligula" de Albert Camus, Romulus - "Romulus cel Mare" de Friedrich Dürrenmatt, Richard al III-lea - "Richard al III-lea" de William Shakespeare, Autorul dramatic - "Viata unei femei" autor si regia Aurel Baranga, Robespierre - "Danton" de Camil Petrescu, {tefan Valeriu - "Jocul de-a vacanta" de Mihail Sebastian, George - "Cui i-e frica de Virginia Woolf?" de Edward Albee, Iacob Bardin - "Dusmanii" de Maxim Gorki, Horace, Frederic - "Invitatie la castel" de Jean Anouilh, Trinculo - "Furtuna" de William Shakespeare, Filipetto - "Badaranii" de Carlo Goldoni etc.(Irina Darlea, irina.darlea@mediafax.ro)