Pages

Saturday, November 21, 2009

EDITORIAL RONCEA SI INDEMN LA VOT: Sa daramam caruta cu matriosci. ALEGERI PREZIDENTIALE 2009 - TURUL I

Scris de Victor Roncea

Rătăcit după ce i s-a deşirat din mână firul roşu strâns pe ruta Bucureşti-Moscova, Mircea Geoană pare din ce în ce mai terminat, cu tot cu garanţii săi şefi, Vanghelie şi Hrebenciuc. Mogulii de Dâmboviţă şi Deltă sunt gata să-l scape din braţe, iar căţeluşul chihuahua al lui Patriciu, Crin Antonescu, se dovedeşte mai colţos decât bine periatul bichon al lui Vîntu şi Voiculescu. În spatele troicii de oligarhi stă însă aceeaşi fantomă a trecutului comunist, acelaşi spectru nefast care bântuie România de la uciderea lui Ceauşescu şi până azi: Iliescu-KGB.
Aşa-zisa cursă electorală ascunde de fapt interese foarte atent trasate în spatele candidaţilor. Nu mai este un secret pentru niciun român informat faptul că cei doi Pat şi Pataşon care se cred candidaţi la preşedinţie din partea PSD şi PNL sunt de fapt două jucării stricate, manipulate de aceleaşi forţe care au devorat ţara de 20 de ani încoace, ca o adevărată armată de lăcuste roşii. Dinu Patriciu, îmbuibatul devenit miliardar din averea românilor, este beneficiarul direct al mafiei de partid şi de stat patronate de Ion Iliescu cel sărac şi necinstit, în toate cele trei mandate ale sale. Duhneşte a petrol şi gaze, odată româneşti. Despre Sorin Ovidiu Vîntu şi Dan Felix Voiculescu s-au scris deja tomuri, mai ales de dosare, făcute pierdute prin arhivele Parchetului şi Judecătoriilor sau ale serviciilor secrete de la noi şi de-aiurea. Miza celor trei moguli şi a sclavilor lor, prin susţinerea păpuşelelor politice de paie, este, în primul rând, vitală pentru supravieţuirea şi perpetuarea sistemului corupt, ticăloşit, pe care îl reprezintă. Încă un mandat al lui Traian Băsescu le-ar putea aduce extincţia, prin înfundarea puşcăriei. Apoi, în al doilea rând, preluarea puterii totale a statului prin ocuparea scaunului de la Cotroceni cu un preşedinte de carton le va aduce decontul facturii deja tăiate unui Geoană sau Crin: domeniile economice naţionale rămase încă neacaparate de oligarhii afiliaţi intereselor ruseşti.
Din punct de vedere geopolitic şi geostrategic, bătălia care se duce pe acest colţ de rai depăşeşte interesele româneşti, în cazul în care ar mai exista instituţii dispuse să le apere. Deasupra si dedesubtul României se confruntă în lupta pentru controlul regional imperii care ştiu să-şi impună forţa prin mijloace nu tocmai ortodoxe. România reprezintă un adevărat Val al lui Traian, acum euro-atlantic, în faţa marelui imperiu roşu de la Răsărit. Băsescu a încercat şi a şi reuşit în primul său mandat să reamintească Europei rolul nostru natural la porţile ei, reprezentat de poziţionarea strategică de la Marea Neagră şi Gurile Dunării a întregului spaţiu românesc, fără să uite Basarabia şi Bucovina.
Din 1989 încoace, România se află sub un asalt continuu, care ameninţă însăşi fiinţa naţională românescă, dimensiunea românescă a existenţei, în timp ce ţara este pe cale de a fi defrişată complet de bogăţiile sale. Personaje pestilenţiale ca cele care îi mânuiesc de la spate pe candidaţii PSD şi PNL cu măştile lor etern surâzătoare, în frunte cu Ion Ilici Iliescu, au ca misiune distrugerea totală a României. Avem o putere mică - un vot! - dar care adunată poate răsturna căruţa cu matrioşci de toate culorile şi mărimele. A te opune lor este o datorie patriotică.

NU UITA! Romania nu e a lor!

PARINTELE IOANICHIE LUPTATORUL. Doi ani cu el la ceruri. INTERVIU




Vezi si 2 ani de când călugărul luptător Ioanichie Bălan a plecat spre veşnicie. Inedit

NOU EXPERIMENT cu nori multicolori deasupra Carpatilor, la Sinaia. VIDEO. Sinaia, Manhattan, Moscow




Vezi si NORI CIUDATI DEASUPRA ROMANIEI: Experimente NASA / US Defense Department's Space Test Program, ca si la Budapesta?

PARASTASUL Parintelui Calciu la Petru Voda cu Parintele Justin. VIDEO


Sursa: http://apologeticum.wordpress.com/

IN MEMORIAM. Trei ani de la trecerea la cele sfinte a Parintelui Calciu, marturisitorul Adevarului


Maicutele de la Diaconesti ii canta Parintelui Calciu, la Petru Voda, Imn Mortilor si Colind pentru Detinuti, de Radu Gyr


Vezi si Cuvantul Parintelui Justin Parvu la trecerea la Domnul a “Marturisitorului prigonit”, Parintele Gheorghe Calciu

ANTI-CRESTINII amorali din presa si societatea in civil s-au dat in stamba la Realitatea TV si Antena 3 pe marginea prezidentialelor

Modelele morale ale candidaţilor la preşedinţie şi analfabetismul teologic al deontologilor

La confruntarea finală a candidaţilor la cea mai înaltă funcţie în stat, moderatorul Turcescu i-a întrebat pe aceştia despre modelul lor moral. Acesta se pare că a fost şi momentul de vârf al dezbaterii. Răspunsurile date, care au încercat să atingă sensibilitatea creştină a românilor, necesită o replică. Una ortodoxă, bineînţeles, deoarece trăim într-o ţară de morală ortodoxă.

Surprins de întrebare, Traian Băsescu a dat-o ca model pe soţia sa. Crin Antonescu, care se declară creştin, nu a făcut deosebire între model şi idol, indicându-l ca model pe Tudor Chirilă, un cântăreţ simpatic, autor al unei scrisori interesante către liceeni, dar şi apărător al homosexualilor. Cum poţi să-l iei ca model pe Chirilă, care, pentru nefericiţii aceştia, ne acuză că suntem un popor homofob? Pentru creştini, e ştiut că, aşa cum ne spune Sfântul Ioan Iacob Românul, nu ne închinăm idolului care se numeşte om.

Candidatul Mircea Geoană, un candidat social-democrat care ne-a citat din Sfântul Ioan Gură de Aur (e drept că citind după notiţe, după cum a observat Crin Antonescu), a surprins afirmând că modelul său moral este PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Nu este prima oară când aflăm despre admiraţia lui Geoană pentru Patriarh. La împlinirea a doi ani de când a devenit întâistătătorul Bisericii (după moartea suspectă a Părintelui Patriarh Teoctist, despre care mai mulţi preoţi, monahi şi jurnalişti creştini au apreciat că actualul Patriarh nu ar fi străin), Mircea Geoană îl elogia pe PF Daniel pentru “promovarea deschiderii ecumenice, pentru o implicare reală, dinamică şi puternică a Bisericii în social, pentru restructurarea învăţământului teologic, pentru îndreptarea şi aducerea la zi a limbii liturgice, pentru promovarea activă a unui nou tip de misiune şi de limbaj eclezial”, considerând că începe o epocă nouă (New Age) pentru Biserica Ortodoxă Română. Aceste cuvinte sunt întru totul străine tradiţiei ortodoxe şi învăţăturii scripturistice şi îşi au originea în mentalitatea francmasonică (despre care scrie lămuritor Mircea Eliade într-unul din articolele sale).

Referirile politicienilor noştri de vârf la învăţăturile credinţei creştine au urmărit, în mod evident, câştigarea voturilor românilor ortodocşi. Săracii! Pentru ei, a fi creştin înseamnă a fi prost!

Urmărind dezbaterile televizate de după întâlnirea candidaţilor, am ajuns însă la o concluzie destul de tristă: aşa-zişii deontologi ai presei româneşti de la Realitatea TV sau Antena 3 (vezi Ciutacu, Firea, Nistorescu, CTP, Cristian Pârvulescu, cărora li s-a alăturat politrucul Orban) sunt mai necredincioşi chiar decât politicienii. După părerea unora dintre aceştia nu ai voie să-ţi mărturiseşti public credinţa, nu ai voie să-l mărturiseşti pe Hristos sau pe Maica Domnului (Doamne fereşte, a spus unul dintre invitaţi; pân’ te nimereşte, am zice noi, gândindu-ne la clasici). Iar când vorbesc despre religia creştină o fac numai în băşcălie, în zeflemea, sau, culmea tupeului, ei, analfabeţii teologic, ne dau lecţii de creştinism, spunându-ne unde trebuie să ne ţinem ascunsă credinţa, pentru a nu-i deranja pe rafinaţii analişti de pe malurile Dâmboviţei, de fapt, nişte mărunţi activişti neobolşevici care înfierează în mod proletar credinţa (opiumul popoarelor, spunea Marx), în numele statului laic şi european. (F.P.)

Vezi si Alianta PSD+Patriarhie… Geoana, comunistul ce-l idolatrizeaza pe patriarhul Daniel

REZOLUTIA Congresului International al Aromanilor. CONGRESLU ARMÂNESCU, TIRANA, 17-19.XI.2009. Update cu DOCUMENT

ILARION TIU: Pe 19 noimebrie s-au încheiat la Tirana (Albania) lucrările Congresului Internaţional al Aromânilor, început marţi, 17 noiembrie. Participanţii la eveniment, care reprezentau asociaţii ale aromânilor din România, Albania, Macedonia şi Serbia au adoptat o rezoluţie, prin care se arată îngrijotaţi faţă de dezinteresul statelor de origine a aromânilor faţă de drepturile culturale şi etnice ale acestei comunităţi. De asemena, participanţii au combătut proliferarea la scară internaţională a unor entităţi „neo-aromâniste“, despre care susţin că au falsă legitimitate, cum ar fi: Fara Armânească (România), Uniunea Vlahilor din Albania, Asociaţia Vlahilor din Albania etc. Conducătorii acestor organizaţii sunt acuzaţi că promovează artificial drepturile aromânilor (pe care-i descriu ca un popor diferit decât cel român), fiind interesaţi de fapt să obţină unele beneficii materiale personale.
Rezoluţia cere statului român să-şi asume răspunderea pe care o are faţă de românitatea balcanică; să-şi asume public, prin acţiuni cu relevanţă diplomatică şi internaţională, interesul pentru românii din afara graniţelor; să continue şi să intensifice demersurile de susţinere a aromânilor de pretutindeni pentru ca aceştia să beneficieze, în statele de origine a aromânilor din spaţiul balcanic de drepturi şi libertăţi consacrate în documentele europene în materie; să continue şi să intensifice sprijinirea în ţară a păstrării şi a cultivării dialectului, culturii şi tradiţiilor aromâneşti, pentru a nu se alimenta frustrările ce ar putea fi speculate şi instrumentalizate de „neo-aromânişti“.
De asemenea, participanţii la congres au decis ca, prin rezoluţie, să solicite forurilor europene şi internaţionale să întreprindă demersurile necesare pentru recunoaşterea aromânilor ca minoritate naţională în statele de origine ale aromânilor din spaţiul balcanic şi pentru acordarea drepturilor ce decurg din acest statut.
Rezoluţia adoptată urmează să fie înaintată în cel mai scurt timp organismelor europene de la Bruxelles, în vederea acordării drepturilor culturale ale aromânilor de la sud de Dunăre.

Cu o zi inainte s-au tinut comunicarile. Moderatori au fost domnul academician Dan Berindei şi ÎPS Calnic, care a adus de la Bucuresti un clopot pentru biserica aromanilor. Lucrările au tratat istoria zbuciumată a aromânilor în Peninsula Balcanică, cât şi în România comunistă. Ilarion Tiu remarca: Frumos din partea celor care au conferenţiat – dom’le, adevărul! Nu au încercat să ignore apartenenţa la Mişcarea legionară a multor aromâni, cum adesea am întâlnit ipocrizii de genul. Asta e istoria, ne-o asumăm, n-o criticăm!

Detalii si fotografii la http://ilariontiu.wordpress.com/

Congresul Aromânilor

AROMÂNII ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

PREZENT ŞI PERSPECTIVE

Tirana, 17 – 18 noiembrie 2009

REZOLUŢIE

Delegaţii asociaţiilor şi organizaţiilor aromâneşti reprezentate la Congresul Internaţional al Aromânilor (Tirana, 17 – 18 noiembrie 2009),

Invocând corpusurile de documente relevante ale ONU, UE, OSCE şi CoE, la care statele de origine a aromânilor („home countries”) din spaţiul balcanic sunt părţi,

Declarându-şi îngrijorarea faţă de dezinteresul autorităţilor din statele de origine a aromânilor („home countries”) din spaţiul balcanic faţă de protejarea drepturilor etnice ale aromânilor la educaţie, serviciu religios şi mass-media în limba maternă, cu grave consecinţe în deznaţionalizarea şi în marginalizarea socială şi culturală a aromânilor,

Reamintind absenţa progreselor în statele de origine a aromânilor („home countries”) din spaţiul balcanic în implementarea Rezoluţiei 1333 (1997) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei,

Îngrijoraţi de proliferarea la scară internaţională a unor entităţi ”neoaromâniste” cu falsă legitimitate (Fara Armânească – România, Uniunea Vlahilor din Albania, Asociaţia Vlahilor din Albania, ”Mandra Vlahă” - Albania, Consiliul Aromânilor/Macedonarmânilor etc.), care pretind dreptul de a-i reprezenta colectiv pe aromâni în relaţiile acestora cu instituţiile statale şi internaţionale,

Alarmaţi de tendinţele acestor entităţi ”neoaromâniste” de a manipula informaţiile istorice şi realităţile contextului prezent al existenţei aromânilor în diverse state de origine („home countries”) din spaţiul balcanic sau din statele de imigraţie, având ca efect alienarea conştiinţei identitare a aromânilor,

Reiterând specificitatea identitară cultural-istorică şi lingvistică a diferitelor grupuri de aromâni (fărşeroţi, grămusteni, pindeni, moscopoleni etc.),

În deplin acord şi în continuarea Rezoluţiilor emise de:

Congresul de Cultură Macedo-Română din America de Nord (1 – 4.07.2005, Fairfield, Connecticut, SUA);

Congresul perenităţii vlahilor (aromânilor) în Balcani (23 – 24.08.2003, 26 – 27.08.2005, 24 – 26.08.2007, Constanţa, România);

În conformitate cu comunicatele şi declaraţiile de presă ale Societăţii de Cultură Macedo-Române, ale Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice Aromâne „Andrei Şaguna”, ale Asociaţiei ”Picurarlu de la Pind”, ale Asociaţiei Culturale “Aromânii din Albania”, ale Fundaţiei „Muşata Armână”, ale Fundaţiei Culturală Aromână „Dimândarea Părintească” ş.a.,

1. Avertizează asupra iminenţei consecinţelor grave pe care le va avea asupra păstrării şi conservării identităţii aromâneşti perpetuarea actualelor tendinţe de ignorare şi negare a drepturilor specifice ale aromânilor la educaţie, serviciu religios şi mass-media în limba maternă, în ţările de origine a aromânilor („home countries”) din spaţiul balcanic,

2. Condamnă mistificările prin care istoria şi identitatea aromânilor sunt deformate în statele de origine a aromânilor („home countries”) din spaţiul balcanic în scopul neacordării pentru aromâni a statutului de minoritate naţională,

3. Protestează împotriva stratagemelor şi artificiilor de interpretare a legislaţiilor prin care autorităţile din ţările de origine a aromânilor („home countries”) din spaţiul balcanic caută să nu le recunoască acestora statutul de minoritate naţională şi drepturile aferente,

4. Reaminteşte statelor de origine a aromânilor („home countries”) din spaţiul balcanic că acceptarea diversităţii etnice cultural-lingvistice şi respectarea drepturilor etnice sunt precondiţii ale integrării în structurile europene şi euro-atlantice,

5. Critică vehement încercările mistificatoare ale unor entităţi neoaromâniste cu falsă reprezentativitate şi legitimitate de a crea o nouă identitate a aromânilor, sub denumirea de ”macedonarmâni”, creând în mod intenţionat o confuzie cu denumirea tradiţională de „macedo-români”. Este o diversiune cu caracter extremist, izvorâtă din interese mercantile şi politice ale unor cercuri din România şi din afara ei, ce ignoră adevărata istorie a acestei ramuri a romanităţii răsăritene şi a dialectului aromân care, împreună cu cel dacoromân, cel meglenoromân şi cel istroromân, formează limba română.

6. Condamnă ca aberantă, provocatoare, periculoasă şi falsificatoare teza potrivit căreia aromânii („macedonarmânii”) ar fi un popor diferit de poporul român şi ar trebui recunoscuţi ca minoritate naţională în România. Aromânii au început să apară în spaţiul din nordul Dunării după formarea statelor româneşti şi numărul lor a crescut continuu de-a lungul timpului. Ei au considerat, fără excepţie, că s-au stabilit între fraţii lor, în ţara lor, având conştiinţa clară că sunt parte a neamului românesc.

7. Reafirmă apartenenţa aromânilor la românitate, deopotrivă cu dacoromânii şi indiferent de denumirea folosită în ţările de origine ale aromânilor („home countries”) din spaţiul balcanic pentru a-i numi pe aromâni.

8. Cere statului român:

să-şi asume deplin răspunderea pe care o are faţă de românitatea balcanică, în continuitatea şi spiritul valoroasei tradiţii istorice, aşa cum rezultă şi din documentele diplomatice române şi europene;

să-și exprime public, prin acţiuni cu relevanţă diplomatică şi internaţională, interesul pentru aromânii din afara graniţelor, în calitate de stat înrudit (kin-state) al acestora;

să continue şi să intensifice demersurile de susţinere a aromânilor/rrămănilor/vlahilor de pretutindeni, pentru ca aceştia să beneficieze , în statele de origine a aromânilor („home countries”) din spaţiul balcanic, de drepturile şi libertăţile consacrate în documentele europene în materie, astfel încât să-şi poată păstra, dezvolta şi afirma identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă;

să continue şi să intensifice sprijinirea în ţară a păstrării şi a cultivării dialectului, culturii şi tradiţiilor aromâneşti, şi pentru a nu se alimenta frustrările ce ar putea fi speculate şi instrumentalizate de „neoaromânişti” pentru alienarea identităţii aromâneşti şi erodarea unităţii naţionale a poporului român.

9. Solicită forurilor europene şi internaţionale îndrituite să întreprindă demersurile necesare pentru recunoaşterea aromânilor ca minoritate naţională în statele de origine a aromânilor („home countries”) din spaţiul balcanic şi pentru acordarea drepturilor ce decurg din acest statut.

10. Punctele 8 şi 9 se referă şi la celelalte două ramuri ale românităţii: meglenoromânii şi istroromânii.

11. Decide constituirea Forumului Internaţional al Aromânilor (pe bază colegială, cu întruniri periodice), al organizaţiilor legitime şi reprezentative ale aromânilor de pretutindeni, şi a unui Secretariat Permanent al acestuia (cu sediul la București), care să gestioneze problematica aromânească în perioadele dintre congrese şi să le pregătească. Statutul Forumului Internaţional al Aromânilor şi al Secretariatului Permanent vor fi stabilite ulterior.

Notă: În contextul prezentei Rezoluţii, prin “state de origine a aromânilor (« home countries ») din spaţiul balcanic” trebuie să se înţeleagă state în care aromânii sunt autohtoni, în opoziţie cu statele de imigraţie a aromânilor, în conformitate cu termenii rezoluţiei 1333 (1997) a APCE.


Vangjel Shundi,

Preşedintele Asociaţiei Culturale “Aromânii din Albania”

Aureliu Ciufecu,

Preşedintele Congresului de Cultură Macedo-Română din SUA

Ion Caramitru,

Preşedintele Societăţii de Cultură Macedo-Române

Prof.univ.dr. Aurel Papari,

Preşedintele Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice Aromâne “Andrei Şaguna”

Conf.univ.dr. Stoica Lascu,

Preşedintele Asociaţiei ”Picurarlu de la Pind”

Drd. Ing. Gheorghe Zamani,

Preşedintele Asociaţiei Culturale ”Veria”

Zvetlana Nikolin,

Reprezentantul “In Medias Res” Serbia

Elena Wisoşenschi,

Preşedinta Asociaţiei ”Muşata Armână”

Victor Enache,

Preşedintele Asociaţiei Culturale ”Cârlibana”



Friday, November 20, 2009

Cele mai penibile şi cele mai inspirate momente ale dezbaterii de la Parlament. Basescu cu sotia, Crin cu Chirila si Geoana cu PF Daniel. 2 X VIDEO

Cel mai penibil moment al dezbaterii Geoană-Antonescu-Băsescu de la Palatul Parlamentului: Mircea Geoană şi citatul din Ioan Gură de Aur.

Reacţia lui Crin Antonescu nu a întârziat: “Sunt cuvinte atât de bogate şi atât de puţine că aţi fi putut să le memoraţi, nu să le citiţi de pe o foaie”. Ştiu că de ideologie nu se mai prea ţine cont în România lui 2009. Mai ales atunci când vorbim de candidatul PSD+PC la alegerile prezidenţiale, un social-democrat care pune accent pe valori creştine într-un discurs populist, oximoronic din punct de vedere ideologic. Dacă l-ar auzi Georgios Papandreou… Era să descoperim mai târziu că Geoană apasă cu intensitate pedala religiozităţii atunci când l-a pomenit pe Părintele Partriarh Daniel ca răspuns la întrebarea cu privire la reperele de moralitate.



REALITATEA.NET - Soţia, Patriarhul Daniel şi Tudor Chirilă - reperele de moralitate ale candidaţilor la Preşedinţie

Alte trei episoade care mi-au rămas în minte: 1. Copilul musulman creştinat de Băsescu 2. Reacţia lui Petre Roman la numele Tudor Chirilă amintit de Crin Antonescu la reper de moralitate: “Cine este? Nu. Nu ştiu!” (a propos, Petre Roman de când e tabăra lui Crin?) 3. Mircea Geoană despre cea mai frumoasă faptă din viaţa sa: “Nu am dat-o pe soacră-mea afară din casă”. Pffff.

Integral la InConstanIn.ro


Si, din ce ne scrie si ne arata Sorin Bogdan aici, am selectat:

deodata, mi-am amintit un detaliu estompat de miza duelului dintre candidati: din spatele lui mircea geoana lipsea ion iliescu. lipsea adrian nastase, lipsea vanghelie. lipseau toti greii partidului.

intrebare: au lipsit pentru ca nu dadeau bine in cadru in ochii poporului sau pentru ca, la fel ca in 2004, cand au simtit ca pierde candidatul psd, greii partidului s-au retras, punand la cale sacrificarea nefericitului ?

raspunsul il vom afla duminica.

AFACERILE LUI OMAR HAYSSAM cu Patriciu, Rosca si Magureanu plus TVR, ZIUA si COTIDIANUL. O dezvaluire de exceptie marca Dan Badea


NOTA


În perioada 1994-1996, Omar Hayssam, fiul lui Khaled şi Zahra, născut la 01.07.1963 în Siria, în prezent cetăţean român, domiciliat în Bucureşti, str. Spătarului nr.4, sector 2, a importat mari cantităţi de ţigări, cafea boabe şi solubilă, sustrăgându-se sistematic de la plata taxelor vamale sau a impozitului pe profit.

Cu sprijinul a diferiţi factori de decizie din unele instituţii abilitate pentru control financiar, fiscal şi vamal, cel în cauză a creat un sistem de fraudare a legilor româneşti prin solicitarea recuperării TVA-ului aferent exportului (fără dovada stingerii declaraţiilor de încasare valutară), a TVA-ului pentru mărfuri ce există doar în documente, întocmirea de procese verbale fictive la punctele de livrare a produselor destinate exportului către SC Omar Company SRL Siria, conform cărora aceste mărfuri nu corespundeau calităţii şi cantităţii menţionate în contract, în acest mod reuşind eludarea prevederilor HG nr.18 şi 70 privind obligativitatea repatrierii valutei.

De asemenea, vămuirea produselor importante se efectua numai prin vama Chitila, unde sus-numitul se bucura de sprijin din partea conducerii acesteia şi, deşi operaţiunea era ilegală, solicita permanent recuperarea garanţiilor de tranzit intern.

Pentru obţinerea TVA de la Direcţia Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti a recurs la cesionarea fictivă a societăţilor sale unor cetăţeni români care solicitau sumele cuvenite de la Administraţiile Finanţelor Publice de sectoare. Aşa este cazul SC Raul 2000 Impex SRL, cesionată lui Buciu Vasile din Bucureşti, care i-a schimbat denumirea în Oltena-95 Impex, recuperând astfel taxe vamale şi comision vamal în valoare de 208.822.776 lei. O altă metodă a fost cea a folosirii de facturi cu preţuri subevaluate (de 5-6 ori sub cele externe), emise pe numele altor firme, deşi marfa era destinată lui Omar Hayssam.

Astfel, în zilele 05, 07 şi 08.09.1995, prin Vama Borş au intrat mai multe TIR-uri cu cafea solubilă, având ca destinatari declaraţi SC Dima 3M SRL din Galaţi, SC Coralis Trade Impex şi SC Romtem Company, ambele din Bucureşti. Prin trafic de influenţă şi corupţie, Omar Hayssam şi-a creat relaţii cu funcţionari din Direcţia Generală a Vămilor, Direcţia de Supraveghere şi Control Vamal şi Garda Financiară. Spre exemplu, Trandafir Nicolae şi Vornicescu (Vorniceanu - nn D.B.) Marius, foşti funcţionari superiori în cadrul Gărzii Financiare, l-au ajutat şi consiliat într-o acţiune de evitare a unui control efectuat asupra mai multor containere cu marfă, sosite în portul Constanţa.

S-au obţinut date din care rezultă că a fost sprijinit şi de Bratu Vasilica, şef serviciu contabilitate Vama Chitila, Cojocaru Cezar Radu, director Romtrans Citila, Cernat Petre, director Administraţia Financară Bucureşti, Popescu Doina, şef serviciu Contabilitate în Direcţia de Impozite şi Taxe, Iconaru Ion, şeful Administraţiei Financiare Sector 1 şi Grigoriu Ionuţ, director în cadrul FPS.

În iunie 1996, Cernat Petre l-a susţinut pe Omar Hayssam pentru recuperarea TVA, în valoare de 800.000.000 lei, la un import de cafea de 4 miliarde lei, realizat pe numele firmei sale, Kahraman SRL. Din verificări a reieşit că marfa nu a existat decât scriptic, fiind transferată de la SC Nura SRL.Despre Omar Hayssam s-a stabilit că prin Sentinţa nr.6338-29.05.1996 Judecătoria Sectorului 2 i-a respins solicitarea privind anularea unei amenzi contravenţionale, în valoare de 2,5 miliarde lei, pentru nerepatrierea valutei în cadrul a 22 operaţiuni de export, conform declaraţiilor de încasare valutară prezentate în proces.

Omar Hayssam a realizat numeroase exporturi de cherestea şi pal, oferind comisioane substanţiale în valută lui Sberea Ion, director la Regia Autonomă Sudrel Bucureşti, Pascu Constantin şi Popovici Stefa, ambii de la SC Mopaf Vrancea SA.De asemenea, începând cu luna octombrie 1995 a sustras şi implicat în operaţiuni comerciale pe Altangiu Şerban, directorul SC Mercur Trading SA Bucureşti, pe numele căreia a importat 12 tone de cafea solubilă şi 30.900.000 pachete ţigări ASSOS şi LM, la preţuri subevaluate.

Firmele prin intermediul cărora a derulat tranzacţiile comerciale au depus în diferite conturi sume mari, reprezentând garanţii de tranzit intern după cum urmează: Raul 2000 Impex SRL – 9,6 miliarde lei, Alaziz Impex SRL – 2,6 miliarde lei, MR Hamadi Impex SRL – 800 milioane lei şi Arir Impex SRL – 440 milioane lei. Prin SC Omar Company SRL, cu sediul declarat în Bucureşti, Şoseaua Nordului nr.107, Omar Hayssam a efectuat exporturi de tractoare, zirconiu şi cherestea (sub formă de pal, pentru eludarea contingentării) în Siria, sumele obţinute transferându-le într-un cont personal, prin Banca Româno-Egipteană, la o bancă din Damasc.

Acţiuni similare de comerţ exterior a mai realizat şi prin SC Manhattan Enterprises SRL cu sediul la adresa sus- menţionată, Uno International Eximp SRL din str. Rumeoara nr.17, SC Inter Victoria SRL, SC N’Cooper SRL, ambele cu sediile fictive în str. Piatra Mare nr.7, în urma cărora nu a repatriat valuta obţinută. Omar Hayssam este căsătorit cu Omar Adela, născută la 07.10.1966, iar până la 11.05.2000 au locuit în str. Ceahlău nr.23, bl.66, ap.11, sector 6, după care s-au mutat la actuala adresă. Aceştia au deţinut mai multe autoturisme străine de lux, printre care un Mercedes 300, nr.B-04-GUV, radiat în urma vânzării la 06.02.2001.

Printre legăturile lui Omar Hayssam au fost identificate următoarele: Bogdan Petrescu (nepotul lui George Păunescu), Saşa Marinescu (patronul firmei Bastos Nyc), Costel Ciucă (coacţionar la firmele Bastos Nyc şi Cinta Bastos dinBelgia), Constantinescu Alexandra (angajată la firma Tamisa Trading SRL, implicată în afacerea Ţigareta 2), Sucată Florin (fost marinar, angajat la SPP) şi Juncan ( (Jucan - nn D.B.) Floriana, ziaristă.

De asemenea se cunoaşte faptul că la începutul anului 2000 l-a sprijinit cu bani pe Dinu Gheorghe, cu care se află în relaţii de prietenie, pentru ca acesta să obţină funcţia de director general al Direcţiei Generale a Vămilor. Printre firmele cu care a derulat afaceri se numără Trump Invest SRL, Mas Med Invest SRL şi Atom Plus SRL, toate folosite în traficul cu ţigări de către Măgureanu Virgil şi Giony Popescu. În ultima perioadă, Omar Hayssam a procedat la desfiinţarea unora din firmele sale, acestea fiind trecute pe numele altor parteneri de afaceri ori reprofilate pe producerea şi comercializarea de alcool, aparatură electrică de uz casnic ş.a.

În prezent, Omar Hayssam şi soţia sa Omar Adela, figurează ca asociaţi /administratori la mai multe firme, după cum urmează:

Uno International Eximp SRL Nehoiu (J10/397/2001), specializată în închirierea bunurilor mobiliare proprii sau închiriate, având ca asociaţi pe Omar Hayssam şi Omar Mahmoud Khaled;

Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei, obiect de activitate-producerea de ape minerale îmbuteliate la surse, având ca asociaţi pe Omar Hayssam şi soţia sa, Omar Adela;

Manhattan Fashion SRL Bucureşti, profilată în fabricarea unor articole de încălţăminte, are ca asociat unic pe Omar Hayssam;

SSANGYONG Motors Romania SRL Bucureşti, specializată în comerţul cu autovehicule, este administrată de Omar Adela, care deţine şi 50% diun capitalul social al firmei;

Sirom Forest SA Bucureşti, care derulează activităţi de tăiere, rindeluire şi impregnare a lemnului, acţionar majoritar fiind Omar Hayssam;

Rio Bucovina Distribution SRL Bucureşti, cu obiect de activitate comerţul cu ridicata al băuturilor, asociaţi fiind soţii Omar;World Hotels SA Bucureşti, care derulează activităţi de hoteluri şi moteluri cu restaurant, unde acţionari persoane fizice sunt soţii Omar;

Florian Haus Prodcom SRL Bucureşti, specializată în fabricarea produselor pe nază de carne, având ca asociaţi pe Omar hayssam şi Omar Mukhles;

Best City SRL Bucureşti, având ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul cu articole şi aparate electrice de uy casnic, unde Omar Hazssam deţine 50% din capitalul social;

City Center SRL Bucureşti, care derulează activităţi de închiriere a bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, având ca asociaţi pe Omar Adela şi Omar Hayssam, care îndeplineşte şi funcţia de administrator.

Agro City Center SRL Bucureşti, cu acelaşi obiect de activitate, asociat şi administrator fiind Omar Hayssam. Această firmă are două filiale în judeţul Alba şi Brăila, care funcţionează ca societăţi comerciale, înmatriculate sub nr. J1/227/2000, respectiv J9/1/2002.

Referitor la SC Agro City Center SRL. se cunoaşte că a achiziţionat cantitatea de 63 kg. erbicid sub denumirea comercială de Dacsulfuron 750wp/sp, în baza contractului nr.387/28.03.2002, încheiat cu SC Dacrom Primex SRL Bucureşti. Livrarea s-a efectuat, după ce, în prealabil, Omar Hayssam a avizat un bilet la ordin (semnând Omar Mohamad), pentru suma de 28676 dolari, reprezentând o rată scadentă ce trebuia achitată de societatea beneficiară. La 19.09.2002, Banca Comercială Ion Ţiriac SA a respins la plată fila CEC respectivă pentru lipsa de disponibil în cont. Până la data de 31.10.2002 obligaţia nu a fost onorată, deşi marfa fusese livrată, fapta ce se încadrează în art.215, alin.3, cod penal, care prevede şi sancţionează infracţiunea de înşelăciune.

În legătură cu Omar Hayssam s-a mai stabilit că, prin intermediul SC City Center SRL, a încheiat cu TVR, SC OMEGA PRESS INVESTMENT SA şi SC RH Press SRL contracte sistem „barter” privind livrarea a 40 autoturisme marca Hyundai Santamo (în urma publicităţii nu s-a plătit cu bani cu cu produs, respectiv autoturismul).Astfel, potrivit datelor obţinute, în anul 1998-1999, un lot de 40 autoturisme marca Hyundai Santamo au fost exportate de către Hyundai Motor Company – Seul către Republica Populară Chineză, care nu au mai ajuns la destinaţie întrucât au fost declarate ca furate, firma beneficiară încasând asigurările.

Ulterior, la data de 11.11.1999, după modificarea seriilor de şasiu, aceste autoturisme au fost introduse în România de către firma Islands General Trade Co. Ltd., cu sediul declarat în Mail Mall PO BOX 964 Road Town Tortola – Insulele Virgine Britanice, societate off-shore ce nu a putut fi identificată.

Autoturismele au fost preluate de firma beneficiară, SSANGYONG Trading Romania SRL (J40/1040/1997) cu sediul în Şos. Bucureşti/Ploieşti nr.19/22, bl.XII/2, sector 1, ce are ca obiect de activitate „prelucrarea brută a lemnului şi impregnarea lemnului”. Asociat unic şi administrator este cetăţeanul irakian Aadil M. Muklaf, născut la 01.10.1958, cu domiciliul în localitatea Ramadi, posesor al paşaportului seria PA/M/0493693.

Preluarea maşinilor a fost efectuată de beneficiar prin reprezentantul său, SC Champ Invest SA (J40/657/1991), cu sediul în Bucureşti, Şos. Odăi nr.17, sector 1, ce are ca obiect de activitate „activităţi ale altor agenţii de transport”. Asociaţii acestei firme sunt: Adela Dumitrescu, născută la 31.07.1922, domiciliată în Bucureşti, str. Pavel Tcacenco nr.15, sector 2; Mihail Dumitrescu, născut la 23.07.1952 în Făgăraş, judeţul Braşov, cetăţean italian cu domiciliul Avezzano – Via Sabotino nr.30 – Italia, care este şi administratorul firmei; cetăţenii italieni Pompea Bucilli, născut la 01.10.1954 şi Rosalba Bucilli, născută la 31.10.1964, ambii domiciliaţi în localitatea Sora-Italia.

Şase dintre aceste autoturisme au fost achiziţionate la data de 10.05.2001, de către SC Pasquall Prod SRL de la firma Best Wood Nehoiu SRL (administrată în acea perioadă de Omar Hayssam). SC Pasquall Prod SRL (J40/896/2000), cu sediul în Bucureşti, b-dul Camil Ressu nr.3, bl.13A, ap.90, sector 3, are ca obiect de activitate „cultura cerealelor”, iar asociaţii firmei sunt Iliescu Constantin Cristinel, născut la 03.03.1956, domiciliat în str. Competiţiei nr.7, sector 2 şi Ranetescu Horia, născut la 14.12.1938, domiciliat în str. D-na Ghica nr.1, (..), sector 2. Administrator al acesteia este Zaharia Ion, născut la 14.121956, domiciliat în municipiul Slobozia, b-dul Unirii, bl. E17(...).

Firma Best Wood Nehoiu SRL (J40/453/2000), cu sediul în oraşul Nehoiu, judeţul Buzău, str. 1 decembrie 1918 nr.3-5, are ca obiect de activitate „prelucrarea brută a lemnului şi impregnarea lemnului”. Asociaţi la această firmă sunt Layth E. Abd al Lateef, cetăţean irakian, născut la 05.08.1973, domiciliat în Bagdad, posesor al paşaportului seria PA-211539 şi societatea Ogharit SCS din Siria, iar administratorii sunt Popescu I. Gheorghe, născut la 02.04.1939, domiciliat în localitatea Nehoiu, str. 1 Decembrie 1918, bl.A3, (...) şi Voicu Marian, născut la 08.09.1961, domiciliat în Braşov, str. Harmanului nr.29,(...).

Din verificări a rezultat faptul că firma Hyundai Motor Company nu a folosit niciodată cele şase serii de şasiu, iar singura societate din România autorizată să importe şi să comercializeze autoturisme marca Hyundai este Hyundai Auto Romania SRL.La data de 11.06.2001, prin intermediul fostului administrator al firmei Pasqall Prod SRL, Bănică Pascu, zis „Paul”, nascut la 21.01.1959, domiciliat în Intrarea Ştefan Furtună nr.11, (...) sector1, un număr de trei autorutisme Hyundai Santamo au fost preluate fără plată de către Răduţu Bibi, născut la 20.07.1933, domiciliat în Calea Griviţei nr.115, (...) sector 1 şi fără forme legale în Calea Griviţei nr.228, bl.4, ap.15, sector 1. S-a stabilit că Răduţu Bibi este o verigă importantă a aceste filiere internaţionale de trafic cu autoturisme furate, fiind cunoscut ca o persoană cu relaţii în lumea oamenilor de afaceri (fost director la Cazinoul Hilton) şi a cetăţenilor ruşi şi moldoveni, cu ajutorul cărora, prin violenţă, îşi rezolvă diferite „probleme de afaceri”. Sus numitul a înmatriculat pe nume propriu cele trei autoturisme, prin intermediul lui Duică Valeriu Robert, născut la 229.09.1967, domiciliat în Bucureşti, str. Gala Galaction nr. 30, persoană specializată în asemenea activităţi, pentru care percepe între 150 şi 200 dolari, clienţii acestuia fiind , în general, cei care cunosc provenienţa dubioasă a autoturismelor.

Actualul administrator al SC Pasqall Prod SRL, Istrate Mihai, a reclamat la secţia 4 Poliţie faptul că Răduţu Bibi a achiziţionat de la această firmă trei autoturisme Hyundai Santamo, fără a le plăti, fapt dovedit prin acte şi martori, prejudiciul creat fiind de peste 1,5 miliarde lei.

Totodată, s-a stabilit că din lotul de 40 autoturisme marca Hyundai Santamo un număr de şapte maşini figurează înmatriculate după cum urmează:


două autoturisme sunt înmatriculate pe SC Omega Press Investment SA (J40/14168/1994), cu sediul în Intrarea Străuleşti nr.1, sector 1, ce are ca obiect de activitate „tipărirea ziarelor”, fiind folosite de către angajaţii cotidianului Ziua. Această societate are ca asociaţi pe: Călin Daniela, născută la 16.11.1974 şi Călin Raluca, născută la 09.02.1982, ambele cu domiciliul în b-dul Camil Ressu nr.20, bl.6bis, (...), sector 3; Lichiardopol Nicolae Mirel, născut la 01.06.1958, domiciliat în Splaiul Unirii nr.33, bl.M4, (...), sector 3, precum şi firmele Lakeline Limited din Cipru şi Omega Media Holdings Ltd. – Israel. Ca administratori figurează următorii: Cristof Cornelia, născută la 20.09.1955, domiciliată în str. Turda nr.108, (...); Patriciu Dan Costache, născut la 03.08.1950, domiciliat în str. Herăstrău nr.33, Gaiţă Georgeta, născută la 24.04.1955, domiciliată în str. S.V. Rachmaninov nr.27; Pătraşcu Adela, născută la 27.12.1960, domiciliată în b-dul Basarabia nr.75, (...); Pleşoianu Ioana, născută la 18.10.1955, domiciliată în str. Teiul Doamnei nr.19, (...), Sorin Ştefan Roşca Stănescu, născut la 09.08.1949, domiciliat în str. 10 Mese nr.8, (...), sector 2 (preşedinte şi director general); Stegaru Florică, născut la 30.11.1948, domiciliat în Şos. Pantelimon nr. 239, (...) şi firma Livcont SRL cu sediul în str. Teiul Doamnei nr. 19, bl.39, ap.11.
Patru autoturisme sunt înmatriculate pe Compania Română de Radio şi Televiziune SRL (J40/3694/1993) cu sediul în str. Anton Pann nr.52, ap.2, sector 3, ce are ca obiect „activităţi de radiodifuziune”, fiind folosite de personalul TVR. Această firmă are ca asociaţi pe SC Radio Popular SA, cu sediul în str. Păun Petre nr.3 şi Gabrea Radu Bartholomeu, cetăţean german, născut la 20.08.1937, domiciliat în localitatea Steinbach – Germania, care este şi administrator, împreună cu Samoilă Gheorghe Ştefan, născut pe 06.08.1948.
Un alt autoturism este înmatriculat pe SC RH Press SRL (J40/2667/1997), cu sediul în Calea Plevnei nr.114, sector 1, având ca obiect de activitate „tipărirea ziarelor”, fiind exploatat de personalul publicaţiei Cotidianul. Firma menţionată are ca asociaţi societăţile comerciale Regent House Printing & Publishing SRL, cu sediul în str. C-tin Istrati nr.46 şi Regent House Properties Limited, din Londra-Marea Britanie, iar administrator este Husar Călin, născut la 02.03.1964, domiciliat la adresa sus-amintită.
Amanunte pe larg in articolul original
de la
Adevaruri necesare prin Investigatii la cheie, de Dan Badea

Thursday, November 19, 2009

INTERVIU EXCLUSIV CU PRESEDINTELE Traian Basescu: „Vreau o ţară în care statul e la dispoziţia cetăţenilor, şi nu invers“. Mogulii la pamant. SONDAJ

Traian Băsescu, în exclusivitate pentru „Curentul“

Scris de Victor Roncea

- Domnule preşedinte, nu aveţi impresia că lumea nu ştie de referendum? Nu sunt alegerile prezidenţiale prea mari ca să se mai vadă referendumul?

- Referendumul nu e o noutate pentru alegători. Au mai votat la referendumuri - ultima oară, cånd alegătorii au spus „nu“ listelor de partid şi au schimbat sistemul de vot pentru Parlament. Însă e adevărat că întrebările de la referendumul din 22 noiembrie n-au fost îndeajuns explicate. Avem atåtea televiziuni şi radiouri, dar nu s-a găsit loc pentru a explica două lucruri importante: dacă e mai bun un parlament cu 2 Camere sau cu o Cameră şi dacă avem nevoie de 471 de parlamentari sau de 300? Lumea avea dreptul să asculte argumente şi să le cåntărească. Oamenii au bun-simţ şi cred că asta îi face să înţeleagă importanţa referendumului. Ei sunt adevărata majoritate! Ei şi numai ei trebuie să decidă dacă Parlamentul e prea greoi şi dacă îl vor mai harnic şi mai eficient. Oamenii ştiu să îşi urmărească interesul, chiar dacă alţii vor să îi ţină departe de cabina de vot.

- Dar alegerile prezidenţiale? Dumneavoastră veţi încheia un mandat de 5 ani. De ce v-ar da românii 5 ani în plus? Cu ce vă puteţi grozăvi în primii 5 ani?


- Cu tot ce nu le place mogulilor şi oligarhilor. Şi cu tot ce face bine adevăratei majorităţi, românilor. În 2007, în primul meu mandat, România a devenit stat membru UE. Oligarhii au fost de părere că trebuie să intrăm mai tårziu. Nu le conveneau standardele europene, pentru că e mai greu să furi banii statului. Tot în primul meu mandat, justiţia a încetat să se mai teamă de comenzile pe firul scurt. 20 de foşti şi actuali demnitari de stat au fost trimişi în judecată. Cum a reacţionat aripa politică a oligarhilor? Au blocat dosarele în Parlament! Şi mai e ceva. Acum 5 ani, cånd am fost ales preşedinte, salariul mediu era 810 lei. Acum e 1845. Pensia medie era 231 de lei. Acum e 715. Cam cåt plătea dl Geoană chirie subvenţionată, pentru 250 de metri pătraţi, într-o casă în care nu mai avea dreptul să stea.

- Poate că oamenii au mai mulţi bani, dar locurile de muncă sunt mai puţine. Criza economică i-a lovit pe toţi. Ce aţi făcut şi ce mai puteţi face pentru a-i ajuta?


- În primul rånd, împreună cu primul-ministru Emil Boc şi cu Banca Naţională, am reuşit să asigurăm că salariile şi pensiile se plătesc. Am reuşit să-i ferim pe români de situaţiile dureroase care au apărut în alte ţări est-europene: cota unică de impozitare n-a fost modificată, iar TVA-ul n-a fost nici el mărit. Nu e destul, dar redresarea se apropie. Primele semne ale revenirii economiei se văd deja. Avem creşteri de producţie, în comparaţie cu lunile anterioare. Anul viitor, foarte probabil, în trimestrul doi, economia îşi va relua creşterea.

- Şi criza politică? Ce-o să faceţi pentru a pune capăt acestei perioade lungi de certuri, nervi, alegeri, guverne care vin şi pleacă?


- A fost prea mult, într-adevăr. Putem reintra într-o perioadă stabilă şi calmă, dacă vom reuşi să formăm un guvern de cursă lungă, cu sprijin solid în Parlament. Cred că ne aflăm la un capăt de drum. După alegerile prezidenţiale şi după ce românii se vor exprima prin referendum, lumea politică va trebui să ţină cont de noua realitate. Un preşedinte puternic poate încuraja un sistem politic stabil. E obiectivul cu care voi începe al doilea mandat.

- De asta ar trebui să iasă lumea la vot? Mulţi nu mai cred şi consideră că pot sta acasă, pentru că, oricum, nu se va schimba nimic...


- Un lucru e cert: România s-a schimbat. Cred că tot ce am început în primul mandat poate fi dus la bun sfårşit, în al doilea mandat. Gåndiţi-vă numai cåt s-a schimbat România din 2004 încoace. Ca să parafrazez o vorbă vestită: şi totuşi se schimbă!

- Ce înseamnă asta? Ne puteţi spune cum credeţi că va arăta România peste 5 ani, în 2014?


- N-aş vrea să par candidat astrolog, dar ceva tot vă pot spune. O să fie tot România. Plus euro. Dacă în aceşti ani şi economia şi clasa politică îşi fac treaba, putem adopta moneda euro. Dar eu cred că românii vor fi, în 2014, mai respectaţi în propria ţară. Cred că putem face din România o ţară care produce lucruri cerute în toată lumea. O ţară în care statul e la dispoziţia cetăţenilor, şi nu invers. O ţară care îşi regăseşte patriotismul. De asta am decis să candidez şi de asta le cer românilor un nou mandat. Vă mulţumesc şi să relataţi bine!

- Mulţumim! Şi dvs. să câştigaţi bine!



SONDAJ: Băsescu învinge candidaţii mogulilor


Cel mai recent sondaj realizat de CSOP şi IRES la cererea posturilor de televiziune Vox News şi B1TV confirmă informaţiile ziarului „Curentul“ privind preferinţele electorale ale romånilor. Potrivit cercetării efectuate pe un eşantion reprezentativ al naţiunii romåne, Băsescu va cåştiga primul tur de scrutin cu 37%, la o diferenţă de 10 procente faţă de următorul clasat, Mircea Geoană, cotat cu 27%, în timp ce Crin Antonescu se situează doar la 20%. „Curentul“ publica zilele trecute, într-un dialog cu sociologul Sebastian Lăzăroiu, informaţia conform căreia distanţa dintre cei doi principali contracandidaţi este în jur de 12 procente, în timp ce consilierul prezidenţial afirma că este vorba de o diferenţă cotată între 8 şi 12 procente. Cu toate acestea, numai mobilizarea masivă a susţinătorilor preşedintelui va reuşi să ducă la victoria absolută a lui Traian Băsescu în turul doi de scrutin, iar lupta va fi strånsă, arăta Lăzăroiu, după cum certifică de altfel şi sondajul CSOP-IRES.
Datele culese de cele două institute de sondare a opiniei publice în perioada 15-18 noiembrie ne demonstrează că Traian Băsescu ar câştiga cu circa 51 la 49% în favoarea lui Mircea Geoană, în turul al doilea al alegerilor, pe 6 decembrie, de Moş Nicolae. Important e faptul că pupilul lui Iliescu-KGB, garantat de Vanghelie şi Hrebenciuc, nu reuşeşte nici acum să se ridice la scorul partidului său, în ciuda milioanelor de euro investite în campania sa propagandistică. Dacă alianţa otrăvită PSD-PC are aproximativ 34% în cazul în care ar avea loc alegeri parlamentare mâine, Geoană, după cum se vede, se ridică doar la 27%, în timp ce, atât pentru PD-L, cât şi pentru Băsescu, scorul se menţine egal, la 37%.
În cazul în care Traian Băsescu ar ajunge totuşi cu Crin Antonescu în turul doi, preşedintele ar învinge cu 52 la 48%, arată cercetarea CSOP-IRES. Candidatul PNL se ridică cu 1 procent peste nivelul partidului său, cotat la 19 la sută în preferinţele electoratului.
Următorii candidaţi la prezidenţiale ieşiţi, la rând, din pălăriile lui Ion Iliescu sau Viorel Hrebenciuc sunt Sorin Oprescu, primarul Capitalei, cu 6%, Kelemen Hunor cu 4%, Vadim Tudor, 3%, şi Gigi Becali, cu 2%. Întrebarea firească care se ridică, ţinând cont de faptul că marja de eroare este de plus/minus 2,2%, cum s-ar aplica acestora din urmă dacă luăm în calcul probabilitatea de minus 2,2?
Poate cel mai important aspect este însă că românii se menţin în continuare sceptici faţă de clasa politică şi alegerile prezidenţiale, doar 47% exprimându-şi intenţia de a merge la vot. Polarizarea excesivă a celor pro şi anti-Băsescu va ridica probabil acest procent în turul al doilea de scrutin, cu speranţa ca matrioşka teleghidată a lui Ion Iliescu nu va reuşi să întineze scaunul Cantacuzinilor de la Cotroceni.

Băsescu învinge candidaţii mogulilor
Curentul - vineri, 20 noiembrie 2009

SASSU, poli-trucul - de Tia Serbanescu. Ideea lu’ Băsescu este bearcă - de Catalin Mihuleac. EDITORIALE DE CAMPANIE

Poli-trucul

Scris de
Tia Serbanescu

Ce lovitură de circ au reuşit scamatorii Hrebenciuc şi Sassu pentru a-l scăpa pe dl Geoană de-o confruntare electorală! Trucul e ştiut: se ia obiectul, se arată publicului pe toate feţele, după care e băgat în batistă şi dispare - până la mişcarea următoare când dl Geoană apare din joben, viu şi nevătămat. Văzând că staffurile candidaţilor Băsescu, Antonescu, Oprescu şi Hunor au acceptat pretenţia PSD pentru o dezbatere în cinci la TVR (adică pe terenul PSD) şi că bietul Geoană nu mai are scăpare, Hrebe a recurs rapid la politrucul Sassu: acesta a pretins o dezbatere în şapte chemându-i în ajutor atât pe Vadim şi Becali în chip de bodyguarzi ai dlui Geoană cât şi posturile Realitatea şi Antena 3 ca „parteneri“ de emisie. De unde şi până unde? Şi de ce Tvr care e plătit din bani publici, în loc să se bucure de exclusivitate, se repede să verse audienţă şi bani în buzunarele dlor Voiculescu şi Vîntu? Schema prevedea astfel o dezbatere cu şapte candidaţi şi trei moderatori în 90 de minute - respectiv câte 12 minute de căciulă, adică pierdeau câte 90 de minute în trafic să ajungă la TVR ca să vorbească 12 minute? Ce bătaie de joc! Scopul s-a văzut imediat: după ce dnii Băsescu, Antonescu, Oprescu şi Hunor au anunţat că nu participă la „mascaradă“, cele trei televiziuni au anulat confruntarea. De ce, măi dragă? De ce nu s-a întâlnit dl Geoană cu Vadim şi Becali, mai ales că erau invitaţii săi personali? De ce n-au discutat frumos în trei? Aveau 90 de minute la dispoziţie, erau serviţi de oameni pregătiţi (Hurezeanu, Firea, Niculescu) şi găzduiţi de trei televiziuni calde, tovărăşeşti. Chiar le-ar fi stat bine laolaltă, în tripluştecher. Bucuros că a fost chemat să-i facă menajul dlui Geoană la poarta TVR, Vadim s-a declarat tămâie: „Băsescu fuge de mine ca dracu’ de tămâie“. Iar Tămâie fuge după Geoană. Cele trei televiziuni s-au păcălit: au pierdut câte 90 de minute transmiţând neghiobiile candidaţilor din grupa mică pe care apucaseră să-i convoace - şi care s-au bucurat de o publicitate nesperată. Pomana porcului! Seara, dl Băsescu l-a declarat pe Sassu „al treilea mogul“ al micilor ecrane. Greşit! Sassu nu plăteşte TVR din banii săi, deci nu e mogul ci o mogâldeaţă plătită din bani publici pentru a-i ridica tupeul dlui Geoană: „nu-i nimic, mergem mai departe“. Unde? Deja a mers prea departe. S-a dus de două ori în secret la Moscova şi tot n-a ajuns la procentul PSD. Lupta pentru turul I s-a deschis: să intre primii doi!

Ideea lu’ Băsescu este bearcă

Scris de Cătălin Mihuleac

Din punctul de vedere al ştampilei stând cu pupătoarea spre buletinul de vot, mă încadrez în acea categorie largă a românilor pe care-i doare undeva de viitorul preşedinte al ţării. Dacă va fi desemnat Ceauşescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Antonescu, Oprescu sau C.T. Popescu (nu văd de ce ziaristul ăsta marca „Sony“ n-ar fi potrivit!) mi-e totuna, fiindcă la fel mă va hărţui inspectorul fiscal, la fel mă va jupui birocratul, la fel mă va scuipa între ochi judecătorul şi poliţistul, dacă voi ajunge pe laba lor. Nu mă priveşte deloc ale cui sunt deştele strânse pe sforile care deschid robinetele naţionale, atâta vreme cât trăiesc într-un perimetru unde nimic nu se va schimba nici peste cinci, nici peste zece, nici peste un milion de ani.
În pofida acestui pesimism - pe care îmi place să-l numesc realism -, cu drag plec urechea la cântecul marinarului, care propune ca din 471 de parlamentari să rămână 300. Merg mai departe şi zic că din 471 ar putea rămâne foarte bine doar zece - câte cinci pentru fiecare cameră - fără să se simtă vreun neajuns. Ba cred că aceleaşi rezultate le-ar avea ţara şi dacă ar folosi numai un deputat şi un senator, care în paralel ar putea îndeplini şi rolurile de portari ale clădirii respective, dacă tot e să trecem pe economii.
Dar ideea lu’ Băsescu trebuie dusă până la capăt, fiindcă din iniţiativa lui se deduce că, vreme de ani şi ani, circa 200 de parlamentari au fost în plus. Şi-atunci, ăştia trebuie să dea înapoi ce-au căpătat nejustificat, că altfel se strică echilibrul Universului. Întrucât e aproape imposibil de demonstrat cine a fost mai incompetent şi mai puturos ca altul, ar trebui să se stabilească prin tragere la sorţi care parlamentari au fost în plus. Iar aceştia să facă bine să returneze dulcile beneficii de care s-au bucurat şi încă se mai bucură: pensiile, indemnizaţiile, benzina şi uzura maşinilor de serviciu, diurnele, profiturile de pe urma firmelor înfiinţate pentru a pune în operă contracte cu statul... Aşa-i corect, dacă vrem ca ideea lu’ Băsescu să nu fie bearcă.
Zilele trecute, o scriere de pe un afiş de campanie mi-a atras atenţia: „De ce s-au unit toţi împotriva mea? Pentru că eu sunt altfel!“ Mă mănâncă limba să spun ceva, dar mai bine mă abţin.

www.curentul.ro

CURENTUL a facut curatenie in presa. Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, excluşi din breasla jurnaliştilor

În urma dezvăluirilor ziarului „Curentul“ s-a facut putina curatenie prin presa ticalosita
Scris de Dana Iliescu

Cei doi aşa-zişi jurnalişti, Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu, care, potrivit stenogramelor prezentate de ziarul „Curentul“, au participat la o acţiune de şantaj a şefului ANI, Cătălin Macovei, au primit un vot de blam din partea organizaţiilor media, care au considerat că cei doi au încălcat Codurile Deontologice ale CRP şi AJR.
Comisia Media CRP-AJR recomandă instituţiilor de presă şi jurnaliştilor să nu îi mai prezinte pe Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac ca „jurnalişti“ sau cu orice altă titulatură care face trimitere la această meserie. Această recomandare, unică după ştiinţa noastră în presa postdecembristă, echivalează practic cu excluderea celor doi jurnalişti din breasla jurnaliştilor.
Comisia Media a ajuns la concluzia că Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au încălcat articolele 1, 7, 8 şi 9 din Codurile Deontologice ale CRP şi AJR.
Prin urmare, Comisia Media „recomandă instituţiilor de presă şi jurnaliştilor să nu-i mai prezinte pe Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac drept jurnalişti sau cu orice altă titulatură care face referire la această meserie“.
Totodată, Comisia Media consideră că „instituţiile de presă care colaborează cu Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac pentru prestaţii jurnalistice sau de management editorial riscă să compromită nu numai propriul prestigiu, ci şi credibilitatea profesiei“.

Roşca şi Chirieac au încălcat regulile profesiei

De asemenea, în urma analizării stenogramelor apărute în presă, a unui punct de vedere remis de Cătălin Macovei şi a codurilor deontologie al CRP şi AJR, Comisia Media a mai constatat că „Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac încalcă regulile profesiei de jurnalist în momentul în care propun unui demnitar nepublicarea unor informaţii de interes public. Mai mult, Sorin Roşca Stănescu oferă în mod explicit demnitarului protecţie mediatică“.
„Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac ajung la o înţelegere cu un demnitar cu scopul explicit de a denatura adevărul. Ca urmare a acestei înţelegeri, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac îşi pierd imparţialitatea şi independenţa“, mai precizează Comisia.
Conform Comisiei, „Bogdan Chirieac oferă servicii de influenţă, care sunt interzise de regulile conduitei jurnalistice“.
„Comisia Media precizează că analiza sa priveşte strict exercitarea profesiei de ziarist. Membrii Comisiei Media cer ca acest caz, asupra căruia ne pronunţăm clar şi unanim, să nu mai fie folosit pentru a blama comunitatea jurnalistică, iar deciziile noastre să nu fie utilizate în competiţia politică“, concluzionează Comisia Media în documentul emis joi.

Un vot de blam

„Din punct de vedere juridic, nu pot exista consecinţe în urma acestei discuţii de astăzi, deliberări sau acestui comunicat pe care l-am făcut public, întrucât Comisia Media, Clubul Român de Presă, Asociaţia Jurnaliştilor din România, ca orice asociaţie profesională sau organizaţie nonguvernamentală, nu au jurisdicţie asupra colegilor de breaslă sau asupra instituţiilor membre. Este doar o recomandare pe care noi o facem prin intermediul colegilor de breaslă, prin intermediul dumneavoastră, tuturor celorlalţi colegi ai noştri şi instituţiilor de presă. Evident, fiecare decide după propria lui conştiinţă. Asta este. Nu putem să impunem cu forţa şi, din câte îmi aduc eu aminte, nu ne-am dorit încă o lege a presei. Este singura formă de sancţionare, cu un vot de blam. Asta am făcut astăzi: le-am dat un vot de blam, analizând ceea ce reiese din conţinutul acelor stenograme. Mai mult de atât nu se pot pronunţa decât alte instituţii abilitate. Dacă este ceva de altă natură, penală sau din domeniul civil, este treaba instituţiilor abilitate ale statului să-şi facă datoria“, a declarat, ieri, Cezar Ion, după prezentarea punctului de vedere al Comisiei.
„Deciziile pe care noi le luăm se transmit membrilor şi, în mod evident, ne aşteptăm ca membrii acestor două asociaţii (CRP şi AJR, n.r.) să ţină cont de aceste decizii“, a spus şi Ciprian Stoianovici, prezent la şedinţa Comisiei.
„Noi i-am invitat cu onestitate pe cei doi oameni de presă la Comisie. Fapul că au acceptat această invitaţie înseamnă şi recunoaşterea comisiei. Atitudinea lor este cea pe care aţi văzut-o. Pentru mine este de necomentat“, a spus Indira Crasnea, preşedintele CRP.

Chirieac şi Roşca i-au sfidat pe reprezentanţii organizaţiilor de media

La şedinţa de ieri, care a avut loc la sediul Clubului Român de Presă, au venit Sorin Roşca Stănescu, Bogdan Chirieac şi membrii CRP - Indira Crasnea, preşedintele Clubului, Cătălin Tolontan, Cristi Dimitriu, Cezar Ion, Ciprian Stoianovici, Cosmina Noaghea, Remus Anghel. Şedinţa a fost prezidată de Cezar Ion.
Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au părăsit însă şedinţa după circa 30 de minute, cerându-le membrilor Clubului Român de Presă şi lui Cezar Ion să îşi retragă declaraţiile publice la adresa lor.
La începutul audierilor, Sorin Roşca Stănescu i-a întrebat pe membrii Comisiei Media dacă îşi asumă declaraţiile anterioare şedinţei, care îl acuză pe el şi pe Bogdan Chirieac fără să le ceară un punct de vedere.
Membrii Clubului Român de Presă prezenţi la şedinţă au declarat că îşi asumă declaraţiile din comunicatul CRP.
Pe de altă parte, Cezar Ion, preşedintele AJR, a precizat că el a făcut o declaraţie în nume propriu, aceasta nefiind un punct de vedere al organizaţiei pe care o reprezintă.
CRP şi AJR au decis să convoace Comisia Media pentru discutarea cazului Sorin Roşca Stănescu - Bogdan Chirieac - Cătălin Macovei. Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au fost invitaţi să îşi exprime un punct de vedere în cadrul şedinţei sau să remită Comisiei Media o opinie scrisă. De asemenea, Comisia Media i-a solicitat preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, să-şi prezinte oficial poziţia faţă de cele semnalate în presă.

Stenogramele şantajului

Ziarul „Curentul“ a publicat, săptămåna trecută, mai multe stenograme ale unor discuţii purtate de şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, cu ziariştii Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu. Potrivit discuţiilor din stenograme, Macovei a fost supus unui şantaj legat de faptul că ar fi contractat un împrumut de 100.000 de euro. „Ţinta încercării de şantaj“ ar fi fost miniştrii PD-L Adriean Videanu, Vasile Blaga şi Radu Berceanu, care, potrivit declaraţiilor lui Roşca Stănescu, ar avea conturi nedeclarate în străinătate.
Tot din stenograme reiese că Bogdan Chirieac i-a spus lui Macovei că a vorbit în seara precedentă întâlnirii cu Roşca Stănescu, care ar fi declarat că are două înscrisuri, „chestii olografe“, care i-ar fi fost date de o fostă secretară de la ANI.
Tot Chirieac este cel care spune că, pentru a nu face publice documentele, Roşca Stănescu „vrea ceva la schimb“, respectiv să se avanseze cu dosarele lui Radu Berceanu şi Adriean Videanu.
Scandalul provocat de publicarea stenogramelor, în urmă cu o săptămână, l-a determinat pe preşedintele ANI, Cătălin Macovei, să depună o completare la o plângere pe care a făcuse anterior la DIICOT, care îl vizează pe Sorin Roşca Stănescu.

Macovei: Comportamentul lui Roşca Stănescu generează teamă faţă de orice demers jurnalistic onest

Comportamentul lui Sorin Roşca Stănescu, dezvăluit după apariţia în presă a stenogramelor discuţiilor de la Snagov, generează teamă şi reticenţă faţă de orice demers jurnalistic în rândul tuturor celor care lucrează în sistemul public, apreciază preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Într-un punct de vedere transmis Clubului Român de Presă (CRP), şeful ANI, Cătălin Macovei, afirmă că, în urma publicării stenogramelor discuţiilor private purtate de el cu Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu, „exercitarea onestă a activităţii jurnalistice“, dar şi întâlnirile - formale sau informale - între reprezentanţi ai instituţiilor publice şi jurnalişti „vor fi percepute ca fiind ilegale sau cu un crescut potenţial de risc“, având în vedere faptul că „manipularea este asimilată ca fiind instrumentul de azi al presei de investigaţie“.
Macovei critică modalitatea în care Roşca Stănescu a ales să abordeze discuţia de la Snagov, aceasta fiind, în opinia şefului ANI, o dovadă a faptului că Roşca Stănescu nu intenţiona să afle adevărul, ci să obţină informaţii compromiţătoare despre anumite persoane.
„Invocarea faptului că se află în posesia unor informaţii compromiţătoare la adresa persoanei mele relevă «tehnicile de investigaţie» ale lui Sorin Roşca Stănescu“, scrie Cătălin Macovei, în punctul de vedere care i-a fost solicitat de CRP.
În acelaşi document, Macovei apreciază că, „deşi discutabil din punct de vedere moral“, comportamentul lui Bogdan Chirieac nu a fost de natură să-l pună într-o postură dificilă. Preşedintele ANI afirmă chiar că atitudinea lui Chirieac a fost „mai degrabă, în mare parte, echidistantă“.

Vezi si

Aripa civilă a Coaliţiei GRIVCO a eşuat în justiţie