Pages

Saturday, October 3, 2009

DORU UNTILA, "LANSATORUL" LUI BASESCU, este Joe the Plumber al lui Obama si McCain. De unde se vede ca Basescu are deja consilieri americani sau evrei

Pentru cine nu a urmarit campania pentru prezidentialele americane, amintesc ca, tam-nesam, in timpul unei bai de multime electorale din Ohio, Obama a fost abordat de un instalator, devenit ulterior faimosul "Joe the Plumber", folosit intens in campanie de McCain, pentru a edifica omul simplu - "hard-working" - american. Consilierii lui Basescu l-au gasit pe Joe the Plumber in persoana lui Doru Untila, lansatorul "intamplator" al presedintelui, omul simplu din popor. Daca nu ma insel, veti mai auzi de acum incolo de "Doru Untila - electricianul" sau "Doru Untila - capsunarul" sau "Doru Untila - zidarul", in functie de interesele propagandistice ale consilierilor americani/evrei ai domnului presedinte. Desigur, o sa apara la momentul potrivit si "Doru Untila - intelectualul"... Partea proasta in acest scenariu este ca Joe-Untila nu l-a ajutat prea mult in alegeri, pana la urma, pe conservatorul McCain-Basescu.
Manipularea (subliminala) numarul 2 - care va fi sigur folosita de acum incolo - este imaginea lui Basescu in mana cu icoana Sfantului Nicolae (darul de la Sannicolau Mare) in conditiile in care turul II al alegrilor are loc pe 6 decembrie, ziua Sfantului Nicolae! "Pronie cereasca", ce mai! Suntem doar tara de ortodocsi, nu?!
Urmariti filmarile si regiile de mai jos.


A MURIT YOU TUBE (temporar)


YOU TUBE-ul lui Basescu a devenit dintr-o data foarte activ si "la zi". FILMARE de la anuntul bine ticluit al candidatului Basescu

Sursa: YouTube Channal for HETraianBasescu

BASESCU si-a anuntat candidatura la o petrecere campeneasca, exact dupa cum am prevazut. Vine OPRESCU! Marea finala promite sa fie dupa cum o asteptam

Traian Basescu a anuntat ca va candida pentru un nou mandat de presedinte.
Anuntul a fost facut la o petrecere campeneasca, exact dupa cum am prevazut in urma cu doua saptamani, la o emisiune tv (desi eu ma asteptam la ceva de genul Campiei de la Blaj).
Locul ales de Basescu a fost Sannicolau Mare, in judetul Timis, transmite Ziare.com.
Surpriza a picat brusc si in mijlocul jurnalistilor care il isotesc pe seful statului in vizita in judetul Timis, dar si in randul oamenilor in mijlocul carora se afla presedintele. "Nu doream sa anunt astfel candidatura, dar voi candida", a spus Traian Basescu, potrivit corespondentului Antena 3. "Aici, la Sannicolau, va doresc o dupa-amiaza placuta si voi reveni la Sannicolau Mare pentru ca de acum Sannicolau Mare pentru mine a devenit un loc important, locul in care presedintele in functie anunta ca va mai candida pentru un mandat", a spus Basescu, citat de NewsIn.
Seful statului a afirmat ca a facut anuntul la targul de produse traditionale din Sannicolaul Mare pentru ca a fost emotionat de numarul mare de oameni care ii cereau acest lucru.
Anuntul vine la mai putin de 24 de ore dupa ce liderul social-democrat Mircea Geoana, principalul contracandidat s-a lansat in cursa pentru prezidentiale, transmite Ziare.com.
Dupa ce toate personajele politice previzibile si-au dat drumul pe toboganul candidaturii la prezidentiale a mai ramas unul singur important: Sorin Oprescu.
Foto: ZF

ROMANI, votati NU in Irlanda! Din pacate, al doilea Referendum privind Tratatul Lisabona (ca si cand la primul irlandezii au fost prosti) va fi trucat

UPDATE: BBC transmite ca majoritatea irlandezilor a votat DA (din cele 3.000.000 cu drept de vot), la doar 18 luni de la votul de NU. Buna, asta! Daca prima oara votau DA credeti ca mai avea loc un al doilea Referendum ca sa se lamureasca Europa daca au vrut sa spuna DA sau NU? :)
Intrucat politicienii nostri “democrati” nu au gasit de cuviinta sa ne consulte si pe noi cu privire la Tratatul de la Lisabona - Noua Constitutie Europeana (din pacate multi dintre ei nici macar nu ii cunosc prevederile, deci nici nu stiu ce au ratificat in numele nostru), aveti o modalitate simbolica de a vota CONTRA acestui tratat, semnand petitia impotriva ratificarii de catre Irlanda, pusa sa voteze a doua oara. Vizitati site-ul http://www.no-means-no.eu/ disponibil in limbile engleza/germana si semnati petitia. Site-ul contine si o prezentare succinta a catorva motive pentru care NU trebuie adoptat Tratatul de la Lisabona. Dar, degeaba...

Ten Reasons to Vote NO

1. We voted NO before and not a single word of the Treaty has changed. Make the political establishment RESPECT the will of the people.

2. The Irish are the only people who are allowed to vote. Let's use it on behalf of millions of Europeans denied a vote. EU Commissioner, Charlie McCreevy admitted 95 percent of other countries would vote NO if they had a chance.

3. This referendum is NOT about membership of the EU. If we vote NO, we cannot be thrown out of the EU. So don't be blackmailed.

4. Lisbon gives the EU more powers to control how governments manage their budgets and run their public services (Art 16 and 115). Competition and price stability are the only priorities of the European Central Bank (Art 254a) - not jobs.

5. The Lisbon Treaty copper-fastens the removal of restrictions on the movement of capital between member states and third countries. This allows speculators to move money around at will, wrecking economies and lives in the process.

6. The Lisbon Treaty allows for the privatisation of health and education by giving the EU Commission more power to do deals at the World Trade Organisation. (Art 188c)

7. Lisbon offers no protection for workers rights and offers nothing to millions of unemployed across Europe. In the Laval and Viking cases, the European Court of Justice has undermined the right of trade unionists to take effective action against contractors who import cheap labour to undercut registered agreements.

8. Spend money on welfare on warfare. The Lisbon Treaty demands increases in military spending but the is no such requirement for healthcare or education. (Art 28)

9. Stay out of EU battle groups and EU wars. The Lisbon Treaty demands we supply troops for 'tasks of combat forces in crisis management'. It forces us to come to the aid of other countries who are subject to a terrorist attack. (Art 28)

10. Stop the building of an undemocratic EU super state. Lisbon gives the EU a "legal personality", a president and a foreign minister and changes the voting balance in the EU in favour of larger countries like Germany and France.

The policies enshrined in Lisbon are the very politics that created this crisis. Across Europe governments are robbing people to pay for bank bail-outs. This is our chance to hit back. Use it so that they get the message that NO means NO.

Reasons to Vote No to the Lisbon Treaty
This booklet is available for FREE on Download.

Friday, October 2, 2009

PRAGMATISMUL KGB SI DILETANTISMUL SIE. Filat cere Romaniei ceea ce nu a reusit Voronin sa obtina de la Basescu: Tratat de frontiera cu Moldova

Cativa prieteni din lumea discreta a observatorilor mai mult sau mai putin anonimi au tinut sa-mi atraga atentia ca ultimul meu editorial la ZIUA (ce chestie - "simbolica") a fost Moldova nu este a voastra, o punere la punct adresata noilor kaghebisti cu pretentii de democrati si unionisi veniti la putere peste Prut. Cand spun kaghebisti o spun in deplina cunostinta de cauza, inclusiv in ceea ce priveste antenelor lor de la ziarul ZIUA. Ramasesem, ce-i drept, printre foarte putinii jurnalisti, avizati, care avertizau opinia publica si autoritatile Romaniei asupra cacealmalei jucate la Chisinau. Desigur, acest lucru deranja mai ales "baietii de vizavi", care facusera pactul cu "ai nostri", impartisera malaiul si intrasera in jocul de-a democratizarea pentru pustiirea a ce a mai ramas din Republica Moldova si bagarea ei cu forta in malaxorul UE (si eu care speram ca o sa devina, cu putin munca, ultima reduta de romanism din lume). Am primit, imediat dupa publicarea materialului, semnale de la "oameni de bine", ca ar trebui sa indulcesc tonul fata de "democratii" de maidan moldovenesc, parvenitii gregari cocotati in palmierii "romanismului". Deranja, desigur, si pe la noi, pentru ca punea public in discutie inoportunitatea optiunii SIE de a merge, pe banii nostri, de mana cu agentii KGB de peste Prut, impotriva intereselor nationale. Dar ce sa ne mai miram la astfel de directii daca chiar seful SIE sustinea dispretuitor fata de romanii basarabeni ca acestia vorbesc o "light romanian" (sau poate si-o fi revenit intre timp...). Explicatia SIE ca aceast melanj era singura alternativa la Voronin este infantila. Viitorul va dovedi ceea ce stie orice copil: ca orice alaturare cu mere putrede nu face decat sa imputa tot cosul, si-asa plin de viermi. N-o mai lungesc. Avertismentele mele primesc o noua confirmare: noul premier al RM, mafiotul politic Vladimir Filat, fost urmarit de SRI pentru afaceri necurate la noi in tara, a anuntat ca Romania trebuie sa semneze Tratatul de frontiera cu Republica Moldova. Punct. Adica exact ceea ce a despartit cele doua diplomatii, de la Bucuresti si Chisinau, de vreo 18 ani, exact ceea ce cerea vehement Voronin in ultima perioada de razboi rece si exact motivul pentru care Basescu a intrerupt orice relatie cu autoritatile Republicii Moldova. Tare, nu! Foloseste, desigur, eliminarea mea (temporara :).
Noroc ca Basescu citeste si el blogul meu, dupa cum mi-a confirmat personal.
Si noroc ca mai exista si alti jurnalisti responsabili, care observa, cu finete, incongruentele obiectivelor romano-"romane". Iata:

Oricât de fraţi v-am fi, ne transmite Filat, tot dorim acordul privind delimitarea frontierelor

Filat vorbeşte româna de dragul economiei

Eliza FRÂNCU 02 OCTOMBRIE 2009

"Pot să vorbesc în limba română? (...) La fel cum vorbesc americanii limba engleză, aşa şi cetăţenii Republicii Moldova vorbesc limba română". Cuvintele noului premier de peste Prut ar unge la suflet orice român căruia lunga perioadă de românofobie întreţinută de Voronin i-a lăsat un gust amar.

Ceea ce spune premierul Vlad Filat nu poate fi însă interpretat nici ca pro-românism, nici ca reparare a istoriei, nici ca vreo dorinţă ascunsă de unire cu România: sunt cel mult gesturi de bun simţ, dar mai înainte de toate reprezintă o atitudine extrem de pragmatică.

Acum, Republica Moldova, aflată într-o gaură neagră economică, are nevoie de sprijinul de orice fel al României - fie că este vorba de lobby la Bruxelles pentru un împrumut, fie că este vorba de semnarea acordului pentru micul trafic de frontieră ori a Tratatului de bază (imposibile de vreme ce România nu recunoaşte existenţa "limbii moldoveneşti"). "Românofobia" lui Voronin, aşa cum bine o numea Filat, a blocat mult timp o dezvoltare normală a relaţiilor comerciale dintre cele două state. A paralizat nu numai schimburile la nivel înalt, dar a luat practic şansa la supravieţuire economică a câtorva mii de moldoveni ce locuiesc în zonele de frontieră. Republica Moldova nu îşi mai permite acum astfel de capricii voroniene, cum nu îşi mai permite nici să impună vize românilor. Desfiinţarea aberantelor vize înseamnă, în ultimă instanţă, investitori străini şi capital străin în Republica Moldova.

Este aşadar mai puţin simbolism în ceea ce face Filat, cât mai mult pragmatism. Simbolic ar fi fost să facă prima vizită la Bucureşti, aşa cum preşedintele Băsescu a ales să treacă Prutul pentru prima sa deplasare externă. Filat s-a dus însă la Bruxelles. Şi oricât de fraţi v-am fi, ne transmite Filat, tot dorim acordul privind delimitarea frontierelor.

Iar acceptarea faptului că moldovenii vorbesc totuşi limba română este nu numai un truism, dar şi o distanţare faţă de politicile aberante ale lui Voronin. Însă de la acceptarea acestei realităţi şi până ca ea să ajungă în scripte va mai curge multă apă pe Prut. A spus-o chiar Filat: chestiunea va fi reglementată sub aspectul normei juridice "în timp".

Cu alte cuvinte, nimeni nu se va grăbi să modifice Constituţia pentru ca limba română să devină limbă oficială. Ca să nu mai vorbim de cât timp va mai trece până ca efectele "românofobiei" să fie şterse din mintea populaţiei rurale, îndoctrinate ani la rând de mijloacele propagandistice ale lui Voronin.

Gandul
Lucinschi, cel mai anti-roman presedinte al RM, despre prieteniile sale si alegerea lui Filat, alaturi de "revolutionara" de pe centura Moscovei (si nu numai) Natasha Morari:

IULIAN URBAN: Cum am trait Congresul al XV-lea al PCR. A treia lansare a lui Geoana in spatiu. Mistourile lui Iliescu

Politica

Istoria Partidului Comunist Roman de pe wikipedia trebuie up-datata. Aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Conducerea_Partidului_Comunist_Rom%C3%A2n, trebuie adaugat si Congresul XV al PCR desfasurat sub semnul rosului comunist, odata cu a treia lansare a lui Geoana , de catre comunistii Iliescu, Nastase, pe orbita.
Istoria congreselor comuniste incremenita la 24 noiembrie 1989, s-a reactivat astazi 2 octombrie, cand in spatele lui Geoana, comunisti si securisti notorii erau aliniati asa cum stateau aliniati in spatele lui Ceausescu, alti nemernici precum Emil Bobu, Constantin Dăscălescu, Ion Dincă, Manea Mănescu, Gheorghe Oprea sau Gheorghe Rădulescu
Din nou, Iliescu , Nastase sau Geoana au confundat congresul PSD care se doreste un partid democratic, cu Congresul PCR, acea dulce nostalgie , asa cum au facut si in 2005 cand tovarasul Iliescu ii dadea cuvantul tovarasului Nastase Adrian.
Iliescu a rezistat insa eroic, in fata a maxim 7000 de oameni platiti sa vina si sa se plictiseasca la congresul XV PCR, unii fiind si bine afumati bahic inainte de deschidere, flancat de Mircea Geoana si Adrian Nastase - doi dintre liderii PSD carora chiar el le-a administrat, candva, etichete memorabile, "prostanac", respectiv "arogant".

"Basescu trebuie oprit", a fost principala idee a discursului sustinut de Adrian Nastase, la cea de-a treia lansare a candidaturii lui Mircea Geoana la alegerile prezidentiale. Fostul premier a propus chiar si un slogan, ca alternativa la alegerile din 2004: "Daca alegerile din 2004 s-au desfasurat sub lozinca 'Basescu, Da!, sa aratam ca in 2009 lozinca pe care o vom folosi va fi Basescu, Pa!".Iliescu despre Basescu: Om rudimentar, fara cultura si pregatirea necesare, cu mentalitate de vataf
"Basescu trebuie oprit. Sa ne unim, dragi colegi si prieteni, sa ne unim intr-un front larg [ FSN] in jurul candidatului aliantei noastre, PSD - PC, Mircea Geoana, candidat la presedintia Romaniei", a spus el. Votati prostanacul ! indeamna cadavrul politic iliescian pe delegatii bine imbalsamati cu bauturi alcoolice.

http://www.urbaniulian.ro/
Reclamati abuzurile la adresa office@asistentapentruconsumatori.ro sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

NOTA VR:

As remarca ironiile fine ale lui Iliescu la adresa lui Geoana, ceea ce inseamna multe... Exemple:
"Mă întreabă lumea de ce îl sprijin eu pe Mircea Geoană. Substratul întrebării îl înţelegeţi cu toţii. Le răspund lor şi vă răspund şi dvs.: Dacă ar fi să judec instinctual, aş avea motive să-mi exprim reticenţa şi toţi înţelegeţi de ce. Dar am acumulat o experienţă de viaţă suficient de mare, o viaţă în care am gustat de toate: şi bucurii şi satisfacţii şi dezamăgiri, deseori provocate de unii pe care i-am sprijinit. Dar, dincolo de aceste lucruri, eu nu judec cu inima, cu sentimentele, eu judec cu raţiunea, am învăţat în viaţă un lucru esenţial: în politică şi in viaţa de stat trebuie să ai forţa să treci peste resentimente, să pui pe prim-plan raţiunea, interesul ţării. Asta fac şi azi", a declarat Ion Iliescu, la Congresul extraordinar al Alianţei PSD+PC.

Iliescu a explicat apoi că Geoană nu este perfect, dar are o serie de calităţi, spre deosebire de contracandidaţii săi, în special, Traian Băsescu. "Desigur, Mircea Geoană nu e perfect. Dar comparativ cu ceilalţi candidaţi şi mai ales cu Traian Băsescu, Mircea Geoană are câteva atuuri care îl recomandă pentru această funcţie de responsabilitate. El este un om pregătit, e un bun profesionist, citeşte, spre deosebire de alţii, se informează nu de la servicii, dar citind. Nu e un rudimentar, ştie să asculte să comunice, mai are de învăţat în toate acestea, dar are o experienţă politică pe care a acumulat-o deja şi experienţă diplomatică net superioară adversarilor săi, esenţială pentru funcţia de şef de stat, şi mai ales pentru a soate ţara din izolare. De aceea, eu îl susţin azi în faţa dvs. pe Mircea Geoană. Are datoria să desfăşoare o campanie susţinută pentru a convinge electoratul că Mircea Geoană e candidatul potrivit pentru a redresa situaţia din ţară", a mai declarat Iliescu, în aplauzele sălii.

Anterior, Iliescu a făcut un portret al lui Traian Băsescu în termeni critici. El l-a acuzat din nou pe preşedinte că a "torpilat" coaliţia.

"Traian Băsescu are mentalitate de vătaf, pe el îl deranjează şi Constituţia şi Parlamentul şi justiţia şi profesorii, toţi şi toate îl deranjează pe preşedintele Băsescu", a mai susţinut fostul şef de stat. El a mai adăugat că Băsescu a izolat România în aceşti cinci ani, că este un om "rudimentar", care a adus prejudicii grave României şi care nu are cultura democraţiei.

Sursa: Realitatea.net


REALITATEA.NET - Ion Iliescu: Mircea Geoană nu este perfect, dar îl susţin fără rezerve

EPOPEEA UNUI ZIARIST PROFESIONIST despre absurdul si grotescul mazilirii din presa mogulilor mari si mici. FLORIN BUDESCU: Litigiul meu cu Active Soft

Despre mine:

Florin Budescu

Vârsta: 45

Fac presa din studentie, din 1985. Traiesc din meseria de jurnalist din anul 1991. Am lucrat, printre altele, pentru Evenimentul Zilei, Cotidianul, Mediafax, Radio Contact, BBC. Am scris poeme, proza scurta, nuvele si un roman. Sunt meloman. Ascult Beggar's Opera, Il Balletto Di Bronzo, Vanilla Fudge, Bella Bartok si tot felul de nebunii frumoase de genul acesta. Sunt tenor in urmasul SONG-ului, Grupul Coral SOUND.

STAREA PRESEI - LITIGIUL MEU CU ACTIVE SOFT: Cronologie

15 februarie 2009: Directorul general Active Soft Mihai Paun a intrat in birou si m-a anuntat verbal ca nu mai fac interviuri video pentru Ziare.com.

27 februarie 2009: Mihai Paun m-a chemat in biroul sau si m-a anuntat ca trebuie sa-mi caut de lucru, sa-mi depun CV-ul. Cu acordul lui Paun, am inceput sa vin patru ore la birou, cautandu-mi loc de munca.

Perioada urmatoare: Am fost mutat din biroul meu la un birou comun de serviciu de la Ziare.com: o masa, pe care era un desktop si un telefon. Desktopul era folosit la inregistrat telefoanele date si primite pe telefonul fix.

16, 17 si 24 martie 2009: Angajatii Active Soft, inclusiv eu, au/am primit succesiv trei forme diferite de act aditional la contractul individual de munca. Continutul acestor documente incalca legile si reprezenta o forma de presiune asupra salariatilor. Ca urmare, am refuzat semnarea actului documentului.

19 martie 2009: Paun si directorul de personal Adrian Cocosila au facut presiuni asupra mea, incercand sa ma determine sa accept incetarea contractului cu acordul partilor.

24 martie 2009: Printr-un e-mail intern, angajatii Active Soft au fost anuntati ca semnarea ultimei forme a actului aditional la contractul individual de munca este conditie obligatorie de continuare a contractului fiecaruia.

24 martie 2009: Printr-o notificare semnata de presedintele FRJ MediaSind, pe care am inregistrat-o la registratura Active Soft, am anuntat conducerea firmei ca sunt membru al acestei organizatii profesionale.

31 martie 2009: Cocosila si Paun m-au pus sa semnez trei documente:

1. Unul, prin care Adrian Cocosila imi facea un referat de sanctionare cu avertisment, pentru intarzieri repetate si absente nemotivate, neprecizandu-se zilele in care au fost constatate acestea.

2. Un al doilea, prin care Mihai Paun lua cunostinta de referat si imi dadea avertisment. In baza avertismentului, eram atentionat ca la urmatoarea abatere se va lua masura desfacerii contractului meu individual de munca.

3. Un al treilea, reprezentand o fisa a postului de editor la Ziare.com, in care se preciza ca aceasta este anexa la contractului meu de munca, incheiat pe 15 august 2007, cu mai bine de un an si jumatate in urma.

Am semnat fisa postului, apoi am semnat de primire pentru celelalte doua documente. In cursul lunii aprilie am anuntat in mod repetat, prin mai multe notificari, ca nu recunosc valabilitatea fisei postului, pentru ca aceasta era emisa pentru un alt post decat cel ce figureaza in contractul meu individual de munca. Pe card mi-a fost incarcat doar salariul de pe cartea de munca, nu si drepturile de autor.

1 aprilie 2009: Din motive de sanatate, am ramas in concediu medical pana pe data de 15 aprilie. Dupa expirarea zilelor de concediu medical, mi s-au aprobat sapte zile de concediu de odihna, pana pe 27 aprilie inclusiv.

28 aprilie 2009: La 10 minute dupa ce am ajuns la birou, Mihai Paun mi-a spus ca sunt redactor la Ziare.com, mi-a cerut sa predau laptopul si m-a trimis la munca. In redactie, am aflat ca era ordin sa nu scriu nimic. Pana la sfarsitul zilei, am scris o analiza, pe care am trimis-o pe e-mail redactorului-sef. Nu a fost publicata.

30 aprilie 2009: Mi s-a incarcat pe card numai salariul de pe cartea de munca.

29 aprilie – 29 mai, exclusiv saptamana luni-vineri 18-22 mai: Am trimis, in fiecare zi lucratoare, cate un articol sau chiar mai multe, autogenerandu-ma si alegandu-mi singur subiectele. Uneori am iesit pentru aceasta pe teren, alteori am dat telefoane, m-am documentat si am audiat surse, simultan continuand sa-mi caut alt serviciu. Am depus la registratura Active Soft noua notificari. Nu am primit raspuns la nici una dintre acestea.

8 mai 2009: Active Soft a emis prima decizie de suspendare a contractului meu de munca, incepand cu 18 mai, cand eram convocat la Comisia de disciplina. Pe 12 mai, fara sa stiu depre ce documente este vorba, vazand ca Active Soft incearca iar sa ma puna sa semnez ceva, le-am cerut doamnelor de la secretariat sa mi le trimita prin posta. Nu stiu daca aceasta decizie de suspendare a contractului a produs sau nu efecte juridice. Am notificat Active Soft sa repecte legea in momentul in care ma convoaca.

18 mai 2009: Active Soft a emis a doua decizie de suspendare a contractului meu individual de munca, incepand cu 28 mai, cand eram re-convocat la Comisia de disciplina. Avocatul meu a notificat Active Soft sa reprogrameze comisia, pentru ca nu poate participa, din motive obiective, atasandu-se documentul justificativ.

29 mai 2009: Active Soft m-a anuntat ca a decis incetarea contractului meu de munca individual incepand cu 3 iunie.

31 mai 2009: Mi s-a incarcat pe card numai jumatate din salariul de pe cartea de munca.

23 iulie 2009

STAREA PRESEI - LITIGIUL MEU CU ACTIVE SOFT: Referat. Avertisment. Fisa postului. Editor. Mars la munca, negule! - continuare

Am povestit, in precedenta postare pe acest subiect, cum mi s-a montat avertismentul necesar Active Soft pentru a ma demite unilateral, dupa ce am informat conducerea firmei ca sunt membru de sindicat si mi-am cerut drepturile legale.

Reamintesc: Pe 31 martie, Paun si Cocosila m-au pus sa semnez trei acte. Primul a fost un referat facut de Cocosila, pentru “intarzieri repetate, neindeplinirea sarcinilor de serviciu (de parca aveam vreo sarcina de indeplinit) si absentare nemotivata”. Continuu cu enumerarea documentelor primite de la Paun si Cocosila.

2. Un al doilea document (foto dreapta), prin care Mihai Paun lua cunostinta de referat si imi dadea un avertisment si, in baza acestuia, eram atentionat ca la prima abatere se va lua masura desfacerii contractului individual de munca. Aha! Aici voiati sa ajungeti! Citez:

In cazul in care d-l Budescu Florin (n.n.: este bine de stiut - corect se scrie "dl.", si nu "d-l") va continua sa intarzie la locul de munca si nu-si va indeplini atributiile de serviciu, vom lua decizia de incetare a contractului individual de munca din cauza abaterilor disciplinare.

3. Un al treilea, reprezentand o fisa a postului de editor la Ziare.com. Nu mai lucrasem in structura Ziare.com din ianuarie 2008, iar acum eram reincadrat fortat aici. Voi spicui din criteriile de evaluare, comentand imediat stupizenia lor:

-respectarea regulilor de scriere (primul paragraf max 4 randuri, si bolduirea intertitlurilor, mentionarea, cu sau fara link, a sursei, respectarea densitatii cuvintelor cheie)

Aceste chestiuni administrative
, cu care m-am confruntat constant la Ziare.com, in cele cinci luni cat am lucrat acolo, sunt tot atatea motive de teroare inabusita in interiorul acestei cvasi-redactii.

Este vorba depre lucruri din categoria celor care se invata, asa cum am spus, printr-un soi de "dresaj", si de catre un urs spalator. Astfel de reguli am si eu, pe blogul meu, la postarile pe care le fac, dar nu as teroriza pe nimeni pentru ele si nu as face un regulament, darmite criterii de evaluare din asa ceva.

A face caz de astfel de greseli si a le folosi, in functie de interesele tale intra-redactie de a-l lucra pe unul si de a-l face pe altul sa-si ia campii, ori de a-l favoriza pe al treilea este un fapt extrem de grav, posibil numai pentru ca adevaratele criterii profesionale s-au contractat, iar redactiile sunt conduse de prea multi indivizi care, la astfel de criterii, stau foarte prost.

-respectarea regulilor de preluare a textelor (reducere si refacere a textului, mentionare corespunzatoare a sursei etc.)

Acestea sunt actualele reguli de preluare a textelor scrise de alti jurnalisti, de la alte publicatii, la Ziare.com. Instituite dupa multe luni si luni de zile, in care Ziare.com a fost acuzata pentru preluarea si prefacerea textelor fara mentionarea sursei.

Zoso a fost unul dintre cei mai virulenti critici ai acestei metode de lucru a fostilor mei colegi. Iar pentru aceasta, cel putin la un moment dat, de pe serverele Active Soft, cel putin, accesul la blogul lui Zoso a fost restrictionat.

O discutie foarte fatisa pe acest subiect a avut loc si pe forumul Mediafax, la inceputul acestui an. Mi-am exprimat punctul de vedere personal clar pe acest forum. Pe de alta parte, fragmentul de fisa a postului cu respectarea regulilor de preluare demonstreaza cat de important este acest lucru la Ziare.com, incat este trecut in fisa postului!

Am semnat de primire pentru cele trei documente Active Soft. Le-am atras atentia cu aceeasi ocazie lui Mihai Paun si lui Adrian Cocosila ca nu voi semna actul aditional, fie el si in ultima sa forma, pentru ca este samavolnic. Am avut parte de reactia lui Mihai Paun, pe care am mai citat-o odata:

Cum, Florin, iti imaginezi ca vom face o ilegalitate cu tine? Nu trebuie sa semnezi nici un act aditional!

Deci cu ceilalti, care au semnat, au facut ilegalitati! Citez inca odata din e-mail-ul lui Paun, din 24 martie:

Toate celelalte variante ( 2 la numar ) sunt nule si le veti primi pentru a le distruge (n.n.: evident, ironie si amenintare mascata, cum am mai reliefat, pentru ca primele doua variante fusesera primite deja pe 16 si pe 17 martie).

Trebuia sa intelegem prin aceasta, asa cum am mai scris, ca “semnarea actului aditional in versiunea finala, era o conditie obligatorie a continuarii raporturilor de munca cu Active Soft”.

(urmeaza: Insfertuirea salariului meu)

STAREA PRESEI - LITIGIUL MEU CU ACTIVE SOFT: Insfertuirea salariului meu

Am povestit anterior ca, la angajare, am cerut un anumit salariu lunar in euro. Mihai a spus da, apoi m-a anuntat ulterior zambitor ca el vrea sa imi dea salariul acesta in lei, stabilit la un curs rezonabil, de 3,20-3,30 lei/euro.

Numai rezonabil nu era acest curs si mi-am dat seama de acest lucru de la bun inceput. Stiam ca leul se va devaloriza, pentru ca vom intra intr-o criza profunda, iar atunci salariul meu va scadea.

De exemplu, in ultimele luni cand am fost platit cu salariul integral am primit, la cursul de 4,27 lei/euro, mult mai putin decat negociasem cu Mihai, care a facut constient acea intoarcere din condei, din euro in lei si apoi in lei la un curs inferior celui la care stia deja ca avea sa evolueze moneda nationala.

Astfel de mici mizeriute am mai vazut de-a lungul timpului. Dupa parerea mea, este sub demnitatea unui manager sa se ocupe cu astfel de mici smecherii. La BBC, de exemplu, am negociat salariul timp de 10 secunde, in balconul dinspre Maria Rosetti al redactiei, la 10 minute dupa ce venisem prima data acolo.

Cat vrei? Patru e bine?,

m-a intrebat Christian Mititelu, de parca am fi fost doi traficanti de amfetamine. Patru insemna 400 de dolari, era clar, intr-un moment in care 400 de dolari insemna opt milioane de lei. Atunci era un salariu bun si am spus ca e bine.

Cand am luat salariul prima data insa, pentru ca am luat mai putin de atat, am intrebat de ce si fata care dadea salariile mi-a explicat ca eu negociasem brutul. Sunt deci plictisit de asemenea smecherii si cea practicata de catre Mihai Paun nu m-a impresionat. Dar mi-a subtiat buzunarul.

La sfarsitul lunii martie, fara nici o explicatie, Active Soft mi-a incarcat brusc pe card numai salariul de pe cartea de munca, nu si drepturile de autor. Figura s-a repetat la finele lunii urmatoare, aprilie, iar la sfarsitul lunii mai ultimii bani luati de la Active Soft au fost doar jumatate din salariul de pe cartea de munca.

Era tot un fel de a ma hartui, dar financiar si de a ma indemna sa am inca un motiv sa-mi dau eu demisia: bani nu mai castig, stresul este cat Bucharest Financial Plaza, imi iau campii si-mi dau demisia, sa termin odata! Ei bine, cum am eu obiceiul sa spun: “N-am pus botul la vrajeala!”.

Acum, in legatura cu perioada in care am primit numai banii de pe cartea de munca, problema se pune in felul urmator: sa presupunem ca a fost o perioada in care nu am scris nimic, ceea ce, asa cum vom vedea, este o asertiune ce nu este acoperita de realitate.

Daca lucrurile stau astfel, de ce in perioada dintre activitatea la Event/Biz365 si cea de realizat interviuri video, vreo doua luni, iulie-august 2008, am primit salariul integral fara sa fac nimic, iar in martie-aprilie-mai 2009 nu?

Pentru ca in vara anului trecut mi s-a ORDONAT de catre conducere sa stau degeaba, iar acum aceeasi conducere imi cauta nod in papura ca sa ma concedieze, asa cum imi promisese Adrian Cocosila?

Un alt contraargument Active Soft a fost ca nu am venit la serviciu. Vom vedea ceva mai incolo cum au stat in realitate lucrurile. In plus, am fost hartuit. Pe 29 aprilie, cand am venit din concediu, Paun imi spunea ca sunt redactor si sa muncesc, iar redactorul-sef imi transmitea prin interpusi ca nu scriu nimic. Voi detalia in continuare.

In luna mai insa, Active Soft s-a balbait in toate directiile, desfacandu-mi contractul de munca pe 29 ale lunii, dupa ce mi-l suspendasera pe 28, totusi dandu-mi numai jumatate din salariul de pe cartea de munca, de parca mi-ar fi desfacut contractul de munca la jumatatea lunii. Probabil pentru ca initial au vrut sa-mi suspende contractul de munca la jumatatea lunii. Voi detalia ulterior si acest fapt.

Am facut acest excurs in chestiunea baneasca, deoarece in episoadele care urmaza ma voi ocupa de alte probleme, de alta natura, in vreme ce banii de salariu vor aparea, din cand in cand, pe parcursul istorisirii litigiului meu cu Active Soft.

(urmeaza: Concediu medical, apoi legal)

STAREA PRESEI - LITIGIUL MEU CU ACTIVE SOFT: Concediu medical, apoi legal

Pe 1 aprilie 2009 chiar nu am pacalit pe nimeni.

Din cauza unei conjunctivite keratitice, mi-am luat concediu medical pana pe 15 aprilie 2009. Ulterior, mi-am mai luat inca sapte zile de concediu legal, pana pe 28 aprilie exclusiv. Repet: chiar nu am pacalit pe nimeni. Exista situatii in care Dumnezeu iti intinde o mana. Aceasta conjunctivita keratitica a fost un mare noroc pentru mine.

Trebuie tinut cont si de faptul ca nu este tocmai placut nici sa umbli cu ochii umflati si rosii, de parca ai plange in continuu. Mi se lipeau ochii ca la pisoi si, indiferent ce faceam, ce picaturi puneam si oricat ma straduiam, tot ma simteam ca si cum as fi avut in ochi sare. A fost, de altfel, si perioada in care am scris foarte putin pe blog, avand extrem de multe texte programate sa apara, din seria Eurovision.

Discutand telefonic, in aceasta perioada, cu Mihai Paun, pentru a-l informa ce anume se intampla cu mine, faptul ca sunt in concediu medical si ce problema medicala am, acesta mi-a spus ironic:

Sa aduci si certificat medical pentru boala asta a ta”.

Cunosc o multime de cazuri aproape identice, in care multor jurnalisti li s-a spus asa ceva. Ulterior, cand am adus certificat medical, in primele zile ale celei de-a treia decade a lunii aprilie, mi-a spus, vizibil iritat:

Florine, eu cred ca acest certificat medical este aranjat si vom investiga ce ai facut tu si cum ai facut tu cu medicii ca sa il primesti”.

Investigati, investigati, ca oricum nu aveti ce sa gasiti. Daca era o chestie aranjata, nu m-as fi plimbat saptamani intregi pe la medici, pentru ca totul sa fie in regula.

Pentru ca tot nu veni vorba: exista o prevedere ca angajatorul sa deconteze contravaloarea lentilelor de ochelari, pentru cei care lucreaza la calculator si scrie in certificatul medical ca din acest motiv le este afectata vederea.

Nu este si cazul meu, nu port ochelari, dar e bine ca jurnalistii care citesc aceste randuri sa retina acest fapt, care pentru unii poate fi extrem de important. Defapt, acesta este motivul pentru care, dupa un an si jumatate, mi-au cedat ochii si bine ca am facut numai o conjunctivita.

(urmeaza: “Esti redactor. Du-te si munceste!”)

STAREA PRESEI - LITIGIUL MEU CU ACTIVE SOFT: “Esti redactor. Du-te si munceste!”

28 aprilie 2009: La ora 9.10 dimineata, dupa ce am venit la serviciu, am anuntat ca nu recunosc fisa postului de editor Ziare.com, pentru ca nu este in conformitate cu contractul meu individual de munca si ca vreau sa mi se dea fisa postului de project manager, cum eram incadrat, conform contractului individual de munca.

Mihai Paun mi-a spus, fara sa-mi dea vreo fisa a postului, ca sunt redactor la Ziare.com, mi-a cerut sa predau laptopul si m-a trimis in birou la Ziare.com sa muncesc: “Du-te si munceste!”.

Am predat laptopul, cerand un proces verbal de predare-primire, unul pe care nu l-am primit nici pana in ziua de astazi. M-am dus in redactie si am descoperit ca, in afara de scaunul folosit de toti membrii redactiei, atunci cand dadeau telefon, nu mai exista nici unul, pentru ca fotoliul meu fusese mutat in jurul biroului de protocol din mijlocul redactiei.

M-am intors la Paun in birou si i-am spus ca nu am pe ce sa stau si nici calculator. Mi-a spus sa stau pe scaunul liber si sa lucrez la desktopul redactiei. Nu s-a mirat, nu a ezitat deloc: stia perfect despre ce vorbeam. M-am intors in birou, am deschis desktopul, m-am asezat pe scaun si am asteptat in tacere, ca sa nu fiu acuzat ca fac valuri, sa primesc ceva de scris. Am descoperit ca nu mai am cont de e-mail de serviciu. Dupa doua ore, l-am intrebat pe editorul coordonator aflat in tura daca imi da ceva de lucru.

Mi-a spus ca redactorul-sefa zis sa nu scrii nimic”. Pana la sfarsitul zilei de lucru, am scris o analiza despre impozitul forfetar, pe care am trimis-o pe e-mail redactorului-sef. Incepand de a doua zi, pana la sfarsitul saptamanii, intr-o atmosfera de continua tensiune, am scris zilnic cate un text la alegerea proprie, venind in jurul orei 16-17 la birou, pentru a-l trimite pe e-mail-ul redactorului-sef, de pe desktopul redactiei, care “imi fusese alocat” in bataie de joc.

Sa nu va inchipuiti ca trageam chiulul pana la ora aceea! Nu, bietul de mine alergam pe teren sa ma documentez, stateam de vorba cu sursele, mai faceam 2-3 interviuri si apoi ma intorceam in redactie sa lucrez informatia acumulata in timpul zilei. Adica faceam munca adevarata de journalist, cea de care pana atunci aproape uitasem cum se face!

Incepand din saptamana care a urmat, am preferat sa lucrez mai mult pe teren si sa fac material adevarate, pentru ca oricum in redactie nu faceam altceva decat sa imi toc nervii inutil, nu discutam cu nimeni de la Ziare.com si Paun ma intreba ce fac si de ce nu muncesc (in conditiile in care imi crease, impreuna cu redactorul-sef de la Ziare.com, un cerc vicios si conditiile ideale ca sa nu pot munci, sa stau degeaba, stresat si sa-mi dau astfel demisia cat mai rapid, din cauza acestei hartuiri continue. Eventual sa am o iesire nervoasa, in urma careia sa pot fi dat afara pentru indisciplina etc.).

Cu exceptia saptamanii luni-vineri 18-22 mai, cand mi-am inmormantat tatal, am scris aproape zilnic cate un material. Ulterior, dupa ora 19.00 din ziua in care i-l trimiteam redactorului-sef, care nu il publica, il publicam eu pe blog. Toata aceasta serie de texte este vizibila si acum pe blogul meu. Asa cum am explicat anterior, si la sfarsitul lunii aprilie mi s-a incarcat pe card numai salariul de pe cartea de munca, fara drepturile de autor.

(urmeaza: Bucuria de a face teren)

30 iulie 2009

STAREA PRESEI - LITIGIUL MEU CU ACTIVE SOFT: Bucuria de a face teren

De pe 29 aprilie pana pe 29 mai am facut destul de mult teren. Nu am stat sa ma monitorizez singur anume cat. A fost placerea in stare pura.

Prima zi, cea de 29 aprilie, a fost una dintre acestea: am intrat in vreo sapte cladiri cu risc seismic maxim si am scris un reportaj-ancheta, pe care l-am publicat in serial pe blog, sub titulatura “Reportaj in Orasul Cladirilor-Fantoma”, asa cum se poate vedea, de exemplu, aici, aici sau aici.

Ca doar pe bloguri m
ai are loc un astfel de reportaj, in rest este un gen publicistic greu publicabil. Cel mai mult mi-a placut sa ma bag prin imobilele despre care stiam si vedeam ca sunt pericol public, sa fac poze care sa exprime acest pericol, sa pozez crapatura in zid, exact pe grinda, pericolul iminent.

Daca (Doamne fereste!) va veni marele cutremur despre care se vorbeste, am niste obiective clar stabilite si anumite locuri in care ma voi duce sa scriu, chiar si numai pe Blogul lui Budescu.

Am redescoperit faptul ca mai stiu sa discut cu omul simplu de pe strada
, ca nu mi s-au atrofiat simturile. Inainte vreme, de la birou veneam mort de oboseala, dupa opt ore de stat pe scaun, fumat si baut cafele.

De pe teren am venit in redactie cu ochii stralucind, plin de viata, ars de soare, cu chef de munca si am scris cu placere, de exemplu, “Reportaj din Orasul Cladirilor-Fantoma”, de pe la ora 16.00, intr-un birou unde nimeni nu intelegea nimic: ce fac, de unde vin, ce e cu mine de stralucesc, daca mai sunt, ce sunt, de ce sunt oare asa de vesel?

Am facut ceea ce probabil ca “redactorii” de la Ziare.com nu fac niciodata: meserie, teren, am avut interlocutori, m-a ars soarele, cum am mai spus, m-a batut ploaia, m-au stropit masinile si m-au injurat soferii lor.

Pentru “Mall-urile si criza am avut nevoie de trei zile de documentare, in timpul carora am arat Bucurestiul, sarind din autobuz in tramvai si din acesta in troleibuz, apoi in metrou.

Am facut teren pentru “Prin spitale
, prin chiar faptul ca avusesem treaba cu ochii, apoi avusesem alte treburi, foarte stresante si grave, si totusi nu m-am putut stapani sa nu scriu si notele necesare pentru viitoarea redactare a unui articol.

Este un reflex profesional pe care numai un jurnalist il intelege si il simte. Sa dau un exemplu. Intr-o zi, iesind de la metrou la Piata Victoriei, acum vreo doua-trei luni, am dat nas in nas cu Tibi Lovin, care-mi facea cu mana si simultan poza un stalp – cel putin asa am avut prima data impresia.

Am incercat sa vorbesc cu el coerent, in timp ce eu insumi vorbeam la telefon cu altcineva, dar nu se putea. M-am uitat in prelungirea obiectivului lui Tibi si mi-am dat seama: era una dintre “statuile” din deseuri. Omul facea meserie pentru site-ul lui. L-am inteles imediat. Ulterior, i-am citit cu placere postarea de ReporterVirtual.

(urmeaza: Cercetare disciplinara)

31 iulie 2009

STAREA PRESEI - LITIGIUL MEU CU ACTIVE SOFT: Cercetare disciplinara

Pe 15 mai 2009, am primit prin posta convocarea la o comisie de cercetare disciplinara pentru 18 mai 2009. Eram anuntat ca, pentru desfasurarea cercetarii disciplinare, contractul meu individual de munca va fi suspendat incepand cu 18 mai. Comisia de disciplina era formata din redactorul-sef si unul dintre editorii coordonatori de la Ziare.com.

Cel despre care am explicat anterior ca ar trebui, din punct de vedere jurnalistic, sa-si ia si suzeta la el, atunci cand vine la redactie. Una dintre metodele prin care jurnalistii buni sunt determinati de catre patronatele din presa sa iasa din aceasta bransa este umilirea.

Mai de mult, pe site-ul lui Tiberiu Lovin, Alin Bogdan, azi director executiv la Multimedia Political Communication, arata ca a plecat din presa de scarba. Este normal. Unul dintre motivele pentru care te incearca aceasta scarba este ca ai sefi care te pun sa pui virgula intre subiect si predicat si cu care ai probleme daca nu executi un astfel de ordin.

Sa revin la povestea mea. Convocarea la Comisia de disciplina de pe 18 mai nu era facuta cu respectarea legii. Am facut o notificare, prin care solicitam indeplinirea acestei conditii. Pe 18 mai 2009, am primit prin posta o a doua convocare, la o noua comisie de cercetare disciplinara, pentru 28 mai. Convocarea mi-a parvenit de la Posta la o zi dupa ce murise tatal meu.

Eram la Focsani, unde incepusem preparativele pentru inmormantarea acestuia, iar confirmarea de primire a recomandatei trimise prin posta de Active Soft a fost data de catre altcineva.

Cred ca este inutil sa mai insist pe sentimentele care ma incercau la Focsani, in timp ce faceam preparativele pentru inmormantare, cand am fost sunat de la Bucuresti si anuntat ca Active Soft ma reconvocase. Cum? Ce sentimente? E simplu: scarba.

Eram anuntat ca, pentru desfasurarea cercetarii disciplinare, contractul meu individual de munca va fi suspendat incepand cu 28 mai. Pe 27 mai 2009, avocatul meu a solicitat reprogramarea sedintei Comisiei de disciplina intr-o zi in care poate sa participe, deoarece pe 28 mai, ca si in alte zile in adresa, nu poate fi prezent, pentru ca este la DNA.

Nu am primit nici un raspuns
la aceasta solicitare, nici eu, nici avocatul meu. Pe 30 mai 2009, mi s-a incarcat pe card numai jumatate din salariul de pe cartea munca pentru luna mai, asa cum am povestit deja. Ne intoarcem acum la inceputul lunii iunie, cand am primit decizia de concediere unilaterala, pe care o calific drept abuziva si ilegala. Aici, cercul se inchide.

In acest moment, din punct de vedere jurnalistic, litigiul meu cu Active Soft devine subiect minor pentru mine si il voi trata numai cand se intampla ceva important. In schimb, rubrica Starea Presei va continua. Pentru ca ne este dat, din pacate, sa traim timpuri foarte-foarte interesante. Apele se despart.

Blogul lui Budescu

SENATORUL IULIAN URBAN despre "Cazul Roncea vs Cenzura ZIUA" si inexistentele mijloace de protectie a jurnalistului fara o Lege a Presei

Scandalul recent de la "Ziua" de unde ziaristul Victor Roncea a fost dat afara pentru ca a refuzat sa dea curs cererii patronilor de a il infiera pe seful statului demonstrează inca odata, daca mai era necesar, că amestecul foarte rău mirositor între interesele economice şi cele politice devine exploziv atunci când atinge masa critică.
Un ziarist nu este o constiinta ce se poate manevra dupa bunul plac al unui sforar care detine parghiile unui salariu, adica controleaza echivalenta materiala si financiara a muncii depusa de ziarist. Interesele economice stârnite de marile ziare sau televiziuni, - dar chiar şi de cele mici! - sunt legate de sumele imense vehiculate pentru publicitate, inclusiv pentru publicitatea politică si pentru pastrarea unor privilegii ale patronilor de presa cu interese in zona politica. A lăsa nereglementat prin lege acest domeniu este o crimă.
Nici unul din mecanismele de autoreglementare despre care vorbesc asociatiile jurnalistilor nu a functionat in cazul Roncea. Puternic controlate financiar de patronii de presa care doresc sa fie de fapt niste latifundiari ai constiintei ziaristilor, asociatiile profesionale ale jurnalistilor sunt in fapt la fel de manevrabile prin aceleasi sfori la capatul carora, exact ca la teatrul de papusi, se afla patronii de presa.
Înţeleg rezerva unor ziarişti care cred că o lege a presei ar însemna de fapt o îngrădire a presei, dar cine-i opreşte să o formuleze chiar ei şi să o impună în parlament prin campanii de presă duse profesionist, cum numai ei ştiu să o facă.
Este naiv să crezi că rezolvi problema prin organizarea Clubului Român de Presă, pentru ziariştii care câştigă milioane de dolari şi sindicate ale ziariştilor, pentru cei care câştigă milioane de... lei ! Un cod al manierelor elegante pentru ziarişti, botezat „deontologic”, nu-i o lege. Si s-a vazut ca nu are putere pentru ca NIMENI nu l-a aparat pe Roncea de un abuz grosolan in care a fost dat afara de la ZIUA pentru ca a refuzat sa scrie la comanda.
El nu defineşte relaţiile dintre patronat şi ziarist, nu reglementează publicitatea, nu stabileşte condiţiile de muncă ale ziariştilor, drepturile şi îndatoririle lor, mijloacele de protecţie etc.
Ziaristul nu-i muncitor producător de "bunuri materiale", ca canta si joaca la bunul plac al patronului, el nu poate fi angajat sau concediat după "Codul muncii", cum se întâmplă acum, evident aberant. Am aparat dreptul ziaristului roman de investigatie sa isi faca meseria, fara ingerinte, atunci cand am discutat pe marginea Codului Civil, insa in mod evident, la acest moment, ziaristul roman trebuie aparat in fata pozitiei dominante, abuzive a patronului care are impresia ca este stapanul mintii si constiintei ziaristului. Iar cazul Victor Roncea este temelia acestei legi, studiul de caz care ne demonstreaza ca aceasta lege este necesara, daca vrem sa avem o presa independenta si puternica in Romania.
Constituţia României consfinţeşte dreptul la opinie şi dreptul la informaţie în articolele 30 şi 31. Dar aproape în fiecare paragraf se spune "se va reglementa prin lege".
Asadar este momentul sa apara legea presei. Ca sa il apere pe ziaristul roman ce [inca] are verticalitate morala, profesionala si constiinta.

Urban I. Iulian
Senator de Ilfov
Grupul Parlamentar al PDL din Senat
Vicepresedinte al Comisiei Juridice din Senatul Romaniei

SOLIDARITATE JURNALISTICA SI CIVICA. George Bara: Scrisoare deschisă adresată jurnalistului Victor Roncea despre starea dramatica a presei romane

Stimate coleg,
Mă văd iarăşi nevoit să fac o referite la trecutul politic al României, pentru a arăta cititorilor noştri că istoria se repetă invariabil. Iar la noi, aceasta se repetă cu atâta acurateţe de îţi vine să crezi că noi, românii, suntem nişte hamsteri care se învârt beţi pe o roată. Deprofesionalizarea presei din România nu este un lucru exclusiv post-decembrist. În perioada interbelică, care constituie prima etapă a democraţiei româneşti întreruptă brusc de dictaturile lui Carol al II-lea, Antonescu şi apoi regimul comunist, în mediul jurnalistic din România s-a evidenţiat mai mult ca niciodată efectele politicului asupra unei prese fără coloană vertebrală. Aşa au apărut oameni de teapa lui Zaharia Stancu (fervent comunist şi autor al romanului- aberaţie “Desculţ”) sau a lui Pamfil Şeicaru (mare magnat şantajist şi susţinător al dictaturii lui Carol al II-lea). Dar măcar atunci toate aceste manevre şi dezinformări jurnalistice se făceau “pe faţă”, cu toată ura şi violenţa vremii.
Astăzi, toată presa din România s-a împărţit în două tabere. Tabloidele şi ziarele quality. Dacă despre tabloide nu mai e nimic de spus, trebuie să recunoaştem că adevărata ipocrizie a presei româneşti zace în sectorul publicaţiilor de calitate, care îşi spun pompos “quality”. Evenimentul Zilei geme de deontologi docili, care îl susţin pe Băsescu. Jurnalul Naţional este vârful de lance al atacurilor anti-Băsescu. Iar Ziua, ziar la care aţi lucrat timp de 14 ani, a căzut total şi iremediabil în mână lui Sorin Roşca Stănescu, un individ care nu este străin de securitate încă din anii 1970 şi se laudă cu o imensă avere primită “de-a moaca” de la KGB, prin Lukoil şi prin afacerile naşului său, Dinu Patriciu. Mai nou, după inventarea unor afaceri de trafic cu arme a familiei Băsescu (o acuzaţie pe cât de falsă, pe atât de lipsită de dovezi, dar asta nu contează pentru SRS), domnul Stănescu l-a băgat şi pe Obama în această afacere, prin interpretarea cel puţin hilară a unui raport asupra traficului de droguri din SUA, ocazie cu care au fost găsite 7 arme fabricate în România! Ăsta da jurnalism quality!
Redacţia NapocaNews a primit cu tristeţe vestea că Ziua a rămas fără peniţa marcantă a lui Victor Roncea. După ce aţi fost “avertizat” în repetate rânduri de conducerea cotitianului pentru că nu aţi dorit să îl atacaţi pe Traian Băsescu, în care personal cred că aţi investit degeaba atâta energie şi speranţă, refuzul lui S.R. Stănescu/Mihai Pilsu de a publica un interviu cu Ion Cristoiu a generat un conflict de muncă între dvs. şi conducerea ziarului, conflict care a ajuns chiar la Tribunalul Bucureşti.
Sugestia mea către conducerea Ziua, dar şi către alte publicaţii din România, este să ia exemplul tabloidului britanic “The Sun” care în 1997 îşi declara deschis susţinerea faţă de Partidul Laburist, iar acum şi-a retras-o, tot public. Măcar să ştim şi noi o treabă! Poate aşa nu ne va mai veni să vomităm la editorialele şi materialele unor “jurnalişti echidistanţi”, care vor să pară imparţiali, dar de fapt fac jocurile unor politicieni. Iar exemplele de editorialişti cu milioane de euro în cont, cu case de la RAPPS şi cu afaceri cu statul sunt multe: Doru Buşcu, Radu Moraru, Bogdan Chireac, Mircea Toma sau Liviu Mihaiu. În contrapondere, dacă acestor “formatori de opinie” li se permite orice, dumneavoastră, un jurnalist neancorat politic şi autodeclarat patriot, vă este refuzat dreptul la liberă exprimare!
Dle. Roncea, în virtutea respectului profesional şi a prieteniei care v-o port, vă asigur, în calitate de redactor şef la micuţei publicaţii NapocaNews, că la noi veţi găsi întotdeauna un loc unde veţi putea scrie, necenzurat şi oricând doriţi. Chiar dacă cei 2000 de cititori zilnici ai NapocaNews nu se compară cu cei ai publicaţiei Ziua (12.000, conform Brat), suntem siguri că mesajele şi atitudinile sincere şi nepângărite de corupţia generalizată din România se vor face auzite chiar şi de la Cluj, prin intermediul http://www.napocanews.ro/!
George Bara şi colectivul redacţional http://www.napocanews.ro/

Victor Roncea, dat afară de la Ziua pentru că nu a fost anti-Băsescu, va consilia un candidat la prezidenţiale

Jurnalistul de investigaţie şi pe probleme externe, Victor Roncea, a confirmat pe blogul său faptul că se va implica în campania electorală la prezidenţiale şi va consilia pe probleme media unul dintre candidaţi. Victor Roncea a fost data afară de la cotidianul Ziua, după 14 ani de activitate, pentru că a publicat un interviu cu Ion Cristoiu şi pentru că a împiedicat desfăşurarea campaniei “Cu măştile curate” a jurnalistului Doru Buşcu.
Este oficial. Victor Roncea nu mai este angajat al publicaţiei Ziua, după ce zilele trecute fusese obligat să demisioneze şi i s-a confiscat telefonul mobil şi calculatorul, iar biroul i-a fost mutat în batjocură într-o debara de la sediul Ziua. Este unul dintre cele mai grave cazuri de “execuţie” politică a unui jurnalist de renume din România, după 1989. Victor Roncea era senior editor al Ziua şi şeful departamentului de Externe. Este jurnalist de 19 ani, şi unul din organizatorii fenomenului studenţesc din Piaţa Universităţii din 1990. A lucrat ca şi corespondent de război în diferite zone de conflict de pe glob şi este expert în problema Basarabiei. Victor Roncea s-a afirmat ca unul dintre puţinii jurnalişti patrioţi şi s-a implicat direct în diferite probleme sociale şi politice prin intermediul asociaţiei Civic Media, pe care a fondat-o şi o conduce.

Deontologul RAPPS, Doru Buşcu, un alt motiv pentru “execuţia” lui Roncea

Un alt motiv al demiterii sale, pe lângă neînregimentarea în lupta anti-Băsesciană asumată de cotidianul Ziua, este demascarea directorului editorial al trustului Realitatea-Caţavencu Doru Buşcu. Buşcu beneficiază de o locuinţă de lux din partea RAPPS, cu toate că ziarul “Cotidianul”, condus înainte de Doru Buşcu, a avut adevărate campanii de presă în centrul cărora s-au aflat oamenii politici care au stat şi încă mai stau în locuinţele RAAPPS, plătind sume mai mult decât modice în comparaţie cu chiriile de pe piaţă.
Tot cu Doru Buşcu a intrat într-un conflict după ce doi angajaţi ai Realitatea-Caţavencu l-au agresat pe Victor Roncea în centrul Bucureştiului, în timp ce alături de un alt jurnalist şi un avocat “eliberau” statuile lui Gheorghe Lazăr, Heliade Radulescu si Spiru Haret de masca roz “antipoluare”, instalată pe monumentele istorice de către angajaţii trustului Caţavencu. Ca urmare a acestui incident, cei doi agresori ai Academiei Caţavencu au fost amendaţi de către Poliţie, iar Doru Buşcu, iniţiatorul campaniei “Cu măştile curate”, s-a ales cu o plângere penală pentru profanarea monumentelor istorice.
Momentan Victor Roncea a confirmat pe blogul său personal zvonul cum că va fi implicat în campania electorală, în calitate de consilier pe probleme media, dar încă nu a făcut public numele candidatului. Jurnalistul nu a putut fi contactat telefonic deocamdată, deoarece telefonul său mobil a fost confiscat de către conducerea Ziua.
George Bara
2 October 2009

Thursday, October 1, 2009

CURENTUL: Victor Roncea sau jurnalismul, victimă a intereselor politice. Procesul Roncea vs Cenzura ZIUA are deja termen. VIDEO cu ziaristii cutuvencu

Spuneti si voi: am de ales intre noul birou oferit in batjocura intr-un fel de debara din podul ZIUA si invitatia facuta de Dana Iliescu...

Jurnalistul Victor Roncea este pentru a doua oară mazilit de mercenarii lui Sorin Ovidiu Vîntu pe motiv de Traian Băsescu, nefiindu-i iertată exprimarea în termeni obiectivi despre preşedinte, duşmanul numărul unu al Trustului SOV. După o activitate de 14 ani la ziarul „Ziua“ şi 19 în presă, expert în politică externă şi probleme de securitate, unul dintre puţinii ziarişti monitorizaţi de Ambasada Rusiei şi nu numai, mai ales pentru că a ţinut aprinsă flacăra Basarabiei în presa romånă, senior editorul „Ziua“ Victor Roncea este împins acum spre demitere, în urma unor acţiuni de intimidare şi hărţuire pe care jurnalistul le denunţă public pe blogul său personal, http://www.victor-roncea.blogspot.com/.
În ciuda acestor fapte scandaloase, pseudo-organizaţiile de apărare a libertăţii presei şi de expresie din Romånia, cumpărate, se pare, ori de SOV, ori de Soros, se fac că nu observă cazul. Jurnalistul se află în litigiu de muncă cu ziarul „Ziua“ în urma cenzurării totale a unui interviu cu Ion Cristoiu despre Băsescu şi mogulii media. La acestea se adaugă traficul de influenţă şi motivarea pecuniară pe care se pare că le-a executat în menajeria lui SOV deontologul cu vilă de la RAAPPS, Doru Buşcu, care s-a ales cu un dosar penal, la fel ca şi mardeiaşii săi, pentru sacrilegiul de la Universitate, executat de månuţă cu ministrul „cacarisit“ Theodor Paleologul.
În timp ce Academia Caţavencu a fost amendată de Brigada Ordine Publică pentru profanarea statuilor de la Universitate, iar ancheta Secţiei 10 Poliţie continuă cu profesionalism pentru loviri, violenţă, vătămare corporală şi ultraj, Victor Roncea pare să nu ducă lipsă de oferte de la publicaţii şi chiar şi oameni politici. Conform zvonurilor de pe piaţă, jurnalistului i s-a oferit să-l consilieze pe probleme de media pe unul dintre cei doi candidaţi din finala alegerilor prezidenţiale. Ziarul „Curentul“ îi urează succes şi îl invită, dacă doreşte, să scrie editoriale necenzurate în paginile noastre.
Dana Iliescu


PS 1: Vezi mai jos Contestatia admisa de Tribunalul Bucuresti in cazul Roncea vs cenzura ZIUA
PS 2: Stati linistiti, ca biroul o sa ii stea direct in gat celui responsabil: 1. Vine procesul, cu despagubiri cu tot; 2. Vin alegerile; 3. Se desfiinteaza ZIUA. QED
PS 3: Multumesc, Dana!!!

CONTESTATIA JURNALISTULUI VICTOR RONCEA admisa de Tribunalul Bucuresti in cazul cenzurii practicate la ziarul ZIUA si a persecutiilor motivate politic

Contestatia jurnalistului ZIUA Victor Roncea
la "Raportul conducatorului de munca cu privire la abaterea disciplinara savarsita de un salariat din subordinea sa"

Tribunalului Bucuresti - Doamnei Judecator
Sectia a VIII-a Litigii de Munca si Conflicte de Munca


Stimata Doamna Presedinte,

Va trimit aceasta Contestatie in speranta unei rezolvari a cazului soldat cu un "ULTIM avertisment scris" remis subsemnatului, Victor Roncea, jurnalist cu functia de Senior Editor la ziarul ZIUA, la data de 14.07.2009.

La data de 14.07.2009 am luat la cunostinta, cu mentiunea ca " NU sunt de acord", de "Raportul conducatorului de munca cu privire la abaterea disciplinara savarsita de un salariat din subordinea sa" soldat cu "ULTIMUL Avertisment scris".

Prin aceasta Contestatie va prezint si motivele pentru care va rog sa costatati nevinovatia mea in aceasta cauza si sa dispuneti anularea "ULTIMULUI Avertisment scris" si remis subsemnatului.

Situatia conflictului de munca a pornit de la un interviu postat pe www.ziua.ro, editia ZIUA Online, ulterior eliminat, din motive de "politica editoriala" si probleme tehnice neelucidate, pentru care sunt acuzat neintemeiat.

In primul punct din acest Raport se afirma ca, in ziua de 10 iulie 2009, intre orele 20:49:07 - 21:55:13, am intervenit pe propriul meu text - un interviu cu Ion Cristoiu despre situatia sa si a lui Traian Basescu - "in mod repetat, de 6 ori, desi redactorul de serviciu de la ZIUA ONLINE reposta textul in forma aprobata de redactorul sef Margarita Geica". In acelasi sens Margarita Geica afirma ca "o persoana neutorizata a intrat de 5 ori pe site-ul ZIUA si a modificat continutul unui articol postat".

In Raportul meu oferit conducerii ZIUA recunosc ca am reparat o greseala de litera, dupa care "pe masura ce reciteam textul, am mai constatat vreo doua-trei greseli de litera sau virgula, pe care le-am perfectat". In total, asadar, 3-4 modificari, conform memorie mele.
Raportul inginerului de sistem Felix Chirciu arata, cat se poate de clar, urmatoarele editari efectuate de mine, respectiv intervalele de timp: 20:57:43 - 21:06:06 ; 21:06:29 - 21:07:56 ; 21:35:35 - 21:35:45 ; 21:35:47 - 21:41:54. In total, asadar 4 (patru) modificari, si nu 5 si nici 6, adica exact dupa cum am afirmat si eu initial.

Am insistat asupra acestui aspect pentru ca, daca din capul locului s-a facut o constatare gresita, exista cele mai mari riscuri ca si concluzia sa fie la fel.

Mult mai interesant ar fi fost de aflat, dupa parerea mea, de ce, dupa iesirea subsemnatului din sistem, la 21:55:13, redactorul de serviciu Dana Conerth a efectuat o editare cu modificare de la 23:22:11 pana la 23:23:52, apoi inca o editare cu modificare in intervalul 23:26:08 - 23:26:37, dupa care, de abia dupa aproape o jumatate de ora, la 23:52:15, a urmat stergerea completa a articolului meu.

Inginerul de sistem poate adeveri ca in acest interval nu a intrat pe articol decat Dana Conerth, asadar orice modificare exterioara ar fi fost imposibila. Se poate pune asadar o intrebare fireasca: de ce nu a ramas articolul dupa cele doua modificari operate la orele 23 de Dana Conerth, aceeasi care, conform Raportului Margaritei Geica, a informat-o pe aceasta ca "in articolul respectiv erau referiri care nu cadrau cu politica editoriala a ZIUA". De asemenea, este de subliniat ca nici dorinta acestora de a modifica textul si nici momentul ales nu mi-au fost comunicate.

Revenind acum la "Raportul conducatorului de munca", mi se reproseaza ca am avut abateri de natura tehnica, respectiv ca nu eram autorizat sa accesez si sa modific texte, pentru eventuale corecturi, nici chiar daca imi apartineau.

Situatia este, in fapt, urmatoarea: in perioada de la inceputul anului, redactorul Madalin Necsutu a functionat la ambele departamente: Externe si Online. De multe ori, texte care nu mai incapeau in pagina de Politica Externe erau postate Online, cu acordul conducerii ZIUA ONLINE. In calitatea mea de Sef de Departament Externe eram chiar obligat sa urmaresc intregul proces de postare si sa constat ca acele texte intrau in bune conditiuni Online, conform avizului meu.

Adevarul este ca si dupa ce redactorul Madalin Necsutu s-a mutat la Externe am continuat, chiar si recent, sa postam articole Online din Departamentul Externe, din nou, repet, cu acordul conducerii ZIUA ONLINE. Adresa la care se intra pe site era in memoria calculatorului folosit de mine, pentru a se usura postarea articolelor.

Asadar, afirmatiile ca "abaterea este deosebit de grava" pentru ca s-a intrat neatorizat pe site nu se poate sustine, atata timp cat responsabilii de la ZIUA ONLINE cunosteau ca noi operam regulat de pe acel calculator pe site-ul ZIUA. Ar fi fost poate necesar ca aceste lucruri sa va fie adeverite de redactorii responsabili ai ZIUA ONLINE Dana Conerth si Marius Batca, prin Rapoartele lor, inainte de a primi acest "ULTIM Avertisment scris". Eu, in tot cazul, nu aveam absolut nici un motiv sa ma ascund mai ales cunoscand cat se poate de bine ca orice modificare este vizibila atat pe server cat si pe articolul in cauza.

Nici afirmatia inserata de Margarita Geica de doua ori in Raportul sau si repetata si in Raportul "conducatorului de munca", cum ca "a existat pericolul stergerii intregului ziar printr-o apasare de taste" nu se sustine. Dimpotriva, orice inginer de sistem, dar in special domnul Felix Chiriciu, poate edifica asupra faptului ca pretinsa potentiala radiere a site-ului ZIUA ONLINE sau a intregului continut al ZIUA tiparita dintr-o simpla greseala a personalului ZIUA este absolut imposibila, ca urmare a modului sau de concepere si securizare. Afirmatia redactorului sef al ZIUA ONLINE, Margarita Geica, din concluzia Raportului sau, ca fapta pentru care sunt acuzat "este extrem de grava" deoarece "se poate ca, din greseala, sa se stearga tot ziarul de pe Internet" este, din pacate pentru notiunile de etica si profesionalism, totalmente falsa.

De asemenea, ca creator al cel putin 30 de site-uri non-profit active in acest moment pe Internet si ca ziarist de 19 ani si redactor al ZIUA de peste 13 ani nu pot fi invinuit, neintemeiat, nici din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere al profesionalismului, ca as fi putut aduce prejudicii site-lui si, deci, ziarului ZIUA. Dimpotriva.

In incheiere mai adaug ca nu am luat la cunostinta niciodata ca imi este interzis sa operez online si ca nu am incalcat nici un moment prevederile Regulamentului intern/Codului muncii/Contractului colectiv de munca, dupa cum se afirma in "Raportul conducatorului de munca cu privire la abaterea disciplinara savarsita de un salariat din subordinea sa" . Dimpotriva.

Acuzatiile legata de presupusa "savarsire a unei abateri deosebit de grave", fara ca acestea sa fie raportate la normele care le prevad si indatoririle de a le respecta, si in lipsa precizarii expres stipulata intr-o reglementare de serviciu, articol si paragraf al Regulamentului intern/Codului Muncii/Contractului colectiv de munca, precum si faptul ca am fost instruit cu privire la obligatia de ma conforma la cerinta respectiva, arunca intregul demers intr-un con de umbra neconform Codului deontologic si, ca atare, neacceptabil. In absenta acestor referinte juridice, administrative sau disciplinare, afirmatiile din Rapoartele mentionate sunt susceptibile de fapte incadrate in alte Coduri, la care nu vreau sa ma refer.

In acest context, va rog sa constatati ca "abaterea disciplinara" invocata nu "s-a mai repetat" dupa cum apare in Raportul conducatorului de munca, pentru ca precedentele admonestari de natura politica concretizate prin doua sanctiuni emise de fostul Director General Sorin Rosca Stanescu - care a recunoscut singur, in scris si public, motivele politice si nu tehnice pentru care s-a disociat de mine in perioada Referendumului anti-Basescu - nu pot fi considerate "abateri disciplinare" sau de natura profesionala.

Va rog asadar, stimata Doamna Judecator, sa analizati cazul conform aspectelor expuse mai sus si sa dispuneti anularea deciziei Nr 086/14.07.2009 .

In eventualitatea in care doriti va pot remite si celalalte Rapoarte la care fac referire.

Cu multumiri,

Victor Roncea