Pages

Monday, March 2, 2009

ANTI-ROMANIA. 2000 de euro pentru uciderea bestiala a unui roman de catre maghiari extremisti la "revolutie". Criminalii sunt aparati de Gyorgy FRUNDA

De aproape 20 de ani de la odioasa crima comisa la Târgu Secuiesc (judetul Covasna) de catre Filip Orban Daniela Kamilla, Paizs Octavian, Hejja Dezideriu, Reiner Anton si Konrad Ioan, incepe sa se faca, putin câte putin, dreptate. Astfel, criminala Filip Orban Daniela Kamilla, care in decembrie 1989 a participat la uciderea cu bestialitate si la profanarea cadavrului maiorului de militie Aurel Agache, va avea parte de executare silita in Ungaria, fiind obligata sa plateasca daune morale in valoare de 2098.8 euro.

De data aceasta, Tribunalul Budapesta (Ungaria), ca instanta de recurs, prin incheierea de sedinta definitiva si irevocabila, din data de 23 ianuarie 2009, a decis executarea silita in ceea ce o priveste pe Filip Orban Daniella Kamilla, care se refugiase in tara vecina. Astfel, in 10 februarie 2009, Tribunalul Central Teritorial Buda a trimis dosarul catre executorul judecatoresc pentru ca acesta sa duca la indeplinire prin toate mijloacele legale de executare a respectivei decizii. A fost un prim pas spre dreptate, facut in 20 de ani. In ceea ce-i priveste pe ceilalti doi criminali refugiati in Ungaria, Konrad Ioan si Paizs Octavian, cererea de incuviintare si executare a sentintei penale pe latura civila pe teritoriul Ungariei este inceputa. Executarea sentintei penale in ceea ce priveste latura civila in cazul Filip Orban Daniela Kamilla, aceasta a fost una extrem de anevoioasa. Ministerul Justitiei din România a demonstrat inca o data ca il caracterizeaza birocratia, nepasarea si tergiversarea. Din cazul Agache putem sa ne dam seama ca, desi sunt obligati de lege, Tribunalul Bucuresti si, in subsidiar, Ministerul Justitiei nu isi urmaresc propriile cereri adresate altor autoritati judecatoresti. Curtea Suprema de Justitie a pronuntat, in data de 26 martie 2001, sentinta prin care criminalii colonelului post-mortem Agache Aurel, Filip Orban Daniela Kamilla, Paizs Octavian, Hejja Dezideriu, Reiner Anton si Konrad Ioan, au fost obligati in solidar la plata unor daune morale in valoare de câte 50.000.000 lei vechi si a sumei de 10.000.000 lei vechi daune materiale catre membrii familiei Agache. Aceste sume au fost reactualizate in 16 iunie 2003, ajungând la suma de 76.960.000 lei vechi, convertiti in euro. Fiul maiorului de militie ucis, Aurel Dionisie Agache, ne-a declarat ca „motivatia principala a fost cea morala, intrucât sumele primite ca daune morale sunt nesemnificative in raport cu traumele suferite din 22 decembrie 1989 incoace”. Imediat ce a avut sentinta, familia Agache a solicitat Judecatoriei Târgu Secuiesc incuviintarea executarii silite prin executorul judecatoresc Balas Marius. Problema s-a ivit in momentul când executorul judecatoresc, incercând sa finalizeze procedura de executie silita, a constatat faptul ca Filip Orban Daniella Kamila si ceilalti doi criminali nu se afla in România. Din acel moment a inceput tergiversarea cazului. Ca sa ne facem o idee asupra problemelor cu care se confrunta in (in)justitia româna familia Agache, trebuie aratat faptul ca aparatorul bestiilor este senatorul udemerist Gyorgy Frunda.

Un (prea) mic pas spre dreptate
Abia dupa 10 ani de tergiversari, timp in care Ministerul Justitiei din România a facut tot felul de gafe impardonabile, justitia pare a fi facut un prim pas spre dreptate. Astfel, in 6 octombrie 2008, Tribunalul Central Teritorial Buda, ca instanta de fond, admite cererea de incuviintare a executarii silite a sentintei penale a Tribunalului Bucuresti, Sectia I Penala. Recursul criminalei Orban Daniela Kamilla a fost respins de instanta maghiara in 23 ianuarie 2009, decizia fiind definitiva si executorie. Astfel, in 10 februarie, Tribunalul Central Teritorial Buda a trimis dosarul catre executorul judecatoresc, pentru ca acesta sa duca la indeplinire prin toate mijloacele legale de executare a respectivei decizii.

O moneda in ochi si un sobolan in gura
In 22 decembrie1989, maiorul Aurel Agache, fostul sef al formatiunii economice a militiei din Târgu Secuiesc, a fost prins in oras si batut in mod bestial. Ofiterul a incercat sa fuga, dar a fost urmarit de un grup de persoane pâna in centrul orasului, unde a cerut ajutorul lucratorilor unei farmacii. Din multime s-au desprins patru-cinci persoane care au intrat in sediul farmaciei si l-au scos afara pe ofiter. A fost lovit fara mila si doborât la pamânt. Doua masini ale Salvarii au intervenit pentru transportarea victimei la spital, insa acel grup recalcitrant l-a tras afara din autovehicul pe ofiter, continuând sa-l agreseze. In acest timp, pentru salvarea victimei au intervenit medicii Spitalului de obstetrica-ginecologie, dar si acestia au fost agresati si amenintati. Multiplele leziuni provocate prin lovire au cauzat moartea ofiterului, iar dupa ce s-a constatat ca a decedat, cadavrul lui a fost profanat. Astfel, intr-un ochi i s-a infipt o moneda, in celalalt emblema de pe cascheta, in gura i s-a pus un sobolan mort, iar in final s-a incercat incendierea cadavrului, prin aprinderea imbracamintii.
Daniela Munteanu / Gardianul


No comments: