Pages

Saturday, April 25, 2009

SAPTAMANA LUMINATA la Petru Voda cu Parintele Justin Parvu si maicutele de la Manastirea "Adormirea Maicii Domnului"


UDMR - Dusmana Nr 1 a Romaniei. Marko Bela se opune cetateniei romane pentru basarabeni iar Frunda face maghiara a doua limba in statul roman, la APCE

Marko Bela l-a inlocuit cu succes pe extremistul anti-roman Ladislau Tokes la ultimul congres al UDMR, inainte de desfiintarea organizatiei neguvernamentale ilegale structurate strict pe criterii etnice, anti-europene. Chiar daca nu a fost prezent la congres, Tokes se afla pe primul loc pe lista UDMR pentru europarlamentare, urmand sa intre, dupa alegeri, direct in Grupul PPE, spre disperarea romanilor. In lipsa acestuia, pentru ca nu mai avea cu cine sa joace clasicul circ de-a ulii si porumbeii, presedintele UDMR, extremistul anti-roman Marko Bela, a declarat ca nu este de acord cu acordarea cetateniei romane unui milion de romani de peste Prut. Capul UDMR a spus sambata la Congresul de la Cluj al formatiunii sale para-politice ca nu aceasta este cheia solutionarii relatiilor dintre Romania si Republica Moldova. La congres
"Cat am tot ocolit chestiunea dublei cetatenii la vremea respectiva ca nu cumva sa tulburam pacea sufleteasca a romanilor, si iata ca acum seful statului ridica acut posibilitatea acordarii cetateniei romane unui milion de moldoveni", a spus cu tupeu politicianul penal (Apropo, ce se mai aude cu ancheta DNA? S-a ingropat?!), comparand ungurii cu "moldovenii", adica practic confirmand "nationalitatea" inventata de Stalin si Voronin basarabenilor. "De altfel, eu consider deosebit de problematica aceasta chestiune si nici nu sunt de acord cu ea, fiindca, in opinia mea, nu aceasta este cheia solutionarii relatiilor romano-moldave, dar iata ca, dintr-odata, se vorbeste despre asta", a afirmat liderul UDMR aservit intereselor antiromanesti ale Rusiei si Ungariei
Marko crede ca Bucurestiul a gresit in trecut in relatiile cu Chisinaul, iar acum lucrurile "se razbuna", transmite Mediafax si Ziare.com. Dupa prima remarca despre "moldoveni", Marko Bela a continuat cu amenintarile la adresa Romaniei aducand in discutie, dupa modelul sau rusesc, Vladimir Putin, comparatia Transilvania-Kosovo-Transnistria: "Degeaba maturam totul sub covor, caci mai devreme sau mai tarziu aceste probleme ne vor covarsi. Am convingerea ca Romania, in trecut, a abordat gresit chestiunea Republicii Moldova, nu a pus accent adecvat pe ea nici in relatiile cu Rusia, si acum lucrurile se razbuna. Chiar daca nu exista vreo analogie, asa cum nu a existat nici in cazul Kosovo, aceste invataminte trebuie trase si cu privire la relatiile romano-ungare".
In continuare, Marko Bela a sustinut ca e nevoie de o Europa a regiunilor, nu a statelor. El a spus ca nu e firesc ca membrele UE sa fie dispuse sa cedeze atributii Bruxelles-ului, dar nus si regiunilor sau in mod special comunitatilor etnice.

Maghiara, limba obligatorie pentru romani

UDMR trebuie sa munceasca 'zi de zi' pentru recunoasterea limbii maghiare ca limba oficiala la nivel local si regional, a declarat la Congresul UDMR, presedintele executiv al formatiunii politice, Kelemen Hunor. El a spus ca politica UDMR trebuie sa se axeze 'pe dorintele si asteptarile maghiarilor din Transilvania'.
In acest context, el a spus ca politicienii maghiari trebuie sa munceasca pentru utilizarea neingradita a limbii materne, 'nu doar in familie sau la scoli, ci si in rezolvarea problemelor cotidiene - in institutii, spitale, chiar si la tribunal', publica Ziare.com.

Frunda a pregatit introducerea maghiarei in "spatiul public" pe sub mana, la Consiliul Europei

Culmea! In calitatea sa de "sef al delegaţiei române" la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), senatorul UDMR Gyorgy Frunda vrea să supună dezbaterii la sesiunea de primăvară a acestui organism european un proiect de protocol referitor la "standardele minimale în domeniul minorităţilor", transmitea Antena3. Documentul, care s-ar vrea o anexă la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, se referă la dreptul de apartenenţă la o minoritate, dreptul de exprimare, dezvoltarea identităţii naţionale, dreptul nelimitat la folosirea limbii materne în viaţa publică şi în cea privată, dreptul la asociere şi la reprezentare politică a minorităţii.
Frunda a afirmat că va propune aceste proiect ca anexă la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în sesiunea de primăvară a APCE, care va începe peste cateva zile, în 27 aprilie. Proiectul de protocol stabileşte standarde minime referitoare la reprezentarea proporţională a minorităţii la nivel local, regional şi naţional, dreptul la autonomie culturală şi diferite modele de autonomie existente la nivel local sau regional.
"Este un proiect de protocol-anexă la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Dacă se admite ca protocol la Convenţie, atunci da, devine obligatoriu pentru ţările membre ale Consiliului", a precizat Frunda, adăugând că acest document ar putea deveni un instrument juridic al Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Senatorul a explicat că reglementarea drepturilor minorităţilor este în prezent foarte diferită în ţările membre ale Consiliului Europei, unele dintre acestea nerecunoscând minorităţile naţionale, cazul Franţei. "Francezii nu cred că vor chiui de bucurie şi nici nu mă vor pupa. Dar minoritarii mă vor susţine în mod cert şi va exista şi o susţinere din partea multora. Sunt conştient că e o procedură lungă, nu se va adopta în două-trei luni de zile, dar trebuie început şi cred, sunt convins, că va fi adoptat ", a precizat Frunda.
Senatorul are nevoie de semnăturile a zece parlamentari din cinci ţări membre, care trebuie să aparţină la două grupuri politice pentru a putea depune acest proiect la sesiunea APCE.
Doamne, fereste! Poate se trezeste si statul si Senatul roman si-i retrage sefia delegatiei tarii noastre acestui inamic versat al Romaniei!

TINTA teroristilor unguri ucisi in Bolivia era tot autonomia. Bogota acuza un post ungar ca a acoperit tentativa de atentat. Ce vor UDMR si SRI?

Cazul teroristilor unguri care aveau si cetatenie romana si actionau ca mercenari in Bolivia risca sa antreneze Romanie intr-un conflict international in lipsa unei reactii ferme de disociere din partea statului roman.

Scandalul continua dupa ce Bolivia a anuntat ca va da in judecată un jurnalist ungar si postul acestui de televiziune pentru că a acoperit un plan de destabilizare a ţării al unuia dintre teroristii acuzaţi că ar fi complotat pentru a-l asasina pe preşedintele Evo Morales, transmit Reuters si NewsIn. Intr-un interviu din septembrie 2008, Eduardo Rosza, fost mercenar extremist de nationalitate maghiara si evreiasca, convertit la islam si cu cetatenie croata si ungara, i-a spus reporterului ungur Andras Kepes că va pleca in Bolivia pentru a susţine o mişcare separatistă in provincia Santa Cruz, unde opoziţia faţă de liderul Evo Morales este cea mai puternică.
Interviul a fost difuzat de televiziunea ungară abia după ce Rosza - care a luptat si pentru spargerea fostei Iugoslavii - a murit intr-un schimb de focuri in Bolivia, impreună cu alţi doi conspiratori, un irlandez şi un ungur roman, Árpád Magyarosi, fondator al asa-numitei "Legiuni Secuiesti", care militeaza pentru autonomia "Tinutului Secuiesc". Un alt "legionar secui" cu cetatenie ungara si romana, Toasa Elod, este arestat in prezent la Bogota. "Legiunea" s-a antrenat pentru actiuni teroriste in Romania, in judetele Harghita si Covasna, in anii trecti, fara a fi impiedicata in vreun fel de autoritatile romane ( Vezi Secuii paramilitari: ZIUA si Secuii paramilitari se antreneaza in Romania: ZIUA).
Viceministrul bolivian pentru mişcări sociale, Sacha Llorenti, l-a acuzat vineri pe Kepes că a păstrat "o tăcere complice", pentru că nu a difuzat interviul timp de şapte luni. "Cei care acoperă situaţii legate de acte de terorism ar trebui puşi sub acuzare şi sancţionaţi", a spus el intr-o conferinţă de presă, citand legile internaţionale. "Atitudinea jurnalistului ungar a fost să acopere o situaţie care subminează securitatea ţării noastre. In consecinţă, Bolivia va lua măsurile legale potrivite atat pe plan intern, cat şi internaţional, pentru a ne asigura că acest lucru nu va trece nepedepsit", a subliniat Llorenti.
Kepes a declarat miercuri pentru BBC că Rosza i-a cerut să ţină acest interviu secret, spunand că va ajuta să ii explice motivele dacă va muri.
Serviciile speciale boliviane au mai ucis in raidul anti-terorist şi un irlandez, Michael Dwyer, alaturi de membrii "legiunii Secuiesti" Ed Rosza si Arpad Magyarosi. Alţi doi bărbaţi, dintre care un roman, au fost arestaţi in cursul operaţiunii poliţiei. Autorităţile au anunţat că au confiscat puşti cu lunetă, arme de mare calibru şi explozibili dintr-o clădire aflată in apropiere.

Ce vrea la noi UDMR: tot autonomie teritoriala

Extras din proiectul de declaraţie al UDMR, intitulat “Uniunea noastră, Europa noastră”, prezentat cu ocazia celui de-al IX-lea Congres UDMR:
“Ce tip de autonomie, ce fel de Secuime urmărim? Urmărim o autonomie teritorială care să ofere secuimii un cadru organizatoric unitar, furnizând deopotrivă soluţii pentru problemele caracteristice ale maghiarilor şi românilor care trăiesc în această regiune. Urmărim o Secuime care să asigure condiţii pentru crearea locurilor de muncă, pentru creşterea economică a comunităţilor locale, pentru creşterea competitivităţii lor pe piaţa unică europeană. O secuime unde poziţiile de conducere ale instituţiilor publice să se ocupe conform proporţiilor etnice în regiune.
Ce tip de autonomie urmărim? O autonomie culturală care să garanteze autoritate locală în domeniul educaţiei şi culturii, să asigure informarea în limba maternă la toate nivelele vieţii publice. O autonomie culturală care în domeniul educaţiei în limba maghiară din România să asigure competenţe pentru păstrarea şi continuarea identităţii etnice, pentru însuşirea cunoştinţelor competitive şi accesibile tuturor. Urmărim un tip de autoritate locală cultură care să asigure pentru comunităţi minoritare în mediu interetnic respectiv în diasporă, în măsura proporţiilor acestor comunităţi, programe specifice în cadrul instituţiilor culturale de stat sau în subordinea autorităţilor locale.
Atâta timp, cât nu există legi reglementând autonomia culturală şi teritorială, respectiv funcţionarea acestora, trebuie să creem, în condiţiile legale şi constituţionale existente, forme instituţionale care să înlesnească dezvoltarea autonomiei.

Ce vrea SRI?

Nu stim. Pentru ca inca nu a raspuns la cel putin doua Apeluri adresate public pentru edificarea opiniei publice. Vezi CAZUL MAGHIAR SCRISOARE DESCHISA catre directorul Serviciului Roman de Informatii George Maior si conducerea SRI: Scoateti extremismul maghiar de sub presul Romaniei. Si: Inca o Scrisoare Deschisa pe adresa SRI. Redactia Napoca News: Scrisoare deschisă către SRI

Vezi si: Napoca News
Imnul secuilor, intonat la Congresul UDMR
Solyom Laszlo şi Ungaria susţin autonomia Ţinutului Secuiesc
Laszlo Tokes: “Îşi pun politicienii greşit problema ‘Că e mai bine să ai ce mânca decât să ai autonomie!’”
Teroristul Arpad Magyarosi avea legături cu gruparea iredentistă EMI

MARIA Basescu a facut donatii la o casa de copii din Covasna in timp ce Traian Basescu i-a repezit pe ungurii adunati la ultimul congres UDMR

Traian Basescu a ajuns ultimul la Congresul UDMR de la Cluj dar a vorbit primul. El le-a explicat stabilor maghiari care este cadrul legal al Constitutiei in privinta autonomiei - cea culturala - dupa care a plecat, nascand critici in urma sa. In acest timp, doamna Maria Basescu se afla in Covasna, la o casa de copii. Copiii pe care sotia presedintelui i-a vizitat au varste cuprinse intre 3 si 20 de ani. Prima Doamna le-a daruit acestora imbracaminte, jucarii si dulciuri, relateaza Amos News. Potrivit conducerii casei de copii, Maria Basescu a vizitat aceasta institutie pentru intaia oara, insa a promis ca va reveni.

INSTRUCTIUNI IN CAZ DE CUTREMUR. Cum sa va salvati si ce trebuie sa faceti in timpul si dupa un cutremur


INFO: Un cutremur care a avut loc in zona Vrancea s-a resimtit sambata seara in aproape toata Romania, de la Constanta la Iasi si din Olt pana la Sibiu. Seismul nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale. Din datele preliminare de la Institutul de Fizica Pamantului, magnitudinea cutremurului ar fi fost de 5,3 grade pe scara Richter.
DE STIUT: Semnalul de alarma in oras in caz de dezastru este: Cinci impulsuri a cate 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele.

PROTECŢIA ANTISEISMICĂ ÎN CAZ DE CUTREMUR REALIZATA PENTRU SOCIETATEA ROMANA DE RADIO SI TELEVIZIUNE
REGULI DE BAZĂ (Limbaj administrativ)

1. CE TREBUIE SĂ ÎNTREPRINDEŢI ANTICIPAT PENTRU PREVENIREA UNOR AVARIERI, ACCIDENTĂRI ŞI RĂNIRI ÎNTR-O SITUAŢIE DE CUTREMUR ?
2. CE TREBUIE SĂ FACEŢI ÎN TIMPUL UNUI CUTREMUR MARE ?
3. CE TREBUIE SĂ FACEŢI DUPĂ UN CUTREMUR MARE ?

INTRODUCERE

Oferim prin această expunere, ţinând cont de opiniile specialiştilor referitoare la protecţia în caz de seism, cunoştinţe generale şi specifice privind seismele şi efectele lor asupra dotărilor şi activităţilor din S.R.Tv, în vederea asigurării protecţiei în caz de cutremur şi educaţiei pentru pregătirea antiseismică a angajaţilor.
Aceste reguli de bază privitoare la protecţia antiseismică sunt în deplină concordanţă cu programele şi reglementările în vigoare, oferind informaţii de natură tehnico-ştiinţifică şi sugerând măsuri de protecţie arhitectural-constructivă, personală sau de grup, care să reducă sau să prevină efectele secundare ale cutremurelor.
Cunoştinţele prezentate sunt corelate cu materialele deja prelucrate formaţiunilor de Protecţie Civilă (organizate conform Legii nr.481/2004).

SCOPUL INSTRUIRII : se consideră că informaţiile prezentate vor contribui în mare măsură la reducerea sau evitarea unor pierderi de vieţi, răniri, panicii, zvonurilor şi dereglărilor activităţii, ceea ce va contribui la reducerea perioadei de revenire la normal după seisme puternice.

CE TREBUIE SĂ ÎNTREPRINDEŢI ANTICIPAT PENTRU PREVENIREA UNOR AVARIERI, ACCIDENTĂRI ŞI RĂNIRI ÎN CAZ DE CUTREMUR ?

Aceste recomandări se adresează în principal conducerii şi personalului tehnic-administrativ, urmând a fi concretizate în sarcini judicios distribuite. Este util, însă, ca toţi angajaţii să cunoască scopul diferitelor măsuri care se întreprind, spre a înţelege sensul protecţiei antiseismice şi a participa la unele din ele :
- Identificaţi mobilierul şi obiectele grele care atârnă peste birouri, pupitre, locuri circulante, ce pot cădea peste acestea, fixaţi-le contra detaşării sau mutaţi-le astfel încât să nu vă pericliteze viaţa în caz de oscilaţii sau cădere.
- Asiguraţi piesele de mobilier grele prin prindere de perete, grinda solidă, mai ales la etajele superioare.
- Amplasaţi toate aparatele grele astfel încât să nu fie în vecinătatea ieşirilor din încăperi sau coridoare, spre a nu le bloca prin deplasări la seisme.
- Amplasaţi obiectele fragile într-un loc mai jos şi sigur.
- Limitaţi deplasările echipamentelor tehnice şi utilitare mari în aşa fel încât, în caz de cutremur, racordurile să nu sufere deteriorări şi să se degaje gaze sau să se scurgă apă.
- Verificaţi periodic tavanele, podul, acoperişul, balcoanele, calcanele astfel încât la seisme să nu cadă cărămizi, placaje, tencuieli, ţigle asupra aleilor înconjurătoare, străzilor sau la vecini.
- Este util să aveţi depozitate grupat, într-un loc cunoscut, o rezervă specială de alimente uscate şi conserve, apă de băut, o trusă de prim ajutor cu medicamente, lanternă, un radio şi baterii utilizabile în caz de urgenţă pentru minim trei zile.
- Reţineţi locul de amplasare al comutatoarelor, siguranţelor, robinetelor generale şi locale pentru electricitate, apă şi gaze astfel încât, la nevoie, după seism, să puteţi lua unele măsuri minime de intervenţie. Păstraţi la îndemână scule adecvate.
- Informaţi-vă despre îndeplinirea obligaţiilor legate ale deţinătorilor de clădiri privind :
· evaluarea rezistenţei antiseismice actuale a structurii clădirii;
· reparaţiile şi consolidările necesare;
· proiectarea şi executarea lucrărilor necesare;
· asigurarea pentru daune seismice, forme şi taxe necesare.
- Recomandaţi colegilor şi membrilor de familie să reţină particularităţile localităţii, cartierului şi împrejurimilor locuinţei, ale drumului pe care se deplasează zilnic la locul de muncă sau acasă, având în vedere eventuale pericole precum :
· căderea unor elemente de construcţie (ţigle, cărămizi);
· spargerea şi căderea unor geamuri (de la blocuri);
· căderea unor obiecte, mobilier etc;
· căderea unor stâlpi şi linii electrice;
· incendii rezultând din scurt circuite, conducte de gaz rupte;
· alunecări de terenuri, avalanşe.
- Discutaţi cu toţi membrii familiei despre procedura utilizată în caz
de cutremur.
- Explicaţi anticipat adulţilor şi minorilor ca în cazuri speciale se poate proceda la evacuarea clădirii după un seism puternic, dar aceasta se va efectua în linişte, ordonat, după verificarea căilor de ieşire şi a faptului că pericolele de afară nu sunt mai mari decât la rămânerea în interior.

CE TREBUIE SĂ FACEŢI ÎN TIMPUL UNUI CUTREMUR MARE ?

Aceste recomandări se referă la o multitudine de situaţii care se pot găsi în mod frecvent atât într-o clădire cât şi în mediul construit înconjurător, pe durata călătoriilor zilnice sau în locuri publice. Utilizatorii acestor recomandări pot fi deopotrivă copii sau adulţi.
- Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Nu vă speriaţi de zgomotele din jur.
- Preveniţi tendinţele de a părăsi biroul, locul de muncă, locuinţa deoarece durata redusă a fazei seismice iniţiale va face ca faza puternică a mişcării să surprindă grupurile de persoane pe scări, în aglomeraţie şi panică, conducând la accidente nedorite.
- Dacă vă aflaţi în faţa unei clădiri, rămâneţi departe de aceasta, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, ţigle care, de obicei, se pot prăbuşi în stradă.
- Dacă vă aflaţi înăuntru rămâneţi acolo, departe de ferestre care se pot sparge, staţi lângă un perete structural rezistent.
- Protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, birou, masă.
- Sprijiniţi-vă cu palmele pe podea sau ţineţi-vă cu mâinile de piciorul mesei sau tocul uşii, spre a vă asigura stabilitatea.
- În lipsa unor astfel de posibilităţi de a vă menţine sub şoc stabilitatea vă puteţi proteja stând la podea, lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi şi coate, cu faţă în jos : cu palmele împreunate vă veţi proteja capul (ceafa), iar cu antebraţele pe lateral, faţa.
- Închideţi sursele de foc cât puteţi de repede, iar dacă a luat foc ceva, interveniţi imediat după ce a trecut şocul puternic.
- Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul. Evitaţi aglomeraţia.
- Nu alergaţi în stradă sau pe stradă, deplasaţi-vă calm spre un loc deschis şi sigur.
- Dacă seismul vă surprinde în autoturism, opriţi-vă cât puteţi de repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene şi staţi înăuntru.
- Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră până se termină mişcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile.
- În metrou păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii, în tunel, fără a părăsi vagoanele.

3. CE TREBUIE SĂ FACEŢI DUPĂ UN CUTREMUR MARE ?

Aceste recomandări privesc acţiuni deosebit de importante de revenire la normal după impactul seismic, prin colaborarea celor implicaţi.
- Nu plecaţi imediat din spaţiul în care vă aflaţi. Acordaţi mai întâi primul ajutor celor afectaţi de seism. Calmaţi persoanele speriate şi, în special, copiii.
- Ajutaţi-i pe cei răniţi sau prinşi sub mobilier să se degajeze. Atenţie ! Nu mişcaţi răniţii grav până la acordarea unui ajutor sanitar medical calificat; ajutaţi-i pe loc. Curăţaţi căile de circulaţi de cioburi sau alte obiecte căzute.
- Îngrijiţi-vă de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor, liniştiţi-i în vederea unei eventuale evacuări din clădire pentru anume perioadă, de la câteva ore la câteva zile.
- Nu utilizaţi telefonul decât pentru apeluri de salvare, spre a nu bloca circuitele necesare altor acţiuni.
- Ascultaţi numai anunţurile posturilor de radioteleviziune oficiale.
- Verificaţi preliminar starea instalaţiilor electrice de gaz, apă, canal, verificaţi vizual şi starea construcţiei în interior.
- În caz de avarii constatate, închideţi, pe măsura posibilităţilor, alimentarea locală sau generală şi anunţaţi imediat după aceea instituţia de specialitate pentru intervenţie. Nu utilizaţi foc deschis până nu aţi verificat dacă nu sunt scăpări de gaze. Nu folosiţi în acest scop chibrituri sau brichete.
- Părăsiţi calm clădirea numai după seism; verificaţi mai întâi scara şi drumul spre ieşire.
- Pentru orice eventualitate, preveniţi rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, ţigle etc la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun ori alt obiect protector (carte, geantă etc).
- Dacă la ieşire întâlniţi uşi blocate, acţionaţi fără panică, procedaţi cu calm la spargerea geamului şi curăţirea ramei şi zonei de cioburi, folosind un scaun.
- Evitaţi clădirile grav avariate, cu excepţia unor cazuri de ajutor şi salvare.
- Fiţi pregătiţi psihic şi fizic pentru eventualitatea unor şocuri ulterioare primei mişcări seismice (replici).
- Informaţi-vă cum trebuie să procedaţi pentru înregistrarea în termeni legali a daunelor complete în vederea despăgubirii (dacă există asigurare).
- Nu daţi crezare zvonurilor privind eventualitatea unor replici seismice şi urmările lor, ascultaţi posturile radioteleviziunii naţionale.

ÎNTREBĂRI :


- Se schimbă comportamentul animalelor înaintea unui cutremur ?
Da. Câinii, pisicile, şerpii, vitele, peştii etc se comportă ciudat înaintea unui cutremur.
- Apar anomalii înainte de un seism puternic ?
Da. Apar anomalii ale emisiei de câmp acustic infrasonic, ale curenţilor magneto-telurici etc.
- Pot fi prevenite cutremurele ?
Se poate micşora impactul unui cutremur asupra oamenilor şi construcţiilor, prin folosirea proiectării antiseismice, prin aranjarea mai sigură a interiorului caselor şi prin educarea populaţiei.
- Cât de adânc se produc cutremurele ?
De la suprafaţă şi până la 700 kilometri adâncime.
- Care este cel mai mare cutremur cunoscut ?
Chile, din 22 mai 1960 cu magnitudinea moment egală cu 9,5 (circa 8,5 – 8,7 magnitudine Richter).
- Ce lucruri nu trebuie făcute în timpul şi după un cutremur ?
- nu încercaţi să porniţi gazul;
- nu folosiţi chibrituri, brichete până să verificaţi scurgerile de gaze;
- nu folosiţi telefoane decât în caz de urgenţă;
- nu aşteptaţi pompierii, medicii sau poliţia să vă ajute deoarece s-ar putea să fie ocupaţi în altă parte.



CUVÂNT DE ÎNCHEIERE



Fără a avea pretenţia că aceste câteva precizări reprezintă cea mai bună soluţie, scopul prezentării de faţă este doar acela de a atrage atenţia că putem evita într-o anumită măsură distrugerile provocate de un cutremur.
Vezi si
http://www.mie.ro/_documente/constructii/educatie_cutremur/Liceu%20nw.pdf

CUM a murit poetul Cezar Ivanescu. O ancheta inca deschisa. De pe patul de spital: „Mircea Dinescu şi Nicolae Manolescu sunt iniţiatorii acestui atac”

Un an de la moartea lui Cezar IVĂNESCU. Interviu cu Clara ARUŞTEI, fiica poetului
de Lucreția BERZINTU, 24 Aprilie, 2009

CEZAR IVĂNESCU (n. 6 august 1941, Bârlad - d. 24 aprilie 2008, București), unul din cei mai mari poeți pe care i-a avut România, personalitate complexă a culturii, poet, dramaturg, traducător, a murit în condiții neelucidate încă, în urma unui acţiuni de linșaj mediatic.
Pe 29 ianuarie 2008, se pare că un membru al Colegiului CNSAS, Mircea Dinescu, a livrat presei “pe surse” dezinformarea că poetul de prestigiu Cezar Ivănescu ar fi colaborat cu Securitatea. Cei de la agenţia NewsIn fiind primii care au intoxicat presa cu informații calomnioase.
Amintesc că poetul Cezar Ivănescu a concurat cu Nicolae Manolescu la funcția de Președinte al Uniunii Scriitorilor din România.
In ziua intoxicării presei cu informații false, Nicolae Manolescu și Mircea Dinescu se aflau la Paris. Mircea Dinescu a declarat de la Paris: “nu am văzut dosarul, nu am votat, dar să răspundă, că a fost informator al Securității”.
Pe bună dreptate, Cezar Ivănescu se întreba: “De unde știe Mircea Dinescu că am fost informator, dacă nu mi-a văzut dosarul?”
Pe 31 ianuarie 2008, apare știrea în presă că CNSAS a funcționat neconstituțional, pe toată perioada, de la înființare. Astfel au declarat cei de la Curtea Constituțională.
Vineri, 1 februarie 2008, la emisiunea de pe Realitatea TV a lui Stelian Tănase, Mircea Dinescu a declarat în direct despre Cezar Ivănescu că “a fost securist și a semnat angajament în 1961 cu Securitatea”.
Cum ar fi fost posibilă o colaborare cu Securitatea, în timp ce poetul Cezar Ivănescu a fost singurul scriitor român dat în consemn la Brigada Antitero și la Direcția a 5-a, fiind considerat un element foarte periculos pentru vechiul regim comunist?
În ziua de 06 februarie 2008, Cezar Ivănescu a fost invitat la emisiunea NAȘUL, B1 TV, unde a răspuns în mod calm și cu adevăr provocărilor.
Spre finalul emisiunii a declarat: “… mulți oameni politici au fost tranșanți în a lua atitudine în acest moment față de persoana mea, nu au ezitat nici o clipă. Culmea e că din breasla noastră, dintre literații noștri, dintre care unii îmi sunt datori în eternitate, ei s-au clătinat. Am o scârbă și o stare de greață apropos de acești oameni cum nu vă închipuiți”.
Pe 21 aprilie 2008, la insistențele unei rude din Bacău, poetul Cezar Ivănescu s-a internat în Clinica privată “Vasile Palade” din Bacău pentru o intervenție o banală.
Pe 22 aprilie 2008, chiar directorul clinicii, medicul chirurg Vasile Palade i-a făcut intervenția chirurgicală, după o anestezie generală. Se pare că pe fondul unui organism slăbit (din cauza defăimării în presă, slăbise aproximativ 20 de kilograme) și din cauza nerespectării unor condiții medicale, poetul n-a rezistat acestei intervenții.
Pe 23 aprilie era transferat la Spitalul de Urgenţă Bacău, unde in timp de cca 24 de ore nu i se făcuse niciun control pentru a se vedea cauza înrăutățirii sănătății.
Pe 24 aprilie 2008 s-a hotărât transferul la Bucuresti cu un elicopter SMURD, care a venit cu patru ore întîrziere.
Seara, după ora șase, poetul Cezar Ivănescu a murit la Spitalul de Urgență Floreasca, București, unde se constatase un diagnostic diferit de cel pus la Bacău.
“Cezar Ivănescu a deschis, atât cât a putut, ușile către toți cei ce arătau talent, dedicație și pasiune, indiferent de stil, voce lirică și timbru de intonație estetică. Prin “Numele Poetului” care a făcut să existe sute și poate mii de scriitori, mai importanți ori mai mărunți de pe la noi, opera lui de mentor și de îndrumător și-a găsit expresia cea mai potrivită. Era, de fapt, expresia unui om liber”. (”Cezar Ivănescu - un biruitor” de Artur Sivestri, fragment).
Zvonul infamant conform căruia Cezar Ivănescu ar fi primit decizie de colaborare cu Securitatea s-a dovedit a fi fals, în realitate, scriitorul neprimind niciodată nimic, fapt uşor verificabil atât prin accesarea site-ul CNSAS, cât şi prin consultarea arhivei Monitorului Oficial al României. Pentru că, nu demult, s-a împlinit un an de când poetul Cezar Ivănescu a intrat în greva foamei pentru adevăr, și pentru că, încă nu s-a elucidat cazul privind linșajul mediatic cât și moartea poetului, am invitat-o la dialog pe fiica sa, ing. Clara Aruștei, încercând să aducem la cunoștința publicului cititor cât mai multe informații.

Lucreția Berzintu: Dragă Clara, ştiu că lupţi de una singură pentru aflarea adevărului în cazul Cezar Ivănescu, şi, te rog să ne spui în ce stadiu te afli acum?
Clara Aruștei:Voi începe prin a vă reaminti coordonatele acestei drame. Pe 24 aprilie 2008 a încetat din viaţă, în mod neaşteptat şi în condiţii încă neelucidate, unul dintre marii scriitori români contemporani, în linia marilor poeți mistici din lirica universală, Cezar Ivănescu. Suspiciunile privind această moarte sunt legate, pe de o parte, de o serie de culpe medicale, cu totul stranii (pentru că nu este vorba de o singură greşeală, ci de un şir întreg de erori, parcă bine coordonate), iar, pe de altă parte, de înscenarea pusă la cale împotriva sa la sfârşitul lunii ianuarie a anului trecut. Tot ce s-a întâmplat începând cu acea dată fatidică pare desprins dintr-un film de groază. Poetul Cezar Ivănescu a murit umilit în propria ţară, ucis fizic, moral şi social de atacurile nedemne îndreptate asupra sa în foc încrucişat, atacuri care au urmărit să-l elimine din viaţa publică, precum, odinioară, pe Eminescu şi Labiş. Astfel, se încununează cu spini, în loc de binemeritaţii lauri, triada tragică, a poeţilor de geniu veniţi din Moldova ca să moară la Bucureşti. Deşi în ce priveşte persoana lui Cezar Ivănescu nicio reparaţie nu mai este posibilă, dat fiind faptul irevocabil al morţii sale, memoria sa trebuie să rămână nepătată aşa cum a fost poetul însuşi de-a lungul întregii sale vieţi. În acest context dramatic, demersul meu pentru aflarea adevărului este o luptă dusă pentru dreptatea lui Cezar Ivănescu. După cum ştiţi deja, am depus la Colegiul Medicilor din Bacău, şi eu, şi unchiul meu, prof. dr. Dumitru Ivănescu, câte o reclamaţie. De aproape un an de zile încercăm să intrăm în posesia raportului detaliat al necropsiei efectuate la I.N.M.L. „Mina Minovici” din Bucureşti. Nu am reuşit încă. Pentru a vă forma o idee despre modul în care sunt analizate reclamaţiile adresate C.M. din Bacău vă relatez faptul că am fost sunată de la secretariatul C.M. Bacău, comunicându-mi-se că se doreşte închiderea cât mai rapidă a acestui caz. Am refuzat categoric să accept discutarea dosarului în absenţa raportului detaliat al necropsiei. De asemenea, la Poliţia din Bacău este în curs de desfăşurare o anchetă. Anul trecut am fost contactată telefonic de comisarul care se ocupă de acest caz şi rugată să apelez INML „Mina Minovici” pentru a obţine raportul detaliat al necropsiei.
Despre partea medicală a cazului Cezar Ivănescu ar fi încă foarte multe de relatat. Nu am cuvinte pentru a descrie tot ce am văzut, ce am trăit şi ce am simţit în Spitalul Judeţean de Urgenţe Bacău, un coşmar pe care nu-l voi uita niciodată. Cum aş putea descrie pătrunderea într-un spaţiu care părea desprins din camerele de tortură ale lagărelor de exterminare naziste?
L.B.: Cum a reacţionat Cezar Ivănescu pe 29 ianuarie 2008?
C.A.: A suferit imens şi a fost obligat, la vârsta senectuţii, după o viaţă întreagă trăită în onestitate, sărăcie şi martiraj, să înfrunte un atac mediatic unic în România postdecembristă. Ca urmare a şocului la care a fost expus şi datorită faptului că practic începând cu acea dată aproape nu a mai mâncat, Cezar Ivănescu a slăbit într-un timp foarte scurt în jur de 20 de kilograme. Pentru a rezista psihic tensiunii a început să fumeze foarte mult.
Fac o scurtă paranteză. Hotărârea de a solicita CNSAS să verifice dosarele membrilor din conducerea USR, luată în 2006 de Consiliul USR, fusese aprobată cu entuziasm şi votată de Cezar Ivănescu însuşi. În urma acestei decizii, toată corespondenţa, adresele, înştiinţările şi orice alt act emis de CNSAS referitor la oricare dintre persoanele supuse verificării soseau în mod oficial pe adresa USR (de altfel, până la data de 4.02.2008, veniseră doar 9 decizii din 67 solicitări, aşadar CNSAS a verificat doar 9 persoane din conducerea USR, pe parcursul unui întreg an). De aceea, conducerea USR, căreia nu-i parvenise niciun astfel de document, era obligată moral şi statutar să declare public acest lucru. Conform Statutului USR (cap. 1, art. 1, art. 2, art. 5, art. 7, art. 36), atât Conducerea USR, cât şi Directorul de Imagine al USR erau obligaţi să adopte o atitudine tranşantă în mod direct şi imediat, fie printr-o conferinţă de presă, fie printr-un comunicat de presă în care să indice cu fermitate adevărul şi anume faptul că USR nu a primit o hârtie oficială în cazul Cezar Ivănescu.
În absenţa unei asemenea atitudini, pe 4 februarie 2008, poetul se vede constrâns să recurgă la o formă radicală de protest, declarând greva foamei la Sala cu Oglinzi a USR, cu intenţia de a-i determina pe cei în cunoştinţă de cauză să recunoască public adevărul.
Sub presiunea gestului său, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România redactează, în cele din urmă (5.02.2008), un comunicat în care se afirmă că dialogul cu CNSAS este necesar din cauza „apariţiei în mass-media şi în presa scrisă a unor informaţii referitoare la dl. Cezar Ivănescu, membru al Consiliului, în absenţa unui răspuns oficial din partea CNSAS”, recunoscând astfel că nu este în posesia niciunui document incriminant. Această reacţie întârziată (şi forţată de împrejurări) a USR a trecut însă neobservată, dată fiind slaba sa mediatizare, dar şi formularea ei confuză şi ezitantă.
Tot cu această ocazie, Cezar Ivănescu - în calitate de membru al USR şi al Consiliului de conducere al acesteia - a înaintat un memoriu Preşedintelui USR Nicolae Manolescu şi un altul - în calitate de Cetăţean român şi de membru al Ordinului Steaua României în grad de Comandor - Preşedintelui României Traian Băsescu. A murit însă fără a fi primit vreun răspuns la întâmpinările sale, trimise şi înregistrate legal, conform legislaţiei în vigoare, fără a-şi vedea dosarul/dosarele de la CNSAS, fără ca măcar o instituţie a Statului Român, Democrat, European, să-i dea de ştire că ar fi luat notă de petiţiile sale. Astăzi, la aproape un an de la derularea acestei drame, revin şi întreb public: Care este rolul Uniunii Scriitorilor din România? De ce această instituţie, declarată şi de interes public şi susţinută şi prin taxa de timbru literar, nu este capabilă să apere imaginea marilor scriitori români, morţi sau vii? Ce acţiuni a declanşat Uniunea Scriitorilor din România, prin preşedintele ei, Nicolae Manolescu, pentru aflarea şi indicarea celor care se fac vinovaţi de „lichidarea” unui poet pe care Marin Preda îl considera „singurul mare poet contemporan” cu el? Am asistat, alături de alte câteva persoane, pe 4 februarie 2008, la discuţia pe care Cezar Ivănescu a avut-o cu Nicolae Manolescu. O voi relata în întregime cu o altă ocazie. Până atunci, în calitate de martor, afirm ceea ce a repetat şi Cezar Ivănescu până în ultimele clipe, chiar şi în Bacau, pe patul de spital: „Mircea Dinescu şi Nicolae Manolescu sunt iniţiatorii acestui atac”.
L.B.: Poetul Cezar Ivănescu a murit cu zile! În ce măsură instituţiile publice au răspuns la strigătul tău, după numeroasele articole pe care le-ai scris în scopul aflării adevărului, pentru memoria sa?
C.A.: Paradoxal, măsura reacţiei a fost dată de chiar lipsa oricărei reacţii! Astfel, prin această atitudine, afirmaţiile făcute de Cezar Ivănescu în decursul lunii februarie 2008 au fost confirmate tacit . Atunci, ştiind că viaţa îi este în primejdie şi fiind conştient de faptul că cei care instrumentaseră tot acest scandal de proporţii ar putea recurge la acţiuni extreme, a făcut o serie de înregistrări audio în care îşi denunţa „executorii”. Rostul acelor mărturii era de a se constitui în probe care să rămână dincolo de un posibil asasinat. Câteva fragmente din aceste documente pot fi ascultate, acum, şi pe internet. Înregistrările au fost accesate, în mediul electronic, de câteva mii de persoane. Oficial însă, din câte cunosc eu, nu a reacţionat încă nimeni, nici Poliţia Română, nici S.R.I.-ul şi nici alte instituţii care ar fi putut clarifica condiţiile stranii în care a survenit acest deces. Vă întreb şi mă întreb: există vreo modalitate legală de a determina instituţiile Statului Român să iasă din inerţia în care plutesc şi să acţioneze în conformitate cu scopul în care au fost create şi cu legile acestei ţări? Faptul că a dispărut Elodia a devenit o chestiune de interes naţional, evidenţa că un mare poet al românilor a murit în mod suspect este considerată, probabil, un lucru banal. Găsirea unui muc de ţigară într-o pâine este o „catrastrofă” îndelung mediatizată, moartea ciudată a unui om a ajuns doar un fapt curent. Ne distrăm atunci când funcţionari ai Statului Român asimilaţi funcţiei de Secretar de Stat, precum Mircea Dinescu, declară că: „ Mă doare în C… că sunt incompatibil” sau atunci când se maimuţăresc blasfemiind poporul român sau cântând la praz în direct pe la posturi tv, dar nu ne întrebăm preţ de o secundă dacă un asemenea comportament coincide cu unul normal şi decent sau dacă o asemenea încălcare a legii poate şi este firesc să fie tolerată.
L.B.: Exista probe că CNSAS ar fi emis, în cazul Cezar Ivănescu, un verdict de colaborare cu fosta Securitate comunistă?
C.A.: Nu. Absolut nicio probă. Nu există niciun „verdict” emis de CNSAS în legătură cu Cezar Ivănescu, însă cu toate acestea CNSAS-ul, prin reprezentanţii săi oficiali, nu s-a simţit dator să enunţe acest adevăr evident. Un comunicat de presă de cel mult două rânduri ar fi tranşat definitiv situaţia poetului Cezar Ivănescu, dar şi cea a onestităţii Colegiului CNSAS. În schimb, atunci, pe 4 februarie, a fost difuzată pe un post de televiziune o declaraţie bulversantă a lui Cazimir Ionescu, „Cine a vrut să-i facă rău, i-a făcut.” Chiar şi la o simplă accesare a site-ului CNSAS (la secţiunea Informaţii de interes general) se putea constata că în perioada 11.12.2007-20.03.2008 nu au existat comunicate de presă, deci că în acest interval Colegiul CNSAS nu a emis niciun fel de acte având caracter oficial. Aceste comunicate, chiar dacă nu conţin nume transcrise în clar, conţin, în schimb, indicii suficiente pentru a deduce că dosarul poetului Cezar Ivănescu nici nu a fost luat vreodată în discuţie. (Spre exemplu, în ultima şedinţă pe anul 2007, din 11 decembrie, printre altele s-au analizat şi cazurile: unui şef de catedră în cadrul instituţiilor de învătământ superior, decizându-se că a fost colaborator al poliţiei politice comuniste, unui membru al Academiei Române, situaţie în care s-a hotărât invitarea la audiere, unui scriitor/realizator de emisiuni de televiziune, votându-se că nu a fost agent/colaborator al poliţiei politice comuniste ş.a.m.d.). Simpla lecturare a acestor documente publice ne indică adevărul, şi anume: poetul Cezar Ivănescu a fost victima unei nedreptăţi fără de limite. O altă dovadă, în sensul celor afirmate de mine, ne este oferită chiar Monitorul Oficial al României care nu conţine nicio referire la numele lui Cezar Ivănescu în legătură cu vreun „atribuit” verdict.
L.B.: În perioada care a trecut de la declașarea scandalului mediatic (pe 29 ianuarie 2008) și până in prezent s-au făcut auzite în presa românească și voci care să militeze pentru aflarea adevărului în cazul Cezar Ivanescu?
C.A.: Foarte puţine. O anchetă realizată de Jurnalul Naţional din 12.02.2008, este de natură să sugereze amploarea acţiunii de intoxicare şi dezinformare a opiniei publice pusă în operă pentru denigrarea lui Cezar Ivănescu. Răspunsurile membrilor Colegiului CNSAS - care, în calitatea lor de decidenţi, ar fi trebuit să fie cei mai în măsură să cunoască adevărul - sunt stupefiante: din cei 11 membri, 4 nu ştiu dacă s-a dat vreun verdict, alţi 4 afirmă că nu s-a dat niciun verdict, unul refuză orice comentariu, încă unul declară că nici nu ştie, nici nu vrea să comenteze. 10 din cei 11 membri ai Colegiului CNSAS nu-şi amintesc exact când a avut loc şedinţa în care s-a discutat cazul poetului Cezar Ivănescu. Din cei 11 membri CNSAS unul singur (Mircea Dinescu, aflat la Paris!) afirmă existenţa verdictului de colaborare cu fosta Securitate şi cunoaşte exact data şedinţei. A fost o campanie de presă totală dusă fără niciun fel de probe! Puteau afirma orice, că Cezar Ivănescu a ucis oameni, că este criminal în serie, că îşi mănâncă victimele la prânz şi la cină şi toate acestea în baza evidenţei supreme că „Ştiu Ei”. Poate că, în acest context, nu este tocmai lipsit de importanţă faptul că cel care a declanşat acţiunea împotriva scriitorului Cezar Ivănescu este tocmai Mircea Dinescu, fost membru al Partidului Comunist Român, secretar al Uniunii Tineretului Comunist din U.S.R., absolvent al Academiei de Partid Ştefan Gheorghiu (cunoscuta şcoală de „cadre” a partidului), condamnat cu suspendarea execuţiei pedepsei, în anul 1981, pentru agresarea unui coleg de redacţie.
L. B.: Ce crezi că s-a urmărit prin această campanie denigratoare, care a luat forma unui adevărat linsaj mediatic?
C.A.: Eliminarea scriitorului Cezar Ivănescu din viaţa publică. Pentru a înţelege cât mai exact motivele pentru care s-a dorit acest lucru, voi începe prin a vă arata cine a fost Cezar Ivănescu. În timpul regimului comunist poetul a trăit şi şi-a scris cea mai mare parte a operei într-o stare apăsătoare de sărăcie, pe care şi-a asumat-o însă cu demnitate - angajat fiind doar cu jumătate de normă la revista „Luceafărul”; în această neagră perioadă nu s-a bucurat de niciun fel de funcţii sau privilegii - precum unii dintre inchizitorii săi de astăzi -, dimpotrivă, a fost constant marginalizat şi ţinut într-un con de umbră, atât de liderii comunişti, cât şi de mai mărunţii lor executanţi; a declarat în repetate rânduri greva foamei (în perioada anilor ‘60, în 1976, în 1983 şi în 1986), cu un curaj sinucigaş pentru vremurile acelea, mai ales că gesturile sale repetate de protest n-au fost niciodată susţinute de forţe din afara ţării (aşa cum s-a întâmplat cu unii dintre „dizidenţii” cu patalama de astăzi, cărora, cu toată teroarea comunistă, nu li s-a clintit un fir de păr de pe cap). În noua societate democratică, Cezar Ivănescu devine primul grevist al foamei în momentul în care, la 5 ianuarie 1990, Mircea Dinescu, proaspăt recompensat pentru activitatea sa „revoluţionară” cu învestitura de Preşedinte al USR, îl dă afară abuziv din colectivul de redacţie al revistei „Luceafărul” („Am fost singurul ziarist dat afară din presă - declara în ianuarie 2008 Cezar Ivănescu rememorând acest episod. Nu s-a luat atunci atitudine faţă de Ion Gheorghe, care a scris atâtea laude lui Ceauşescu, şi nici faţă de Titus Popovici, care a făcut parte din Comitetul Central al PCR ); tot în 1990 este maltratat în timpul mineriadei din iunie, când indivizi travestiţi în „ortaci” îl trimit în stare gravă la Spitalul de Urgenţă.
În comunism, ca şi în postcomunism, Cezar Ivănescu a luptat întotdeauna de unul singur împotriva ideologiilor nocive, a minciunii proliferante, a contrafacerilor valorice şi a imposturii generalizate, împotrivindu-se unei maşinării infernale, care, în cele din urmă, l-a spulberat. Ce nu au reuşit comuniştii, care s-au mulţumit să-l împingă la marginea vieţii literare şi sociale, dar nu l-au lichidat fizic, au izbutit, într-un elan de furie primitivă, urmaşii lor, „democraţii” de astăzi.
Aşadar, ce cred eu că s-a urmărit? S-a urmărit ce se urmăreşte întotdeauna atunci când într-o societate viciată de minciună şi demagogie apar personalităţi de excepţie, considerate „incomode” de regim, mai cu seamă pentru disponibilitatea lor de a-şi risca viaţa în numele dreptăţii, credinţei şi al poporului lor.
L.B.: A fost încălcată şi Constitutia Romaniei prin articolul 30(6): “Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine”. De aceea, vreau sa ne spui, daca ai vreun semnal de la institutia președințială din Romania?
C.A.: Nu, instituţia președinţială nu a răspuns la scrisorile deschise semnate de Cezar Ivănescu. Nici până la moartea sa, nici după aceea.
Consider că un stat modern trebuie să aibă atât datoria de a-şi proteja cetăţenii şi de a veghea ca drepturile omului şi Constituţia să fie respectate, cât şi pârghiile necesare prin care să pună în practică acest important rol al său. Atunci când instituţiile statului tolerează astfel de încălcări flagrante ale drepturilor omului acestea se fac vinovate, în fapt, de o sabotare a statului de drept. Cazul Cezar Ivănescu este cu atât mai grav cu cât acesta era o persoană publică, un scriitor foarte valoros aflat în plină forţă creatoare, şi cu cât persoanele care conduceau Uniunea Scriitorilor din România erau, la rândul lor, persoane publice, şi anume, Nicolae Manolescu, preşedinte al USR şi ambasador UNESCO al României la Paris, şi Varujan Vosganian, vicepreşedinte al USR şi ministru al Finanţelor. Şi, ca un factor agravant, amintesc că toate acestea s-au petrecut într-o ţară membră a Uniunii Europene, în timp ce România deţinea preşedinţia Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (CDO, iun. 2007-iun. 2008)!
L. B.: Crezi că o dezbatere publică ar trezi conștiințe, acum după un an de la moartea poetului?
C.A.: Da, cred că poate fi o cale de a sensibiliza opinia publică, dar şi de a transmite celor din afara ţării dramele care se petrec aici, în România, sub perdeaua acoperitoare a unei iluzorii democraţii. Aceste rânduri se doresc a fi şi un strigăt de ajutor îndreptat către presa independentă din România.
L.B.: Ce vrei sa mai adaugi?
C.A.: Vreau să fac şi pe această cale un apel public pentru conştientizarea tuturor celor implicaţi în sistemul medical. Amintiţi-vă că pacientul nu este un cetăţean de rang inferior, că poate fi mama, tatăl, sora sau fratele dvs., că are o singură viaţă ca şi dvs., că aceasta este cel mai de preţ bun al său. Nu uitaţi că pacienţii sunt în primul rând oameni, că o drama personală nu distruge niciodată doar un singur individ, ci se răsfrânge şi asupra celorlalţi, devenind o dramă colectivă, un coşmar care continuă să ucidă oameni, să distrugă familii şi să afecteze grav societatea în plan moral şi material. Ţin, de asemenea, să mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături şi care prin acest gest au făcut ca ultimul parcurs terestru al lui Cezar Ivănescu, „poeta magnus”, să fie unul încununat de glorie şi nu unul al umilinţei cum ar fi dorit cei care nu au admis ca trupul său să îşi găsească odihna preţ de câteva ore în sediul USR sau în cel al Muzeului Literaturii Române din Bucureşti. Toate acestea se petreceau într-o ţară creştină, în preajmă Învierii Domnului nostru Iisus Hristos! În februarie 2008, Cezar Ivănescu declara: „Mă înjură cu toţii, fără ca măcar să mă cunoască. (…) Daca m-ar citi, m-ar înţelege. Ar inţelege cum sunt eu cu adevărat”, aşadar, citiţi pentru a cunoaşte, judecaţi pentru a înţelege, credeţi pentru a deveni liberi şi nu uitaţi nicio clipă că „în orice om o lume îşi face încercarea”.

LISTA RUSINII europarlamentarilor si CODURILE societatii in civil care sustin casatoria homosexualilor. Basescu, ia-ti pliciul pentru alte muste

Tinta campaniei atat de zgomotoase a asa-zisei Coalitii "Opriti Codurile" - de fapt un amalgam de ONG-uri de buzunar din tahma Soros-GDS - este, de fapt, Codul Familiei: introducerea casatoriilor intre homosexuali in Romania. Cadrele societatii in civil dispuse alaturat i-au dat la fund pe papuseii de la ACCEPT, ca sa nu se prinda "poporul" si au iesit cu kalasnicovurile ruginite de alde Mircea Toma si compania, prietenii la toarta ai Monica Macovei, Alinei Mungiu si Renatei Weber, cele trei "gratii" anti-familie, anti-credinta si anti-Romania stipendiate de acelasi pretutindenar ungur, George Soros.
Daca la Bucuresti Basescu a ras cele 21 de OMG-uri muste dintr-o singura lovitura de plici, la Bruxelles, unde-si fac felul pidosnicii, treaba e mai complicata. Senatorul PDL, avocatul Iulian Urban, ne ofera Lista Rusinii celor care au votat pentru legalizarea casatoriilor intre homosexuali. Sa le multumim si noi, cum putem, cand vom avea ocazia...

PDL
Adrian MANOLE - absent
Alexandru NAZARE impotriva
Calin Catalin CHIRITA - absent
Constantin DUMITRIU impotriva
Daniel Petru FUNERIU impotriva
Dragos Florin DAVID impotriva
Flaviu Calin RUS abtinere
Ioan Lucian HAMBASAN - absent
Iosif MATULA impotriva
Maria PETRE impotriva
Marian-Jean MARINESCU impotriva
Nicodim BULZESC impotriva
Nicolae Vlad POPA impotriva
Rares-Lucian NICULESCU impotriva
Sebastian Valentin BODU impotriva
Theodor Dumitru STOLOJAN impotriva
PNL
Adina-Ioana VALEAN - absent
Cristian Silviu BUSOI abtinere
Daniel DAIANU pentru
Magor Imre CSIBI pentru
Ramona Nicole MANESCU pentru
Renate WEBER - absent (Ca altfel, vota cu doua maini! Lasa ca o s-o ajute Monica Macovei data viitoare!)
PSD+PC
Adrian SEVERIN pentru
Alin Lucian ANTOCHI - absent
Corina CRETU pentru
Daciana Octavia SÂRBU pentru
Gabriela CRETU pentru
Ioan Mircea PASCU pentru
Rovana PLUMB - absent
Silvia-Adriana TICAU pentru
Vasilica Viorica DANCILA - absent
Victor BOSTINARU pentru
UDMR
Csaba SÓGOR pentru
Iuliu WINKLER pentru
Independent
László TOKÉS - absent

TOTALUL PE PARTIDE:
Partid Pentru Impotriva Abtinere Abserti TOTAL
PDL 0 12 1 3 16
PNL 3 0 1 2 6
PSC+PC 7 0 0 3 10
UDMR 2 0 0 0 2
Indepent 0 0 0 1 1
TOTAL 12 12 2 9 35
http://www.urbaniulian.ro/

HOTII lui Tismaneanu. Antiromanii si-au facut vizuina la Arhivele Nationale devalizand fondurile secrete. Dorin Dobrincu a desecretizat fără drept

Dorin Dobrincu, autorul capitolului anti-ortodox din Raportul mincinos Tismaneanu, omul lui Volodea, dusman fatis al Bisericii Ortodoxe Romane, defaimator al Patriarhului Teoctist, director al Arhivelor Nationale, numit si mentinut ilegal in functie, este banuit acum de hotie si punere in pericol a fondurilor secrete ale Romaniei in favoarea unor puteri straine. Sa nu uit: secretara lui personala a fost bagata pe baza de favoritism dupa ce a fost scoasa de la Romania libera pentru ca ocupa un post degeaba si este nimeni alta decat sotia lui "bai, caraghiosule" de sluga a lui Voiculescu, Andrei Badinovici.

Directorul Arhivelor Naţionale a desecretizat fără drept informaţii

Printre documentele declasificate se află şi liste ale imobilelor naţionalizate care ar putea ajunge pe mainile samsarilor de terneuri si case

Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Naţionale, a pus în pericol siguranţa naţională după ce, de la sine putere, a declasificat documente secrete importante.Ordinul de declasificare a fost în vigoare 12 zile.
Dorin Dobrincu, director general al Arhivelor Naţionale, a declasificat anul trecut informaţii secrete despre anumite proprietăţi, documente ce ar fi putut ajunge pe mâna samsarilor de terenuri.
Dorin Dobrincu a fost instalat în funcţia de director al Arhivelor Naţionale în iulie 2007. La câteva luni de la preluarea importantului mandat, Dobrincu a emis un ordin naţional care „a scos la vedere“ documente importante ale României.
Acte strict secrete au fost scoase din circuit de directorul Dobrincu care nu avea voie şi nici nu era certificat să declasifice documentele speciale.

Informaţii secrete la liber

La 31 ianuarie 2008, directorul Dobrincu a emis prima dispoziţie a anului. Era vorba de un ordin în care se specifica declasificarea unor informaţii secrete. Conform surselor din interiorul Arhivelor Naţionale, lista cuprinde acte valoroase, documente strategice şi chiar planul de microfilmare.
Adică mai tot ce s-a microfilmat în România, de la acte de atestare a românilor în Transilvania, la acte de proprietate ale unor imobile vechi.
Aceleaşi surse susţin că în ianuarie 2008, prin ordinul directorului general al Arhivelor Naţionale Române, au fost desecretizate până şi dosarele de cadre ale aparatului CC al PCR. Au mai fost declasificate dosarele unor persoane importante, dar şi acte privind patrimoniul CC al PCR.

Microfilmele, la liber pentru spionajul străin

Dispoziţia directorului Arhivelor Naţionale a vizat informaţii secrete ataşate la Ordinul ministrului de Interne nr. S-389, din 2003. Prin acel ordin se clasificau mai multe categorii de documente. Primele erau cele strategice: documente de organizare, dispoziţii bugetare, planuri logistice ale Arhivelor Naţionale.
Angajaţi ai Arhivelor susţin că planurile logistice au o importanţă deosebită întrucât prevăd locaţiile în care sunt retrase arhivele în caz de calamităţi ori de incidente. Iar cel care află locaţiile secrete poate accesa uşor Arhiva României. Al doilea tip de documente declasificate prin ordinul lui Dobrincu sunt cele de patrimoniu - obiect de lucru al serviciilor secrete.
Ordinul directorului Arhivelor Naţionale a cuprins şi desecretizarea planurilor de microfilmare. Acestea conţin fişe importante cu mai tot ceea ce s-a microfilmat în România, inclusiv în zona patrimoniului. Un al treilea set de informaţii declasificate de Dobrincu sunt cele legate de proprietăţi.

Nu era autorizat pentru desecretizări

Dorin Dobrincu nu avea la acel moment dreptul să desecretizeze nici măcar informaţii de serviciu. Într-o adresă a Corpului de Control al Ministerului de Interne emisă în august 2008 se menţionează: „(...) domnul director Dorin Dobrincu nu deţine certificat de securitate (eliberat de DGIPI) sau autorizaţie de acces la informaţii clasificate“.
Despre prelucrarea documentelor privind conturile din străinătate ale lui Nicolae Ceauşescu, Corpul de Control al Internelor consideră că „directorul Dobrincu a executat activitatea în baza unui plan metodic şi cu respectarea normelor în vigoare“.

Ministerul de Interne va lua măsuri

Fragmente din constatările Corpului de Control de la Interne

Solicitaţi să răspundă în privinţa acţiunilor directorului Dobrincu, reprezentanţii ministerului susţin că şeful Arhivelor Naţionale nu numai că nu a avut aviz pentru declasificarea informaţiilor secrete, dar a şi fost atenţionat de către Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă asupra faptului că nu are voie să declasifice lista informaţiilor secrete.
„Autorizaţia de acces la informaţiile clasificate în cazul domnului Dorin Dobrincu, director general al Arhivelor Naţionale, a fost emisă la data de 26.09.2008 (cu mult după ordinul de declasificare dat de şeful Arhivelor).
Referitor la dispoziţia emisă, vă informăm că, anterior transmiterii acesteia, directorul Arhivelor Naţionale a transmis DGIPI propunerea pentru declasificarea unor documente, aspect care a fost respins întrucât procedura declasificării nu ar fi fost respectată.
La semnalarea DGIPI, Arhivele Naţionale au revenit asupra dispoziţiei din 31.01.2008 la data de 11.02.2008“, se arată în comunicatul Ministerului de Interne. Secretarul de stat Radu Stancu, cel care are în subordine Arhivele Naţionale, a adăugat că va analiza situaţia creată prin ordinul de declasificare dat de Dorin Dobrincu.
Directorul Dorin Dobrincu nu şi-a precizat poziţia referitor la acuze. Domnia sa ne-a declarat că ne va răspunde în scris.
„Acum am treabă, nu pot să vă dau aşa repede un răspuns“, a subliniat directorul Arhivelor Naţionale. Aceasta a rămas poziţia lui Dobrincu, deoarece domnia sa nu a mai răspuns nici în scris întrebărilor noastre.

Copiere de acte secrete pe bandă rulantă

Practic, prin ordinul dat de Dorin Dobrincu, o serie de documente clasificate au devenit publice. Acestea – prin ordinul directorului Arhivelor Naţionale - puteau fi accesate de către orice persoană.
Potrivit angajaţilor de la Arhive, orice cetăţean, pe baza unui simplu buletin, putea face o cerere şi în baza acesteia să preia documentul declasificat la sala de lectură. Acolo, documentul putea fi copiat sau fotografiat. Mai mult, având în vedere sistemul de securitate, documentele puteau fi „alterate“.
În mod ciudat, Dorin Dobrincu şi-a retras ordinul printr-un alt ordin. Noua dispoziţie a venit la 12 zile de la emiterea hotărârii prin care se declasificau informaţiile secrete.
Ordinul din 11 februarie - este al doilea emis în 2008, primul fiind referitor la declasificare – „abrogă Dispoziţia Directorului General nr 1-31.01.2008 privind declasificarea unor categorii de informaţii secrete de serviciu, iar (...) funcţionarii de securitate vor lua măsuri urgente de ducere la îndeplinire“.
Adresa de anulare a ordinului de desecretizare a lui Dobrincu are la bază o adresă a Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI).

„Interes pentru documentele CC al PCR“

Dorin Dobrincu a dat ordine pe care numai ministrul de Interne le putea emite

Camelia Moraru, fosta şefă a Serviciului Arhive Contemporane, susţine că Dorin Dobrincu a „manifestat un interes deosebit pentru documente din arhiva fostului CC al PCR şi CC al UTC“. În acest sens, conform fostei şefe, Dobrincu a desemnat o comisie de control – formată şi din persoane care nu aveau drept de acces la documentele secrete ale arhivei – care avea sarcina de a efectua un „control tematic“.
„Pe parcursul controlului s-au săvârşit o serie de abuzuri constând în copierea unor documente clasificate, fără a se respecta regimul multiplicării acestora, copii care, ulterior, au dispărut“, se arată într-o sesizare a Cameliei Moraru, în care se mai precizează că „s-a xeroxat aproape trei sferturi din arhiva Serviciului Arhive Contemporane“.
Aceasta mai aruncă „o bombă“: „Pe parcursul desfăşurării controlului, directorul general a dat aprobarea pentru cercetarea dosarului Patriarhului României, Teoctist. La câteva zile, fotocopii ale acestui dosar au apărut în presă. Legea prevede că nu pot fi folosite informaţii privind viaţa privată a unei persoane decât după 40 de ani de la moartea acesteia“.
Referitor la informaţii despre Partidul Comunist, Dobrincu ar fi fost protectorul unui angajat prins în fapt. „În martie 2008, directorul Dobrincu l-a angajat pe Mircea Stănescu în funcţia de consilier principal.
După două luni, la calculatorul acestuia, am găsit o dischetă străină de dotarea serviciului pe care se aflau evidenţe ale fondului Comitetului Central al PCR – hotărâri ale Consiliului de Miniştri“, declară fosta directoare a Serviciului Arhive Contemporane.

Era nevoie de un ordin de ministru

Informaţiile secrete sunt stabilite chiar prin Hotărâre de Guvern. Prin acest act se clasifică tipul de informaţie secretă şi ce gen de documente se poate declasifica. În baza Hotărârii de Guvern, fiecare minister elaborează un program de secretizare a unor informaţii.
Acestea sunt cuprinse într-o listă specială care devine secretă chiar prin ordin al ministrului. Lista nu poate fi desecretizată de oricine, iar desecretizarea întregului volum de informaţii se poate face doar prin modificarea ordinului ministrului.
Ceea ce în cazul directorului Dorin Dobrincu nu s-a întâmplat. „Informaţiile desecretizate prin ordinul directorului Arhivelor nu sunt de nivel de secret de stat, însă există o motivaţie solidă pentru secretizarea acestora”, au comunicat reprezentanţi ai Ministerului de Interne.

„Cazul Costea“ sau cum se foloseau samsarii de Arhivele Naţionale

Încă din 1990, timp de mai mulţi ani, Arhivele Naţionale ale României au fost folosite drept „sursă de informare” pentru rechinii imobiliari.
Prin intermediul unor reţele bine puse la punct, cu oameni chiar din interiorul Arhivelor, samsarii se “documentau” cu privire la imobilele revendicabile. Vizau imobilele şi apoi, cu acte false, îşi fabricau strămoşi care erau exact cei care aveau dreptul de a cere retrocedarea.
Apoi, se prezentau la instanţă, unde câştigau – prin revendicare - case de milioane de euro. Mihai Costea, fostul avocat al fraţilor Nuţu şi Sile Cămătaru, este un exemplu de cum samsarii imobilia­ri folosesc informaţii scoase de la Arhivele Naţionale.
Avocatul a dezvoltat o filieră care i-a permis să revendice şi să obţină trei imobile în centrul Bucureştiului. El s-a folosit de acte falsificate pe care le-a introdus, prin intermediul unor prieteni, la Arhivele Naţionale.

Vânătoare de informaţii clasificate

Ulterior, Mihai Costea cerea oficial documentele cu pricina şi apoi le prezenta judecătorilor drept acte autentice. Metoda folosită de Costea i-a adus acestuia imobile în buricul Capitalei, prejudiciind cu sume uriaşe patrimoniul imobiliar al Bucureştiului.
Asta, deoarece fondul locativ al Municipalităţii a fost sărăcit prin “fals la Arhive” de acele case.Trimis în judecată de procurorii DIICOT, fostul avocat al Cămătarilor a fost condamnat, definitiv, la 13 ani de puşcărie.
În ultimii ani, informaţiile secrete au devenit obiectul unor acţiuni care au provocat scandaluri naţionale. Unul dintre acestea se leagă de un caz de spionaj şi a avut loc în curtea Ministerului Apărării Naţionale. Subofiţerul Floricel Achim trăia din vânzarea de informaţii secrete care erau cumpărate de bulgarul Marinov Zikolov.
Ultimul scandal legat de informaţii confidenţiale îl are ca protagonist pe fostul şef al „Doi şi-un sfert”, Cornel Şerban. Acesta este acuzat că a intrat în posesia unor informaţii secrete ale DNA în baza cărora a încercat să-l ajute pe Puiu Popoviciu – cercetat într-un dosar de corupţie.
ADEVARUL

National Archives, secret information on sight

Dorin Dobrincu, general director of the National Archives, declassified, last year, secret information about certain properties and documents that could have ended up in the hands of land brokers.
Among the documents that were declassified are the lists of nationalized properties. The order was enacted in 12 days.
The head of National Archives jeopardized national safety by declassifying the documents.
Dorin Dobrincu was named head of the Romanian National Archives in 2007. A couple of months after taking over this position, Dobrincu issued a national order which “brought to light” important Romanian documents.

S-a infiintat Asociaţia Foştilor şi Viitorilor Soţi ai antiromancei Gál Kinga


Am primit cu deosebită bucurie o ştire inedită: la Budapesta s-a constituit o asociaţie non-profit având ca membri „profesionişti” cu sentimente profunde, dedicaţi urmăririi viselor erotice deosebite, al cărei scop este cultivarea şi întreţinerea amintirilor de neuitat ale foştilor soţi ai doamnei Gál Kinga. În acelaşi timp, asociaţia aşteaptă, în continuare, cu porţile deschise, viitorii aleşi ai distinsei doamne, care, conform previziunilor, nu se va opri nici la cea de a cincia căsnicie, cea cu fericitul partener actual.
Adevărul este că membri asociaţiei duc o viaţă obscură, de la o azi la alta, chinuiţi de sentimentele profunde de gelozie, căci, de când doamna Kinga a devenit europarlamentară a Fidesz, i-a crescut cota valorică în rândul foştilor soţi din Ardeal şi Ungaria, iar acum şi între competitorii din Strasbourg, doritori, de un eventual mariaj.
Constituirea asociaţiei este un prilej de a lansa chemarea de cultiva sentimentul de prietenie şi compasiune între foştii şi viitorii soţi ai doamnei Kinga, astfel ca primii să-şi poată reaminti, în zilele singurătăţii, de sentimentele erotice fierbinţi de odinioară, de momentele deosebite ale unei căsnicii eşuate, în care şi-au investit cândva toate speranţele.
Viitorii membri ai asociaţiei pot conta pe marea dărnicie a sorţii, care va face posibil, şi pentru ei, să ajungă la liman. Există toate premisele ca lanţul fericirii, în schimbătoarea sa strălucire, să nu se rupă la a cincia verigă; Ea - după dezvăluirile foştilor soţi - dispune de toate acele înclinaţii, stratageme şi abilităţi care fac posibilă şi pe viitor împlinirea altor speranţe.
Noi, bărbaţii, aşteptăm cu răbdare reîntoarcerea ei acasă pentru a ne oferi şi nouă ceva din graţiile ei.

Asociaţia Foştilor şi Viitorilor Soţi

Vezi si
Kinga Gal ne pârăşte la PPE
Autor: George Daniel Ripa
Data: 22 mar 2009
Europarlamentarul maghiar Kinga Gal a amplificat la Bruxelles scandalul provocat de autorităţile române ce au refuzat să îi acorde preşedintelui Laszlo Solyom un culoar de zbor, pentru ca acesta să ajungă la Târgu Mureş.
O întâlnire a grupului Partidului Popular European, organizată de euro-parlamentarul român Laszlo Tokes, şi care avea ca temă condamnarea comunismului, a fost deturnată de Kinga Gal, ne-au declarat surse de la Parlamentul European. Aceasta, în mijlocul şedinţei, şi fără nicio legătură cu subiectele abordate până atunci, a declarat că „este inadmisibil ca unui preşedinte din Uniunea Europeană să nu i se permită să vizite o altă ţară membră a organizaţiei”. În discuţie a intervenit europarlamentarul român Călin Cătălin Chiriţă. Acesta i-a explicat politicianului maghiar că „Helmuth Kohl a venit de foarte multe ori în România, în vizite private, la vânătoare, şi nu a fost nicio problemă”. Kinga Gal este născută în România, în 1970. După 1990 şi-a început viaţa politică în România, activând între 1991-1994 în UDMR. Din 1995 s-a mutat la Budapesta. (Adevarul)

Friday, April 24, 2009

10 minute de pace cu Parintele albinar Mina, de 86 de ani, de la Manastirea Petru Voda

TRENINGURIST, pseudo-jurnalist, conserva KGB, agent de influenta, plagiator, antiroman, anticrestin, profanator. In trei litere: CTP. IN ATENTIA BOR

Cristian Tudor Popescu, 2009 - Gaozar pe bani buni - Victor Roncea, 2006 - protest la Cotroceni alaturi de 50 de ziaristi, pentru Ovidiu Zara

Acelasi CTP la emisiunea "Cap si Pajura" de azi, la cererea lui Hurezeanu: "Religia ortodoxa in Romania nu a facut aproape nimic pentru civilizarea Romaniei, pentru cultura Romaniei - ar fi putut sa faca mult mai multe - si mai ales pentru valorile morale din aceasta tara. Biserica romaneasca nu a oferit - cu unele, exceptii, foarte putine, si care nu apartin Bisericii Ortodoxe - nu a oferit niste modele morale, nu a oferit martiri si nu a oferit sfinti autentici."
"Stiti ce-a facut?", intreaba Hurezeanu.
"Ce-a facut? Botezuri, nunti si-nmormantari", raspunde scarbit CTP.
Hurezeanu continua: "A facut un singur lucru, neinsemnat: datorita ei a supravietuit poporul roman."
CTP: "No! Nu domnule Hurezeanu, poporul roman a supravietuit datorita naturii sale vegetale - cum bine spunea Ana Blandiana! Sau si mai mult decat vegetale: naturii sale pamantoase, lutoase. Ma-ntelegeti? Plastilinice! Daca infigi baioneta intr-o plastilina nu faci mare lucru...
Acum 25 de ani numeam Romania, intr-o povestire, Pseudonia - tara pseudo. La fel si acum."
Parerea mea: daca il vedeti pe strada pe acest pseudo-jurnalist treningurist, cum bine i-a zis Mircea Badea, dati-i (cel putin) doua palme. N-ar strica. O fi adevarat ca este nepotul de sora al lui Iulian Vlad? Daca da, sa-i dea si el doua palme!
Daca aveti rabdare si nervi urmariti emisiunea mai jos. Insultele la adresa crestin-ortodocsilor - in Saptamana Luminata - incep de la minutul 34.
Imi permit sa sugerez reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane sa actioneze in consecinta, atat la CNA cat si la conducerea Realitatea TV, conform normelor deontologice si standardelor pe care trebuie sa le respecte si mentina o asemenea televiziune.


De amintit si de alte insulte la adresa crestinilor proferate la emisiunea trecuta, din Vinerea Mare.
CTP zambind sarcastic: "Eu sunt in alb, in 'Vinerea neagra'"
Min 21: "... Acesti oameni ar trebui sa fie aproape de Dumnezeu inca de pe pamant, nu dupa ce inviaza (sic!)...Priviti si dvs ce 'patern', ce tipar are aceasta sarbatoare: avem postul, care este negru intr-o anumita portiune, si care este o exagerare, o fortare, dupa parerea mea. Dupa care, odata cu invierea... ce se intampla? Cum celebram asta? Ne indopam! Cu drob de miel, cu oua, cu cozonac! La limita indigestiei! Toata lumea se apuca sa manance in nestire... Asa se simbolizeaza inaltarea la cer!... Bucuria mi-o manifest bagand la mat? Da, ca altfel nu esti credincios, esti pacatos!"
Min 38: CTP: "Asta incercam sa spun: ca superficialitatea credintei in Romania, credintei ortodoxe, care se bazeaza mai mult pe ritual, pe protocoale: te duci la biserica, dai bani, pui in cutia milelor, chemi popa sa-ti dea cu pamatuful prin casa, s.a.m.d., acestea sunt importante; de vreme ce credinta profunda care nu are nici o legatura cu sarbatorile legale religioase, nu are nici o legatura cu a face donatii, ei bine, acest tip de credinta (?!), profunda cu adevarat nu prea exista in Romania. Asa cum se vede, aceasta tara nu a dat nici sfinti, nici martiri, decat extrem de putini putini..."
Hurezeanu (cu o jumatate de gura): "N-as generaliza. In orice caz nu exista la nivelul portativului public (?!), desigur".
Si insultele continua, cu un Hurezeanu foarte, foarte pasiv...
Nota mea: Cu sute de mii de martiri si mii de mucenici si sfinti din temnitele bolsevice, aceasta libarca isi permite sa scuipe pe memoria lor, iata, in repetate randuri. Face ceva Patriarhia BOR, care se repezea sa sanctioneze jurnalisti onesti in jarje pe teme mult mai putin crestine?!!!
Interesant ca, desi are peste 4700 de accesari, nimeni, dar absolut nimeni nu a acordat nici macar o stea, din cinci, pentru calitatea emisiunii

ADELIN PETRISOR l-a intervievat pe seful NATO, Scheffer, prezent la Bucuresti, care il lauda pe Basescu pentru implicarea sa in Est


REALITATEA.NET - România va suplimenta trupele din Afganistan, susţine Secretarul General al NATO, într-un interviu exclusiv la Realitatea TV

GEORGE MAIOR vrea refacerea DSS prin unirea SRI cu SIE si raspunde indirect dar incomplet Scrisorii Deschise prinvind terorismul maghiar din Romania

Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, considera ca ar fi benefica unificarea SRI cu Serviciul de Informatii Externe (SIE), transmite Agerpres dupa o emisiune de la Antena 3.
Şeful SRI a precizat că în următorii ani va creşte semnificativ şi riscul desfăşurării de activităţi teroriste în ţara noastră şi că "ne vom confrunta cu siguranţă cu aceste fenomene".
"Riscul terorismului va creşte pe termen mediu (adică în 3 - 5 ani). Există semnale în acest sens. Ne vom confrunta cu siguranţă cu aceste fenomene. România nu este afectată în mod direct de terorism, dar, pe termen mediu poate fi afectată şi încercăm să prevenim acest lucru", a precizat Maior.
Directorul SRI apreciază, pentru anul 2009, că cel mai important risc este criza economică însă "după luna aprilie o să fie mai bine în această privinţă".
În cadrul emisiunii, s-a discutat şi cazul spionului Achim Floricel. George Maior a declarat în acest sens că "respectivul caz de spionaj ar trebui văzut ca un punct pozitiv, este un punct culminant în activitatea SRI. Este un caz probat de spionaj în care au acţionat servicii străine pe teritoriul naţional şi care s-a finalizat cu începerea urmăririi penale".
Maria Coman l-a întrebat pe şeful SRI şi despre informaţiile conform cărora în presa din România ar exista agenţi infiltraţi din cadrul SRI. George Maior a răspuns precizând că "există ce există şi în alte state europene şi nimic ieşit din comun în privinţa agenţilor sub acoperire din presă. (...) Poate e nevoie de mai multă informaţie pentru a sluji interesele acestei ţări".

Antena 3
Vedeţi înregistrările emisiunii Antena 3 Special - 24 Aprilie


Vezi CAZUL MAGHIAR
SCRISOARE DESCHISA catre directorul Serviciului Roman de Informatii George Maior si conducerea SRI:Scoateti extremismul maghiar de sub presul Romaniei
UPDATE: Inca o Scrisoare Deschisa pe adresa SRI. Redactia Napoca News: Scrisoare deschisă către SRI

SPECULATII CONTRA-SPECULATII. O intoarcere radicala neobservata de intreaga presa. Virgil Magureanu: Nu am declarat niciodata ca se va inchide cercul

Pe 25 martie revista "Q Magazine" a Florianei Jucan, care se banuieste ca apare pe spezele afaceristului-spion Fahti Taher, a publicat un articol cu Virgil Magureanu care a facut valuri. In acesta se specula ca, dupa incatusarea omului de afaceri cu familia bine ancorata in randurile fostele servicii secrete comuniste, Puiu Popoviciu, vor mai urma si alte arestari spectaculoase, pana cand "se va inchide cercul, o formula pe care o vor intelege doar anumite persoane", spunea primul sef al SRI. A urmat ce a urmat. Dar iata ca peste 10 (zece) zile, Virgil Magureanu vine si da o nota, nesemnata, intr-un colt de pagina din EvZ, intr-o zi de duminica, in care dezminte in totalitate cele declarate in "Q Magazine". ”N-am acordat nici un interviu acestei reviste!”, afirma el, desi recunoaste ca a vorbit "cu cineva" de la Q la telefon. Care este adevarul? Sa-l fi luat gura pe dinainte pe "dom' profesor'? Sa-l fi admonestat apoi "cineva"? In tot cazul, am socotit interesat de pus fata in fata cele doua materiale, dintre care doar unul a facut voga. Lectura atenta!

Q Magazine:
Virgil Magureanu: “In zilele urmatoare se vor opera arestari spectaculoase”
Bogdan Tiberiu Iacob
25 Martie 2009
Scandalul provocat de arestarea - in premiera de la Iulian Vlad, acum 20 de ani, incoace - a unui cap din serviciile secrete este numai varful aisbergului, iar zilele urmatoare vor aduce evenimente "greu de imaginat", potrivit fostului director al SRI, Virgil Magureanu.
Magureanu a declarat, azi, pentru Q Magazine, pe marginea scandalului arestarilor sefului de la Doi si un sfert, a sefului diviziei de operatiuni din DGA, a miliardarului Puiu Popoviciu si a rectorului de la Universitatea Agronomica, Ioan Alecu, ca, din informatiile pe care le detine: "in zilele urmatoare se vor opera si alte arestari spectaculoase, care vor contura evenimente si situatii greu de imaginat in acest moment, fara a putea spune ca acest lucru nu are si conotatii electorale". Magureanu afirma ca, intre aceste persoane, se vor numara, mai mult ca sigur, si politicieni din mai multe partide, "dar si personalitati din alte domenii". El ne-a mai declarat ca "aceste actiuni sunt, din cate stiu eu, parte a unui plan elaborat inca de acum cateva luni si caruia acum i s-a dat startul oficial". Ex-directorul SRI spune ca "indirect, putem vorbi de un substrat electoral al acestor actiuni, exista si o influenta din partea crizei economice, dar, una peste alta, era firesc sa se ajunga aici. Nu pot sa ofer mai multe amanunte, pot sa spun doar ca se pregateste o inchidere a cercului, o formula pe care o vor intelege doar anumite persoane. Ceea ce sper este ca, de aceasta data, lucrurile sa mearga pana la capat si sa nu degenereze totul, cum s-a mai intamplat, intr-un spectacol ieftin de sunet si imagine, pe placul unei anumite persoane importante in statul roman, in acest moment". Magureanu a mai afirmat ca arestarea, in premiera, a unui sef de servicii secrete este "un lucru foarte grav si care ar putea avea un impact profund asupra oamenilor din serviciile de informatii, dar acesta este un aspect al problemei despre care consider ca nu este momentul sa discutam acum".
Reamintim ca seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), Cornel Serban, precum si seful Directia Generala Anticoruptie (DGA), Petre Pitcovici, au fost retinuti azi-noapte de catre procurorii DNA pentru infractiuni conexe unor fapte de coruptie petrecute in 2008, dar si pentru "folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si permiterea unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase". Acest al doilea cap de acuzare ar putea declansa un scandal de proportii, surse din MAI citate de Hotnews afirmand ca Serban ar fi primit nominalizarea la sefia DGIPI in schimbul unor informatii furnizate unui politician, cu functie importanta in stat, despre un alt politician, ceea ce echivaleaza cu un scandal de politie politica. Pe de alta parte, primul cap de acuzare la adresa lui Serban, legat de tentativa de blocare a unui dosar de coruptie care privea afacerea "Baneasa City", a miliardarului Puiu Popoviciu, poate deschide drum spre personaje politice importante, intre care Calin Popescu Tariceanu sau Adriean Videanu. Anul trecut, liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, i-a acuzat public pe fostul premier, pe actualul sef al statului si pe fostul primar general ca au pus bazele celei mai mari escrocherii imobiliare de dupa Revolutie, facilitandu-I lui Popoviciu obtinerea la un pret de nimic a 230 de hectare in Baneasa. Pe acelasi teren, Tariceanu a construit ulterior sediul fimei Citroen, al carui reprezentant in Romania a fost. In acelasi context, Vanghelie l-a acuzat pe Popoviciu ca este unul dintre principalii sustinatori ai lui Sorin Oprescu, alaturi de alti afaceristi importanti precum Bobic, Petrache, Costanda sau Bittner.

Evenimentul Zilei:
Profetul Virgil Măgureanu
Duminică, 05 Aprilie 2009
Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu, a prezis, pe 25 martie, într-un interviu acordat revistei Q-magazin, că mai multe personalităţi politice şi din alte domenii vor ajunge pe mâna justiţiei, ca parte a unui plan bine pus la punct de către o persoană deosebit de influentă a statului român.Măgureanu a refuzat să menţioneze numele persoanei la care a făcut referire, însă era convins că "în zilele următoare se vor opera şi alte arestări spectaculoase, care vor contura evenimente şi situaţii greu de imaginat în acest moment, fără a putea spune că acest lucru nu are şi conotaţii electorale." Declaraţia fostului şef al SRI a fost făcută imediat după ce procurorii DNA i-au reţinut, sub acuzarea de corupţie, pe Cornel Şerban, şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi Petre Pitcovici, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie.A prevăzut reţinerea lui Becali?La doar o săptămână de la interviul din Q-magazin s-a produs şi arestarea lui Gigi Becali, iar, potrivit RTV, Virgil Măgureanu părea să ştie încă de pe atunci motivul pentru care toate aceste persoane cu greutate au ajuns pe mâna justiţiei."Aceste acţiuni sunt, din câte ştiu eu, parte a unui plan elaborat încă de acum câteva luni şi căruia acum i s-a dat startul oficial".
Măgureanu pătrează discreţia
În ciuda declaraţiilor incendiare, fostul şef al SRI nu a dorit să elucideze originea informaţiilor pe care le deţine."Nu pot să ofer mai multe amănunte, pot să spun doar că se pregateşte o închidere a cercului, o formulă pe care o vor întelege doar anumite persoane. Ceea ce sper este că, de această data, lucrurile să meargă până la capăt şi să nu degenereze totul, cum s-a mai întâmplat, într-un spectacol ieftin de sunet şi imagine, pe placul unei anumite persoane importante în statul român, în acest moment".
Contactat de EVZ, Virgil Măgureanu se detaşează indignat de articolul din Q Magazine: ”N-am acordat niciun interviu acestei reviste!”. El a adăugat: ”E adevărat, am vorbit cu cineva de la ei la telefon. Însă, a fost o discuţie privată şi nici prin cap nu mi-a trecut că va apărea aşa ceva în presă. Nici nu eram în ţară când m-au sunat. Nu e un subiect serios. Cei de la această revistă nu vor mai avea acces la mine. Am declarat deja unei agenţii de ştiri că aşa-zisele mele declaraţii nu există”, a conchis Virgil Măgureanu.

DOSARE ULTRASECRETE: Spionii americani din Romania (Ho! Nu sariti, tovarasi! Di pi vremuri, nu de-acum...)

Spionajul american din Romania in Razboiul Mondial
Arhivele CIA pastreaza o serie de documente, care arunca o lumina partiala asupra evenimentelor din Romania din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Este vorba de memorii si analize create de Office for Strategic Services (OSS) care prezinta activitatea unor personaje diverse...
Statia OSS de la Istambul
La 26 noiembrie 1943, OSS alcatuia un plan privind metodele de actiune ale spionajului american in Balcani. Baza de unde urmau sa plece agentii si ofiterii OSS era orasul Istanbul - care de altfel a colcait de spioni pe tot parcursul razboiului "Subiect: X - 2 METO, Divizia Balcanica,...
Spionii Americani in Romania
Activitatea serviciilor de informatii americane in Balcani si in Romania a fost sintetizata intr-un raport alcatuit la 5 ianuarie 1945. Statia de la Istanbul a avut rezultate bune - iar experienta acumulata trebuia transmisa mai departe. Raportul amintit incepe astfel: "Am inteles...
Planul britanic privind Petrolul Romanesc
In 1939 Marea Britanie avea in fata o mare problema: accesul Germaniei hitleriste la petrolul romanesc. O anexa confidentiala din septembrie 1939 expunea planul pe care Guvernul de la Londra il avea in vedere cu petrolul romanesc: "Seful Statului Major General Imperial ne-a explicat...
Dosare ultrasecrete

STEFAN ANDREI si Petre Roman: doi ministri de externe proveniti din comunism dar de facturi total diferite. Cum l-a omorat Ceausescu pe Walter Roman?

Fostul ministru de Externe al Romaniei, Stefan Andrei, il provoaca pe Petre Roman, pe care il considera autorul unei "minciuni grosolane"

Stefan Andrei (foto), fost ministru de Externe al Romaniei socialiste timp de sapte ani, pana cand a fost indepartat de Elena Ceausescu, in 1985, revine in exclusivitate pentru ZIUA cu noi dezvaluiri despre perioada regimului politic din Romania de dupa ocupatia sovietica. Revoltat de o declaratie de-a lui Petre Roman privind moartea tatalui sau, Stefan Andrei il provoaca pe fiul demnitarului comunist Walter Roman sa-si demonstreze afirmatia, considerata de fostul sef al diplomatiei drept "o minciuna grosolana".

Walter Roman, una dintre cele mai sinistre figuri ale ocupatiei sovietice, nu a fost omorat de Nicolae Ceausescu, afirma Stefan Andrei, ca martor ocular. Comunist de frunte si membru al gherilelor internationaliste din Spania, apoi sef la Radio Moscova al echipei de criminali anti-romani Ana Pauker, Leonte Rautu si Iosif Chisinevschi, Walter Roman s-a intors in Romania in 1944 pe tancurile sovietice, la propriu, ca locotenent-colonel in cadrul Diviziei "Horia, Closca si Crisan". El a fost decorat de Moscova in 1945 cu "Steaua Rosie" si inaintat la gradul de general-maior. Conform unui istoric al perioadei sovietice, exista documente care atesta ca Walter Roman a militat pentru infiintarea statului independent "Transilvania". Autor al celebrei sintagme "Dupa noi, vom veni tot noi. Noi nu scriem istoria, noi o cream", Walter Roman a murit in 1983, in urma unei operatii pe cord, la 70 de ani. Stefan Andrei a fost arestat in 1990 si inchis timp de doi ani si cinci luni, desi Parchetul nu a putut dovedi niciodata acuzatia de "genocid" pe care i-a adus-o Ion Iliescu, prin intermediul Frontului Salvarii Nationale. Astazi, Stefan Andrei vrea sa corecteze neadevarurile istorice, intr-un interviu special pentru ZIUA.

"Eu fac eforturi foarte mari, in aceasta perioada, sa nu ma mai mir de ce aud, de ce citesc, de ce vad. De exemplu, pe 26 ianuarie anul acesta, a fost o emisiune la Realitatea TV. Si, in incheierea acesteia, Petre Roman a spus ca 'Ceausescu l-a omorat pe tatal meu'. Asta este una dintre cele mai grosolane minciuni care s-au aruncat public dupa decembrie 1989. Eu cunosc foarte bine cazul. Si il invit pe Roman sa raspunda: cum l-a omorat Ceausescu pe tatal lui, Walter?", ne-a declarat fostul ministru de Externe.
"Roman nu era un prieten de-al lui Ceausescu, dar avea un statut special: avea salariu de adjunct de sef de sectie, de ajunct de ministru. Era sef la Editura Politica, avea ce program voia el, putea sa scrie, era trimis peste hotare. Era genul de om care merge cu Partidul. Spunea: 'Sa gresesti, dar sa gresesti cu Partidul decat sa gresesti impotriva Partidului'. Altceva: frecvent, mergea cu sotia la Karlovy Vary la tratament, pe banii Partidului; avea la Snagov o vila pe malul lacului - Vila 4 si, dupa aceea, Vila 92 -iar la mare statea intotdeauna la hotelul la care erau cazati strainii, reprezentanti ai partidelor comuniste veniti in Romania: Hotelul Astoria de la Eforie Nord", isi aminteste Stefan Andrei.

La Paris pe pe banii PCR

"Cand s-a imbolnavit, cu aprobarea lui Ceausescu si cu banii Gospodariei de Partid a mers la un consult in Franta impreuna cu baiatul, cu Petre. Mi-a trimis si o scrisoare - eram ministru - in care ma ruga ca Ambasada noastra sa-i asigure masina la Paris si sa doarma la Ambasada. I-am dat indicatiile cuvenite ambasadorului: a dormit la Ambasada, a avut masina la dispozitie. Dupa consultul din Franta s-a intors in Romania si aici, doctorii, in frunte cu marele profesor Anastasatu, au recomandat operatia. Avea o tumoare pe plaman foarte aproape de inima. S-a internat la Elias. Eu am fost la el chiar in ajunul zilei in care a fost operat. Am stat la el vreo ora si jumatate. A doua zi a fost operat, de doctorul Coman. Dupa operatie, la un timp, a inceput sa scuipe sange. L-au cautat pe doctorul Coman si nu l-au gasit. L-au adus pe doctorul Iacob: mare chirurg, era general la Spitalul Militar. L-a operat din nou. Din pacate, nu a rezistat: avea 70 de ani! Asa a murit Walter Roman. Ei, cum l-a omorat Ceausescu pe Walter Roman?! I-a pus pe doctorii acestia sa-l omoare? A fost Ceausescu cel care a dat indicatii sa-si faca operatia, ca sa fie omorat? Dimpotriva: l-a trimis in Franta la consult, iar aici a avut toate avantajele. Asa ca este o crima sa spui ca Ceausescu l-a omorat pe Walter Roman. Sa dovedeasca! Cu ce l-a omorat? L-a otravit?", reclama Andrei.

Ii publica Operele lui Ceausescu

"Walter Roman era foarte respectuos fata de Ceausescu. Nu uitati ca toate Operele lui Ceausescu erau tiparite la Editura Politica. Cand tinea Ceausescu o cuvantare, intr-o zi-doua aparea brosura: venea cu ea Roman personal sa i-o inmaneze. Astea erau raporturile intre ei; nu era nici o rivalitate in conducerea Partidului. Poate pe vremea lui Gheorghiu Dej sa fi fost, poate atunci cand Kadar ne-a zis: "Dati si voi autonomia Transilvaniei...". El fost unul din oamenii principali folositi de Gheorghiu Dej si conducerea Partidului de atunci pentru a-i descoase pe ungurii care erau tinuti aici la Snagov: Imre Nagy si restul, executati apoi de sovietici la Budapesta. Dar pentru Ceausescu nu era nici un pericol, sa zicem ca Trofin sau Ionita. Pe el il interesa sa poata sa aiba conditii bune, sa publice, etc - acolo, la Editura Politica a aparut si teza de doctorat a lui Tismaneanu cu "Noua Stanga si Scoala de la Frankfurt". Asta este adevarul. Ceausescu are alte pacate, a comis alte greseli... Dar sa vii sa spui 'Ceausescu l-a omorat pe tatal meu!'? Poate l-a "omorat" sub alta forma: de inima rea, ca n-a fost secretar general al Partidului in locul lui Ceausescu...", conchide fostul ministru apreciat la vremea sa de toate diplomatiile lumii, inclusiv cea a Statelor Unite ale Americii.
Au consemnat Victor RONCEA si Vladimir ALEXE
ZIUA: Cum l-a omorat Ceausescu pe Walter Roman