Pages

Friday, March 6, 2009

MAMA OMIDA a societatii civile vrea sa urce in copac la Bruxelles. Alina Mungiu e suparata ca "dra Elena Basescu e prima odrasla de sef de stat in PE"

SONDAJ: Cati 22 de negri mititei credeti ca ar vota-o pe Tatiana Alina Mungiu Pipidi ot Balti?

Nimic nu ma mai mira dupa ce am auzit ca nemaipomenitul utecist intarziat "TRU", acelasi Traian Ungureanu care i-a vitregit sansele fostei parlamentare PDL Anca Constantinescu -"Ciocu' mic" la uninominale, vrea sa candideze la europarlamentare. In aceeasi categorie intra si matroanele "societatii civile" Monica Macovei si Alina Mungiu Pipidi. Aproape de ras daca n-ar fi de plans. O intrebare de la care astept un raspuns sincer: de ce credeti ca nu s-au ingramadit la uninominale dar se calca in picioare la votul pe lista de la europarlamentare? Si o alta intrebare, din off: daca in Parlamentul European se intra pe liste, de ce ne trebuia noua uninominal? Dar, revenind la prima: cati romani credeti ca i-ar vota pe acesti indivizi/individe? Sincer!
Dincolo de aberatiile democratiei si sforile sectei, haideti sa vedem, foarte pe scurt, ce mort isi baga in casa PDL prin Alina Mungiu Pipidi. Pai, chiar ieri s-a dat in stamba in stilul ei caracteristic, megalomanic. Citez: "Eh, trebuie sa fii iubitor de Graham Greene ca Barack Obama sau ca mine ca sa razi la poanta asta". My God!

Dar sa trecem la obiect:

"Dar gluma suprema este, desigur, felul in care Romania isi pregateste alegerile europene, aceasta contributie a noastra la rezolvarea deficitului democratic continental. In primul rand, luand in considerare avertismentele noastre ca nu va iesi nimeni din casa, puterea se pregateste sa ne lase sa votam doua zile in loc de una. Sunt prevazatori, dar nu destul. Ca sa votam garnitura care ni se pregateste, eu cred ca mai bine ar fi sa votam in fiecare zi de aici incolo pana in iunie si sa ne fie echivalata fiecare compostare la metrou cu un vot.
Nici asta nu ne va servi la nimic daca reprezentantii nostri in Europa continua sa fie Corina Cretu si Rares Niculescu (in timp ce bulgarii il pregatesc pe Mony Passy sa devina sef NATO, iar polonezii pe Radek Sikorski ca un potential succesor al lui Barroso; numai noi ne distram sa jucam la liga dinafara tuturor ligilor!). Pentru ca diversi oameni cu simtul umorului, ca Monica Ridzi, cred ca fac un mare serviciu familiei Basescu propunand-o pe dra Basescu ca prima odrasla de sef de stat in Parlamentul European. Va dati seama ce ras pe acolo, eu mi-am inchis telefonul deja si am incercat sa conving diversi ziaristi straini ca e mult mai pasionant sa scrie despre criza economica si raportul SAR!
Asta e o mare solutie a popoarelor fara WC, sa razi de rahatul pe care nu ai unde sa-l arunci si esti condamnat sa convietuiesti cu el. Mi se pare mie sau FWC devine un fel de situatie cronica a Romaniei, pe care doar cine are maximum de umor o poate tolera, un om normal fiind mai curand tentat sa se duca mai incolo, convins fiind ca din batalia cu rahatul doar rahatul poate iesi castigator? Ce ramane un mister pentru mine este de ce dam vina pe dreapta italiana ca ne face de… cand, vorba aceea, in Italia exista o stanga sanatoasa care sa se opuna. Numai noi stam patriotici in mijlocul… si credem ca imaginea ne-o strica altii. Nu noi!"
Tare, nu?!
Si inca una (si ma duc!):
"Basescu m-a dezamagit si pe mine in doua domenii. Primul priveste conceptia lui referitor la cum functioneaza politica si institutiile. Vad cu ingrijorare o anumita conceptie pre-moderna, care ar merge mai bine la un primar din Sicilia decat la un sef de stat in Noua Europa, de a investi atributii mai ales in familie si apropiati, atitudine care impiedica dezvoltarea unor institutii performante, fie administratie, fie partid, in jurul lui. Al doilea motiv este prestatia lui externa, unde adesea mi se pare cam ne-occidental si periculos de apropiat de filosofia cu totul paguboasa a politicii noastre externe de la Ceausescu incoace, o politica de afirmare a identitatii (sa stam la masa cu cei mari!), in fond nationalista, si nu de atingere a unor obiective, care devin prea adesea contradictorii intr-o strategie nu tocmai coerenta. Circula, e adevarat, zvonuri ca Basescu ar fi pe aproape de punctul in care liderii incep sa se creada providentiali si o binecuvantare de la Dumnezeu pentru poporul lor. "

No comments: