Pages

Saturday, August 16, 2008

Liviu Cangeopol descalceste firul rosu care imbarliga SIE, ICR si GDS

Romania securista la export
de Liviu Cangeopol (in foto impreuna cu Dan Petrescu, aflat in picioare)
Pentru cine a citit scrierile sale radicale cu tenta social-filosofica, Horia Roman Patapievici este un individ pe care, cel putin in privinta partii tenebroase a poporului roman, nu-l poti duce cu zaharelul. Doar Cioran sa-l mai fi depasit la exprimarea dispretului fata de cacanaria multimilor, micimea indivizilor si precaritatea institutiilor nationale. Atat de dur s-a exprimat d-l Patapievici vizavi de lipsa de noblete si noianul de cusururi ale romanilor, incat a fost cat pe ce ca securistii patrioti ai lui C.V. Tudor sa-si iasa si mai mult din minti si sa-l arunce de la balconul Parlamentului in capul presedintelui ales cu ocazia infierarii verbale a sistemului comunist si a colaboratorilor politiei politice a patriei. Din fericire, gorilele vadime s-au abtinut la timp, caci pe d-l Patapievici l-ar fi ologit de pomana.
Dar s-o luam usor cu pripitul pe scari. In Septembrie 2006, Sorin Antohi iese dramatic la scena deschisa si publica o scrisoare lacrimogena in care dezvaluia ceea ce toti cunoscutii sai stiau de ani buni: turnase la Securitate pe rupte din frageda adolescenta. In toiul reactiilor iscate s-a aflat, potrivit cotidianului Ziua din 17 Noiembrie 2006, ca "Pagina electronica a MAE il indica drept presedinte al proiectatei Fundatii Gojdu pe Sorin Antohi." Numirea fusese decisa de d-l ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. O alta stire de sezon stipula ca d-l Patapievici, prin calitatea sa de membru al CNSAS, cunostea inca din 2002 latura duhovniceasca a soptitorului Antohi, pe care o descoperise in arhivele institutiei de la care lua o leafa frumusica, dar a preferat sa taca, spre binele celui pe care partidul il pusese acolo ca sa-l deconspire.
Timpul s-a scurs, o alta unitate operativa s-a rulat la Palatul Pionierilor si iata ca d-lui Patapievici i-a fost repartizata o alta functie, fiind plantat ca presedinte al Institutului Cultural Roman, institutie care se ocupa de promovarea imaginii culturale a patriei in lume. Acum sa va vedem: care ar fi puntea de legatura organica dintre arhivele Securitatii si cultura scoasa la export? Eram sigur ca n-o sa va scape: Serviciul de Informatii Externe. Mai trece ceva vreme si fostul ministru de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, este rotit si el, ca director al…Serviciului de Informatii Externe. Cine isi inchipuie ca o persoana este numita hodoronc-tronc in fruntea unui serviciu secret atat de simandicos fara ca aceasta sa fi avut deja stranse legaturi cu Reteaua este rugat sa paraseasca lectura acestui text. Precedenta putea fi dobandita la Ministerul Afacerilor Externe (pe vremuri, racolat in proportie coplesitoare), in fruntea caruia nu putea ajunge un oarecare, oricat de "promitator" diplomat ne era impus de fortele interesate sa credem (s-a vazut ceva mai tarziu cat de competent a fost d-l ministru).
Ne intoarcem o jumatate de tura: pe cand era titular la Externe, in vara anului 2005, d-l Ungureanu a numit ambasador plin la Viena un alt notoriu securist iesean: Andrei Hoisie, alias Corbea. De notat ca, din timpuri stravechi, capitala Austriei a fost placa turnanta a spionajului international. Postul era atat de important incat Nicolae Ceausescu il inscaunase acolo pe propriul sau frate, Marin (asasinat in cladirea ambasadei la 28 Decembrie 1989). La sfarsitul lunii Aprilie 2007, CNSAS a declarat cu probe ca Andrei Hoisie a fost colaborator al politiei politice comuniste. La o luna dupa aceste dezvaluiri, care au atras presiunea opiniei publice, d-l ambasador demisioneaza.
Faza a doua: la jumatatea lunii Iulie a.c., Institutul Cultural Roman a organizat si a finantat la Berlin un program numit Scoala de vara "Germania si Romania: Transferuri academice, culturale si ideologice." Din delegatia
oamenilor de stiinta romani, clocita de ICR, au facut parte… Sorin Antohi, care are si calitatea de director al programului, si… Andrei Hoisie. Auzind una ca asta, cei mai importanti scriitori germani de origine romana, Herta Muller si Richard Wagner, au protestat vehement si la obiect. Spicuim din luarile lor de pozitie.
Herta Muller: "Crede ICR ca traieste pe o alta planeta, pe care nu exista notiuni ca demnitate personala si integritate morala a stiintei?"
Richard Wagner: "Se va vorbi, ca pe vremuri, despre dialoguri intre Est si Vest, intre idioti folositori si informatori ai serviciilor secrete, despre schimburi culturale, influente si metode de cercetare. Asa, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si ca si cum nu conteaza. (…) Democratia ramane, fara valori de referinta, neputincioasa."
Dupa asemenea luari de atitudine, n-ar mai fi mare lucru de spus. ntelege si unul mai incet la minte, accepta si unul mai gros de obraz. Ei bine, se pare ca d-l Patapievici face parte dintr-o categorie speciala. ncoltit de urmarile scandalului pe care l-a starnit, eminentul intelectual a declarat cu cinism de ciocoi ofuscat: "ICR a finantat acest proiect pentru ca este foarte bun si, evident, nu pentru ca Sorin Antohi si Andrei Corbea-Hoisie sunt fosti informatori." Uite pe cine era cat pe ce sa arunce Vadim peste balcon! Daca acest proiect foarte bun nu a fost finantat pentru Antohi si Hoisie, de ce au fost trimisi la pachet sa reprezinte tara si cultura? Doi turnatori odiosi, dintre care unul si impostor academic de talie internationala? Nu a fost, dar s-a potrivit...Cu inalta-i constiinta civica expusa la vedere, marele ganditor pataveric se intreaba ca un contabil cu musca pe caciula (dupa ce a facut varza milioane de dolari): "ICR ar fi putut respinge un asemenea proiect, cu argumentul ca nu lucreaza cu Antohi ori Corbea-Hoisie, in conditiile in care partenerii germani nu numai ca nu au ridicat obiectii morale la acest fapt, ci, in cazul lui Antohi, au optat explicit pentru colaborarea cu el, in calitate de codirector al scolii?"
Pai da, la ce ne mai ajuta criteriile morale cand suntem asa destepti si altii bat din palme? Slava Domnului ca i-am dus! Dar cand romanii il doreau entuziasmati pe tovarasul Ceausescu, de ce au acceptat inlaturarea lui? I-ar fi venit atat de greu presedintelui ICR sa le spuna nemtilor ce probleme au cei doi la activ? Ca institutia se ocupa de imaginea culturala a patriei in lume si nu a Securitatii? N-ar fi inteles partenerul german? I-ar fi spus, oare: Nu, Herr Patapiewicz, ori aceshtia zwei ori kaput maskaraden de Sommer?
Apa de ploaie aruncata in ochii prostimii de unul care a inceput sa se creada mai destept decat este. Ca sa arate, totusi, ca atat institutul, cat si presedintele sau sunt simtitori la mersul lucrurilor, acesta din urma a transat fara sa se mai intinda la vorba: "Indiferent care i-ar fi fost scrupulele, ICR nu putea sa adopte decat pozitia neutra." Ce reiese din seva acestei fraze, obtinuta in zdrobitorul noii limbi de lemn a politrucului recent? Ca institutul scrupule ar fi avut, constient ca face o gogomanie, dar, in ritmul pragmatismului dobandit dupa comunism, a trebuit sa se prefaca a ploaie. Si nici nu se precizeaza intre ce tabere a fost ICR neutru. Intre SIE si opinia publica? Intre bun-simt si imoralitate? Si care e compromisul neutralitatii? Caci, dupa cum vedem, ICR a decis in favoarea agentilor Antohi si Hoisie, nu a celor care i-au condamnat. Pe deasupra, d-l Patapievici plimba prin discutie si "valoarea stiintifica a profesorilor". Te freci la urechi. Poate ca n-ai auzit bine. Sorin Antohi si-a luat talpasita din mediul academic tocmai pentru ca acreditarile domniei sale in domeniu s-au adeverit false. In mod normal, acest impostor trebuia sa infunde puscaria si sa plateasca daune scolii pe care a fraudat-o. Dar pentru ca a avut norocul sa aiba de-a face numai cu fraieri, acum se cocoata iar in capul lor.
La finalul pledoariei, d-l Patapievici, absolut incoerent, conchide legislativ:"In Romania nu exista un cadru legal in virtutea caruia cetatenii romani care au fost informatori ai Securitatii sa fie exclusi din viata publica ori academica."
Sa presupunem ca de legea bunului simt nu a auzit domnia sa, dar, in calitate de tocator de paie atatia ani la CNSAS, trebuia sa fi stiut ca exista o lege care solicita unui candidat la functii inalte sa declare daca a fost colaborator al organelor de represiune comuniste. Or, protejatii domniei sale de azi sunt, cel putin sub acest aspect, infractori. Desigur, sub plapuma imoralitatii, d-l Patapievici doarme linistit: pe cei doi n-a catadicsit nimeni sa-i pedepseasca. Doar o mana de idealisti care nu sunt deloc reprezentativi pentru tara a carei imagine culturala este pus s-o serveasca Horia Roman Patapievici si idolii sai culturali: Romania securista.
27 Iulie 2008
New York Magazin Nr. 583 * Miercuri, 13 August 2008 *
Povestea Grupului disident de la Iasi (inainte de a se afla adevarul despre unii dintre membri sai si contactele acestora cu "societatea civila" de la Bucuresti)

Financial Times il prinde in corzi pe Patapievici si relateaza despre Raportul Curtii de Conturi privind fraudele ICR: «Securitate, Sex und Swastika»


Rumänisches PR-Desaster
» Securitate, Sex und Swastika «
von Lavinia Pitu
Imagekampagne mit Hakenkreuz: In Rumänien tobt ein Kulturkampf darum, wie sich das Land in aller Welt promotet. Das kommt nicht überall gut an. In New York ermittelt die Polizei.
Horia-Roman Patapievici kann die ganze Aufregung in Berlin überhaupt nicht verstehen. Das Ganze sei doch "von hohem wissenschaftlichem Wert", sagt der Direktor des Rumänischen Kulturinstituts (ICR), des Pendants zum deutschen Goethe-Institut. Das Ganze ist zumindest von hohem Unterhaltungswert. Denn die Vorgänge in Patapievicis Institut sind in Rumänien seit Wochen Topthema in Talkshows und Zeitungen, bewegen Politik und Öffentlichkeit derzeit mehr als Georgien-Krieg, US-Wahlen oder Ölpreis.
Angefangen hat alles in Berlin. Für eine Sommerakademie zum deutsch-rumänischen Kulturaustausch verpflichtet die örtliche ICR-Dependance als Dozenten ausgerechnet zwei Ex-Informanten des kommunistischen Geheimdiensts Securitate. Die Empörung kocht hoch. Die bekannten deutsch-rumänischen Schriftsteller Herta Müller und Richard Wagner protestieren öffentlich, beklagen einen Rückfall in die "kollektive Amnesie". Und die Vereinspräsidentin der Rumänen in Berlin und Brandenburg, die ebenfalls aufbegehrt, erhält anonyme Morddrohungen.
Dann kommt New York. Polizisten durchsuchen die ICR-Dependance in der East 38th Street. Grund: In der Ausstellung "Freiheit für faule Menschen" mit Werken rumänischer Künstler sind Hakenkreuze und Penisse zu sehen, was US-Behörden bekanntermaßen wenig goutieren. Kaum ist dies publik, berichtet Rumäniens Rechnungshof von Ungereimtheiten beim Finanzgebaren des Kulturinstituts. Nun hat sich eine Kommission des Senats in Bukarest der Vorgänge angenommen.
ICR-Chef Patapievici ist entrüstet. "All dies ist zu einem politischen Skandal geworden, seit das Parlament involviert ist", barmt er. "Und das nur, weil eine Geschmacksfrage in eine politisch-ideologische verwandelt wurde." Er selbst gerät in Rumäniens Medien zunehmend unter Beschuss, die sich eines Buches erinnern, das Patapievici 1996 geschrieben hat. Auszüge: "Die Rumänen können kein Volk sein, weil sie nicht mehr wert sind als eine Herde." Und: "Rumänisch ist eine Sprache, die wir nicht mehr sprechen oder allenfalls nur noch zum Fluchen benutzen sollten." Inzwischen richten sich die Attacken auch gegen Staatspräsident Traian Basescu, der nicht nur Ehrenpräsident des ICR ist, sondern auch Patapievici ernannt hat und sich ansonsten zu den Vorgängen ausschweigt.
Um eine gute Geschichte abzurunden, fehlt nur noch das Element Sex. Aber auch das hat das Kulturinstitut zu bieten. Im Internet ist eine Website aufgetaucht, auf der ein Rumäne sich beim Sex zusehen lässt und über seinen Kokainkonsum berichtet. Hauptdarsteller: der Pressesprecher des New Yorker ICR. Zumindest im Big Apple dürfte rumänische Kultur nun ein Begriff sein.
http://www.ftd.de/politik/international/:Rum%E4nisches_PR_Desaster_Securitate_Sex_und_Swastika/397563.html
Parerea mea: BND nu iarta!

(Badine, inainte de a te impauna cu meritele New York Magazin si ale ZIUA iti atrag atentia ca daca tot copiezi de aici fara sa citezi sursa de unde te-ai "inspirat" sa nu mai si minti ca un tonomat pe ruble si shecheli ce esti. Nu ma refer la articolul asta ci la toate pe care le-ai furat de aici. Cred ca ai observat ca ti-am dat o pauza si nu ti-am scos dosarul de ratat SIE. Apropos de minciunile tale ordinare, vezi ca stiu si ce-a facut taica-tau cu Tismaneanu la oficina de propagandisti PCR si ce-a facut maica-ta prin TVR si cu cine. Asa ca baga-ti ultimul neuron la loc in cap, ca stii tu ce patesti: ramai in fundul gol si rad fetele de tine! :))

Atentatul necunoscut la Ceausescu

Cat am fost plecat in Delta a aparut si interviul cu profesorul Raul Volcinschi - "Unchiuletul", cum i se spune. Redau aici pasaje:
Profesorul clujean Raul Volcinschi este o legenda vie printre fostii detinuti politici. Fondator al AFDPR dupa 1989, din care avea sa se retraga ulterior, a fost o perioada si consilier al ministrului de interne Gavril Dejeu. Preocupat de reformarea CNSAS prin eliminarea intereselor partidelor si incredintarea Colegiului chiar fostilor detinuti politici, recent, profesorul Volcinschi si-a vazut si dosarul intocmit de Securitate. Acesta contine peste 100.000 de mii de file, cuprinse in 123 de volume. Organizator al miscarii de rezistenta a studentilor romani in anul 1956, Raul Volcinschi a fost, dupa eliberarea din 1964, si unul dintre mentorii unui atentat armat la adresa lui Ceausescu. Despre acestea si multe altele in interviul oferit in exclusivitate ziarului ZIUA. (...)

Povestiti-ne cum ati actionat in '56?
Noi aveam stabilita legatura cu miscarea din munti, pentru ca cei mai activi si cei mai buni dintre noi erau niste studenti din Fagaras - fratii Ursu, dar si altii... Cand a izbucnit revolutia din Ungaria, nu am mai stat pe ganduri si am vrut sa aducem arme din Fagaras. 22 de automate urmau sa ne fie aduse la Cluj. Si se zvonea ca veneau din Ungaria trenuri cu prizonieri, revolutionari maghiari, pe care, prin Romania, ii duceau in Rusia. Gata, ne-am facut planul sa atacam trenurile si sa-i eliberam pe ungurii arestati. Pana atunci am mai lansat o operatiune: unul dintre noi, Stefan Balan, din Teius, avea o legatura cu un ofiter, Toader Margineanu, din Fundul Bargaului, unde era singura unitate cu rachete pe vremea aceea. Vroiam sa spargem inchisoarea Gherla si apoi Aiudul, sa eliberam detinutii politici si apoi sa vina cu totii spre Cluj. Unii soldati s-au raliat initiativei. Margineanu a incercat sa scoat niste tunuri dar a dat alarma si a fost prins. Si noi am fost arestati, prin tradare. Nucleul, in jur de noua insi. Ne-am intalnit cu militarii la ancheta. Soldatii astia s-au comportat extraordinar la interogatorii... Pe unul l-a batut pana l-a lasat in sange un maior Vainer, evreu din Cernauti, pe care, culmea! il cunosteam din copilarie. Zicea: "Ba, am sa te omor in bataie" si tanarul ii raspundea: "Bine, si ce castigati? Il omorati pe soldatul Ene, fiu de iobag din tata in fiu. La un neam intreg nu ai sa pui dumneata lat". S-au comportat admirabil baietii astia. Capitanul lor a fost condamnat la moarte si executat, fara sa divulge legatura cu Balan, cu noi, si cu actiunea de la Cluj.
Pe dvs cum v-au anchetat?...
La Cluj a fost toata ancheta. Am fost dus si la Rahova, din "prietenie" dar ancheta s-a desfasurat la Cluj. Unul dintre noi, mai slabut, a inceput sa divulge reteaua nostra. Atunci m-au luat la schingiut rau de tot. Ma legau cu catusele, cu mainile la spate, si ma agatau intr-un carlig, aflat in WC-ul arestului ... Ei, cat poti sta asa? 15 secunde, 20? Incep sa-ti cedeze incheieturile, se instaleaza o durere ingrozitoare... Asta se cheama estrapada, in termeni stiintifici - au inventat-o spaniolii, se zice. E ca si cu "patul lui Procust": esti mic, te pune intr-un pat mare, te intinde si te rupe. Dupa aia, bataia la talpi. La inceput ai impresia, cand il vezi pe ala ca da cu ciomagul - tu stai legat, cu picioarele in sus si cu un baston bagat pe dupa picioare si pe la incheieturi, unul te rastoarna, tu stai cu picioarele in sus si unul te loveste - ca nu simti nimic... La a treia, a patra lovitura am inceput sa simt durerile la incheieturi... Urcau, urcau, pana la genunchi, cand ajungeau in dreptul pieptului aveai impresia ca sare inima din tine, ca nu mai ai nici o posibilitate sa scapi, ca crapi. Simteam ca sare inima din mine si ma duc. Nu m-au lasat numai cu bataia la talpi. Deodata, am avut impresia ca in spate e unul care imi da cu ceva in cap. Eu simteam, dar nu vedeam. Dar o simteam deja pe scoarta si ziceam "Ma, al dracu', sta unul cu un ciocan in spatele meu si imi trage in cap". Ei, era maiorul Vainer care ma batea cu o ranga.
Si, cum a fost sa va intalniti cu un om pe care il stiati de mic si care era acum in postura de tortionar, iar dumneavoastra in postura de victima?
Trebuie sa intelegeti problema evreiasca din Romania. In Bucovina erau cam o suta de mii de evrei. Ei s-au simtit mereu straini cu romanii. Cand au venit rusii a fost o bucurie. Multi au mers mai departe apoi, cu trupele sovietice, si au ajuns sa lucreze pentru Armata Rosie cine stie pe unde. Altii pentru Securitate sau Partid. Asta a fost... Acesti oameni erau cei care, in general, au descins din odgoanele Armatei Rosii. Nu stiau romaneste, stiau sa injure, dar cu accent. Aceasta faza a durat pana in 15 mai 1948. Dupa aceea urmeaza promotiile noi de securisti, deci a doua Securitate. Astia erau din popor si aveau un fanatism nemaipomenit. De altfel, fanatismul este caracteristic tuturor partidelor de stanga, care au un univers utopic. A treia faza a fost din 1964. Noi judecam Securitatea, dar in primul rand trebuie judecat Partidul. Securitatea raspundea la comanda Partidului. A patra faza este cea cu Revolutia culturala. Asta dureaza pana in anii '80, cand incepe faza finala si se creaza disidenta, cu aportul sovieticilor. Si, practic, s-a intors roata de unde-am plecat, de la prima faza: de la komitern la noul komintern. Asa s-a creat "perdeaua de fum" dintre oamenii regimului si forul moral pe care il reprezentau detinutii politici: prin asa-zisii disidenti.
(...)
Cat ati stat inchis in total?
Pai am primit 20 de ani cu executare. Si am facut din ei opt ani, dar totdeauna in regim de restrictie, cu lanturi. Am vazut multe crime oribile in puscarie. Am stat si la Gherla, si la Jilava. Asta era o puscarie de tranzit si cine aude de Jilava se cutremura. Stiti de ce? Pentru ca era sub pamant. Dar mancarea era mai buna decat in alte parti... Cand eram la Jilava, intr-o zi, la un moment dat se deschide usa si intra un individ, mai in varsta decat mine, el avea vreo 55. Avea o bocceluta si vine catre mine si ma intreaba daca poate sta, jos, langa mine. Si imi spune "Imi dati voie sa ma prezint, sunt Dinu Noica". El nu isi spunea Constantin. Era in '63, cu un an inainte de eliberare. Era legionar, incadrat cu Steinhard... care mi-a fost si el apropiat, desi ne-am intalnit tangential. Noica avea ideiile lui, pe care mi le-a impartasit atunci pentru ca auzise de legenda evadatului din arestul Securitatii. Era tratat cu respect, oricum. Stia deja ca vom fi eliberati in curand, respectiv peste un an. Si mi-a spus: trebuie sa ne folosim de regim, sa colaboram si sa lucram cu oamenii lui in speranta ca vom duce mai departe flacara nationalista. Vroia sa faca o reteau in interiorul Partidului. Eu am respins ideea lui. I-am spus: "Domnule Noica, ne batem gura degeaba. Ei sunt stapani din Oder pana in Murmansk si de la Murmansk pana la Vladivostok. O sa-ti trimita trei, patru turnatori care sa te inconjoare si sa-ti suga ideile. Dupa sase luni, daca nu te baga la inchisoare pentru propaganda anti-comunista inseamana ca te vor impacheta ca pe un stiulete si te vor tine asa, pe un raft intr-un hambar, cu sobolani roind in jurul dvs. Lucrurile amestecate, legionari-comunisti, miros urat. Ce rost are? Eu stiu ce fac. Cand ies, ma duc in munti!". "Ei, domnule, nu, ca te impusca, te omoara", zice el. Eu i-am raspuns: "Si ce sa fac altceva? Cu o moarte toti suntem datori". Nu a mai zis nimic. Pana la urma, s-a dovedit ca am avut dreptate si planul lui s-a nascut ca un avorton. Ce a produs? Securitatea a fost mai tare. O anumita aripa.
(...)
Dupa 1989 ati devenit fost fondator si vicepresedinte ale AFDPR...
Da. La 4 ianuarie 1990, la sediul PNTCD, la etaj, sala plina, multa lume, pe un scaun se afla generalul Latea, care vorbea cu masa asta de oameni sa facem o asociatie. Si am facut-o. Latea era primul presedinte. Eu intre timp, atunci, am fost numit in CPUN. Apoi am creat si Uniunea Democrat Crestina (UDC) care, pana la urma a fost inghitita de PNTCD. Coposu ne tot spunea ca nu e cazul sa fie doua crestin democratii in Romania si atunci am mers la ei. Cu AFDPR-ul n-a iesit bine. Am intrat si eu in conflict cu Ticu Dumitrescu, dupa ce avocatul Octavian Radulescu a fost dat afara si s-a infiintat Federatia fostilor etinuti politici. Ticu avea o problema cu legionarii, care il contestau: luase Ordinul Muncii de la regimul Ceausescu. El zicea ca legionarii fac, ca legionarii dreg, ca acum nu trebuie sa mai vorbeasca. Cum, domnule? Dar au tacut toata viata aproape, in lagare si inchisori. Cred ca il incita Magureanu, cu care se tot intalnea. Dar ei erau majoritatea membrilor AFDPR, cum au fost si in inchisori. La arpacas am stat la coada cu totii. Faptul ca unul facea parte dintr-un partid, iar altul din alt partid, nu trebuia sa fie motiv de cearta intre noi. Ticu a venit cu o brigada de batausi de pe santier si a spart AFDPR-ul. Noi am fost foarte solidari in puscarie. Raul te aduna. Dar Ticu Dumitrescu a acaparat aceasta suferinta si a transformat-o intr-o afacere. Afacerea "anti-comunismului". Voua va ramane datoria sa nu lasati asa suferinta noastra si sa incercati sa reinviati visul furat al lui Dinu Noica.
13 august 2008
7320 afisari
100 comentarii

Eclipsă Parţială de Lună

Photobucket

16 – 17 august 2008

PLANETARIUL COMPLEXULUI MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII GALAŢI şi ASTROCLUBUL "CĂLIN POPOVICI" GALAŢI, organizează în noaptea de 16 – 17 august observaţii astronomice cu ocazia eclipsei parţiale de Lună ca va avea loc în acel moment.
Eclipsele de Lună se produc atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt în linie dreaptă pe cer, ca o consecinţă a mişcării Pământului şi Lunii în jurul Soarelui. Pământul luminat de Soare lasă în urma sa o umbră sub forma unui con, iar ca o eclipsă de Lună să aibă loc este necesar ca Luna să intre în conul de umbră al Pământului. Aceasta s–ar putea întâmpla ori de câte ori Luna este în opoziţie cu Soarele, adică în faza de Lună Plină. Dacă orbita Lunii ar fi coplanară cu ecliptica(cu orbita planetei noastre), eclipsele de Lună ar avea loc în fiecare lună sinodică (29,53 zile solare medii), în aşa fel încât fenomenele de eclipsă ar deveni banale, ca şi fazele Lunii. Dar aşa cum am arătat, orbita Lunii are o înclinare de 50 09’ faţă de ecliptică, de aceea o eclipsă de Lună se produce numai atunci când Luna se află în imediata vecinătate a unuia dintre nodurile sale.
Pentru cei mai vechi locuitori ai Terrei eclipsele de Soare şi Lună erau fenomene înspăimântătoare. Pentru ei, care cunoşteau că Soarele este cel care dă lumină şi căldură în timpul zilei, iar Luna luminează nopţile, era oarecum normal să se înspăimânte când vedeau că Soarele, de exemplu, se întunecă într–o zi senină şi un disc negru (Luna) înainta pe suprafaţa sa, răpindu–i din strălucire, iar într–o seară senină Luna începe treptat să dispară de pe cer.
De aceea cronicarii vremii notau aceste fenomene şi le corelau cu evenimentele istorice sau civile. Din aceste note ale cronicarilor s–a observat că producerea eclipselor are loc la intervale de timp egale.
Încă de pe vremea caldeenilor s–a observat că eclipsele sunt fenomene periodice şi anume că se produc la intervale de aproximativ 18 ani, perioadă numită de ei Saros (repetiţie). Ei au observat de asemenea că eclipsele de Soare se produc când Luna nu este pe cer în timpul nopţii, deci în faza de Lună Nouă, iar cele de Lună se produc în faza de Lună Plină.
Durata unei perioade Saros este de 18 ani şi 11,3 zile. Astfel eclipsele se succed în aceeaşi ordine (plecând de la o eclipsă iniţială oarecare) după un interval de timp necesar pentru ca o aceeaşi fază a Lunii să se producă la aceeaşi distanţă dintre Lună şi nodul orbitei sale ca şi aceea care era la momentul eclipsei iniţiale.
Fazele Lunii se repetă la fiecare lună sinodică de 29,53 zile.

Muzeograf-astronom,Ovidiu Tercu
Coordonator al Planetariului Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi al Astroclubului "Călin Popovici" Galaţi
E–mail:ovidiu.tercu@gmail.com
Telefon mobil: 0726166419
www.calin-popovici.uv.ro

Trei zile in Paradis: Delta Dunarii

UPDATE: Victorie uriasa a Romaniei si a societatii civice responsabile: canalul Bistroe stopat oficial

UPDATE:
Ukraine changes its mind about Bastroe - 20 august 2008
Ucraina o intoarce pe Bastroe

MAE: Ucraina a revocat Decizia de finalizare a proiectului Bâstroe

Autorităţile ucrainene au revocat Decizia finală privind realizarea celei de a doua faze a proiectului de construcţie a căii navigabile de mare adâncime Dunăre - Marea Neagră (proiectul „Bâstroe"), adoptată în mod unilateral în luna decembrie 2007. Actul de revocare a fost adoptat la data de 11 august 2008 de Cabinetul de miniştri de la Kiev ca urmare a hotărârii celei de-a patra reuniuni a statelor părţi la Convenţia de la Espoo cu privire la evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, precum şi ca urmare a angajamentului asumat de Ucraina cu ocazia aceleiaşi reuniuni de a-şi reconsidera decizia finală privind întreg proiectul Bâstroe.
Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Markiyan Kulyk, a transmis în cadrul unei audienţe care a avut loc la Ministerul Afacerilor Externe o copie a acestei decizii a autorităţilor de la Kiev.
Partea română consideră adoptarea deciziei de revocare a Deciziei de finalizare a proiectului „Bâstroe” din decembrie 2007 drept un pas înainte în direcţia conformării de către partea ucraineană cu dispoziţiile convenţiilor internaţionale şi solicitările diverselor organizaţii internaţionale relevante. În acest context, MAE român reiterează disponibilitatea părţii române de a relua dialogul cu partea ucraineană, în vederea identificării unei soluţii la chestiunea proiectului ucrainean al canalului „Bâstroe” în deplină conformitate cu dreptul internaţional.
Informaţii de fond
În perioada 19-21 mai 2008, România a găzduit cea de-a patra reuniune a Statelor părţi la Convenţia privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite. Convenţia reglementează, în principal, etapele procedurale pe care statele care doresc punerea în aplicare a unui proiect cu impact transfrontalier negativ trebuie să le parcurgă. Reuniunea statelor părţi a adoptat o „declaraţie oficială de non-conformitate” privind nerespectarea de către Ucraina a obligaţiilor sale. Conform regulilor de procedură, statele părţi recurg la această măsură în cazul în care un anumit stat ignoră, în mod repetat, normele internaţionale.
De asemenea, statele părţi la Convenţia de la Espoo au adoptat şi un avertisment adresat Ucrainei, care ar urma să intre în vigoare în cazul în care, până la data de 31 octombrie 2008, Ucraina nu anulează decizia de finalizare a proiectului adoptată în decembrie 2007, nu opreşte lucrările, nu reia dialogul efectiv cu autorităţile române şi nu parcurge etapele procedurale necesare. Tot în temeiul Deciziei adoptate, Ucraina urmează să raporteze reprezentanţilor Convenţiei cu privire la demersurile pe care le va întreprinde referitor la proiectul „Bâstroe”.
Totodată, statele părţi au solicitat, în mod ferm, Ucrainei să nu întreprindă nicio lucrare suplimentară, până la momentul conformării integrale cu prevederile Convenţiei şi cu recomandările Comitetului de Implementare.

Ce a facut o parte a societatii civile, fara a-si ingrasa conturile pe seama asta:
WWF - Bystroe Canal: Ukraine contravening Espoo Convention
UNECE Inquiry Commission concludes on Danube Canal
UNECE - Final Report De Rooij.doc
Charitable Foundation Ecopravo - Lviv
Civic Media: Delta Dunarii * Canalul Bastroe * Insula Serpilor
Le-am infundat Canalul Bastroe
ZIUA: Salvati Delta Dunarii
Save the Danube Delta! 45.000 signatures on our Petition

Marie

Rugaciune
de Mihai Eminescu
Craiasa alegandu-te
Ingenunchem rugandu-te,
Inalta-ne, ne mantuie
Din valul ce ne bantuie;
Fii scut de intarire
Si zid de mantuire,
Privirea-ti adorata
Asupra-ne coboara,
O, Maica prea curata
Si pururea Fecioara, Marie!
Noi, ce din mila Sfantului
Umbra facem pamantului,
Rugamu-ne-ndurarilor,
Luceafarului marilor;
Asculta-a noastre plangeri,
Regina peste ingeri,
Din neguri te arata,
Lumina dulce clara,
O, Maica prea curata
Si pururea Fecioara, Marie!

Noua Generaţie a PPCD cere Moscovei să-şi scoată armata din Georgia

12 August, 2008
„Noua Generaţie” a Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) a organizat astăzi un marş de protest îndreptat împotriva agresiunii militare din Georgia, manifestându-şi, în felul acesta, solidaritatea cu poporul georgian, supus în prezent unei agresiuni militare fără precedent din partea armatei Federaţiei Ruse.
Tinerii creştin-democraţi au cerut ultimativ Rusiei să-şi retragă necondiţionat armata de pe teritoriul Georgiei şi au îndemnat comunitatea internaţională să se implice activ pentru a ajuta Georgia în eforturile sale de afirmare a libertăţii şi integrităţii teritoriale, în aceste clipe dificile.
Cele câteva sute de manifestaţi ţineau în mâni steagurile Georgiei, NATO, UE, RM, precum şi steagurile oranj ale PPCD şi au mărşăluit pe străzile capitalei, de la sediul PPCD din Chişinău, strada Nicolae Iorga 5, prin faţa Parlamentului şi Preşedinţiei până în faţa Ambasadei Federaţiei din capitala moldoveană unde au protestat aproximativ două ore. Tinerii au condamnat zgomotos Rusia pentru acţiunile sale în Georgia dar şi în celelalte republici exsovietice, inclusiv Republica Moldova, care continuă, până în prezent, să fie ocupate de trupe militare ale Federaţiei Ruse.
"Dumnezeu să-i ocrotească pe fraţii noştri georgieni"
„Afară armata rusă!”, „Moscova nu uita, Georgia nu este-a ta!”, Russian army, go home”, „Libertate Georgiei!”, „Armata rusă afară, din Georgia şi de la noi din ţară!”, „Jos imperialismul rus!” sunt câteva din sloganele care au răsunat în amiaza de astăzi pe străzile Chişinăului. Manifestul tinerilor a fost încurajat de oamenii din stradă, mulţi dintre care s-au şi alăturat protestatarilor, scandând alături de ei împotriva agresiunii şi imperialismului rusesc.
Solicitat de reprezentanţii presei, vicepreşedintele şi liderul filialei Chişinău a „Noii Generaţii”, Sergiu Rabei, a declarat că această acţiune reprezintă o manifestare firească de solidaritate cu poporul georgian şi preşedintele acestuia, Mihail Saakaşvili, întrucât şi Georgia, ca şi Republica Moldova, se confruntă problema expansionismului rusesc, în procesul de democratizare, integrare europeană şi euroatlantică a ţării. „Georgienii trec acum prin nişte momente extrem de dificile şi este obligaţia noastră morală să le arătăm că suntem alături de ei, mai ales că PPCD, alături de Mişcarea Democratică Unită, condusă de preşedintele Saakaşvili, face parte din aceeaşi familie politică europeană, Partidul Popular European”, a spus Sergiu Rabei.
La rândul său, preşedintele organizaţiei de tineret a PPCD, Victor Ciobanu, a menţionat, în luarea de cuvânt, ţinută în faţa manifestanţilor, că Rusia este o ţară agresoare, care continuă să-şi manifeste aceleaşi tendinţe imperialiste ca şi pe vremea imperiului sovietic. „Nu putem să stăm şi să privim indiferent cum armata rusă de ocupaţie omoară fraţii noştri georgieni doar pentru faptul că Georgia, ca şi Republica Moldova, vrea să se alăture ţărilor libere şi democratice şi să-şi restabilească ordinea constituţională pe teritoriul său, recunoscut internaţional. Cerem tuturor ţărilor democratice să fie alături de poporul georgian şi să determine Rusia să renunţe la agresiune şi să-şi scoată armată de pe teritoriul Gergiei. Dumnezeu să-i ocrotească pe fraţii noştri georgieni”, a declarat liderul „Noii Generaţii”, Victor Ciobanu.
Amintim că ieri, conducerea PPCD a făcut publică o declaraţie prin care condamnă invazia armatei ruse în Georgia şi califică acţiunile Federaţiei Ruse ca fiind o violare brutală a normelor de drept internaţional şi un act de ostilitate comis contra unui stat suveran şi independent. Declaraţia PPCD a fost preluată de mai multe agenţii de presă internaţionale şi a fost difuzată integral de mai multe posturi TV importante din Georgia.
Nicolae FEDERIUC, AP FLUX

Monday, August 11, 2008

Cazul Patapievici (II): Tradiţia trădării. Fantastic: Patapievici tatal era prieten cu un Antohi!


"Curentul" continua seria de dezvaluiri fulminante despre cel care i-a mintit pe Virgil Ierunca si Monica Lovinescu, la Paris, ca ar avea un tata fost detinut politic, in realitate acesta fiind un tortionar al regimurilor fascist-bolsevice. In editia online a ziarului "Curentul" este prezentata in facsimil si "Auto-biografia" stalinistului Denis Patapievici, tatal lui Horia Roman Patapievici. Ce le scapa insa ziaristilor de la Curentul este, cred eu, o coincidenta fenomenala. Inainte de a-si incheia auto-turnatoria cu "Traiasca lupta pentru Pace!", Denys Patapiewicz ofera o lista de persoane care pot da referinte bune despre el. Ce nume credeti ca poarta prima de pe lista? ANTOHI. N!

"În repetatele completări ale biografiei sale, solicitate pentru clarificarea necunoscutelor trecutului său, Dionis Patapievici, alias Denys Patapiewicz, alias Denis Patapicovici, criptonim "D. Pătraşcu, tatăl lui Horia Roman Patapievici, susţinea, pentru a-şi acoperi o parte din goluri, că ar fi fost concentrat în Germania, afirmaţie contrazisă ulterior de altele. În realitate, ascundea o altă parte întunecată a biografiei sale, încârligată ca o svastică pe fundul unui ponei.
(...)
Istoria acestei întâmplări ne oferă suficiente elemente pentru a putea înţelege apetenţa lui Horia-Roman Patapievici de a-l imita în fizionomie, gesturi şi atitudini pe caporalul Adolf Hitler. Pentru apucăturile sale de călău al culturii române şi fecaloidizarea limbajului public, Horia-Roman Patapievici, demn descendent al unui gestapovist-enkavedist, merită numele de serviciu de "Micul FŸhrer-Komisar" al culturii române.Odată cu devalizarea de către C.N.S.A.S. a arhivelor Securităţii, atât B.N.D.-ul cât şi succesorii N.K.V.D.-ului au reconsiderat cazul lui Dionis Patapievici şi au regândit ceea ce rezervaseră fiului său. În firul de continuitate a tradiţiilor înaintaşului său, agentul sovietic cu trei nume, Horia-Roman Patapievici, omul cu trei fete, care aleargă pe urmele tatălui său cel puţin prin darul minciunii, se află doar la stadiul promiţătoarelor începuturi. Asta dacă nu se trezeşte la timp preşedintele I.C.R. şi al României, Traian Băsescu..."
Integral la

Firmanul Patapievici-Mihaies

de Dan Mircea CIPARIU
Ca sa poti avea suport financiar si institutional din partea Institutului Cultural Roman, trebuie sa impartasesti cu obedienta optiunile politice si de trib literar si cultural ale sefilor Patapievici si Mihaies. Fara firmanul celor doi conducatori nu intri pe nici o lista a culturii oficiale din Romania, oricat de valoros ai fi. Odata acceptat, chiar daca ai fost si turnator la Securitate, si dovedit impostor, firmanul Patapievici-Mihaies iti deschide poarta spre burse, onorarii ortomane, premii si finantari!
Traian Basescu a crezut ca a dat lovitura, atragandu-si in camarila sa cativa intelectuali ce au mizat, dupa 1989, pe cartea intransigentei morale si pe cartea supraelitara. Nu a fost deloc asa pentru ca varfurile de lance morala si elitista ale lui Basescu, de la Patapievici la Liiceanu, s-au folosit cu abilitate si pragmatism de rolul lor de portavoce prezidentiala pentru a face din tema si mitul Basescu un nesfarsit joc de oglinzi si margele. Pana cand Basescu a devenit doar o piesa buna de decartat in exercitiile lor de putere.
Intelectuali fini care opereaza conceptual cu "societatea cunoasterii", cu centrul si marginea politica si culturala intersanjabile, nu gasesc drumul firesc intre democratia naturii si cultura organizationala moderna. Asa se face ca sefii ICR-ului au promovat si promoveaza doar opere si oameni de arta si cultura dupa chipul si asemanarea lor. Cu dublul standard drept stindard: securistii si impostorii din tribul nostru sunt mai buni decat ai celorlati. Astfel, asa cum aveam in comunism cultura oficiala, avem acum o cultura de tip nou: cea icerista!
De cati oameni e nevoie pentru cultura romana? De maximum trei, daca analizam cine a condus efectiv, institutional, financiar si cu o adevarata retea de influenta, cultura romana in ultimii ani. Primul: Horia-Roman Patapievici. Presedintele ICR este "marele vizir" al intelighentiei romane de sub Sultanul Basescu. Sotia lui Patapievici coordona financiar Editura Humanitas condusa de Gabriel Liiceanu, membru in Consiliul de Administratie al ICR din partea asociatiilor de edituri pana cand filosoful si-a dat demisia de presedinte al Asociatiei Editorilor din Romania. In treacat fie spus, numirea reprezentantilor asociatiilor editorilor a fost facuta dupa bunul plac al lui Patapievici si nu dupa consultarile si negocierile cu celelalte cinci asociatii de editori, asa cum era normal. Vicepresedintele ICR, Mircea Mihaies, este sotul doamnei Ilona Mihaies, actualul presedinte al Fundatiei Soros-Romania. Mihaies mai este membru in Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania si in conducerea editoriala a Editurii Cartea Romaneasca. Nu am dat toate functiile si influentele sefilor ICR, dar intelectualii si artistii care nu sunt sub suzeranitatea Patapievici-Mihaies simt pe propria lor piele lectia distantarii de listele si subventiile ICR.

Injuratura ca onoare, cand albul este transformat in negru. Cazul patalogic Mihaies-ICR

Mircea Mihăieş face ce a reusit si el sa invete de la mama Tania si tata Romi; ce stie cel mai bine, cand sta pe olita: sa scrie cu ce produce, dupa ce in prealabil si-a si gustat bine produsul intern, brut. Zice el la "Senatul EvZ", incercand sa se ridice la nivelul lui Dorin Tudoran, care e vinovat ca s-a inscris "pe lista celor care ne vor pielea în saramură - ce oroare: braţ la braţ cu Roncea!":

"Sunt uimit că tu ne ceri, acum, să cădem în postura de cenzori încruntaţi, scotocitori de dosare, ştabi peste căprării ideologice". Pai atunci ce-ati cautat la CNSAS?!!! Si continua:
"Dragă Dorin,
Într-un text care nu are decât un cusur - dar fundamental, în opinia mea: că e oferit spre publicare unui anume Roncea, care îl şi prefaţează - ca să nu zic: îl umple cu bale - ne trimiţi, lui H.-R. Patapievici, Taniei Radu şi mie, de pe înaltul piedestal moral pe care te-ai aflat mereu (poate, cu excepţia straniului episod „Felix-Voiculescu“)..."
Dintr-odata, problema nu mai este ca el si Pataplesu, pe banii nostri, promoveaza turnatorii Securitatii in strainatate (si nu numai) - altfel batandu-se in piept cu Raportul Tismaneanu -, ci ca Dorin Tudoran a scris la Jurnalul National si l-a consiliat pe Voiculescu si acum scrie la ZIUA prin Roncea. Schizofrenia e mare la ICR. Pentru ca acelasi personaj cu care a dat ture prin Europa si SUA (tot pe banii nostri), pentru a-l ridica in slavi ca un tutar ieftin ce este, recte Vladimir Tismaneanu, inainte de a se infiltra la EvZ a parazitat Jurnalul National, pe banii - atunci buni! - ai aceluiasi odios "Felix". Ba chiar la un moment dat si-a dorit sa devina consilierul lui Becali, alaturi de Dan Pavel.
Mai apoi, in compunerea sa puerila, saracul Mihaies se da si victima activistului comunist Ion Ianosi. Pai, bai tovarase Mihaies, hotaraste-te ce, cum cu cine si unde faci ce faci, ca inteleg ca esti luat cam pe la spate. Pe tov Ianosi, prietenul tau, Volo Tismaneanu, cu care cica ai scris vreo cinci carti, l-a propus nici mai mult nici mai putin decat pentru "Steaua Romaniei". Iar alt tovarasel de-al matale, Gaby Liicheanu, care i-a fost si student, a propus ca 2008 sa fie "anul Ion Ianosi". Inaltator, nu-i asa?! Mai bine ia o pastila si taci.
Te roaga, discret, si Tudoran:
"Zilele acestea, văd înmărmurit pe internet istoria purtătorului vostru de cuvânt de la New York şi mă întreb în ce dulap să mă ascund ca să nu răspund la telefoanele celor ce vor să ştie „Ce Dumnezeu fac prietenii tăi de la ICR?“
E încurajator că episodul începe să arate altfel decât păruse la prima vedere şi mă bucur să văd că puteţi administra această criză (amestec de diversiune şi tembelism; năucitoare amândouă) mai bine decât aţi făcut faţă altor crize. Aşa se construiesc şansele de a readuce atenţia la excelenţa din munca voastră şi a dispersa lehamitea faţă de episoade nefericite.", afirma, cu un misto super-fin, Dorin Tudoran, de la Washington DC.
Oricum, nu pot decat sa ma bucur ca un personaj de toata jena ca Mihaies ma injura, conform practicii stalinist-bolsevici de a face albul-negru. Nu as fi primul, oricum: sunt intr-o companie selecta, pe o lista cu oameni care merita. Caci uite ce scria (tot) tov Mihaies, inca vice-presedinte ICR, despre Traian Basescu, actualul presedinte al Romaniei, pe vremea cand acesta era primar al Capitalei si presedinte la PD: Traian Basescu - sluga lui Iliescu, mitocanul, prost crescutul, incompetentul, ignorantul, rudimentarul, nerusinatul, grosolanul, unsurosul, incultul si mafiotul cu o nesimitire de proportii tropicale...
Iata, citate din doua "carti" de-ale sale, dintre care una scrisa cu... Vladimir Tismaneanu, seful Comisiei Prezidentiale de aburit naivii:

"Ilustrata superlativ de cazul Basescu, in care orgoliile mitocanesti, interesele de gasca, proasta crestere, incompetenta si nerusinarea isi dau gratios mana, viata politica de la noi pare, tot mai mult, o afacere intre mafioti. Clientelismul generalizat, teama pierderii privilegiilor (de la cele marunte la cele inimaginabil de mari), reflexele totalitare fac din Romania o tara in care normalitatea e tot mai mult exceptia, si nu regula".
"As fi extrem de curios sa vad ce se intampla cu partidele care, in acest moment, au cazut la mijloc, intre aceste extreme, precum Partidul Democrat. E un partid nascut din scandal si care s-a ilustrat, in ultimii ani, exclusiv in aceasta directie. Chiar acum i se aduc lui Petre Roman acuzatii cum ca e un dictator absolut. Asa cum il percep eu, domnul Roman e mai degraba interesat sa-si atinga scopurile in perfecta liniste, miscand piesele in afara scenei. Or, oamenii pe care se sprijina, Basescu si Berceanu in primul rand, sunt mult mai rudimentari".
"PD a fost de fiecare data eroul, daca nu chiar initiatorul crizelor din coalitie".
"Sunt departe de a impartasi simpatia multora dintre gazetari fata de fostul capitan de vapor ajuns multiplu ministru. N-am apreciat niciodata umorul lui cam grosolan, smecheria unsuroasa a superiorului care se bate pe burta cu subordonatii. Nu cred nici in marile lui calitati manageriale, pentru simplul motiv ca prezenta in acelasi minister, in urma cu cinci ani, n-a depasit in consecinte trecerea gastei prin apa".
"(...) E surprinzator ca dl. Constantinescu nu i-a inclus in lista invingatorilor sai si pe oamenii lui Roman. Nu stiu si n-am cum sa aflu in ce masura P.D.-ul corespunde portretului-robot al celor invocati de presedinte. Nu stiu, cu alte cuvinte, daca ei sunt securisti sau comunisti. Tot ce stiu e ca se comporta de parca ar apartine categoriilor aduse in discutie! Rapacitatea impinsa dincolo de orice limita, duritatea si badarania agresiva cu care isi apara privilegiile, functiile si fotoliile sunt de pura extractie comunista. Ele n-au de-a face cu democratia exact cum discursul pigmentat cu pilde marinaresti al d-lui Basescu n-are de-a face cu cultura!"
Cititi mai jos despre "nesimtirea de dimensiuni tropicale" a lui Basescu:
"Si-a facut guresul domn Basescu auzita vocea de stentor in vreo sedinta de guvern? A atras el atentia asupra starii soselelor, a liniilor de cale ferata, a pistelor aeroporturilor? Nici vorba! Domnia-sa avea pregatit, inca de acum un an, inca de acum doi si de cand se stie ministru, raspunsul-ghilotina: nu avem bani! Pai daca nu are bani, de ce mai sta in fotoliul de ministru? Ce nevoie mai e de un minister fara bani? Doar pentru a le da de lucru soferilor si mecanicilor de la intretinerea limuzinelor ministeriale?"
"Nesimtirea lui Basescu and comp. va atinge dimensiuni tropicale, acum, dupa ce ultimul ghimpe ce le statea in cale a fost smuls. Stiindu-se intangibili, santajand cu nerusinare carpele de la guvernare, ei isi vor da, cu inca mai multa agresivitate, arama pe fata".
"Sper, de asemenea, ca ofiterilor implicati le-a mai ramas atata onoare incat sa-l dea pe fosta sluga a lui Iliescu in judecata!"
"Ziarele de saptamana trecuta au adus doua stiri socante. Abia inscaunat la Primaria Bucurestiului, dl. Basescu a anuntat ritos ca nu va parasi locuinta ce i s-a pus la dispozitie pe cand era demnitar al statului decat prin evacuare! Frumoase moravuri, frumoase cuvinte! Dl. Basescu (de neuitat pentru mine prin ignoranta sa admirabila in desavarsirea ei: ajuns, nu se stie cum, la o receptie data in primavara lui 1997 in cinstea lui Adam Michnik la Vox Maris-ul din Piata Victoriei, oarecum buimac sa descopere atatea celebritati, marinarul-ministru l-a abordat pe un faimos critic literar: "Dar cine e asta de a venit atata lume?!" Strafulgerandu-l cu binecunoscuta-i privire ironica, acesta l-a persiflat: "Dom' Traian, azi nu dau meditatii pe gratis!"), domnul Basescu, asadar, intelege sa se bucure de toate avantajele pozitiei actuale, dar sa nu renunte la nici una din cele trecute! Un model ce a facut, face si va face prozeliti!".
MIRCEA MIHAIES

Extrase din "Masca de fiere" si "Incet, spre Europa, cu Vladimir Tismaneanu"

Biserica daramata la Brasov ca pe vremea lui Ceausescu. Vezi VIDEO la VEGHEA.ro











In Postul Adormirii Maicii Domnului, in Romania secolului XXI, Biserica Sfantul Nicolae din Brasov a fost demolata, fara ca ortodocsii din Brasov sau Patriarhia sa o mai poata salva. Sambata, 9 august a.c., angajatii firmei PRESCON au demolat Biserica Ortodoxa Sfantul Nicolae de pe strada Carpatilor, din Brasov, desi credinciosii au incercat sa se opuna. Este prima demolare a unei biserici in Romania dupa 1989. Biserica se afla pe un teren al controvesatului afacerist Ioan Nicolae, care a refuzat de-a lungul timpului sa finalizeze actele de proprietate. Surse din cadrul Prescon ne-au declarat ca firma a luat aceasta decizie in urma vanzarii terenului, fara incunostiintarea Bisericii, unei fond privat de investitii din strainantate. Parohul bisericii, preotul Tudor Sicoe, a oficiat Sfanta Liturghie ieri, in parcarea din fata intreprinderii Metrom. Va atasam imagini surprinse de redactorii publicatiei "Veghea" in timpul demolarii sfantului lacas. (V.R.)
Vezi VIDEO la www.veghea.ro

Basescu: moda minoritatilor nu tine la noi

Integritatea unui stat nu poate fi afectata de jocuri in numele minoritatilor
Presedintele Traian Basescu a declarat luni, 11 august, la Sulina, in cadrul Scolii de vara "Comunitati romanesti si identitate europeana", ca, de multe ori, in ultima perioada, se incearca exploatarea problemei drepturilor minoritatilor nationale, pana la limita afectarii integritatii teritoriale a statelor.

Seful statului a tinut sa sublinieze ca aceasta este o observatie de natura personala. "Vreau sa stiti ca Romania nu va avea niciodata o astfel de abordare. Avem situatia din Kosovo, in care, in numele unor asa-zise drepturi colective, integritatea teritoriala a unui stat a fost afectata. Priviti ce este in Caucazul de Sud. Si acolo povestile merg catre afectarea integritatii teritoriale a unui stat in numele apararii drepturilor minoritatilor. Nu exista asa ceva. Niciun stat nu are nimic mai scump si mai sfant decat propria integritate teritoriala", le-a spus Basescu participantilor la scoala de vara de la Sulina, informeaza Rompres.
El a adaugat ca niciun joc in numele minoritatilor pentru a afecta integritatea teritoriala a statelor nu este posibil si nici admisibil.
Potrivit lui Basescu, prima datorie a unui stat este sa-si mentina integritatea teritoriala. "Ne putem duce oriunde in lume. A devenit o moda in politica internationala chiar ca, sub matca apararii drepturilor minoritatilor, sa se incerce afectarea integritatii teritoriale a statelor. Romania, din acest punct de vedere, este extrem de ferma si spune da drepturilor individuale pentru orice minoritar, dar un nu categoric drepturilor colective", a declarat Basescu.
Teoria drepturilor colective nu este deocamdata recunoscuta de nimeni si de nicio norma de drept international, a spus presedintele, aratand insa ca "sunt destui politicieni care, din interese geostrategice, geopolitice, incearca sa o acrediteze".
"Aveti obligatia ca minoritari sa fiti loiali statului pe teritoriul caruia traiti"
"Nu cred in unicitatea solutiei Kosovo. Toti cei care au recunoscut independenta Kosovo in numele minoritatii de acolo, care era majoritara pe teritoriul Kosovo, nu vor reusi sa convinga pe nimeni ca a fost o solutie bazata pe drept international", a mai sustinut Traian Basescu.
El a subliniat ca niciodata Romania nu va cere statelor din jurul sau abdicari de la principiul suveranitatii si integritatii teritoriale, in numele drepturilor minoritatilor. "Aveti obligatia ca minoritari sa fiti loiali statului pe teritoriul caruia traiti. In acelasi timp, statul pe teritoriul caruia traiti are obligatia sa va creeze conditii sa va pastrati limba, cultura, obiceiurile si atasamentul fata de patria-mama. Nu sunt permise restrictii de a veni sa studiezi, nu acceptam ideea aceasta. Nu sunt permise restrictii administrative de genul "daca si-a luat si cetatenia romana nu mai are voie sa lucreze in aparatul de stat". Abordarea noastra este europeana si consideram ca avem obligatia sa va dam, in conditiile legii, cetatenia statului roman, dar, in acelasi timp, statele pe teritoriul carora traiti au obligatia sa va recunoasca toate drepturile de cetateni ai lor", a subliniat seful statului.
In perioada 11-21 august se desfasoara, la Sulina, sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, Scoala de vara "Comunitati romanesti si identitate europeana", destinata liceenilor si studentilor romani din afara tarii.
Z.O.

Băsescu: unii ziariştii ar specula în detrimentul României orice afirmaţie a sa despre Basarabia. Fondatorul PDL Valeriu Stoica este impotriva Unirii

Preşedintele Băsescu a refuzat să răspundă, luni, unei întrebări privind Republica Moldova, motivând că jurnaliştii şi politicienii vor specula "în detrimentul României" orice afirmaţie a sa şi susţinând că şi comunicatul CSAT a fost interpretat de unii "ca să-şi facă numărul anti-prezidenţial".
Prezent luni la Şcoala de vară "Comunităţi româneşti şi identitate europeană" de la Sulina, şeful statului a fost rugat de un student din Republica Moldova să contrazică o afirmaţie care ar fi fost făcută de Valeriu Stoica potrivit căreia a vrea Basarabia înapoi este un mod de gândire anacronic, valabil pentru secolul XIX.
"Consideră-te îmbunat. Nu mă obliga la declaraţii pentru că ele vor fi comentate în toată Europa, cu România revizionistă. Ştii că nimeni nu spune că preşedintele României era la o întâlnire cu tinerii şi era o discuţie informală. Toată lumea va pune, şi primii care vor face atât rău cât vor putea vor fi gazetarii români, pentru că nu există vreo şansă ca marii gânditori de la TV, unii nu ştiu bine nici cum îi cheamă, dar ştiu ce face preşedintele României extraordinar. Analişti, oameni politici ar specula în detrimentul României orice afirmaţie aş face, aşa că scuză-mă te rog că nu-şi dau un răspuns tranşant", a răspuns preşedintele.
Băsescu le-a spus studenţilor că până şi comunicatul remis de Preşedinţie după şedinţa CSAT pe tema conflictului din Georgia a fost reinterpretat, pentru ca "nişte oameni care lucrau şi pe la Cotroceni" să-şi facă numărul "anti-prezidenţial"
"Mă uitam aseară, erau nişte oameni care lucrau şi pe la Cotroceni, care vorbeau despre ce a spus preşedintele în comunicatul cu privire la Georgia, erau feroci", a spus Băsescu, adăugând că aceşti oameni ştiu foarte bine că din CSAT "iese" doar ce trebuie făcut public, dar au reinterpretat conţinutul comunicatului "ca să-şi facă numărul anti-prezidenţial". Şeful statului nu a precizat persoana la care a făcut referire.
Sursa: NewsIn
Foto Basescu la Chisinau: BBC

Grupul pentru Dialog Social continua demolarea lui Traian Basescu prin agentul Marius Oprea

Marius Oprea, consilierul fara ORNISS al premierului Calin Popescu Tariceanu, membru de frunte al Grupului pentru Dialog Social, continua sa publice, in revista "Observator cultural" a avocatului GDS, George Musat, mizerii imprastiate la adresa presedintelui Traian Basescu. Este vorba despre o carte pe care Marius Oprea se pregateste sa o lanseze in preajma alegerilor: "Ascensiunea lui Traian Basescu", cu o aluzie la decaderea lui. Dupa ce, in primele parti a sugerat ca Basescu e securist, pentru ca apoi sa se lege de tatal Primei Doamne, Maria Basescu, proferand aceleasi acuzatii, acum Oprea scoate de la naftalina nu stiu ce mesaj oficial trimis prin ziarul Scanteia dintr-un port arab. E bine, dle presedinte ca le-ati dat si sediul furat de Brucan din avutul national? Ca sa aiba de unde sa va injure mai bine...
Zice Oprea, supranumit "Agentul Victoria" (stie el de ce):

Nu este astfel o întîmplare ieşită din comun că Scînteia, oficiosul PCR, publica la rubrica „1986 – an de noi victorii în înflorirea patriei, în înfăptuirea politicii partidului“, „An nou de muncă, pace şi împliniri de comuniste, româneşti zidiri“, un „Mesaj din larg“: „Aflat în portul Yemba din Arabia Saudită, unde abia sosise la încărcare, echipajul petrolierului «Biruinţa», de 150.000 tdw, fruntaş pe flotă în 1985, a transmis în noaptea de revelion următoarea radiogramă, semnată de comandantul său Traian Băsescu: «În această noapte de la cumpăna anilor, cei 40 de navigatori de pe această plutitoare cetate de oţel construită în România îşi îndreaptă gîndurile spre ţară, spre conducătorul partidului nostru, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, spre toţi cei dragi de acasă. După datină, cei aflaţi în cartul liber sîntem în jurul pomului de iarnă, frumos împodobit, şi închinăm un pahar cu vin pentru succesele obţinute de poporul nostru în anul care a trecut, pentru rezultatele pe care le-am înregistrat şi noi, marinarii, şi care ne-au permis depăşirea planului la trafic cu 17 la sută, pentru succese şi mai mari în 1986»“ (Scînteia, nr. 13.487, vineri 3 ianuarie 1986, pagina 2).
Va urma, ne ameninta http://www.observatorcultural.ro/Ascensiunea-lui-Traian-Basescu-(III)*articleID_20226-articles_details.html

D E C L A R A Ţ I A PPCD Cu privire la situaţia din Georgia

Partidul Popular Creştin Democrat îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu agresiunea militară întreprinsă de Federaţia Rusă împotriva Georgiei.
Condamnăm în mod hotărât invazia armatei ruse în Georgia, invazie care violează în mod brutal normele de drept internaţional şi este un act de ostilitate comis contra unui stat suveran şi independent. Utilizarea separatismului teritorial împotriva noilor state independente din fostul spaţiu sovietic reprezintă unul dintre instrumentele constante ale politicii neoimperiale ale Rusiei. Separatismul este folosit în cazul Georgiei, ca şi în cazul Republicii Moldova, ca mijloc de blocare a aspiraţiilor ţărilor noastre de a-şi realiza obiectivele strategice de integrare instituţională în structurile europene şi euro-atlantice.
Liderul poporului georgian Mihail Saakaşvili a reuşit să demonstreze lumii întregi că alegerile democratice în această ţară pot fi desfăşurate cu respectarea tuturor standardelor internaţionale, în pofida unor provocări politice şi diversiuni cu caracter economic, energetic şi comercial, în pofida unui război diplomatic şi mediatic total, declanşat de administraţia de la Moscova. Recentele victorii în alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare ale formaţiunii politice conduse de Mihail Saakaşvili au determinat Kremlinul să recurgă la cea mai dură formă de atac împotriva autorităţilor de la Tbilisi, agresiunea armată. Scopul acestui război declanşat de Rusia este blocarea procesului de apropiere a Georgiei de NATO în ajunul reuniunii miniştrilor de externe ai acestei organizaţii din decembrie anul curent. În acelaşi timp Rusia urmăreşte înlăturarea de la putere a guvernării Saakaşvili şi instalarea la Tbilisi a unei guvernări obediente Moscovei.
Ca forţă politică ce şi-a exprimat de la început solidaritatea cu Revoluţia Rozelor şi ca formaţiune din cadrul aceleiaşi familii politice a Partidului Popular European, al cărui membru este şi Mişcarea Naţională Unită condusă de Mihail Saakaşvili, Partidul Popular Creştin Democrat îşi exprimă deplina solidaritate cu conducerea Georgiei şi cere comunităţii internaţionale să ia toate măsurile pentru a curma invazia militară a Rusiei contra acestei ţări. NATO şi UE trebuie să îşi demonstreze de această dată nu doar îngrijorarea, ci şi capacitatea de a determina Moscova să renunţe la violarea normelor de drept internaţional şi la politica ei imperială.
Partidul Popular Creştin Democrat face apel către autorităţile Republicii Moldova să îşi exprime atitudinea fermă faţă de intervenţia militară a Rusiei în Georgia şi să-i acorde ţării-prietene din cadrul GUAM tot sprijinul diplomatic, economic şi umanitar necesar pentru depăşirea situaţiei critice în care se află această ţară.
Dumnezeu să ocrotească Georgia.
Iurie Roşca, preşedinte PPCD
Chişinău, 11 august 2008

In Memoriam Cezar Ivanescu: Nu te vom uita!

http://in-memoriam-cezar-ivanescu.blogspot.com/

Externele Georgiei s-au mutat pe blogspot

Dupa atacul cibernetic rusesc la adresa stite-urilor oficiale ale Georgie, Ministerul de Externe georgian s-a mutat pe blogspot. Mai multe detalii aici, de la Mircea Dabacan:
Georgia incepe sa iasa din blocada rusa creata in spatiul cibernetic
http://mirceadabacan.wordpress.com/2008/08/11/georgia-incepe-sa-iasa-din-blocada-rusa-creatain-spatiul-cibernetic/
In urma cu doua zile am anuntat in doua postari pe blog ca serviciile rusesti au "doborat" site-urile guvernamentale si de stiri georgiene si le tin "la pamant" astfel incat nimeni sa nu poata avea acces la informatii si din partea cealalta a frontului.
http://mirceadabacan.wordpress.com/2008/08/09/atac-cibernetic-rusesc-impotriva-site-urilor-georgiene/
http://mirceadabacan.wordpress.com/2008/08/09/site-urile-si-portarurile-de-stiri-georgiene-sunt-doborate-si-tinute-la-pamantde-rusi/
Toate site-urile de stiri cu extensia ".ge" erau imposibil de accesat. Presa occidentala a scris despre acest subiect. Presei romanesti iarasi i-a scapat (mai putin ZIUA: Abandonarea Georgiei).
Intre timp masina de manipulare rusa a inceput o companie de dezinformare a intregii lumi cu privire la ceea ce se intampla in Georgia. Am scris si despre asta aici:
http://mirceadabacan.wordpress.com/2008/08/09/razboiul-mediatic-dus-de-rusia-pentru-demonizarea-georgiei/
Evident, din cauza faptului ca lumii intregi i-a fost imposibil sa aiba acces la informatii furnizate si de partea georgiana, in primele trei zile ale invaziei ruse din Georgia presa a avut o tendinta sa prezinte evenimentele dupa cum erau furnizate de agentiile de presa, mai precis dezinformare ruse.
Georgienii insa au gasit o cale ingenioasa sa iasa din blocada virtuala facuta de rusi: incep sa isi mute site-urile de informatii de pe domeniile proprii, tinute si in prezent "la pamant" de rusi, pe site-urile de blog-uri WordPress.com si BlogSpot.com
http://www.mfa.gov.ge/ site-ul Ministerului de Externe al Georgiei, care uneori lucreaza alteori nu, a fost mutat pe http://georgiamfa.blogspot.com/
http://hotels.ltd.ge/tbilisi-blog - site care prezenta stiri din Georgia, de pe care am preluat si eu la inceput, a fost "cazut" in ultimele 2 zile, iar astazi a aparut la adresa: http://tbilisiwebinfo.wordpress.com/
Link-ul urmator http://translate.google.com/translate?hl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.newsgeorgia.ru%2F traduce site-ul http://www.newsgeorgia.ru/ din rusa in engleza. Intr-un comunicat recunosc si ei ca site-ul a fost supus atacurilor hackerilor rusi.
Pe site-ul http://www.civil.ge/ gasiti de asemenea stiri din zona. Si pe acest site, intr-un comunicat se mentioneaza:
Attention of Civil Georgia users!
Civil.ge server is under permanent DDOS attack, therefore it may fail to respond again. Please register above or subscribe to the mailing list, in order to receive civil.ge news updates, or send the direct mail to civilgeorgia@una.ge requesting the updates.

Acum ca incet sa va putea avea acces la informatii si din partea cealalta, se va putea avea o viziune mai clara a ceea ce se intampla in zona.
Transmiteti lista site-urilor de mai sus cat mai multor jurnalisti, ziare, prieteni, cunoscuti, blog-uri, site-uri, forumuri romanesti ca lumea sa se poata informa corect despre ce se intampla in Georgia.
http://georgiamfa.blogspot.com/
http://tbilisiwebinfo.wordpress.com/
http://translate.google.com/translate?hl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.newsgeorgia.ru%2Fhttp://www.civil.ge/
In masura in care mai gasesc blog-uri sau site-uri guvernamentale georgiene care functioneaza le voi posta pe blog.-- Mircea Dabacan - Jurnalist Independent
http://mirceadabacan.wordpress.com/

Sunday, August 10, 2008

Cazul Patapievici (I): Războiul agenţilor secreţi

Astia de la Curentul au dat lovitura! Sunt profund invidios. Cititi si va cruciti: minciuna Patapievici in stare pura. I-a pacalit pe Lovinescu si Ierunca ca ta-sau a fost... detinut politic! Ha, ha, ha! La inchisoarea de lux BNR/CAER, poate. Naivii trotkisti, l-au crezut... De ce nu i-au dat un telefon lui Isarescu? Sau lui Magureanu? Sau lui Liiceanu, ca tatii lor au lucrat impreuna, pentru Partid si Stat. Tare, in tot cazul, analiza din Curentul. Dar nu-i singura minciuna a tovaraselului Pataghiveci. In Germania se da, ca si Antohi, "doctor" (vezi dovada alaturi). Ma intreb pana unde va mai merge cu impostura specifica GDS... Incep si eu ca Stan: Basescu, cere-i demisia si desfiinteaza cuibul ala de neo-trotkisti!

Despre Horia-Roman Patapievici s-a afirmat, mai mult sau mai puţin explicit, că ar avea niscaiva legături cu afacerile secrete ale unor servicii străine, ca activ şi totodată nociv agent de influenţă.Avem, din păcate, şi o tradiţie a trădării, prin care unii s-au definit dintotdeauna. Este şi cazul familiei Patapievici, Dionis şi Odarca Patapievici, un cuplu informativ creat de N.K.V.D. la începutul anilor '40 în Cernăuţi şi infiltrat apoi în Secţia Gestapo-ului din Viena, de unde, în 1947-1948, a avut loc marşrutizarea în România.
Nu am fi adus în atenţie acest caz dacă nu am fi fost, în zilele din urmă, martorii unui eveniment notabil pentru lumea informaţiilor secrete. Protestul, cu voie de la Serviciul Federal de Informaţii german (B.N.D.), al scriitoarei Herta Muller, faţă de protecţia pe care preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, o acordă mai multor foşti şi actuali agenţi secreţi. Ai Securităţii şi ai altor servicii secrete - de aici sau de aiurea. De ce apare Herta Muller în disputa agenţilor secreţi protejaţi de Horia-Roman Patapievici? De ce o campanie amplă anti-Patapievici în media externă de mare tiraj şi circulaţie, vizibil supervizată de anumite servicii secrete străine? Răspunsul cel mai la îndemână este acela că scriitoarea disidentă, protejată a B.N.D.-lui, până şi după plecarea din România, nu şi-a mai putut reţine indignarea faţă de nerecunoştinţa şi lipsa de loialitate, adică trădarea la care "noul caporal" s-a pretat, în cea mai bună tradiţie a familiei.
În anii 1993-1995, Horia Roman Patapievici a fost dirijat de noii săi protectori să întreţină legături, informative, printre rămăşiţele emigraţiei legionare din Franţa şi R. F. Germania, unde se afla ca bursier. Ca ultimi reprezentanţi ai României autentice, membrii exilului românesc trebuiau studiaţi şi anihilaţi, la fel ca, în ţară, foştii deţinuţi politici, singurele foruri morale româneşti din ţară, respectiv din afara ţării. Locul lor trebuia ocupat de falşi disidenţi anticomunişti, ceea ce s-a şi întâmplat. Ca atare, diverşi băgători de seamă au fost direcţionaţi către emigraţia anticomunistă legionară. Patapievici junior, printre ei. Astfel a fost luat automat în studiu, documentare şi cultivare de "instituţiile culturale" ale Oficiului Federal pentru Apărarea Constituţiei (n.n. - omologul Serviciului Român de Informaţii). Contactele şi, mai ales, contactările pe care le-a avut în Germania l-au făcut să ajungă, la întoarcerea din ţară, nici mai mult, nici mai putin decât director al "Centrului de Studii Germane" al Facultăţii de Filosofie de la Universitatea Bucureşti.
Pe acest fond, s-a creat împrejurarea scandalului "căpitanului Soare". Un superior de-al "căpitanului Soare", care a supervizat operaţiunea, nu a ezitat să-l dea în primire pe ofiţerul SRI trimis pentru o banală cercetare şi să se folosească de acest prilej pentru a-l lansa pe Patapievici pe orbita-i deja desenată. Scandalul mediatic brodat sub pretextul inabilităţii "capitanului Soare" avea să-l scoată pe Horia Roman Patapievici din anonimat, propulsându-l în atenţia opiniei publice. Platforma şi notorietatea pe care Virgil Măgureanu i-a creat-o, prin orchestrarea scandalului mediatic, sunt interpretate de cunoscătorii intimi ai resorturilor ascunse ale gestului lui "dom' Profesor", drept "o recompensă pentru marile merite ce nu pot fi specificate", pe care Dionis Patapievici, tatăl lui Horia-Roman, le-a adus, în secret, N.K.V.D.-ului, Gestapo-ului şi altor servicii, iar oficial Comandamentului Militar din Austria al Armatei Roşii. Dar nu numai acestora.
"Fiul lupului", cum l-au numit jurnaliştii O. Zară şi Cătălin Antohe pe H.R. Patapievici ("Curentul", 1 octombrie 2002), avea nevoie de crearea împrejurărilor care să-i permită preluarea şi continuarea tradiţiei familiei, a serviciilor ce nu pot fi specificate, începute de bunicul şi tatăl său, în favoarea "mamei Rusia", a Măreţiei Sovietelor şi împotriva fiinţei naţional-statale a României.Cu abilitatea-i caracteristică, Virgil Măgureanu l-a ajutat cu prisosinţă, exploatând un fapt profesional banal, o investigaţie comună a "căpitanului Soare", pe care presa însetată de sângele serviciilor secrete a supradimensionat-o, creând un fals persecutat, chipurile pentru atitudinea sa "anti-Iliescu". De notorietate era, deja, că şi directorul S.R.I., Virgil Măgureanu, devenise un "anti-Iliescu", căruia îi căuta înlocuitori. Ceea ce-i poate justifica gestul de "a scoate la rampă" încă un opozant cu oarecare lustru, adoptat de frăţia "Humanitas", chiar dacă acesta, pe fond, avea ce avea cu România, nu cu Iliescu în special.
Continuarea la

SCRISOARE DESCHISA DOMNULUI TRAIAN BASESCU, PRESEDINTELE INVINS AL ROMANIEI INVINSE

Domnule Presedinte,
Cel mai dramatic moment din istoria Romaniei de dupa 1990 a fost, fara inndoiala, cel in care dl Emil Constantinescu a renuntat sa candideze pentru un al doilea mandat prezidential, declarandu-se invins de Securitate. Intr-o tara care nu astepta decat eliberarea de sinistrele umbre ale trecutului, nimic nu putea fi mai dureros, mai devastator, decat victoria acestor
umbre proclamata tocmai de cel care se angajase sa le combata. Nu am nevoie, cred, sa va reamintesc ca o natiune care isi pierde sperantele nu mai traieste, ci agonizeaza steril. Dupa 2004, in incredulitatea si adversitatea aproape generala, ati reusit sa readuceti in spiritul romanilor convingerea ca adevarul si justitia sunt inca - totusi - posibile.
Ati cerut transferul arhivelor Securitatii catre CNSAS, ati cerut deschiderea acestor arhive, ati condamnat, de la inaltimea tribunei Parlamentului, regimul comunist. Multi au fost cei care, dupa atatea deziluzii, dupa atatea minciuni, au crezut in angajamentul Dumneavoastra. Si multi au fost cei care si-au spus ca Traian Basescu era pe punctul sa invinga acolo unde Emil Constantinescu fusese infrant. Scorul pe care l-ati obtinut la referendumul din mai 2007 se datoreaza in foarte mare masura acestei iluzii.
Continuarea la ZIUA

Lamurirea unei confuzii: "Patapievici, omul lui Basescu"

De nenumarate ori, de-a lungul ultimilor trei ani, am auzit sau citit fraza: "Patapievici e omul lui Basescu." Perfecta ineptie! Oricine examineaza cu putina atentie miezul scandalului care agita zilele acestea presa si mediile culturale va intelege ca realitatea e exact pe dos: Basescu e omul lui Patapievici.

Demonstratia e simplu de facut. In calitate de presedinte al Romaniei, Traian Basescu a cerut deschiderea arhivelor - gest despre care s-ar putea presupune ca urmarea un efect: deconspirarea ticalosilor. Tot in calitate de presedinte al Romaniei, Traian Basescu a condamnat regimul comunist, definindu-l drept ilegitim si criminal - gest despre care s-ar putea presupune ca urmarea si el un efect: delegitimarea ticalosilor.
Ne-am fi putut, In mod logic, astepta ca aceste decizii sa fie aplicate cu precadere si fara nici un fel de exceptie in chiar institutia al carei presedinte de onoare este Traian Basescu: Institutul Cultural Roman. Asa ar fi fost firesc daca Patapievici ar fi fost omul lui Basescu. Departe insa de a se lasa impresionat de capriciile prezidentiale, Horia-Roman Patapievici, subalternul lui Traian Basescu (cel putin in banala ierarhie vizibila de la ICR), a decis reciclarea pe criteriul excelentei academice (probata cu diplome false) a unor ticalosi din anturajul sau mai mult sau mai putin imediat si trimiterea lor in strainatate ca demni reprezentanti ai Romaniei portocalii.
Continuarea la

Batalia de la Marea Neagra

(M-am auto-plagiat - de pe blog - dar am intrat si in alte detalii)
La Marea Neagra, unde Romania se lauda ca joaca nu stiu ce rol, de cateva zile a inceput un razboi. Crunt. Aliata noastra - cel putin declarativ, pe la diverse agape internationale - mica republica Georgia, aspiranta NATO si membra a GUAM, organizatie regionala sprijinita de Romania si SUA, a fost atacata de Rusia. Dupa cum spune Tbilisi. Moscova spune invers. Sedinta CSAT nu a reusit sa ne lamureasca si pe noi. Dimpotriva. In aceste clipe razboiul este tot in toi, la 1500 de km de Romania.
Situatia din regiunea separatista sprijinita de Rusia, Osetia de Sud, este identica cu cea din Transnistria, cu care, de altfel se afla intr-o stransa alianta, impreuna cu Abhazia, sub umbrela Kremlinului. La Tiraspol, de altfel, paramilitarii cazaci lasati sa apere gubernia in urma razboiului din 1992, s-au mobilizat de saptamana trecuta. Aceasta ne-a si permis sa relatam despre "zanganitul de arme" din Caucaz chiar in ziua declansarii conflictului. Asa ca trebuie sa ne facem cruce ca razboiul nu a pornit, din nou, la granita rasariteana a Romaniei, acum si a NATO si UE. Oricum, desfasurarea evenimentelor armate sangeroase solicita, evident, alarmarea tuturor organismelor de securitate romanesti, atat pentru a ajuta, cum se poate, la restabilirea starii de normalitate in zona, cat si pentru a informa corect - daca mai avem cu ce si cine - NATO, UE si SUA.
See also: Black Sea rats
Vezi si: