Pages

Wednesday, March 4, 2009

SENATUL a ascultat de SINOD si MAI: Pasapoartele ''666'', retrimise in plen de senatorii juristi fara nici o modificare. TVR contrazice MAI


Dupa ce s-au lamurit ca numarul 666 nu exista in pasaportul biometric, nici controversatul cod de bare care ar ascunde in el numarul Diavolului, senatorii juristi au decis, marti, sa trimita din nou in plen ordonanta referitoare la introducerea pasapoartelor biometrice, noteaza Antena3. "Cifra 666 nu exista in pasaport, nu exista nici cod de bare, iar mediul de stocare contine elemente de securizare precum imaginea faciala si impresiunea digitala a doua degete pereche", a explicat Aurel Vasile Sime, seful Directiei Generale de Pasapoarte, care a venit la sedinta comisiei cu o mapa burtdusita cu documente si mostre de pasapoarte biometrice.
Cu toate acestea, democrat-liberalul Iulian Urban a ridicat problema costurilor insemnate pe care le-ar ridica trecerea la noul tip de pasaport. 2,4 miliarde de lei noi ar costa intregul proces de trecere a romanilor la pasaportul biometric. "Un pasaport normal costa 96 de RON, acesta va costa 266 de RON. In conditiile in care in Romania sunt noua milioane de posesori de pasapoarte, aceasta afacere se ridica la 2,4 miliarde de RON. Romania este cea mai saraca tara din UE, de ce avem noi nevoie de cea mai avansata forma de pasapoarte?", a aratat senatorul PDL.
La randul sau, social-democratul Dan Sova a tinut sa-si exprime mirarea fata de necesitatea adaptarii pasaportului dupa ultimele tehnologii din domeniu, in conditiile in care electoratul din colegiul sau par coborati din "Carul cu boi" al pictorului Nicolae Grigorescu. "As fi mandru daca alegatorii mei nu ar merge in continuare in carul cu boi" a replicat Sova,la vestea ca Romania va fi prima tara din Europa care va implementa asemenea masuri de securizare a pasapoartelor.
Incurajat de suportul colegului de coalitie, Urban a propus celor prezenti introducerea unui amendament prin care sa se permita persoanelor, care din motive de libertate religioasa sau de constiinta refuza pasaportul biometric, sa primeasca un pasaport temporar. Ideea a fost respinsa pe motiv ca exista deja in ordonanta posibilitatea refuzului pasaportului biometric. (ZIUA Online)
Vezi TVR: Pasapoartele Biometrice contin cifra 666 in codul special

No comments: