Pages

Wednesday, April 30, 2008

In slujba lui Eminescu

Cezar, Poeta Magnus
30/04/2008
de Miron Manega

ADIO! "Ca un Copil Bătrîn şi fericit/ acuma plec spre altă-nvestitură,/ acolo unde sînt ţinut uimit/ de Domnul tot cu sufletul la gură" (C.Ivănescu)

ULTIMUL DRUM ● "Plîngeţi-l pe cel care n-are moartea şi Moldova lui!"
Ieri, la Cimitirul Eternitatea din Iaşi, a fost condus pe ultimul drum poetul Cezar Ivănescu. Fusese adus de la Bucureşti cu mari eforturi din partea cîtorva prieteni, căci apropierea sărbătorii de Paşte paralizase toate instituţiile. Trupul neînsufleţit al marelui poet fusese depus încă de sîmbătă noaptea la Muzeul "Mihai Eminescu" din Parcul Copou, ultim repaus pămîntesc ce-i fusese refuzat în Bucureşti. Funeraliile au început ieri-dimineaţă, la ora 11:00, prin slujba ţinută de părintele Dumitru Merticariu şi de protopopul Constantin Andrei.



Hulit în viaţă, refuzat în moarte
29/04/2008
de Miron Manega

ÎN JOIA PATIMILOR ● Cezar Ivănescu, ultimul mare poet

A murit ultimul mare poet român. De la Nichita încoace, poezia română nu a mai suferit o pierdere atît de mare. După ce a pătimit toată viaţa pentru adevărurile sale fundamentale, ne-a părăsit definitiv în Joia Patimilor.

S-ar zice că moartea lui Cezar Ivănescu ne-a luat pe nepregătite. Pentru cei care l-au iubit – puţini! – poate să fie aşa. Pentru ceilalţi, nu. Dispariţia sa fizică a dat prilejul societăţii în care a trăit să-l mai batjocorească o dată. Ocazia nu a fost ratată nici măcar în Săptămîna Patimilor. Plecase de sîmbătă la Iaşi, pentru a rezolva cîteva probleme la Editura Junimea, al cărei director era. Luni s-a dus la Bacău, pentru a face o operaţie banală, la o clinică privată.

ÎNTRE VIAŢĂ ŞI MOARTE.

Trei prieteni, la Leamna






Sunday, April 27, 2008

Sfintele Pasti pentru presedinti

Basescu la Manastirea Cozia, impreuna cu sotia, Maria, si fiicele sale
Tadici in Kosovo, la Manastirea Visoki Decani sarutand moastele Sf Stefan Decanski

Cuplul Putin - Medvedev la Catedrala Mantuitorului din Moscova

Bush, in mare forma, la dineul corespondentilor de presa de la Casa Alba


Sfintele Pasti vazut de Bogdan Stanciu


Mai multe, pe blogul lui foto:
http://eyeswideshut.ro/2008/04/28/hristos-a-inviat-christ-has-risen/
Comentariul meu la aceasta fotografie, cu sfanta cruce cazuta: prima Inviere fara prea bunul Patriarh Teoctist.
Mi-aduc aminte cum a rezistat anul trecut, pe un vant si pe un frig de imi inghetasera mie oasele. Ma uitam la el ca sa-mi dea si mie din puterea lui. A tinut slujba ca la carte, pana la trei sau patru dimineata, fara sa plece o clipa din Curtea Patriarhiei, mustruluindu-i din ochi pe parintii mai tineri care nu se miscau rapid cand era nevoie. Eu am tinut un steag de-al nostru, cu Maica Domnului, pe care il lua mereu vantul, si trebuia sa fac fata cum se cuvine, sa stau smirna, fiind chiar in spatele Prea Fericitului. Dupa slujba, spre dimineata, m-a tras deoparte si ne-am asezat pe o bancuta. Il asteptau niste japonezi pe care ii botezaze ortodox, pentru binecuvantare. Si el, parca era un samurai in tinuta crestina. "Ia zi frate Victore, ce e nou cu politicienii astia, ca nu prea i-am vazut pe la Biserica..." Era bunatatea intruchipata. Doamne, odihneste-l in pace si de la dreapta Ta sa ne lumineze si noua calea!
Fratele meu, George Roncea, ii dedica o pagina In Memoriam, pe blogul lui:
http://georgeroncea.blogspot.com/