Pages

Friday, March 6, 2009

OROARE. Un fotbalist strain primeste cetatenia romana intr-o luna. Un roman din Basarabia sau Bucovina in cinci sau zece ani. JUSTITIE ROMANA?

Directorul Directiei Cetatenie din Ministerul Justitiei, Daniel Ion Sfarna, a acceptat sa acorde un interviu ziarului „Gardianul“, dar a refuzat sa fie fotografiat. “Nu vreau sa imi apara poza in ziar, nu vreau sa ma recunoasca cineva pe strada…”, isi motiveaza dl Sfarna decizia. Poate ca domnul Sfarna, sosit in acest important post din Ministerul Justitiei in timpul mandatului de ministru al liberalului Tudor Chiuariu, nu este obisnuit cu Bucurestiul si se uita prea mult la stirile de la ora 5. Poate are impresia ca va fi urmarit de cete de basarabeni care nu si-au primit cetatenia romåna nici dupa 5 ani de asteptare. V-ati asumat o functie cu toate riscurile ei, domnule director…
Directorul Daniel Ion Sfårna, de loc din Craiova, tine atåt de mult la imaginea sa, incåt pe internet nu exista o fotografia a sa. Nici despre averea sa nu se stiu prea multe, prin functia pe care o ocupa ar fi trebuit sa fie mai transparent. Pe site-ul ministerului exista declaratia sa de avere semnata la 1 februarie 2008 (!!!), cånd era consilier al ministrului justitiei cu un salariu anual de 41.522 RON.


Reporter: Domnule director, in mod oficial acordati cetatenia romana persoanelor care o solicita intr-o perioada de la o luna la 12 luni. Cum ramane cu persoanele care asteapta mai bine de cinci sa devina cetateni romani?
D.I.S.: Situatia e foarte simpla, motivul pentru care in prezent pentru dosarele depuse din 2007 incoace procedura de acordare a cetateniei dureaza intre o luna si 12 luni este modificarea legii prin Ordonanta 87 pe 2007. In ceea ce priveste persoanele care au depus in urma cu cinci ani, sase ani, cererile de dobandire a cetateniei romane, si dumnealor sunt beneficiarii modificarii legii din septembrie 2007. Numai ca modificarile de procedura au fost destul de substantiale si ar trebui sa fie corelata procedura si dosarele sa fie completate cu ceea ce prevede noua procedura.

R: Angajatii care preiau dosarele de dobandire a cetateniei romane depuse la ambasadele si consulatele Romaniei sunt la curent cu faptul ca s-a modificat legea?
D.I.S.: Mmmm… Cred ca va aflati intr-o mica eroare. Ambasadele reprezentantele diplomatice ale Romaniei cunosc modificarile aduse legii cetateniei.

R.: Am unele exemple din care reiese ca functionarii nu prea cunosc procedurile…
D.I.S.: Asta nu e o problema a Directiei Cetatenie si a Ministerului Justitiei. Noi ne indeplinim obligatia de a comunica Ministerului de Externe, suntem intr-un contact permanent, si avem o relatie de colaborare stransa cu Ministerul de Externe. Ce se intampla in domeniul lor de activitate nu este problema noastra sau problema mea.

R.: M-ar interesa in mod special cazul Paul Goma. I s-a retras in mod abuziv cetatenia romana in 1977, cand inca era in inchisoare in Romania, si dupa 1990 nu i s-a redat acest drept?
D.I.S.: La vremea respectiva, nu eram eu la conducerea Directiei. Ce va pot spune e urmatorul lucru – ca din 1990 incoace, respectiv din 1991, de cand a intrat in vigoare Legea 91, Legea cetateniei, domnul Paul Goma nu a depus nici o cerere de redobandire a cetateniei. Ori, cata vreme exista o procedura prevazuta de lege, apreciez ca atat eu, cat si dumneavoastra, cat si oricine altcineva trebuie sa respectam procedura. Atata vreme cat nu a depus o cerere de redobandire a cetateniei romane…

R.: Dumneavoastra, daca vi se fura actele si le gaseste cineva, depuneti cerere la Politie sa vi se restituie actele?
D.I.S.: Fac plangere pentru furt. E elementar.

R.: Dar cazul Goma vi se pare normal? Un cetatean nascut in Romania sa nu primeasca inapoi dreptul sau luat abuziv de Ceausescu?
D.I.S.: Nu discut despre domnul Paul Goma. Eu discut despre ceea ce prevede Legea cetateniei, despre procedura, si eu cred ca atata vreme cat exista niste proceduri trebuie sa le respectam.

R.: Atunci, un fotbalist in cat timp poate sa primeasca legal cetatenia romana? Ma refer la cazul Maximilian Nicu. Au fost speculatii ca ar putea primi cetatenia intr-o luna. Pe criterii?
D.I.S.: Aceasta chestiune nu am afirmat-o nici o secunda…

R.: Nu am spus ca dumneavoastra, ci oficiali din Federatia de Fotbal… Pe ce criterii se acorda cetatenia fotbalistilor, scriitorilor…
D.I.S.: Criteriile legale.

R.: Si care sunt acestea? Un fotbalist care nu stie limba romana, locuieste in strainatate, poate primi cetatenia intr-o luna?
D.I.S.: Lucrurile sunt cat se poate de clar exprimate in lege. Legea cetateniei distinge intre persoanele care nu au avut niciodata cetatenia romana, apoi in cazul persoanelor care au pierdut cetatenia romana. Prin pierderea cetateniei romane se intelege atat renuntarea la cetatenia romana, cat si retragerea cetateniei romane. Pot solicita redobandirea cetateniei romane (art. 10, aliniatul 1), iar descendentii pana la gradul doi al acestor persoane pot solicita dobandirea cetateniei persoanelor care au pierdut cetatenia, descendentii lor, pana la gradul doi inclusiv, pot solicita dobandirea cetateniei romane. A treia categorie de cereri de acordare, de redobandire, e prevazuta in articolul 10 pentru cetatenii care au pierdut din motive neimputabile lor cetatenia romana inainte de 1989 si descendentii acestora. Cu alte cuvinte, cand vorbim despre acordare de cetatenie si despre procedura, trebuie sa avem in vedere cele trei categorii de cereri. Stiu ca, poate din punctul dumneavoastra de vedere, poate aceasta discutie e tehnica…

R.: Tehnica, dar daca s-ar aplica tehnica, nu ne-am trezi cu cetateni romani care nu vorbesc limba romana - arabi, chinezi, rusi… Pe ei nu-i verifica nimeni, nu exista un examen de verificare a cunostintelor?
D.I.S.: De vreme ce au devenit cetateni romani inseamna ca dumnealor au parcurs aceasta procedura prevazuta de lege. Acum depinde despre ce persoane vorbim, de persoane care nu au avut niciodata cetatenia romana? Au fost prezente in fata unor comisii care verifica indeplinirea tuturor conditiilor. Daca comisia a apreciat acest lucru, a facut o propunere ministrului justitiei si pana la urma procedura este cat se poate de clara.

R.: Stiti cat costa cetatenia romana?
D.I.S.: As fi interesat sa aflu de la dumneavoastra. Eu personal nu stiu.

R.: 3.000-4000 de euro. Sunt foarte multi rusi care au obtinut cetatenia romana pentru 3.000-4000 de euro pentru a putea circula liber in Uniunea Europeana. Cum explicati acest fapt?
D.I.S.: Eu n-am… nu stiu nimic despre aceste cazuri!

R.: Exista un ministru la Chisinau despre care se spune ca este cetatean roman si care a interzis carti romanesti in Republica Moldova. Stiti cazul?
D.I.S.: Despre ce ministru e vorba?

E.: Ministrul Educatiei
D.I.S.: Atata vreme cat o persoana formuleaza cerere de dobandire a cetateniei romane si indeplineste criteriile prevazute de lege as savarsi un abuz in serviciu daca in cazul in care criteriile sunt indeplinite as respinge cererea.

R.: Cam cate cetatenii acordati anual? Am vazut ca in anul 2000 erau doar vreo 200, iar acum sunt cateva mii…
D.I.S.: Si care ar fi problema? S-a modificat legea, avem o procedura mult simplificata care permite aaaa procesarea dosarelor intr-un ritm mai alert.

Emil Neacsu / Gardianul
www.neacsu.org/

No comments: