Pages

Friday, September 4, 2009

ERA TEHNOTRONICA. O tanara romanca a dezvoltat un proiect care poate servi mai bine spionarea populatiei si lumea controlului total SMART DUST PROJECT


INTERVIU Raluca Marin-Perianu
de Magda Barascu / HotNews.ro

La 30 de ani, a castigat premiul Christiaan Huygens 2009 pentru cea mai buna teza de doctorat din Olanda. Inca din facultate i-au placut retelele de calculatoare. A absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, a studiat la Paris si ulterior a urmat studiile doctorale la Universitatea Twente din Olanda. Raluca Marin-Perianu explica pentru HotNews.ro despre ce este vorba in lucrarea ei de doctorat si ce inseamna acest premiu in cariera ei.

Despre ce este vorba in proiectul “Wireless Sensor Networks in Motion”?

Domeniul de cercetare “Wireless sensor networks in motion” dateaza din jurul anului 2000, cand s-a conturat viziunea “Smart Dust”. Smart Dust se refera la contruirea unor platforme miniaturale, cu memorie, procesor si o serie de senzori atasati. Se prefigura ca mii si milioane de astfel de senzori vor fi aruncati din avion peste anumite zone geografice de interes.

Senzorii plasati astfel arbitrar s-ar auto-configura intr-o retea wireless si ar colecta date pe care le-ar transmite la un punct central pentru prelucrare. Aplicatiile initiale au fost in domeniul militar, dar apoi s-au extins in multiple alte domenii: biologie, geofizica, platforme industriale, transport si logistica, sanatate, sport etc.

Pornind de la aceasta viziune, cercetarea in domeniu a produs multe rezultate in ceea ce priveste algoritmii necesari pentru o astfel de operare nesupervizata. In general, acesti algoritmi au fost proiectati pentru retele statice de senzori.

“Wireless Sensor Networks in Motion”

Lucrarea mea de doctorat “Wireless Sensor Networks in Motion” are ca scop proiectarea unor algoritmi pentru retele dinamice, avand in vedere faptul ca traim intr-o lume in miscare. Senzorii se pot atasa pe obiecte, animale, pot fi purtati de oameni (se lucreaza chiar la inglobarea lor in textura hainelor). In acest mod, senzorii vor caracteriza mediul inconjurator, incluzand proprietati ale miscarii obiectelor/oamenilor, si se vor auto-organiza pentru a putea genera alarme sau chiar pentru a actiona in cazul unor situatii periculoase/nedorite.

In 2004, cand am inceput teza de doctorat am ales intitial tema traditionala de “Wireless Sensor Networks”, deoarece inca din timpul facultatii mi-au placut retelele de calculatoare. In plus, acest domeniu era la inceput atunci, iar daca vrei sa faci cercetare, ar fi de preferat sa te concentrezi pe un domeniu aflat in plin avant. In timpul doctoratului insa am evoluat spre sub-domeniul de retele dinamice, care deviaza de la tema initiala prin cerinte si performante diferite.

Am invatat mult de la supervizorii mei din Olanda – Paul Havinga, Hans Scholten si Pieter Hartel – si anume: cum se conduce o lucrare de cercetare, cum se produc rezultate valabile stiintific, cum se structureaza si prezinta un articol, cum se motiveaza si stimuleaza imaginatia si apetitul pentru stiinta. Dar in primul rand, am invatat ca un program serios de cercetare nu se realizeaza decat cu implicarea semnificativa atat a organismelor guvernamentale cat si a partenerilor industriali.

Concluziile tezei si aplicabilitatea lor

Concluziile tezei se refera la performanta si eficienta algoritmilor pentru retele de senzori dinamice. Domenii de aplicabilitate sunt multe, iata cateva exemple:

Medical: retele de senzori miniaturali purtati de pacienti sau integrati in imbracaminte (“Body Area Networks”) pot monitoriza modul in care acestia se misca si/sau cat de mult se misca. Informatia este importanta pentru a stabili evolutia unor boli cronice, cum ar fi bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), astma, Parkinson etc. Bolile cronice sunt cauza a circa 59% din decesele anuale in lume. Produsele medicale pentru BPOC si astma, de exemplu, formeaza o piata de peste 17 miliarde de euro.

Sport: Senzori de miscare purtati de sportivi pot imbunatati performanta si ajuta la prevenirea afectiunilor musculo-scheletale, prin monitorizarea precisa a caracteristicilor de miscare.
Transport si logistica: Sistemul de senzori atasati la containerele transportate de la producatori la distribuitori pot imbunatati procesul de transport printr-o verificare automata a incarcaturii containerelor/remorcilor. Transport si logistica reprezinta la ora actuala o piata de peste 900 miliarde euro numai in Europa.

Detalii despre "Retelele de senzori miniaturali cu capacitate de comunicatie wireless si auto-organizare au aplicabilitate in multiple domenii: operatiuni militare, supraveghere si control, telecomunicatii, transport si logistica, sanatate, sport."Contributiile specifice ale tezei sunt urmatoarele: algoritm de auto-organizare generalizat pentru retele dinamice de senzori, algoritm eficient de descoperire a serviciilor intr-o retea dinamica de senzori, algoritm de recunoastere in timp real a miscarii coordonate/in ansamblu, algoritm contextual de auto-organizare bazat pe miscare coordonata. Algoritmii au fost analizati teoretic, simulati pe calculator, implementati si demonstrati pe senzori miniaturali...
Sursa: HotNews

No comments: