Pages

Wednesday, September 2, 2009

CONCURS pentru Bursele Fundatiei Mitropolitul Bartolomeu

Cluj-Napoca, 2 septembrie 2009 - Nr. 5/2009

CONCURS PENTRU BURSELE FUNDAŢIEI „MITROPOLITUL BARTOLOMEU”

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” va acorda, prin concurs, pentru anul
şcolar şi universitar 2009-2010 un număr de 40 burse destinate elevilor de liceu,
studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, repartizate după cum urmează:
- 18 burse pentru elevi 200 lei/lună
- 12 burse pentru studenţi 300 RON/lună
- 6 burse pentru masteranzi 400 RON/lună
- 4 burse de cercetare pentru doctoranzi 500 RON/lună pentru domeniile:
teologia şi interpretarea ştiinţelor de astăzi, teologia şi bioetica, teologia
şi artele.
Bursele pentru elevi, studenţi şi masteranzi, se acordă pe o perioadă de 9 luni,
iar pentru doctoranzi de 12 luni, începând cu 1 octombrie 2009.

Calendarul desfăşurării concursului:
- 5 Octombrie 2009, termenul limită pentru depunerea dosarelor, direct sau prin
poştă, la sediul Fundaţiei (400117 Cluj -Napoca; P-ţa Avram Iancu 18)
- 12 Octombrie 2009 afişarea rezultatelor
- 15 Octombrie 2009 contestaţii şi afişarea rezultatelor finale
Condiţiile de participare, precum şi actele necesare pentru întocmirea dosarului
se găsesc în Regulamentul de burse aprobat de Colegiul Director şi publicat pe situl
Fundaţiei, la www.fundatiabartolomeu.ro.
Bursele se adresează tinerilor merituoşi, indiferent de confesiune sau etnie, care
se remarcă prin rezultate deosebite la învăţătură , dar cu posibilităţi materiale reduse .
Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” a acordat primele burse în anul 2009, în
valoare totală de 29000 lei, unui număr de 18 tineri din întreaga ţară. Fondul alocat
pentru bursele anului şcolar şi universitar 2009-2010 este de 110.400 lei.

Administrator Fundaţie
Pr. Bogdan Ivanov
Contabil Fundaţie
Ec. Sorin Câlea

Remember: Fundaţia “Bartolomeu” dă primele burse în 2009

Tinerii vor putea beneficia de anul viitor de burse de studiu oferite de fundaţia inaugurată ieri la Cluj de Mitropolit.

Fundaţia “Mitropolitul Bartolomeu” a fost inaugurată oficial ieri în sala Teatrului Naţional. Fundaţia, care s-a născut din iniţiativa Mitropolitului Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Bartolomeu Anania, a primit până acum prin donaţie 43.400 de lei, care se adaugă celor 40.000 de euro donaţi de ÎPS Bartolomeu şi care constituie patrimoniul iniţial al fundaţiei.
Personalităţi din mediul academic, ştiinţific, oameni de cultură, precum şi oameni de afaceri au luat parte ieri la ceremonia de inaugurare a Fundaţiei “Mitropolitul Bartolomeu”. în discursul de deschidere, îPS Bartolomeu Anania a ţinut să sublinieze importanţa existenţei unei fundaţii care să îi ajute pe tinerii cu posibilităţi financiare reduse să îşi desăvârşească studiile, făcând trimitere la Fundaţia Gojdu, care a dat ţării intelectuali importanţi.
“O bursă de studii nu e un fel de pomană menită doar să ajute la formarea şi cariera unui tânăr. Păstrând proporţiile, ne vom aminti că bursele Fundaţiei Gojdu i-au dat ştiinţei şi culturii româneşti un inventator de talia lui Traian Vuia, un poet şi filosof de profilul lui Lucian Blaga, un teolog de valoarea lui Dumitru Stăniloae”, a afirmat, în alocuţiunea sa, îPS Bartolomeu.
“Nu putem ignora faptul că există zone de sărăcie, adolescenţi cu orizonturile închise, tineri marginalizaţi. Există o acută nevoie de fundaţii, sponsori şi binefăcători”, a afirmat rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Andrei Marga, unul din fondatorii fundaţiei. Acesta a menţionat că va dona toate drepturile de autor ce îi revin în anul 2008 şi a promis că va îndemna cadrele didactice din universitate să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către Fundaţia “Mitropolitul Bartolomeu”.
“Consiliul de Administraţie al UBB va explora şi alte forme de ajutor pentru fundaţie”, a conchis Marga. De asemeni, chestorul Virgil Ardelean, unul dintre fondatorii fundaţiei, a elogiat personalitatea Mitropolitului Bartolomeu, precum şi iniţiativa acestuia căreia i s-a alăturat din toată inima, donând pentru început câte un salar pe an, sumă care se va adăuga la bugetul organizaţiei.

Proces de selecţie, anul viitor

Anul 2008 va fi dedicat consolidării financiare a fundaţiei, iar în 2009 va fi demarată procedura de selecţie a tinerilor care vor beneficia de burse, aceasta urmând să fie făcută de o comisie de specialitate. Până la începerea ceremoniei, fundaţia primise, prin donaţii, 43.400 de lei, care se adaugă celor 40.000 de euro care constituie capitalul iniţial al fundaţiei şi care au fost donaţi de îPS Bartolomeu Anania.
Fundaţia “Mitropolitul Bartolomeu” a fost înfiinţată în scopul de a acorda burse în ţară şi în străinătate tinerilor studioşi cu resurse financiare reduse. Aceasta s-a născut la iniţiativa îPS Bartolomeu Anania, având ca membri fondatori Universitatea Babeş-Bolyai (Nicolae Bocşan şi Andrei Marga) şi Mănăstirea ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” din Nicula (Dumitru Cobzaru) şi chestorul clujean Virgil Ardelean. “Domnul Virgil Ardelean, un foarte bun enorias al Parohiei Sfântul Toma din Cluj, caruia i-am dezvaluit proiectul, s-a oferit imediat sa se implice activ, fiind convins ca profilul filantropic al fundatiei va deschide multe inimi si nu numai”, a declarat în cadrul unei conferinte de presa ÎPS Bartolomeu.
La ceremonia de inaugurare au mai participat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, Marius Bojiţă, rectorul Universităţii Tehnice, Radu Munteanu, rectorul Universităţii de Arte şi Design, Ioan Sbârciu, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, dar şi arhimandritul Mănăstirii Nicula, Dumitru Cobzaru, sau actorul Dorel Vişan.
Monica NEAMŢ - mailto:monicaneamt@ziuadecj.ro
Foto:http://foto.tion.ro/tag/bartolomeu/members.clujexpres/7-64.jpg/viewer.html

No comments: