Duminica, 30 august, de Sfantul Alexandru, Domnul Doctor Serban Milcoveanu trecea dinspre viata lumeasca spre cea ingereasca.
Cu durere in suflet anunt aceasta trista disparitie a unui om care ne-a fost multora un mentor, impartasindu-ne din vastele sale cunostinte despre vremurile in care idealurile nationaliste si crestine cladeau altare in sufletele unei intregi generatii.
Serban Milcoveanu s-a distins in cadrul studentimii crestine nationaliste ajungand ca intre anii 1937 si 1940 sa fie presedintele UNSCR (Uniunea Nationala a Studentilor Crestini Romani). Este membru de seama al Miscarii Legionare si un apropiat al lui Corneliu Zelea Codreanu, ajungand la gradul de Instructor Legionar.
Dupa asasinarea Capitanului si a elitei legionare, Serban Milcoveanu se impotriveste lui Horia Sima care ajuns la conducerea Legiunii comite grave erori pe plan atat politic cat si pe planul doctrinar stabilit de Capitan.
In timpul razboiului merge pe frontul din est ca medic militar iar la retragerea trupelor romane scapa cu viata cu toate ca in alcele momente de represiune impotriva legionarilor, ordinele Maresalului Antonescu erau sa nu se retraga tocmai pentru ca odata cu avansarea sovieticilor, legionarul Serban Milcoveanu sa fie eliminat. Prada acestui ordin cade insa fiul Colonelului Zavoianu.
Odata cu venirea comunistilor pentru legionarul Serban Milcoveanu incepe bataia de joc. Face scurt timp puscarie dar cea mai mare umilinta a fost aceea ca desi luase examenul de specializare cu 10 nu poate sa profeseze ca medic specialist datorita faptului ca pica la examenul de marxism-leninism, obligatoriu in acea vreme, dupa bataia de joc la care a fost supus de evreul marxist Saul Brukner alias Silviu Brucan.Va profesa ca medic generalist in cartierele evreiesti ale capitalei unde, om corect si cinstit, isi castiga repede simpatia locuitorilor indiferent de culoarea sa politica.
Dupa 1989 incearca sa reorganizeze Miscarea Legionara dar nu reuseste din cauza faptului ca se impotrivea viziunilor lui Horia Sima si a sustinatorilor acestuia.
Ramane totusi un model de viata onorabila pentru cei ce l-au cunoscut si au avut ocazia sa primeasca o parte din vastele sale cunostinte.
Dupa 98 de ani de viata Domnul Doctor Serban Milcoveanu lasa in urma sa o importanta opera publicistica in care explica cu lux de amanunte atat istoria cat si idealul nationalist crestin legionar, pentru care a luptat toata viata.
Dumnezeu sa il odihneasca acolo langa toti eroii si martirii Legiunii!
Sursa: http://ostasul.wordpress.com/
Dr Serban Milcoveanu a publicat numeroase carti - vezi Carti de Serban Milcoveanu la libraria Mihai Eminescu - si a fost si un ziarist stralucit al presei interbelice romanesti, alaturi de genii ale Romaniei, ca Nae Ionescu, Mircea Eliade, Grigore Manoilescu sau Constantin Noica:
Buna Vestire
BUNA VESTIRE, un cotidian care avea pe frontispiciu titulatura de "ziar liber de luptă şi doctrină românească", şi care a apărut regulat între anii 1937-1938 şi 1940-1941 - BUNA VESTIRE nu era ziar legionar, ci simpatizant.
În primii ani de apariţie ziarul îi are ca directori pe Dragoş Protopopescu (profesor universitar de limbă engleză care a scris, printre altele, "Fenomenul englez", dar şi două cărţi cu conţinut sută la sută legionar, intitulate "Tigrii" - în două volume- şi "Fortul nr. 13", care s-a sinucis în 1946 pentru a nu fi arestat de organele comuniste) şi Toma Vlădescu, iar ca prim secretar pe Mihail Polihroniade.
Între 1940 şi 1941 director a fost Grigore Manoilescu, şi menţionat onorific pe frontispiciul ziarului Mihail Polihroniade, care fusese asasinat în masacrul elitei legionare. Printre colaboratorii ziarului din această perioadă se numără filosoful Constantin Noica, dr. Şerban Milcoveanu, fostul ministru de Externe Mihail Manoilescu, av. Alexandru Constant, av. Horaţiu Comăniciu.
Cuvantul
Reapariţia CUVÂNTULUI în ianuarie 1938 a fost primită cu satisfacţie de publicul cititor, se văd toate acestea în nr. 3121 din 22 ian. 1938. Şi în acest număr şi în următoarele pe care le posed, 3129 din 30 ian., 3154 din 24 febr., 3167 din 9 martie, 3203 din 14 aprilie, sunt articole semnate de Mircea Eliade, Constantin Gane, Ernest Bernea, Gh. Racoveanu, dr. Şerban Milcoveanu şi fireşte, număr de număr, de directorul Nae Ionescu.
Cea de-a treia apariţie a ziarului CUVÂNTUL a avut loc la 14 oct. 1940, de data aceasta ca organ oficial al Mişcării Legionare, fiind condus de istoricul P. P. Panaitescu. "La restul gazetelor în discuţie caracterul lor legionar se deduce din conţinutul lor şi nu din titulatura oficială."
Ziarul, la cea de-a treia apariţie, avea un triaj zilnic de 120.000 exemplare, şapte ediţii pe săptămână şi corespondenţi în toate oraşele mari din lume.
Sursa: http://www.zelea-codreanu.com/
5 comments:
"La 30 de august Griviţa căzu
Şi maiorul Şonţu nu se mai văzu".
În dimineaţa zilei de 30 august, a trecut la domnul dr. Şerban Milcoveanu. În calitate de fost copil de suflet al său (Vasilescu Cristian mă numesc, am stat la căpătâiul său după clipa morţii), îmi permit să vă semnalez o serie de inadvertenţe ale textului dumneavoastră. Aş dori să le punem la punctcu concursul dumneavoastră. Aştept invitaţia.
Este vorba de preluari de pe alte site-uri, dupa cum vedeti. Dar va rugam, sigur ca da!
Intre 1935/1936 a fost presedintele studentilor medicinisti. Intre 1936/1940 presedinte al UNSCR. A avut mandatul cel mai lung din cauza celei de a doua prigoane care s-a abatut asupra legionarilor, cu consecintele care se cunosc. Discursul sau, la alegerea lui Viorel Trifa si la predarea mandatului sau, este o simbioza intre gand si fapta, o demonstratie de virtute si traire care a atins niste cote pe care in Romania cu greu o generatie s-ar mai putea ridica vreodata. El se gaseste in cartea lui Sima, Era Libertatii, si ar fi fericita o initiativa de postare a sa. Cu opozitia sa la accederea lui Sima in postura de sef al Miscarii, lucrurile sunt complicate. Sigur, s-a pus in discutie legitimitatea lui de catre cei care ii cunosteau activitatea, dar exista un apel adresat tuturor sefilor din Miscare pentru sustinerea lui Sima, care este semnat si de catre dr. Milcoveanu. Se gaseste in cartea Dosar Horia Sima. E greu de crezut ca aceeasi care l-au sustinut in 1940 nu cunosteau motivele invinuirilor care i-au fost aduse mult mai tarziu. In 200o/2002 a fost o intreaga polemica dupa aparitia cartii de la Ed. Cristoiu, in care se gasea acel apelcu semnaturi olografe.
Ramane o mare personalitate, unul din ultimii intelectuali autentici ai Romaniei.
Intre anii 1935/1936 a fost presedintele studentilor in medicina. Intre anii 1936/1940 a fost presedintele UNSCR. A avut cel mai lung mandat din cauza celei de a II-a prigoane care s-a abatut asupra Miscarii, cu consecintele care se cunosc. Ar fi interesant de postat discursul sau de la sedinta de predare a mandatului (i-a succedat Viorel Trifa). Se gaseste in cartea Era Libertatii si este o sinteza a luptei si crezului unei generatii. Legat insa de opozitia sa la accederea lui Sima in postura de sef al Miscarii, lucrurile se complica. Sigur, s-a pus in discutie in randurile sefilor de atunci legitimitatea sa, dar, pe langa marturiile lui Sima, exista si un apel pentru sustinerea lui semnat de catre toti, iar pe el se regaseste numele si semnatura doctorului Milcoveanu (Dosar Horia Sima, Ed. Cristoiu, Beldiman Dana. Cartea are doua editii). A fost si o intreaga polemica. Despre Radu Ionescu cred ca e vorba si nu despre fiul col. Zavoianu.
In editia din 2000 a volumului Dosar Horia Sima, semnat Dana Beldiman, gasim apelul fruntasilor legionari pentru sustinerea lui Sima ca sef al Miscarii, nominal, insotit de semnatura olografa. Regasim in el si semnatura d-rului Milcoveanu. Din urmatoarea editie a fost scos si inlocuit doar cu o transcriere nominala a respectivilor fruntasi. Toti au fost in 1940 alaturi de Sima. Respectivul apel a si fost sursa unui schimb de acuze/explicatii intre ing. Mircea Dimitriu si dr. Milcoveanu. Personal, cred ca d-rul Milcoveanu si-a dat seama ca existenta Legiunii este tolerata doar prin absenta lui Sima. Daca ar fi judecat cu aceeasi unitate de masura actul de la 23 august - in fapt unul de inalta tradare -, as fi fost inclinat sa-i impartasesc tezele.
Post a Comment