Pages

Thursday, September 3, 2009

ALEGERI ANTICIPATE. Ipoteza senatorului PDL Iulian Urban: Alegeri anticipate - solutia anti-criza. Sau o noua forta, romaneasca?

Pe 14 septembrie presedintele vine in Parlament.
Adevarata miza a bombardamentelor cu sondaje de opinie lansata de PSD-PNL in ultima vreme este de fapt, nu prezentarea procentelor pe care au candidatii inscrisi in cursa electorala. Nici pe departe. Miza este aceea de induce faptul ca, de fapt PDL ar fi umar la umar in preferintele electoratului cu PSD. Desi in realitate, PDL a luat de mult timp fata PSD si se afla la 8% in fata acestora, iar PNL se zbate pe la 12 % in preferintele alegatorilor. Hai sa vedem ce se intampla in alte tari europene si revenim la subiect.

Lectia greceasca
Premierul elen Costas Karamanlis a anunţat miercuri 02 septembrie 2009 convocarea de alegeri legislative anticipate motivand că sunt de luat o serie de măsuri "necesare" pentru a contracara consecinţele negative ale crizei economice, transmite AFP, preluat de NewsIn. "Trebuie să clarificăm peisajul politic şi să procedăm la o serie de măsuri necesare pentru a ieşi din criză", a declarat Karamanlis intr-un mesaj adresat naţiunii şi transmis de televiziunile ţării. "Anul 2010 va fi un an dificil şi determinant şi trebuie ca poporul grec să aleagă guvernul care va putea scoate ţara din această criză", a spus premierul. El nu a precizat data la care vor avea loc alegerile anticipate.
Karamanlis a invocat "consecinţele negative ale crizei asupra finanţelor publice, care s-au lăsat aşteptate in Grecia in raport cu celelalte ţări europene".

Scenariul romanesc, varianta facila
La acest moment, in Romania, masurile anti-criza sunt franate de coalitia PSD-PNL. Alegerile anticipate ar aduce un castigator net, si anume PRM care ar reintra in Parlamentul national, insa aceste alegeri ar putea sa aduca PDL majoritatea parlamentara necesara sustinerii proiectelor Guvernului.
In fata unui asemenea scenariu, PSD si PNL ar fi marii pierzatori, ei mizand pe faptul ca, parlamentarii deja alesi nu sunt dispusi sa mai cheltuiasca iar bani intr-o campanie electorala organizata ad-hoc, odata cu alegerile prezidentiale, acesta fiind un impediment care la acest moment exclude orice discutie pe un asemenea scenariu. Impediment care insa poate sa dispara daca in septembrie, se va constata pe scena politica faptul ca, efectiv actuala formula politica face imposibila orice sansa de iesire din criza actuala. Insa, nu este de neglijat faptul ca, PSD ar obtine undeva la sub 26 % din voturi, PNL nu ar lua mai mult de 13 %, in vreme ce PDL ar lua lejer 38 % din voturi, UDMR ar lua 8 % iar PRM ar urca la 15 %. In aceste conditii, ecuatia ar sta in faptul ca, PDL si PRM ar avea 53 % din noul Parlament, pasul cel mai dificil urmand sa fie reprezentant de posibilitatea de convietuire dintre PRM si UDMR. Un UMDR care este mai mult decat posibil sa accepte intrarea la guvernare, chiar si in conditiile unei aliante parlamentare cu PRM, lucru ce pare absolut imposibil la acest moment, cel putin la nivel ideologic.
Este un scenariu inspirat din lectia greceasca. Calculele sunt facute pe termen scurt, insa daca PDL va reusi sa se fereasca de scandalurile zilnice generate de PSD ar putea sa obtina un sprijin neasteptat din partea electoratului, intr-un moment in care, trebuie sa raspunda cumva aliantei formate de PSD si PNL. Iar raspunsul poate sa vina doar din reechilibrarea fortelor din Parlamentul national.
Sau la adresa Senatorului : iulian.urban@gmail.com

No comments: