Pages

Tuesday, July 28, 2009

CORNELIU VLAD: Este greu sa ne imaginam ca Obama, sosind astazi la Bucuresti, va spune: "Sunt bucurestean!". Interviu pe marginea Scrisorii "fostilor"

"Obama va trebui sa spuna ce are de gand sa faca cu Europa de Est"

Vizita recenta a vicepresedintelui SUA, Joseph Biden, in Ucraina si Georgia a oferit motive de indoiala in legatura cu dorinta Washingtonului de a "reseta" relatiile cu Moscova. De-a lungul turneului sau, politicianul american si-a aratat sprijinul pentru aliatii din Kiev si Tbilisi, oferindu-le complimente sub forma de atacuri la adresa Rusiei. La mijlocul lui iulie, un grup format din 22 fosti oameni politici si de stat din cateva tari est-europene i-au trimis presedintelui SUA, Barack Obama, o scrisoare continand critici la adresa Rusiei, in care isi exprima nelinistea privind noua cooperare a Washingtonului cu Moscova. Semnatari sunt fostii presedinti ai Poloniei, Lech Walesa si Aleksander Kwasniewski, fostul presedinte ceh Vaclav Havel, ca si fosti lideri ai Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei si Romaniei. Despre cauzele ce au dus la aparitia acestei scrisori si efectul sau asupra politicii SUA a vorbit pentru "Vremia novostei" cunoscutul expert roman in materie de relatii internationale, director editorial al agentiei "Inforusia", Corneliu Vlad:

- Sub aspect politic, aceasta scrisoare se aseamana cu o jalba trimisa de regii si printii din vremurile de alta data in acest colt de lume, adresata mai-marelui acestei lumi, - pe atunci, acesta era tarul rus, sultanul otoman si imparatul austro-ungar. De asemenea, aceasta epistola poate fi asemuita cu o petiti birocratica a cetateanului de rand, care se cocoasa in fata ghiseului de la primarie cerand un ajutor sau un servici...
Un sentiment de dezamagire defineste tonul intregii scrisori, care emana umilinta si repros. Autorii scrisorii se plang de faptul ca SUA au uitat de aceasta parte a Europei, ca NATO isi pierde din putere, ca Rusia "revizionista" devine din ce in ce mai periculoasa iar Occidentul ii face "concesii", ca diferentele dintre SUA si UE sunt din ce in ce mai mari, iar in regiune antiamericanismul este in crestere. Acest din urma lucru este foarte interesant, caci, la inceputul anilor '90, se spunea ca, cu cat inaintezi mai mult spre estul Europei, cu atat sentimentele proamericane sunt mai puternice. Iar acum, tarile est-europene, care au intrat cu atata entuziasm in NATO si UE, incearca un sentiment de dezamagire, acolo raspandindu-se antiamericanismul. Iar autorii scrisorii nu se sfiesc sa exclame: ajutati-ne, ca si noi sa va putem ajuta!

V.N: Si totusi, in centrul atentiei autorilor scrisorii se afla Rusia -- ei pretind sa indice presiunea exercitata de aceasta, o considera o amenintare la adresa securitatii energetice...

- Scrisoarea a aparut imediat dupa vizita lui Obama la Moscova de la inceputul lui iulie, care nu a avut rezultate impresionante. Cu toate acestea, autorii scrisorii sunt ingrijorati de faptul ca Obama, neavand o experienta prea mare in ceea ce priveste politica externa, a putut sa faca concesii Rusiei in detrimentul tarilor est-europene. Ei doresc sa ii atraga atentia, ca sa fie mai aspru in relatiile cu Moscova. Este, aici, un ecou clar al mentalitatilor din vremea "razboiului rece".

V.N.:Va primi scrisoarea un raspuns din partea conducerii SUA?

- In scrisoare este propusa o renastere a NATO si o consolidare clara a articolului 5 din statutul Aliantei, cu principiul sau muschetaresc "unul pentru toti, toti pentru unul", raportat la Europa de Est. Ne amintim ca presedintele american John Kennedy a venit in Berlinul de Vest pentru a spune: "Sunt berlinez!" (in vara anului 1963, n.r.). Este greu sa ne imaginam ca Obama, sosind astazi la Bucuresti, va spune: "Sunt bucurestean!"
La fel de greu este sa ne imaginam si o coordonare a pozitiilor in relatiile cu Moscova, pentru ca, in relatiile Occident-Rusia, accentul este pus de ambele parti pe relatiile bilaterale. Fostii lideri propun o "solidaritate energetica" in cadrul UE. Insa, asa cum ne demonstreaza viata, discutiile legate de aceasta sunt multe, insa rezultatul este zero.
In practica, scrisoarea impinge Administratia SUA spre momentul adevarului. Care este in realitate politica sa in ceea ce priveste Rusia si fosta Europa de Est? Obama trebuie sa spuna ce are de gand sa faca cu aceasta parte a lumii, ori, probabil, nu are de gand sa faca nimic. In jumatate de an de guvernare, nu a spus nimic concret legat de aceasta regiune, care, se pare, devine o "zona gri" pe harta Casei Albe. Cel putin, nu mai intra in randul prioritatilor politicii externe a Statelor Unite.

V.N.: Va raspunde Obama la mesaj?
- Ar trebui. Din pura amabilitate sau macar pentru ca, odata si odata, si el va deveni un "fost", ca si autorii scrisorii.

1 comment:

sharon said...

@@este greu sa ne imaginam ca obama sosind la Bucuresti....!!@@


este si mai greu sa ne imaginam ca obama va veni la Bucuresti!!
de frica noii drepte desigur.....
si apoi de ce ar veni ?
clauza natiunii favorizate....nu mai e la moda,ce ar putea el sa dea Romaniei?