Monday, July 27, 2009

AVERTISMENT - LE FIGARO: Apa minerală in sticle de plastic contine hormoni periculosi

Apa minerală comercializată în sticle din material plastic conţine de două ori mai mulţi hormoni (feminini sau masculini), comparativ cu apa de la robinet, susţine un studiu coordonat de doi toxicologi germani, citaţi într-un articol publicat recent în Le Figaro.
de Magda Marincovici

Materialul plastic din care sunt făcute sticlele eliberează în apa minerală ceea ce specialiştii numesc pertubatori endocrini, substanţe chimice bănuite că afectează în cazul consumatorilor funcţiile sexuale şi de reproducere. Studiul este coordonat de doi cercetători germani şi a fost publicat în revista Environmental Science and Polluation Research. Martin Wagner şi Jorg Oehlman, toxicologi la Universitatea Goethe, au ales 20 de ambalaje din plastic pentru ape minerale comercializate în Germania. Toate aceste ambalaje conţin polietilenă tereftalat (PET). Din acest material plastic sunt făcute sticlele pentru băuturi carbogazoase, alcoolice, ulei comestibil etc. De asemenea, tapetează în interior cutiile din aluminiu în care se comercializează numeroase răcoritoare. PET-ul asigură transparenţa ambalajului, rezistenţă la şocuri, greutate mică, impermeabilitate la apă, gaze, mirosuri.

ŞI "TĂRIILE", ŞI BEREA

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, apreciază demersul celor doi specialişti germani, decla-rând, la rândul său, că s-a ocupat intens de modul în care substanţele chimice din ambalajele de plastic trec în apele minerale şi în alte băuturi. "Concluziile la care am ajuns sunt îngrijorătoare. Substanţele eliberate în apă sunt implicate în dezvoltarea de cancere, de tulburări endocrine. Mai afectate sunt fetele la pubertate, care la maturitate pot fi diagnosticate cu cancer genital sau mamar." Studiile întreprinse de profesorul român demonstrează că aceste substanţe periculoase pentru sănătate sunt extrase din ambalajele din plastic şi trec în apa minerală, mai ales dacă aceasta a fost ţinută la căldură. Din păcate, nu doar apa minerală din sticlele de material plastic este "viciată", ci şi alcoolul, răcoritoarele, adică toate băuturile ambalate în plastic. "Cele mai multe substanţe chimice din ambalaje se găsesc în vin, «tării», dar mai ales în berea din sticlele din plastic. Este motivul pentru care este recomandat să evităm băuturile din sticlele din materiale plastice", spune profesorul Mencinicopschi.

Revenind la studiul celor doi germani, să reţinem că ei făceau comparaţia între apa minerală îmbuteliată în plastice şi apa de la robinet, susţinând că a doua este mai sănătoasă ca prima. Ceea ce nu e cazul la noi, deoarece nu mai este nici un secret că apa de la robinetele noastre face cu greu faţă exigenţelor de a fi "potabilă".

"Berea, vinul, «tăriile» şi apa minerală comercializate în sticle de plastic pot conţine substanţe toxice" - Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi - directorul Institutului de Cercetări Alimentare

1 comment:

gabi m. said...

http://www.formula-as.ro/2007/767/sanatate-35/otrava-noastra-cea-de-toate-zilele-aditivii-alimentari-7939