Pages

Monday, July 27, 2009

ANGAJATII SIS si ai Moldovei Suverane iar se tin de soparle si inventeaza comunicate false in prag de alegeri (dar i-am prins cu coada-n gura...)

COMUNICAT APOCRIF FABRICAT IN URSS:

"Asociatiile tinerilor basarabeni din Romania" cu referinta la implicarea Romaniei in afacerile interne ale Republicii Moldova prin organizarea scolilor de vara din Romania, 2009.

Sub imperativul evenimentelor social-politice derulate in Republica Moldova, constatam cu regret ca statul roman continua cu insistenta sa se implice in afacerile interne ale RM. in acest sens, sunt utilizate in interese exclusiv expansioniste fondurile financiare ale Uniunii Europene pentru organizarea taberelor de vara - 2009 destinate cu predilectie cetatenilor moldoveni.

Luand in consideratie faptul ca invitatia moldovenilor are loc in plina campanie electorala din Republica Moldova, se reliefeaza subtilitatea actiunilor serviciilor secrete romanesti. Analiza procesului respectiv indica la punerea in aplicare a unui plan secret bine definit si administrat de catre actuala conducere de la Bucuresti in directia subminarii statalitatii RM, contrar valorilor democratice europene.

Urmarind scopul fortificarii pozitiilor formatiunilor de opozitie actualei guvernari de la Chisinau , ne ingrijoreaza faptul ca serviciile secrete romane au sporit esential numarul programelor de cooperare regionala si a contactelor bilaterale la nivelul autoritatilor locale, anume in perioada electorala. Merita atentie „Forumul autoritatilor locale din Romania si Republica Moldova” organizat in perioada 14.05.2009 - 16.05.2009 la Piatra Neamt cu participarea majoritatii primarilor, membri sau adepti ai PLDM, PL, AMN si PDM. Seminarul respectiv a fost caracterizat prin alocatiunile Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, secretarului de Stat, sefului Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni (DRRP), Eugen Tomac, Primarul general de Chisinau, Dorin Chirtoaca si alte oficialitati din Romania. La randul sau, T. Basescu nu a ezitat sa-si expuna pozitia ostila privind semnarea tratatului de baza cu Republica Moldova, astfel incat sa aduca la noi disensiuni de ordin social-politic pe ambele maluri ale Prutului.

„Forumul” respectiv a urmarit in sine accesarea banilor acordati de catre Uniunea Europeana prin intermediul programelor derulate de catre DRRP. in acest sens, este utilizat pretextul pastrarii si afirmarii identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a romanilor din statele vecine si intarirea legaturilor dintre Romania si comunitatile romanesti din emigratie. Continuarea scenariului „Forumului” nominalizat a constituit deplasarea in or. Piatra Neamt din 19.06.2009 – 20.06.2009 a delegatiei formate din 7 persoane din administratia raionului Orhei. De data aceasta pretextul inaintat a servit sarbatorirea zilei orasului Piatra Neamt. Remarcabil este faptul, ca delegatia orheiana in permanenta a fost condusa de catre vice-primarul or. Piatra-Neamt, Vasile Oatu si alti oficiali romani, care in multiple randuri au sugerat necesitatea respectarii prudentei maxime intru sustinerea lui D. Chirtoaca la alegerile anticipate din RM.

Un alt aspect de „protectionism” indirect din exterior oferit anumitor formatiuni din Republica Moldova constituie taberele de vara din Romania oferite gratuit tinerilor din RM. Sub patronajul Presedintiei Romaniei in anul 2009 a fost lansat programul ARC, care se desfasoara in cinci serii in diverse centre de agrement pentru tineret din Sulina, Poiana Pinului, Eforie Sud si 2 Mai. Tinerii care participa la aceste tabere sunt elevi, studenti sau membri ai organizatiilor etnicilor romani de peste hotare. in prima serie, cea de la Sulina , au fost gazduiti timp de o saptamana 150 de elevi si profesori ai scolilor din Dubasari, Rabnita, Tighina si Tiraspol. La 25.06.2009 acestia au avut ocazia de a se intalni cu Presedintele Ttraian Basescu, al carui discurs a fost axat pe sustinerea in continuare a comunitatilor romanesti din afara granitelor. Prin urmare, tinerii din regiunea transnistreana au fost uimiti de faptul ca sunt numiti romani, deoarece se considera moldoveni cu drepturi depline ai statului Republica Moldova.

Remarcabil este faptul, ca la reintoarcerea grupului de elevi din regiunea transnistreana pe data de 30.06.2009 de catre anumiti "tipi" romani le-au fost oferite sute de CD-uri cu filme, al carui continut nici pe de parte nu au cum sa apropie relatiile cu Republica Moldova. Mai mult ca atat, inregistrarile video fiind axate pe aprecierile pozitive a demonstratiilor stradale din 07.04.2009, contribuie indispensabil la polarizarea societatii moldovenesti.

In cea de-a doua serie din perioada 25.06.2009–01.07.2009 destinata studentilor basarabeni care isi fac studiile in Romania, la aceiasi statiune „2 Mai” le-a fost organizata intrevederea cu secretarul de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni Eugen Tomac, subsecretarul de stat in cadrul Ministerului Tineretului si Sportului, Constantin Neagu, deputatii Parlamentului Romaniei, Petru Movila si Florin Postolachi, senatorul Mihaela Popa si Ministrul Educatiei Cercetarii si Inovatiei, Ecaterina Andronescu (la care au participat si fratii Roncea). Demnitarii romani au vorbit despre promovarea politicii in continuare privind scolarizarea cetatenilor RM in Romania, schimbarilor legislative in domeniul obtinerii cetateniei romane, mecanismului de cooperare intre institutiile statului roman cu ONG-le etc. in discutii neoficiale s-au manifestat printr-o sustinere aprinsa a formatiunilor politice AMN, PLDM, PL. La aceasta scoala au participat aproximativ 160 de membri ai asociatiilor tinerilor RM din Romania. in perioada respectiva OSB-le din Bucuresti si Timisoara au promovat campania „pro cetatenie romana”. Pentru a sensibiliza reprezentantii institutiilor statului, prezenti la aceasta scoala de vara, le-au oferit cadouri cate un tricou cu inscriptia “Basarabia, cetatenia este dreptul tau!” Despre ce fel de recunoastere a statalitatii Republicii Moldova poate fi vorba, in timp ce oficialii romani promoveaza in public termenul Basarabia. Ori, neglijeaza intentionat tratatele internationale ce au recunoscut statul Republica Moldova.

Totodata, la 27 iunie curent, a fost invitat un alt grup de circa 40 de elevi moldoveni cu varsta cuprinsa intre 15 - 19 ani la tabara de vara din or. Galati. Programul dat a fost realizat in cadrul Proiectului „Centrul Turistic si de Agrement pentru Tinerii din Euroregiunea Dunarea de Jos Galati, promovat de catre „Asociatia Casa Noastra Galati", fiind adus la cunostinta prin intermediul Ambasadei Romaniei la Chisinau. Coordonatorul proiectului din Romania este Niculae Constanta, care totodata este conducator al Asociatiei „Casa Noastra Galati” si este in relatii cu colaboratorii SRI Galati.

De asemenea, la 29.06.2009 s-a deplasat in Romania un grup de 35 de tineri din cadrul institutiilor de invatamant din raioanele stefan Voda si Causeni, cu varsta cuprinsa intre 7-25 ani. Tinerii s-au deplasat la Tabara de Cultura si Civilizatie Romaneasca din jud. Constanta, Romania. Tabara de vara organizata de catre Asociatia pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman „ASTRA", Despartamantul „Mihail Kogalniceanu", Iasi, presedintele careia este profesor Areata Mosu (tel. de contact xxx) de comun cu Consiliul Judetean Constanta si desigur al institutiilor speciale romanesti.

Segmentul economic din RM, la fel nu este lasat fara atentia serviciilor secrete romanesti supuse "stimatului" Traian Basescu. Astfel, la data de 25.06.2009 un grup de 24 persoane din r-nul Hancesti au fost invitati in municipiul Iasi la o conferinta privind activitatea Camerei de Comert din Moldova. A urmat grupul format din 35 cetateni ai RM originari din satul Tudora, care la 28.06.2009 s-au deplasat la invitatia primarului comunei Tudora, Romania, Viorel Lesuc. Pretextul a servit sarbatorirea a XXIV ani de la infiintarea comunei Tudora. Activitatile culturale nominalizate, au avut loc in zilele de 28.06.2009 - 04.07.2009, iar cazarea, masa si asistenta medicala a fost asigurata de catre partea romana.

Din unele surse demne de incredere din interiorul SRI, am aflat ca cei care au frecventat taberele de vara au fost in permanenta supravegheati de catre sursele SRI, oare cu ce scop? Poate pentru a realiza anumite filme cu scene de "sex"...

Cu mana intinsa dupa bani, membrii PL in perioada 25.06.2009 – 28.07.2009 au fost fixati la intalnirea cu membrii miscarii social-politice din Romania „Tineretul National Liberal” care a avut loc in or. Sighetu Marmatiei, Romania. Aici de asemenea, au avut loc discutii aprinse privind "rasturnarea" actualei guvernari de la Chisinau.

Presedintele roman Traian Basescu, din practica trecutului de colaborare cu serviciile secrete, nu ezita nici in perioada 13.07.2009 – 14.07.2009 sa organizeze intrunirea cu reprezentantii mass-media din RM la Bucuresti. Invitatii moldoveni din nou au fost santajati cu finantari suplimentare destinate comunitatilor romanesti din afara granitelor.

Din cadrul celor expuse, se contureaza clar implicarea directa a serviciilor speciale romane in campania alegerilor anticipate din RM. Prin intermediul institutiilor statale, Romania profita din plin de finantarile oferite de catre Uniunea Europeana in baza Programelor de Cooperare Transfrontaliera Romania - Republica Moldova, precum si CBC PHARE, drept paravan de realizare si dezvoltare a curentului „unionist” in Republica Moldova.

Confirmarea faptului, ca statul roman si-a lansat proiectele respective superficial, urmarindu-si interesele ascunse de expansiune teritoriala, serveste programul oferit tinerilor din r-nul Cahul, care in perioada lunii iulie 2009 au avut ocazia de a „supravetui” pe parcursul a 6 zile de soc suportat in or. Galati. Astfel, in cadrul Programului de Tabara Turistica de Vara realizat in cadrul proiectului CETATE, or. Galati in colaborare cu „Centrul Contact” or. Cahul, cei 216 tineri moldoveni din r-nul Cahul au fost primiti in conditii nefaste si discriminatorii de catre organizatorii romani. Din start le-a fost exclus transportul pentru realizarea traseelor turistice. Grupele turistice in acest sens se deplasau pe jos, fiind impuse sa parcurga distante mari pe intreg teritoriul mun. Galati. Hrana fiindu-li-se asigurata in baza fast-foodurilor necalitative si ieftine, in timp ce diurna pentru alimentare, conform contractului urma sa fie de 7,5 euro. Chiar si apa pentru copii era comercializata la un pret dublu fata de oras. Totodata, pasapoartele membrilor de grup au fost luate de catre organizatorii romani si reantoarse doar in ultima zi. Altfel spus „no comment”.

Spre dezamagirea autoritatilor de la Bucuresti , realizarea „scenariului” respectiv se va solda cu insucces, fapt care va fi demonstrat prin prisma rezultatelor alegerilor anticipate din 29.07.2009.
Esecul planului "Taberele de vara - 2009" initiat de catre serviciile secrete romanesti, la indicatia lui Traian Basescu, in opinia asociatiilor tinerilor basarabeni din Romania, este cauzat in primul rand de sustinerea mediocra a sefului DRRP, E. Tomac.

Totodata, scolile de vara au demonstrat ca aceste organizatii se pronunta ferm pentru consolidarea statalitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, iar „spiritul unionist” al acestora este o iluzie debusolata a actualei guvernari de la Bucuresti.

"Asociatia basarabenilor din Romania"

"Organizatia Studentilor Basarabeni"

"Liga Studentilor Basarabeni"

studentbas@yahoo.co.uk
O, la, la! - Ha, ha, ha! Nota mea

No comments: