Pages

Thursday, July 30, 2009

RADU CAZAN, pus pe liber de Trustul Voiculescu. Sper sa revina cu Revista Presei la Realitatea TV. Plus: ORESTE il apara pe MIRCEA BADEA

Antena 3, fara «Revista presei». Radu Cazan, liber de contract
Jurnalistul Radu Cazan, una dintre cele mai cunoscute voci din mass-media si realizatorul emisiunii “Revista presei” de la Antena 3, a parasit de curånd postul de televiziune, dupa ce contractul sau a expirat si nu a mai fost reinnoit. Directorul general al Antenei 3, Sorin Oancea, nu i-a oferit prea multe explicatii ziaristului, ci s-a rezumat la a-i spune ca emisiunea iese din grila. Radu Cazan ne-a confirmat plecarea din trustul Intact, adaugånd ca a avut o colaborare armonioasa cu Antena 3 si ca nu isi explica eliminarea din grila a “Revistei presei” decåt ca o masura a trustului pe vreme de criza. Momentan, Cazan se afla in negocieri in ce priveste vånzarea unor proiecte proprii, axate tot pe analiza media si politica.

Intelegerea lui Radu Cazan cu Antena 3 a expirat in 30 iunie, data la care, an de an, cunoscutul jurnalist discuta cu membrii conducerii reinnoirea contractului. Dar de data aceasta, desi mai erau doar cateva zile pana in ziua renegocierii, Cazan nu a primit nici un semn de viata din partea directorului general al televiziunii. Dupa incercari repetate de a-l contacta pe Sorin Oancea, cei doi au reusit sa poarte o discutie, destul de scurta insa si fara prea multe lamuriri. Oancea i-a confirmat lui Cazan banuielile, si anume ca produsul iese din grila, insa i-a lasat de inteles jurnalistului ca exista posibilitatea sa reia discutiile din toamna. “Este adevarat, emisiunea “Revista presei” a iesit din grila de la 1 iulie. Este vorba de o plecare in termeni amiabili si nu sunt suparat pe ei. Noi am colaborat foarte frumos, mi-am facut treaba cat am putut de bine si am avut libertate editoriala totala. Nimeni nu mi-a impus nimic, nimeni nu m-a fortat sa fac nimic. Contractul nu s-a mai prelungit, insa nu cunosc motivele. Pot doar sa banuiesc ca sunt legate de criza financiara”, ne-a declarat Radu Cazan.

“Revista presei” era una dintre cele mai urmarite si longevive emisiuni difuzate in cadrul trustului Intact. Formatul, intrat pe post in toamna anului 2006, a fost realizat integral de Radu Cazan. “Era produsul meu, pe care il vindeam lor. Eu nu am fost angajat la ei, nu am avut contract direct cu ei. Antena 3 mi-a pus la dispozitie un producator si spatiu de emisie. Restul mi-a apartinut”, ne-a spus ziaristul.

«Le multumesc pentru tot»

In prezent, Radu Cazan negociaza cu mai multe televiziuni pentru vanzarea unor produse proprii. “Deocamdata sunt doar niste discutii, nu am batut palma cu nimeni”. Intrebat daca l-ar tenta o noua colaborare cu Realitatea TV, jurnalistul ne-a raspuns: “Eu am inceput la Realitatea TV cu acest format de revista a presei. Este un post la intemeierea caruia am participat si de unde am plecat din mai multe motive. Chiar atunci, in 2006, a venit oferta de la Antena 3, pentru care le multumesc. Le multumesc pentru tot. In ce priveste o revenire la Realitatea TV, nu ma pot pronunta, din moment ce nu exista inca o propunere din partea lor. Cert este ca voi merge mai departe pe acelasi domeniu care ma pasioneaza, de analiza media in principal si de politica in general”, a incheiat Radu Cazan.

Renuntarea Antenei 3 la contractul cu Radu Cazan se inscrie intr-o serie de masuri pe care postul trustului Intact le-a adoptat luna aceasta, de reducere a cheltuielilor pe timp de criza. Astfel, Antena 3 a disponibilizat mai multi angajati din cadrul departamentului de sport, gest pe care Sorin Oancea l-a numit o “optimizare de personal”. Printre prezentatoarele TV ramase somere se numara Raluca Lazarut si Luiza Bogdan. Totodata, la inceputul anului, trustul Intact a aplicat o micsorare cu 20% a bugetului pentru salariile angajatilor.
Corina Stoica
http://www.gardianul.ro/

Editorial Gradianul:
Mircea Badea, un cap de pod

Razboaiele politice se poarta, uneori, si prin jurnalisti. Colegii devin dusmani, unii se multumesc sa câstige cinstit, asumat, iar altii tradeaza spiritul profesiei. Voi fi franc si… subiectiv, întrucât ma voi referi la singuratatea lui Mircea Badea, prietenul meu pe viata, si atacurile concentrate împotriva sa. Îi port un respect profund domnului Cristoiu, dar nu pot sa nu constat implicarea sa într-un joc mediatic. Sunt ani de zile de când domnia-sa strecoara în presa româneasca doua directii aparent ireconciliabile: servirea intereselor doamnei Udrea si apararea lui Adrian Nastase. Poate ca ma însel, dar stau dovada înregistrarile emisiunilor, unde poza în plictisitul introvertit, pâna când enunta predicatul dorit. Apoi, Tolontan, ciudat de informatul gazetar sportiv, care ataca politic, ceea ce ar fi fost bine daca ar fi pornit dintr-un sentiment de impartialitate.
Mircea Badea nu este jurnalist, nu face parte din nici o gasca, e impartial, desi uneori da dovada de naivitate..., dar ceea ce este cu adevarat remarcabil ramâne curatenia sa morala. Cunosc, ca mai toti colegii mei de breasla, încercarile prin care trece un personaj incomod, ispitele sau amenintarile, si nu pot sa nu-mi dau jos palaria, felicitându-l pentru optiunea de a se pastra independent si sarac. Da, dintre toti cei care se mândresc cu aceasta calitate de formator de opinie, Badea este printre foarte putinii care nu primesc bani negri. Amintiti-va de episodul în care i s-au oferit 500.000 de euro pentru a încurca anumite jocuri la alegerile locale. Azi, prietenul meu are foarte multi dusmani chititi sa i-o “traga”, dar îi avertizez pe acesti “huligani de presa” ca exista în jurul lui si foarte multi prieteni care, din dragoste de meserie, sunt gata sa-i asigure spatele. Nu te lasa influentat, dragul meu prieten, oricât de negre vor fi lunile urmatoare, lupta aceasta trebuie sa respecte macar o singura regula: informarea corecta a opiniei publice. Si aici, tu ramâi un cap de pod!
Oreste Teodorescu

No comments: