Pages

Friday, July 31, 2009

SENATUL SUA transmite un mesaj catre Rusia si Europa: Moldova nu trebuie sa fie victima "sferelor de influenta". Si cine schimba situatia? Ce zice MAE

Presedintele Comitetului pentru Relatii Externe a Senatului Statelor Unite, John Kerry, a dat publicitatii un comunicat de presa despre "alegerile istorice din R. Moldova, care ar putea determina indepartarea de la putere a ultimului partid comunist din fosta Uniune Sovietica", scrie The Examiner, citat de NewsIn. Kerry, considera ca Republica Moldova nu trebuie sa fie o victima a asezarii sale intre sferele de influenta ale Occidentului si ale Rusiei, ci, din contra, tara poate fi si trebuie sa fie o punte intre Europa Centrala si de Est.
"Acesta este un moment important pentru Republica Moldova. Este impresionat si reconfortant sa vedem cetatenii moldoveni exercitandu-si drepturile democratice intr-un proces electoral, fiind in egala masura tulburataore momentele in care divergentele politice devin violente", a subliniat senatorul american, care i-a indemnat pe politicenii de la Chisinau sa nu se lase prada intereselor personale si politice. "Liderii politici ai R. Moldova trebuie sa gaseasca un teren comun, iar daca reusesc sa lase deoparte interesele personale si politice, exista sansa descoperirii unei abordari proaspete in ceea ce priveste problemele cu care se confrunta tara. Moldovenii au dreptul la un viitor mai bun si mai prosper", a indemnat John Kerry.
"Observatorii sustin ca R. Moldova este victima asezarii sale geografice, prinsa intre 'sferele de influenta' ale Rusiei si ale Europei. Eu cred ca pozitia R. Moldovei poate fi punctul sau forte. Prin cooperare si efort sustinut, R. Moldova poate fi si ar trebui sa fie o punte intre Europa Centrala si de Est", a adaugat senatorul.

Originalul aici:

Chairman Kerry Urges Cooperation After Election In Moldova

WASHINGTON, D.C. –Senate Foreign Relations Committee Chairman John Kerry released the following statement today in response to the historic election in the Republic of Moldova that may ultimately result in the unseating of the last governing Communist Party in the former Soviet Union:

“This is an important moment for the Republic of Moldova. It is inspiring and reassuring to see Moldovans exercising their democratic rights through the electoral process, but it is likewise troubling when political differences turn violent. Moldova’s political leaders must find common ground; if they can set aside their personal and political interests, there is a chance that a fresh approach to their nation’s problems may be found. Moldovans deserve a better, more prosperous future.

“Observers have claimed that Moldova is a victim of its geography, caught between European and Russian “spheres of influence”. I believe Moldova’s geography can be its strength; with cooperation and determined effort, Moldova can and should be a bridge between Central and Eastern Europe.”
07/30/2009

Vezi si
Diaconescu: Dorim sa avem in viitorul guvern de la Chisinau un partener de dialog si cooperare


Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, a exprimat, astazi, in cadrul unei conferinte de presa, dorinta Romaniei de a avea in viitorul guvern de la Chisinau un partener de cooperare si dialog, informeaza Agerpres.
Diaconescu a afirmat ca, in plan bilateral, dorinta Romaniei este de a avea interlocutori deschisi si pragmatici, cu care sa coopereze in spiritul relatiilor de buna vecinatate, in acest sens existand "un interes comun si firesc".
"MAE va aborda in continuare cu deschidere, rigoare si profesionalism relatia Bucuresti-Chisinau, sustinand aspiratiile europene ale Republicii Moldova. Dincolo de aceste evaluari este firesc sa avem si un al saselea simt in privinta evolutiilor din estul Europei. Acest simt bun ne face sa fim atenti la resetari si modificari ale contextelor strategice care pot influenta direct si nemijlocit Romania", a subliniat Diaconescu. Ministrul si-a exprimat interesul ca viitorul Executiv legitim de la Chisinau, rezultat in urma unui mecanism electoral corect, care respecta regulile statului de drept, sa devina un partener de cooperare si dialog cu Romania.
Seful diplomatiei romane a reliefat necesitatea ca aceasta relatie sa continue "intr-o zona pozitiva", despre care a afirmat ca "nu poate fi decat in baza proiectului european".
El a spus ca alegerile anticipate din 29 iulie au o miza enorma pentru viitorul european al Republicii Moldova.
"Procesul electoral in Republica Moldova a fost finalizat. Am acordat o atentie particulara tuturor evolutiilor din perioada campaniei electorale. Alegerile anticipate din 29 iulie au o miza enorma pentru viitorul european al Republicii Moldova. Este important ca acest stat sa se inscrie pe un parcurs democratic", a subliniat Cristian Diaconescu.
Ministrul de Externe a aratat ca misiunea internationala de observare a alegerilor a dat publicitatii raportul preliminar, iar aprecierea este ca procesul electoral a fost in general bine gestionat si a permis o competitie politica pluralista. (Z.O.)

No comments: