Pages

Tuesday, July 28, 2009

MOLDOVA A EXPULZAT "OBSERVATORII INDEPENDENTI" ai SOROS grupati in Reteaua ENEMO

Observatori reprezentand organizatii neguvernamentale din Rusia, Belarus si Kazahstan sunt expulzati din Republica Moldova, a declarat marti, pentru portalul Gazeta.ru, Aleksandr Kanev, seful pentru programe regionale din cadrul Fundatiei pentru dezvoltarea politicilor informationale de la Moscova, care a sosit in ajun in Moldova pentru monitorizarea scrutinului anticipat din partea organizatiei neguvernamentale rusesti "Golos", transmite Agerpres.
Potrivit acestuia, marti, in jurul orelor 06:00, in usa camerelor de hotel din oraselul Balti, unde s-au cazat observatorii rusi, au batut reprezentanti ai politiei pentru migratie din Republica Moldova. Dupa aceasta, intreaga delegatie a fost condusa la o sectie de politie locala unde celor cateva zeci de observatori li s-a adus la cunostinta ca prezenta lor nu este binevenita si ca trebuie sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova pana la miezul noptii. Nu au fost prezentate niciun fel de obiectii, a spus Kanev, care sustine ca politia din Balti a refuzat sa puna la dispozitie un document oficial cu decizia expulzarii, transmite ZIUA Online.
Dupa cum a relatat acelasi expert rus, autoritatile moldovene au intreprins masuri similare si in privinta observatorilor din alte orase si centre raioanele din Republica Moldova, carora Comisia electorala de la Chisinau le-a refuzat acreditarea fara niciun motiv. Este vorba de observatori din tari CSI - Rusia, Belarus, Kazahstan - grupati in organizatia ENEMO (Reteaua Europeana de Organizatii care Monitorizeaza Alegerile). Observatorii ENEMO au venit in Republica Moldova la invitatia autoritatilor moldovene, a subliniat Aleksandr Kanev, indicand ca dupa ce acestia au sosit pe teren li s-a spus ca numai 53 dintre ei au primit acreditare, celorlalti punandu-li-se in vederea sa paraseasca teritoriul moldovean pana la miezul noptii intre 28 si 29 iulie.
La fel au patit si cei 11 observatori din Georgia care sunt de luni retinuti pe aeroportul din Chisinau, urmand ca in cursul zilei de azi sa fie trimisi acasa cu o cursa aeriana ce face escala la Istanbul.

RETEAUA ENEMO a fost infiintata de Grupul SOROS in 2001, ca parte a "East East Program", in cadrul Proiectului "Central & Eastern Europe, Central Eurasia, and Turkey" si reprezinta "o colectie" de organizatii neguvernamentale din acest spatiu rasaritean extins. Cu inteligenta specifica Grupului SOROS pentru o "societate deschisa", dupa crearea Retelei ENEMO (European Network of Election Monitoring Organizations), a revenit poporului american "onoarea" de a o finanta, in special prin Freedom House, National Democratic Institute (NDI) si National Endowment for Democracy (NED), organizatiile membre, printre care se numara si Asociatia Pro Democratia, asigurandu-si finantele de sute de mii de euro si dolari anual din zone asemanatoare, inclusiv de la filantropica Rockefeller Brothers Fund, cum este cazul unei organizatii similare din Serbia (vezi foto).
Astazi, ENEMO este formata din urmatoarele agentii regionale: Centers for Civic Initiatives - Bosnia and Herzegovina, Center for Democratic Transition – Montenegro, Center for Free Elections and Democracy – Serbia, Coalition for Democracy and Civil Society – Kyrgyzstan, Committee of Ukrainian Voters - Ukraine; Election Monitoring Center – Azerbaijan, GONG – Croatia, ISFED – Georgia, It's your choice – Armenia, LADOM – Moldova, MOST – Macedonia, Pro Democracy Association – Romania, Republican Network of Independent Monitors – Kazakhstan, Voice – Russia, , Obcianske Oko – Slovakia, Partnership - Belarus, Society for Democratic Culture – Albania, The Monitoring Center – Montenegro, Viasna – Belarus.
Secretariatul central al ENEMO, "CC"-ul, este finantat insa, pentru asigurarea loialitatii, tot de "Open Society Institute of George Soros".

No comments: