Pages

Monday, July 27, 2009

RONCEA, preotul militar zburator. RONCEA, colonelul (r) de la Cultul Eroilor. RONCEA, harpistul genial, in recital cu Cristi Minculescu

Preotul militar Ion Roncea uimeste prin pasiunea pe care a facut-o pentru aviatie. La 43 de ani, cele mai arzatoare dorinte ale soldatului in sutana sint cele de a pilota un avion supersonic, de a sari cu parapanta si de a face un salt cu parasuta. Este hotarit sa-si duca la indeplinire aceste vise alaturi de colegii pe care ii pastoreste in cadrul Bazei 95 Aeriana Bacau, Erou Cpt.av. “Alexandru Serbanescu”.

Inginer si teolog

Inainte de a imbraca haine preotesti, Ion Roncea a absolvit Facultatea Tehnologia Constructiilor de Masini (TCM). Inca din vremea facultatii a facut o pasiune pentru aviatie, insa nu a fost primit la Academie din cauza unor probleme de vedere. Legatura care o avea cu divinitatea i-a indreptat pasii catre teologie. Asa se face ca in 1994 a devenit preot, iar din 2002 este preot militar. Chiar daca nu a reusit sa-si faca o cariera militara, activeaza in acest domeniu, pastorindu-i pe aviatori. “Legatura cu TCM ma ajuta sa inteleg toate mecanismele din aviatia militara. Tot ce am invatat despre aviatie am dobindit aici, la locul de munca. In 2003, am zburat prima data cu un elicopter, dupa ce ma initiasem pe simulator. La mansa am fost doar secund”, a declarat preotul militar al Bazei 95 Aeriana Bacau.

“Pilot de ocazie” pentru a-si intelege colegii

Ion Roncea s-a urcat prima data intr-un avion alaturi de cpt.cdor.rez. Petru Lazar, pilot de incercare in cadrul Aerostar Bacau. “Avionul era din gama celor foarte usoare. Am vrut sa vad ce simt cei pe care ii pastoresc. In momentul in care te desprinzi de pe pamint, treci intr-o alta dimensiune. Nu a lipsit, bineinteles, rugaciunea facuta in momentul decolarii. Personal, cred ca fiecare zbor este unic si impune riscuri”, a adaugat preotul militar. Asa cum era de asteptat, la primul zbor a avut rau de avion, din cauza zgomotului si a vibratiilor foarte mari. Insa, prin antrenament, aceste senzatii dispar in timp.

Prezent la misiuni internationale

Haina preoteasca este asimilata in armata cu functia de ofiter superior, respectiv, locotenent colonel. Statutul de preot militar i-a permis lui Ion Roncea sa participe la misiuni internationale alaturi de colegii sai militari. “In primul rind, este vorba despre obligativitatea asigurarii asistentei religioase, asa cum se asigura logistica sau asistenta medicala. In definitiv, pilotii sau simplii militari sint si ei oameni cu greutati, slabiciuni sau momente de cumpana. In astfel de cazuri trebuie sa le fii alaturi din punct de vedere spiritual si sa-i intelegi din prisma activitatii pe care o desfasoara”, a adaugat preotul bazei 95 Aeriene Bacau.

Sport extrem in sutana

Pasiunea pentru aviatie poate merge pina la extreme. Ion Roncea vrea cu orice pret sa zboare cu parapanta si sa faca un salt cu parasuta. Numai ca in aviatie, lucrurile nu sint atit de simple. Pentru fiecare “miscare” pe care o faci ai nevoie de aprobari. “Am facut raport la comandantul Bazei 95 Aeriana, comandorul Stefan Danila, solicitindu-i permisiunea de a zbura asistat de personal autorizat. Sint dispus chiar sa urmez cursuri de specializare pentru a fi alaturi de militari in cele mai periculoase situatii”, a spus Roncea. Unul dintre parapantistii cu experienta ai unitatii militare este cpt. Daniel Patriche. Recomandarea sa pentru preotul militar este aceea ca inainte de toate sa urmeze cursuri de specialitate iar antrenamentul sa fie unul asiduu, pentru ca este esential acolo sus sa fii in forma buna, chiar daca legatura cu Dumnezeu are “fir direct”.




Originalul Castel „Ţepeş” şi mausoleul în care se află rămăşiţele foştilor lideri comunişti sunt principalele obiective dezvăluite ieri - , în cadrul evenimentului „Porţi Deschise” -, bucureştenilor care au trecut prin Parcul Carol. Dacă mausoleul n-a fost accesibil pentru prea multă lume - a fost deschis doar parţial şi pentru câteva ceasuri -, în jurul castelului din apropiere - ale cărui porţi se deschid doar o dată pe an - au fost, toată ziua, peste 1.000 de oameni. Aceştia au vizitat expoziţia de fotografie organizată de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, ori au asistat la o Paradă a Uniformelor de Epocă, organizată de Asociaţia „Tradiţia Militară”.
„Vrem să fie un eveniment care să-i atragă în special pe copii, vrem ca ei să fie atraşi de cunoaşterea trecutului ţării”, a spus Ion Roncea, reprezentantul Oficiului, despre evenimentul de ieri.
Instrucţie militară după reguli din secolul XIX „La dreapta-mprejur!”, a strigat locotenentul, iar soldaţii din spate au executat scurt. „«La dreaptamprejur »?”, a întrebat mirat un bărbat în vârstă, cu experienţă într-ale milităriei. De fapt, „dreapta-mprejur” e o comandă găsită în regulamentele militare din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar locotenentul a avut dreptate. Îl cheamă Mircea Stoica, este preşedintele Asociaţiei „Tradiţia Militară” şi a purtat ieri o uniformă de vânător pedestru. Poate „desface” în date şi termeni militari fiecare element care-i compune uniforma. „Vrem să nu se piardă ceea ce cunoaştem încă despre tradiţia militară pe teritoriul României. Am căutat în arhive regulamentele din epocă, legate de instrucţie şi de alte elemente. Uniformele pe care le purtăm noi au elemente din cele originale”, a precizat Mircea Stoica. Castelul „Ţepeş” a fost construit în 1906, ca turn de apă, în cadrul Expoziţiei internaţionale organizate în acel an. Clădirea reproduce Cetatea Poenari, construită, în secolul al XV-lea, la ordinul lui Vlad Ţepeş. A fost utilizată după 1990 drept corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi, iar din 2004 a devenit sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. Porţile Castelului au fost închise ieri după-amiază, în jurul orei 17.00.


Cu Cristi Minculescu:

No comments: