Pages

Tuesday, July 28, 2009

PRESA RUSA: Comunistii de la Chisinau castiga, dar nu ies victoriosi

Astazi, se incheie in R. Moldova campania electorala, urmand ca maine, 29 iulie sa aiba loc alegerile parlamentare. Majoritatea voturilor se va indrepta, cel mai probabil, spre Partidul Comunist aflat la putere. Potrivit ultimelor sondaje, acesta va primi 40% din voturi. Insa acest procent nu este suficient pentru comunisti ca sa aleaga singuri un nou presedinte si sa formeze guvernul, relateaza ziarul “Kommersant”.

Cu ocazia actualelor alegeri parlamentare din Moldova, nu exista partid care sa nu fi declarat ca va apara tara, astfel incat peisajul general al lozincilor electorale da impresia unui razboi civil. Dupa alegerile din aprilie, comunistii si cele trei partide din opozitie (liberalii, liberal-democratii si alianta „Moldova Noastra”) au pornit un razboi mediatic nemilos unii impotriva celorlalti. Iar cand, in iunie, opozitia a blocat pentru a doua oara alegerea unui nou presedinte, obtinand dizolvarea parlamentului si organizarea de alegeri repetate, confruntarile s-au acutizat.

Astazi in Moldova va fi o asa-zisa „zi a tacerii”, dupa ce, cu o zi inainte, liberalii si comunistii si-au dat o ultima lovitura, manifestata prin conferinte de presa desfasurate in diferite colturi ale capitalei, in cadrul carora liderii formatiunilor politice si-au prevazut unul altuia iminenta moarte politica de dupa 29 iulie.
Liderii din opozitie – Mihail Ghimpu, Vlad Filat si Serafim Urechean –, care si-au desfasurat conferinta de presa in scuarul Europa din parcul central din Chisinau, au numit 29 iulie ziua victoriei finale asupra comunistilor: „Ne-am luat de buna-voie ramas-bun de la mandatele de deputati si am inceput lupta impotriva masinii dictatoriale a lui Voronin, pentru ca copii nostri sa aibe un viitor european! Au mai ramas doua zile pana la victoria pe care o meritam! 29 iulie este ultima sansa pentru Moldova, care a ramas ultima tara din Europa condusa de comunisti.” De asemenea, ei au incercat sa-i convinga pe jurnalisti ca si dupa alegeri vor ramane impreuna, impartindu-si de dinainte viitoarele posturi-cheie, refuzand insa sa ofere nume concrete.

Si partidul comunist a tinut un discurs de ramas-bun. La conferinta de presa a acestora, organizata de colaboratorul apropiat al lui Vladimir Voronin si strategul de baza a campaniei electorale comuniste, Mark Tcaciuc, sala a fost arhiplina. “Sub forma unor asa-numite partide liberale si democratice, avem de-a face cu niste secte totalitare inveninate, care doar intamplator au privatizat termenii precum “liberalism” si „democratie”. Opozitia si-a pierdut dreptul moral la victorie!” a declarat acesta.

Comunistii sunt considerati favoriti in actuala cursa electorala. Insa, chiar daca vor castiga majoritatea voturilor, nu vor putea alege independent un presedinte si sa formeze guvernul tarii. Mai mult, conform sondajelor, partidul comunist va primi mai putine mandate decat la alegerile din 5 aprilie, anume aproximativ 50 de mandate, comparativ cu cele 60 castigate initial la primele alegeri parlamentare.

1 comment:

Sorin M. said...

Haideţi să ne alăturăm fraţilor noştri din Republica Moldova în rugăciune şi să venim sub Crucea Mântuitorului, la tronul de îndurare al Tatălui.
Să ne rugăm:
. Pentru intervenţia lui Dumnezeu în această ţară. Noi oameni putem face tot felu de planuri şi calcule însă doar Dumnezeu ştie ce e mai bine pentru această ţară.
· Să zădărnicească Dumnezeu planurile celor răi (este prea suspicioasă liniştea guvernării în timp ce au fost devastate aceste două clădiri importante ale statului).
· Pentru întărirea credinţei creştinilor din Republica Moldova şi pentru unitatea dintre ei în această perioadă.
Doamne, ocroteşte-i pe români!