Pages

Thursday, April 23, 2009

UE este "uluita" si "indignata" de decizia Republicii Moldova de a introduce vize Romaniei, considerata "inacceptabila". MIKKO, agenta lui Voronin

UE este "uluită" de decizia Republicii Moldova de a introduce vize pentru cetăţenii romani, iar această "situaţie inacceptabilă" va fi analizată din punct de vedere legal la 30 aprilie, a anunţat comisarul pentru extindere Olli Rehn in cadrul dezbaterii privind R. Moldova din Parlamentul European, transmite NewsIn. "Ne uluieşte decizia Republicii Moldova de a introduce vizele pentru cetăţenii romani. Este o situaţie inacceptabilă şi analizăm legalitatea acestei acţiuni. La 30 aprilie vom discuta despre acest lucru in cadrul Comisiei UE-R. Moldova", a declarat comisarul pentru extindere Ollie Rehn.
In plus, Rehn s-a declarat foarte preocupat de evenimentele din Republica Moldova şi a spus că salută faptul că Romania s-a abţinut de la a răspunde cu paşi similar acţiunii Republicii Moldova de a expulza ambasadorul roman. "Trebuie să acţionăm ca un factor de stabilizare pentru acea ţară şi să gandim relaţia UE -R. Moldova pe termen lung. Interesul nostru este să avem o ţară democratică in vecinătatea UE, să promovăm dialogul şi să strangem relaţiile dintre noi", a mai spus comisarul, subliniind că UE este foarte interesată de ce se intamplă in R. Moldova.
De asemenea, europarlamentarul PSE Marianne Mikko, preşedinta Comisiei UE - R. Moldova din PE a declarat că niciun subiect din R. Moldova "nu va rămane tabu". La randul său, europarlamentarul ALDE Graham Watson a spus că R. Moldova ar trebui să aducă dovezi legate de acuzaţiile aduse Romaniei şi că expulzarea ambasadorului roman şi introducerea vizelor sunt "paşi inacceptabili".
Totodată, Watson a subliniat că declaraţiile preşedintelui Train Băsescu privind simplificarea procedurii de acordare de vize "au sporit tensiunile". Watson a fost critic şi la adresa "optimismului instinctiv" exprimat de comisarul pentru politică externă Benita Ferreo-Waldner, care ar fi declarat că alegerile din R. Moldova au fost corecte şi legitime.
In replică, Olli Rehn a răspuns că nicidecum nu ar fi vorba despre un simplu optimism, ci despre viziunea "echilibrată şi realistă" a CE. "In plus, pentru a fi un bun comisar trebuie să fii optimist, pentru a fi un bun comisar pentru extindere trebuie să fii optimist", a punctat Rehn. Benita Ferrero-Waldner a declarat totusi si ca UE "este indignata de decizia Moldovei de a introduce vize pentru România" si ca ceea ce face Moldova "este inacceptabil".
Parlamentul European a dezbătut joi, in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, situaţia din R. Moldova, şi a decis ca eventualele proiecte de rezoluţii să fie votate la următoarea sesiune, care va avea loc in mai. (Z.O.)
Europarlamentara Mikko, agenta de PR a regimului Voronin
Cu toate acestea, iata ca parlamentarii europeni declarau cu totul altceva pe 6 aprilie, imediat dupa alegeri. Cititi aici un articol oficial al Parlamentului European:
Deputaţi europeni în Moldova cu ocazia alegerilor parlamentare
Relaţii externe - 06-04-2009 - 17:33
"Pe 5 aprilie, moldovenii au mers la vot pentru a-şi alege cei 101 parlamentari. Organizaţiile europene şi internaţionale - printre care şi o delegaţie de la Parlamentul European - care au observat alegerile, au declarat că atmosfera de vot a fost calmă şi paşnică şi că organizarea a fost bună, în ciuda câtorva neconcordanţe procedurale.
(...)
O delegaţie de la Parlamentul European a fost duminică în Republica Moldova pentru a observa alegerile. Şefa delegaţiei, socialista estonă Marianne Mikko, a remarcat faptul că „faţă de 2005, există îmbunătăţiri în organizarea alegerilor“. Cu toate acestea, doamna Mikko spune că sunt necesare eforturi suplimentare, „în special în ceea ce priveşte poziţia presei“. Observatorii internaţionali menţionează presupusa intimidare a candidaţilor şi alegătorilor şi gestionarea neadecvată a resurselor administrative. Marianne Mikko a mai remarcat faptul că din cei 600.000-1.000.000 de moldoveni care lucrează în străinătate, numai 22.000 fost înregistraţi pe listele electorale. "

No comments: