Pages

Friday, April 24, 2009

EXCLUSIV. Romania va cere la CAGRE blocarea Tratatului UE - Moldova ca urmare a refuzarii ambasadorului Mihnea Constantinescu

Ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu va sustine luni la CAGRE - la reuniunea ministrilor de externe UE - suspendarea discutiilor pe mandatul pentru acordul dintre UE si Republica Moldova. Demersul vine pe fondul modului in care autoritatile moldovene au reactionat la propunerea Romaniei de a-l trimite ca ambasador la Chisinau pe Mihnea Constantinescu. Cutuma diplomatica este ca in cazul in care un stat nu doreste sa accepte o propunere de ambasador, acesta transmite aceasta pozitie in cadrul unor consultari prealabile si nu sub forma de refuz scris. Practic, prin exprimarea refuzului agrementului in scris printr-o nota verbala, semnalul transmis de Chisinau este faptul ca doresc blocarea relatiilor bilaterale cu Romania si ca taie canalelele de comunicare normale dintre doua state. In acest moment, oricat de prudenta ar fi reactia Romaniei, Chisinaul a trecut dincolo de limite.
Romania, prin propunerea lui Mihnea Constantinescu ca ambasador, un diplomat experimentat, a incercat tocmai normalizarea relatiilor bilaterale si deschiderea unor cai de comunicare uzuale cu Chisinaul, au transmis surse diplomatice romane.
ZIUA Online relata mai devreme: "Ministerul Afacerilor Externe a primit astăzi, 24 aprilie 2009, o Notă Verbală din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova prin care acesta solicită autorităţilor romane să propună o altă persoană decat Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chişinău", se precizeaza intr-un comunicat al MAE. In scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe va anunţa măsurile pe care le va lua in urma acestui gest al autorităţilor moldovene.
"Pe data de 8 aprilie 2009, la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene a fost convocat domnul Filip Teodorescu, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Republica Moldova, caruia i s-a inminat o nota prin care, in legatura cu actiuni incompatibile cu activitatea diplomatica, seful misiunii diplomatice romane si ministrul-consilier al Ambasadei, dl Ioan Gaborean, au fost declarati personae non gratae si urmeaza sa paraseasca teritoriul tarii in decurs de 24 de ore", se arata intr-un comunicat postat in acea perioada pe site-ul institutiei.
Mihnea Constantinescu a fost propus sa ocupe postul de ambasador al Romaniei, dupa ce a fost audiat pe 8 aprilie de comisiile parlamentare de resort. El se declara increzator atunci ca va primi sustinerea autoritatilor de la Bucuresti pentru o imbunatatire a relatiilor cu Republica Moldova. (Z.O.)

No comments: