Pages

Saturday, April 25, 2009

INSTRUCTIUNI IN CAZ DE CUTREMUR. Cum sa va salvati si ce trebuie sa faceti in timpul si dupa un cutremur


INFO: Un cutremur care a avut loc in zona Vrancea s-a resimtit sambata seara in aproape toata Romania, de la Constanta la Iasi si din Olt pana la Sibiu. Seismul nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale. Din datele preliminare de la Institutul de Fizica Pamantului, magnitudinea cutremurului ar fi fost de 5,3 grade pe scara Richter.
DE STIUT: Semnalul de alarma in oras in caz de dezastru este: Cinci impulsuri a cate 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele.

PROTECŢIA ANTISEISMICĂ ÎN CAZ DE CUTREMUR REALIZATA PENTRU SOCIETATEA ROMANA DE RADIO SI TELEVIZIUNE
REGULI DE BAZĂ (Limbaj administrativ)

1. CE TREBUIE SĂ ÎNTREPRINDEŢI ANTICIPAT PENTRU PREVENIREA UNOR AVARIERI, ACCIDENTĂRI ŞI RĂNIRI ÎNTR-O SITUAŢIE DE CUTREMUR ?
2. CE TREBUIE SĂ FACEŢI ÎN TIMPUL UNUI CUTREMUR MARE ?
3. CE TREBUIE SĂ FACEŢI DUPĂ UN CUTREMUR MARE ?

INTRODUCERE

Oferim prin această expunere, ţinând cont de opiniile specialiştilor referitoare la protecţia în caz de seism, cunoştinţe generale şi specifice privind seismele şi efectele lor asupra dotărilor şi activităţilor din S.R.Tv, în vederea asigurării protecţiei în caz de cutremur şi educaţiei pentru pregătirea antiseismică a angajaţilor.
Aceste reguli de bază privitoare la protecţia antiseismică sunt în deplină concordanţă cu programele şi reglementările în vigoare, oferind informaţii de natură tehnico-ştiinţifică şi sugerând măsuri de protecţie arhitectural-constructivă, personală sau de grup, care să reducă sau să prevină efectele secundare ale cutremurelor.
Cunoştinţele prezentate sunt corelate cu materialele deja prelucrate formaţiunilor de Protecţie Civilă (organizate conform Legii nr.481/2004).

SCOPUL INSTRUIRII : se consideră că informaţiile prezentate vor contribui în mare măsură la reducerea sau evitarea unor pierderi de vieţi, răniri, panicii, zvonurilor şi dereglărilor activităţii, ceea ce va contribui la reducerea perioadei de revenire la normal după seisme puternice.

CE TREBUIE SĂ ÎNTREPRINDEŢI ANTICIPAT PENTRU PREVENIREA UNOR AVARIERI, ACCIDENTĂRI ŞI RĂNIRI ÎN CAZ DE CUTREMUR ?

Aceste recomandări se adresează în principal conducerii şi personalului tehnic-administrativ, urmând a fi concretizate în sarcini judicios distribuite. Este util, însă, ca toţi angajaţii să cunoască scopul diferitelor măsuri care se întreprind, spre a înţelege sensul protecţiei antiseismice şi a participa la unele din ele :
- Identificaţi mobilierul şi obiectele grele care atârnă peste birouri, pupitre, locuri circulante, ce pot cădea peste acestea, fixaţi-le contra detaşării sau mutaţi-le astfel încât să nu vă pericliteze viaţa în caz de oscilaţii sau cădere.
- Asiguraţi piesele de mobilier grele prin prindere de perete, grinda solidă, mai ales la etajele superioare.
- Amplasaţi toate aparatele grele astfel încât să nu fie în vecinătatea ieşirilor din încăperi sau coridoare, spre a nu le bloca prin deplasări la seisme.
- Amplasaţi obiectele fragile într-un loc mai jos şi sigur.
- Limitaţi deplasările echipamentelor tehnice şi utilitare mari în aşa fel încât, în caz de cutremur, racordurile să nu sufere deteriorări şi să se degaje gaze sau să se scurgă apă.
- Verificaţi periodic tavanele, podul, acoperişul, balcoanele, calcanele astfel încât la seisme să nu cadă cărămizi, placaje, tencuieli, ţigle asupra aleilor înconjurătoare, străzilor sau la vecini.
- Este util să aveţi depozitate grupat, într-un loc cunoscut, o rezervă specială de alimente uscate şi conserve, apă de băut, o trusă de prim ajutor cu medicamente, lanternă, un radio şi baterii utilizabile în caz de urgenţă pentru minim trei zile.
- Reţineţi locul de amplasare al comutatoarelor, siguranţelor, robinetelor generale şi locale pentru electricitate, apă şi gaze astfel încât, la nevoie, după seism, să puteţi lua unele măsuri minime de intervenţie. Păstraţi la îndemână scule adecvate.
- Informaţi-vă despre îndeplinirea obligaţiilor legate ale deţinătorilor de clădiri privind :
· evaluarea rezistenţei antiseismice actuale a structurii clădirii;
· reparaţiile şi consolidările necesare;
· proiectarea şi executarea lucrărilor necesare;
· asigurarea pentru daune seismice, forme şi taxe necesare.
- Recomandaţi colegilor şi membrilor de familie să reţină particularităţile localităţii, cartierului şi împrejurimilor locuinţei, ale drumului pe care se deplasează zilnic la locul de muncă sau acasă, având în vedere eventuale pericole precum :
· căderea unor elemente de construcţie (ţigle, cărămizi);
· spargerea şi căderea unor geamuri (de la blocuri);
· căderea unor obiecte, mobilier etc;
· căderea unor stâlpi şi linii electrice;
· incendii rezultând din scurt circuite, conducte de gaz rupte;
· alunecări de terenuri, avalanşe.
- Discutaţi cu toţi membrii familiei despre procedura utilizată în caz
de cutremur.
- Explicaţi anticipat adulţilor şi minorilor ca în cazuri speciale se poate proceda la evacuarea clădirii după un seism puternic, dar aceasta se va efectua în linişte, ordonat, după verificarea căilor de ieşire şi a faptului că pericolele de afară nu sunt mai mari decât la rămânerea în interior.

CE TREBUIE SĂ FACEŢI ÎN TIMPUL UNUI CUTREMUR MARE ?

Aceste recomandări se referă la o multitudine de situaţii care se pot găsi în mod frecvent atât într-o clădire cât şi în mediul construit înconjurător, pe durata călătoriilor zilnice sau în locuri publice. Utilizatorii acestor recomandări pot fi deopotrivă copii sau adulţi.
- Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Nu vă speriaţi de zgomotele din jur.
- Preveniţi tendinţele de a părăsi biroul, locul de muncă, locuinţa deoarece durata redusă a fazei seismice iniţiale va face ca faza puternică a mişcării să surprindă grupurile de persoane pe scări, în aglomeraţie şi panică, conducând la accidente nedorite.
- Dacă vă aflaţi în faţa unei clădiri, rămâneţi departe de aceasta, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, ţigle care, de obicei, se pot prăbuşi în stradă.
- Dacă vă aflaţi înăuntru rămâneţi acolo, departe de ferestre care se pot sparge, staţi lângă un perete structural rezistent.
- Protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, birou, masă.
- Sprijiniţi-vă cu palmele pe podea sau ţineţi-vă cu mâinile de piciorul mesei sau tocul uşii, spre a vă asigura stabilitatea.
- În lipsa unor astfel de posibilităţi de a vă menţine sub şoc stabilitatea vă puteţi proteja stând la podea, lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi şi coate, cu faţă în jos : cu palmele împreunate vă veţi proteja capul (ceafa), iar cu antebraţele pe lateral, faţa.
- Închideţi sursele de foc cât puteţi de repede, iar dacă a luat foc ceva, interveniţi imediat după ce a trecut şocul puternic.
- Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul. Evitaţi aglomeraţia.
- Nu alergaţi în stradă sau pe stradă, deplasaţi-vă calm spre un loc deschis şi sigur.
- Dacă seismul vă surprinde în autoturism, opriţi-vă cât puteţi de repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene şi staţi înăuntru.
- Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră până se termină mişcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile.
- În metrou păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii, în tunel, fără a părăsi vagoanele.

3. CE TREBUIE SĂ FACEŢI DUPĂ UN CUTREMUR MARE ?

Aceste recomandări privesc acţiuni deosebit de importante de revenire la normal după impactul seismic, prin colaborarea celor implicaţi.
- Nu plecaţi imediat din spaţiul în care vă aflaţi. Acordaţi mai întâi primul ajutor celor afectaţi de seism. Calmaţi persoanele speriate şi, în special, copiii.
- Ajutaţi-i pe cei răniţi sau prinşi sub mobilier să se degajeze. Atenţie ! Nu mişcaţi răniţii grav până la acordarea unui ajutor sanitar medical calificat; ajutaţi-i pe loc. Curăţaţi căile de circulaţi de cioburi sau alte obiecte căzute.
- Îngrijiţi-vă de siguranţa copiilor, bolnavilor, bătrânilor, liniştiţi-i în vederea unei eventuale evacuări din clădire pentru anume perioadă, de la câteva ore la câteva zile.
- Nu utilizaţi telefonul decât pentru apeluri de salvare, spre a nu bloca circuitele necesare altor acţiuni.
- Ascultaţi numai anunţurile posturilor de radioteleviziune oficiale.
- Verificaţi preliminar starea instalaţiilor electrice de gaz, apă, canal, verificaţi vizual şi starea construcţiei în interior.
- În caz de avarii constatate, închideţi, pe măsura posibilităţilor, alimentarea locală sau generală şi anunţaţi imediat după aceea instituţia de specialitate pentru intervenţie. Nu utilizaţi foc deschis până nu aţi verificat dacă nu sunt scăpări de gaze. Nu folosiţi în acest scop chibrituri sau brichete.
- Părăsiţi calm clădirea numai după seism; verificaţi mai întâi scara şi drumul spre ieşire.
- Pentru orice eventualitate, preveniţi rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, ţigle etc la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun ori alt obiect protector (carte, geantă etc).
- Dacă la ieşire întâlniţi uşi blocate, acţionaţi fără panică, procedaţi cu calm la spargerea geamului şi curăţirea ramei şi zonei de cioburi, folosind un scaun.
- Evitaţi clădirile grav avariate, cu excepţia unor cazuri de ajutor şi salvare.
- Fiţi pregătiţi psihic şi fizic pentru eventualitatea unor şocuri ulterioare primei mişcări seismice (replici).
- Informaţi-vă cum trebuie să procedaţi pentru înregistrarea în termeni legali a daunelor complete în vederea despăgubirii (dacă există asigurare).
- Nu daţi crezare zvonurilor privind eventualitatea unor replici seismice şi urmările lor, ascultaţi posturile radioteleviziunii naţionale.

ÎNTREBĂRI :


- Se schimbă comportamentul animalelor înaintea unui cutremur ?
Da. Câinii, pisicile, şerpii, vitele, peştii etc se comportă ciudat înaintea unui cutremur.
- Apar anomalii înainte de un seism puternic ?
Da. Apar anomalii ale emisiei de câmp acustic infrasonic, ale curenţilor magneto-telurici etc.
- Pot fi prevenite cutremurele ?
Se poate micşora impactul unui cutremur asupra oamenilor şi construcţiilor, prin folosirea proiectării antiseismice, prin aranjarea mai sigură a interiorului caselor şi prin educarea populaţiei.
- Cât de adânc se produc cutremurele ?
De la suprafaţă şi până la 700 kilometri adâncime.
- Care este cel mai mare cutremur cunoscut ?
Chile, din 22 mai 1960 cu magnitudinea moment egală cu 9,5 (circa 8,5 – 8,7 magnitudine Richter).
- Ce lucruri nu trebuie făcute în timpul şi după un cutremur ?
- nu încercaţi să porniţi gazul;
- nu folosiţi chibrituri, brichete până să verificaţi scurgerile de gaze;
- nu folosiţi telefoane decât în caz de urgenţă;
- nu aşteptaţi pompierii, medicii sau poliţia să vă ajute deoarece s-ar putea să fie ocupaţi în altă parte.



CUVÂNT DE ÎNCHEIERE



Fără a avea pretenţia că aceste câteva precizări reprezintă cea mai bună soluţie, scopul prezentării de faţă este doar acela de a atrage atenţia că putem evita într-o anumită măsură distrugerile provocate de un cutremur.
Vezi si
http://www.mie.ro/_documente/constructii/educatie_cutremur/Liceu%20nw.pdf

No comments: