Pages

Friday, April 24, 2009

LA CHISINAU, mii de solicitari pe zi pentru redobandirea cetateniei romane. Cum isi bat joc Rusia si Cehia de Walahia, "regat" condus de Vladimir II

Cetatenii din Republica Moldova au luat cu asalt oficiile postale pentru a trimite scrisori recomandate la Consulatul Romaniei, solicitand redobandirea cetateniei romane, in numai doua zile fiind expediate circa doua mii de scrisori, relateaza Pro TV Chisinau.Majoritatea persoanelor au precizat ca au decis sa depuna cereri dupa ce Romania a simplificat procedura de redobandire a cetateniei."De ieri, de pe data de 22, au inceput sa vina si sa depuna cereri. Ieri au fost in jur de o mie. Astazi se pare ca o sa fie mai multi din cate se vede", a declarat directorul adjunct al Postei din Republica Moldova, Ana Starciuc.
Scrisoarea trimisa la Consulat trebuie sa contina o cerere-tip, o recipisa recomandata si un plic cu timbre cu adresa expeditorului. Dupa expedierea cererii, solicitantul trebuie sa astepte o invitatie din partea Consulatului pentru depunerea dosarului.
Guvernul Romaniei a simplificat saptamana trecuta procedurile de redobandire si acordare a cetateniei pentru moldoveni. Termenul maxim de verificare a dosarului a fost redus de la sase la cinci luni. Totodata, dreptul de a solicita cetatenia a fost extins pentru descendentii pana la gradul trei, dreptul fiind valabil in forma anterioara a legii pentru rudele de pana la gradul doi. Cetatenii din Republica Moldova pot obtine cetatenia romana mai repede daca isi depun actele la Ministerul Justitiei de la Bucuresti, nu la Consulatul de la Chisinau.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat anterior ca pana in prezent 800.000 de cetateni din Republica Moldova au depus cereri de redobandire a cetateniei romane. (Rl Online)



"Regatul" Walahiei

No comments: