Pages

Friday, April 24, 2009

UNA dintre Lojele Masonice din Romania vrea sa se extinda in fiecare sat

Masonerie la coada vacii
Marea Loja Nationala a Romaniei are in program implementarea francmaso­neriei la sate. Programul, pe termen lung, urmareste infiintarea de loji satesti care sa aprinda lumina in fiecare regiune a tarii.
Maine, in Capitala, va avea loc Conventul Anual al Marii Loje Nationale a Romaniei (MLNAR), la care vor participa frati din Franta, Spania, Portugalia, Italia, Rusia, Republica Moldova. Intr-o intalnire cu presa, Marele Maestru Viorel Danacu a facut ieri cateva precizari. El s-a referit la o unitate - nu unire! - stabilita intre "cele trei mari loji din Romania", bazata pe ideea de conti­nuitate, respect reciproc, loialitate, colaborare la nivel national. Dupa exemplul francez, MLNAR intentioneaza sa aiba consultari periodice "la vedere", cu reprezentanti ai Presedintiei, ai Primului-ministru, ai Ministerului de Externe, ai partidelor, "pentru a vedea daca vorbim aceeasi limba cu oamenii politici".
Danacu a prezentat obiecti­vele pe termen mediu si lung, care vor fi analizate in cadrul Conventului. Un program special urmareste dezvoltarea si integrarea francmasoneriei in satele romanesti, astfel incat, intr-o prima etapa, sa se constituie cate o loja sateasca in fiecare dintre cele opt regiuni ale tarii, din care sa roiasca altele, intr-o perioada de 25 de ani. In prezent, exista o astfel de loja in Hobita, satul natal al lui Brancusi, si o a doua in satul Horea, din judetul Alba. De asemenea, se va infiinta Scoala Masonica Europeana pentru promovarea valorilor autentice, ca si un Centru Masonic Danu­bian, care sa includa toate organizatiile masonice si centrele de studii esoterice, de la formarea Dunarii, pana la varsarea ei in Marea Neagra. Totodata, in 2010 se doreste ca la Alba Iulia sa poata fi deschis primul muzeu masonic national, care sa prezinte publicului aspecte mai putin cunoscute din istoria romanilor.
Nu in ultimul rand, M.M. Viorel Danacu s-a referit la recen­tele evenimente din Repu­blica Moldova. "Fratii nostri si-au expri­mat, inclusiv printr-un document scris, deschiderea catre Uniunea Europeana si pro­testul fata de actiunile extre­miste ale comunistilor, represalii impotriva presei, arestari. Nu au existat actiuni in care sa fi fost implicati frati moldoveni, pentru ca noi nu ne implicam in politica. Nu in tinuta rituala", a punctat Danacu.
Adrian-Nicolae POPESCU / ZIUA

No comments: