Pages

Saturday, April 25, 2009

TINTA teroristilor unguri ucisi in Bolivia era tot autonomia. Bogota acuza un post ungar ca a acoperit tentativa de atentat. Ce vor UDMR si SRI?

Cazul teroristilor unguri care aveau si cetatenie romana si actionau ca mercenari in Bolivia risca sa antreneze Romanie intr-un conflict international in lipsa unei reactii ferme de disociere din partea statului roman.

Scandalul continua dupa ce Bolivia a anuntat ca va da in judecată un jurnalist ungar si postul acestui de televiziune pentru că a acoperit un plan de destabilizare a ţării al unuia dintre teroristii acuzaţi că ar fi complotat pentru a-l asasina pe preşedintele Evo Morales, transmit Reuters si NewsIn. Intr-un interviu din septembrie 2008, Eduardo Rosza, fost mercenar extremist de nationalitate maghiara si evreiasca, convertit la islam si cu cetatenie croata si ungara, i-a spus reporterului ungur Andras Kepes că va pleca in Bolivia pentru a susţine o mişcare separatistă in provincia Santa Cruz, unde opoziţia faţă de liderul Evo Morales este cea mai puternică.
Interviul a fost difuzat de televiziunea ungară abia după ce Rosza - care a luptat si pentru spargerea fostei Iugoslavii - a murit intr-un schimb de focuri in Bolivia, impreună cu alţi doi conspiratori, un irlandez şi un ungur roman, Árpád Magyarosi, fondator al asa-numitei "Legiuni Secuiesti", care militeaza pentru autonomia "Tinutului Secuiesc". Un alt "legionar secui" cu cetatenie ungara si romana, Toasa Elod, este arestat in prezent la Bogota. "Legiunea" s-a antrenat pentru actiuni teroriste in Romania, in judetele Harghita si Covasna, in anii trecti, fara a fi impiedicata in vreun fel de autoritatile romane ( Vezi Secuii paramilitari: ZIUA si Secuii paramilitari se antreneaza in Romania: ZIUA).
Viceministrul bolivian pentru mişcări sociale, Sacha Llorenti, l-a acuzat vineri pe Kepes că a păstrat "o tăcere complice", pentru că nu a difuzat interviul timp de şapte luni. "Cei care acoperă situaţii legate de acte de terorism ar trebui puşi sub acuzare şi sancţionaţi", a spus el intr-o conferinţă de presă, citand legile internaţionale. "Atitudinea jurnalistului ungar a fost să acopere o situaţie care subminează securitatea ţării noastre. In consecinţă, Bolivia va lua măsurile legale potrivite atat pe plan intern, cat şi internaţional, pentru a ne asigura că acest lucru nu va trece nepedepsit", a subliniat Llorenti.
Kepes a declarat miercuri pentru BBC că Rosza i-a cerut să ţină acest interviu secret, spunand că va ajuta să ii explice motivele dacă va muri.
Serviciile speciale boliviane au mai ucis in raidul anti-terorist şi un irlandez, Michael Dwyer, alaturi de membrii "legiunii Secuiesti" Ed Rosza si Arpad Magyarosi. Alţi doi bărbaţi, dintre care un roman, au fost arestaţi in cursul operaţiunii poliţiei. Autorităţile au anunţat că au confiscat puşti cu lunetă, arme de mare calibru şi explozibili dintr-o clădire aflată in apropiere.

Ce vrea la noi UDMR: tot autonomie teritoriala

Extras din proiectul de declaraţie al UDMR, intitulat “Uniunea noastră, Europa noastră”, prezentat cu ocazia celui de-al IX-lea Congres UDMR:
“Ce tip de autonomie, ce fel de Secuime urmărim? Urmărim o autonomie teritorială care să ofere secuimii un cadru organizatoric unitar, furnizând deopotrivă soluţii pentru problemele caracteristice ale maghiarilor şi românilor care trăiesc în această regiune. Urmărim o Secuime care să asigure condiţii pentru crearea locurilor de muncă, pentru creşterea economică a comunităţilor locale, pentru creşterea competitivităţii lor pe piaţa unică europeană. O secuime unde poziţiile de conducere ale instituţiilor publice să se ocupe conform proporţiilor etnice în regiune.
Ce tip de autonomie urmărim? O autonomie culturală care să garanteze autoritate locală în domeniul educaţiei şi culturii, să asigure informarea în limba maternă la toate nivelele vieţii publice. O autonomie culturală care în domeniul educaţiei în limba maghiară din România să asigure competenţe pentru păstrarea şi continuarea identităţii etnice, pentru însuşirea cunoştinţelor competitive şi accesibile tuturor. Urmărim un tip de autoritate locală cultură care să asigure pentru comunităţi minoritare în mediu interetnic respectiv în diasporă, în măsura proporţiilor acestor comunităţi, programe specifice în cadrul instituţiilor culturale de stat sau în subordinea autorităţilor locale.
Atâta timp, cât nu există legi reglementând autonomia culturală şi teritorială, respectiv funcţionarea acestora, trebuie să creem, în condiţiile legale şi constituţionale existente, forme instituţionale care să înlesnească dezvoltarea autonomiei.

Ce vrea SRI?

Nu stim. Pentru ca inca nu a raspuns la cel putin doua Apeluri adresate public pentru edificarea opiniei publice. Vezi CAZUL MAGHIAR SCRISOARE DESCHISA catre directorul Serviciului Roman de Informatii George Maior si conducerea SRI: Scoateti extremismul maghiar de sub presul Romaniei. Si: Inca o Scrisoare Deschisa pe adresa SRI. Redactia Napoca News: Scrisoare deschisă către SRI

Vezi si: Napoca News
Imnul secuilor, intonat la Congresul UDMR
Solyom Laszlo şi Ungaria susţin autonomia Ţinutului Secuiesc
Laszlo Tokes: “Îşi pun politicienii greşit problema ‘Că e mai bine să ai ce mânca decât să ai autonomie!’”
Teroristul Arpad Magyarosi avea legături cu gruparea iredentistă EMI

No comments: