Pages

Thursday, April 23, 2009

CURIOASA UNIUNE. Opinie: UE speriata de maciuca lui Voronin

Motto: „Nu cred aproape nimic din ce aud şi doar vreo 50% din ce văd (zâmbeşte). În cadrul acestei vizite scurte, am avut posibilitatea să mă întâlnesc cu preşedintele Voronin, cu premierul Greceanîi şi liderii opoziţiei. Fiecare vede diferit evenimentele, care au avut loc. Din păcate, acum există doar la nivel verbal dorinţa de a începe dialogul. Uniunea Europeană este gata să contribuie la reluarea dialogului.”
Premierul ceh Mirek Topolánek, in vizita la Chisinau

OPINIE ZIUA:
UE speriata de maciuca lui Voronin
de George DAMIAN

Uniunea Europeana a ajuns sa se teama de presedintele comunist al unui stat de patru milioane de locuitori - dintre care un milion fugiti din tara - un stat aproape intrat in faliment. Uniunea Europeana este stransa cu usa de presedintele Voronin sa verse mai multi bani in visteria ultimilor comunisti din Europa. De frica Rusiei, Uniunea Europeana a ajuns sa stea in genunchi in fata maciucii lui Voronin. Dupa ce le-a rupt oasele studentilor si elevilor care au strigat in strada "Jos comunismul!", Voronin isi flutura ciomagul catre Bruxelles si functionarii unionali se umezesc de frica.
La Parlamentul European socialistii il tin in brate pe Voronin si nu mai vor sa-i dea drumul. Destul de greu de inteles acest fenomen - insa poate ca multi socialisti europeni au fost colegi de scoala cu Voronin. Mai greu de inteles de ce socialistii romani din Parlamentul European il tin si ei in brate.
Probabil si ei au fost colegi de scoala cu el.
Cert este ca legislativul european se chinuie de doua saptamani sa trimita o misiune la Chisinau pentru a verifica acuzatiile de fraudare a alegerilor si de torturare a celor arestati in urma manifestatiilor de protest. Socialistii de la Bruxelles au amenintat ca vor trimite o misiune proprie - diluand astfel si mai mult frectia galenica reprezentata de parlamentul comunitar. Despre o rezolutie care sa condamne abuzurile comunistilor de la Chisinau aproape ca nici nu mai poate fi vorba - a fost amanata pentru luna mai, in ultima sesiune a actualului legislativ comunitar. Una peste alta, Parlamentul European tremura de frica lui Voronin si nu este in stare sa-i spuna comunistului de la Chisinau ca nu este frumos sa iei oameni de pe strada si sa le rupi oasele in beciurile politiei.
InsA la Bruxelles a aparut o alta temere: Voronin nu mai vrea sa accepte Parteneriatul Estic propus de Uniunea Europeana. Voronin si-a exprimat deja parerea despre Parteneriatul Estic: este o politica de ingradire a Rusiei. Ocin haraso tavarisci Voronin! Insa in acest caz Voronin nu mai trebuia invitat alaturi de Lukasenko la Praga in 7 mai, trebuia trimis la Moscova, pe drumul pe care il cunoaste deja.
De fapt Voronin - dupa ce a demonstrat ca nimeni nu misca la Chisinau fara voia lui, sau, daca misca, misca spre cimitir - are o alta problema: criza economica. Economistii din stanga Prutului trag de multa vreme semnalul de alarma ca pomenile electorale vor baga Chisinaul in faliment. In curand comunistii nu vor mai putea plati salariile promise maciucarilor - sau daca le vor plati, le vor plati la o rata a inflatiei care le va face inexistente.
De fapt Voronin face presiuni asupra Comisiei Europene pentru a primi un pachet financiar mai acatarii. Anul viitor se incheie prima faza a Parteneriatului Estic prin care Moldova a primit 210 milioane de euro. Acum Voronin este flamand si vrea mai multi bani de la Uniunea Europeana. Adica de la noi. Voronin - in ciuda propagandei electorale - a intrat in discutii cu FMI si cauta bani in toate partile. Moscova l-a servit cu 50.000 de tone de pacura si cam atat.
Acum Voronin, dupa ce a acuzat Romania de toate vinile imaginabile, vrea ca Uniunea Europeana sa-i verse mai multi bani in conturile de stat. Iar de acolo, cu ajutorul firmelor "printisorului" Oleg Voronin, banii pot lua orice directie. La nevoie poate ajuta si reprezentantul UE la Chisinau, Kalman Mizsei, acuzat de deturnari de fonduri inca de pe vremea cand era reprezentantul ONU la Moscova.
Uniunea EuropeanA riscA sa devina o gluma sinistra in cazul in care nu va reusi sa condamne ferm brutalitatea de militian a lui Voronin, bataile si torturile indurate de sute de tineri. Si pe langa faptul ca va deveni o gluma sinistra, Uniunea Europeana risca sa devina si o gluma proasta in cazul in care va ceda santajului si se va apuca sa subventioneze regimul de teroare al lui Voronin. Sunt curios cum vor vota socialistii romani din Parlamentul European asupra fondurilor europene destinate lui Voronin. Nu de alta, dar se apropie alegerile europene si trebuie sa stim si noi cum sa votam.
UE speriata de maciuca lui Voronin de George DAMIAN

No comments: