Pages

Friday, April 24, 2009

ZIUA: Stefan Andrei il spulbera pe Petre Roman: "un mincinos grosolan". Fragment dintr-un film documentar despre perioada comunista


Stefan Andrei, fost ministru de Externe al Romaniei socialiste timp de sapte ani, pana la indepartarea sa de catre Elena Ceausescu, in 1985, revine in exclusivitate pentru ZIUA cu noi dezvaluiri despre perioada regimului comunist din Romania de dupa ocupatia sovietica. Stefan Andrei a fost arestat in 1990 si inchis timp de doi ani si cinci luni, desi Parchetul nu a putut dovedi niciodata acuzatia de "genocid" pe care i-a adus-o Ion Iliescu, prin intermediul Frontului Salvarii Nationale.
Revoltat de o declaratie recenta de-a lui Petre Roman privind moartea tatalui sau, Stefan Andrei il provoaca pe fiul demnitarului comunist Walter Roman sa-si demonstreze afirmatia, considerata de fostul sef al diplomatiei drept "o minciuna grosolana". Walter Roman, una dintre cele mai sinstre figuri ale ocupatiei sovietice, nu a fost omorat de Nicolae Ceausescu, dupa cum sustine Petre Roman astazi, afirma Stefan Andrei, ca martor ocular. "Aceasta este una dintre cele mai grosolane minciuni care s-au aruncat public dupa decembrie 1989", spune fostul sef al diplomatiei romanesti. Desi tatal sau era functionar de banca si el urmase Universitatea Tehnica german din Brno, Walter Roman este atras in brigazile rosii de Miklos Goldberger, "ilegalist" si membru al Komintern, viitor presedinte al Uniunii Oamenilor Muncii Maghiari din Romania(MADOSZ). Un personaj care se pare ca i-a marcat viata, tinand cont ca acesta a cerut din partea Moscovei ca Ardealul de Nord luat prin Diktatul de la Viena sa nu mai revina Romaniei. Conform unui istoric al perioadei sovietice, exista documente care atesta ca Walter Roman a militat la randul sau pentru infiintarea statului independent "Transilvania". Potrivit istoricului rus Tofic Islamov, citat in Romania de Alexandru Purcarus, Walter Roman a trimis Comisiei Litvinov, la 28 iunie 1944, o scrisoare in care sprijinea ideea "infiintarii independentei (si fata de romani si fata de unguri) Transilvaniei de la raul Tisa pana la Carpati". Teama reprimata ca aceasta actiune sa nu-i fie reprosata ar putea fi o explicatie a excesului sau de zel aratat ulterior in favoarea Transilvaniei, de teama represaliilor lui Gheorghe Gheorghiu Dej.
Comunist de frunte si membru al gherilelor internationaliste anti-crestine din Spania, apoi sef la Radio Moscova al echipei de criminali anti-romani Ana Pauker, Leonte Rautu si Iosif Chisinevschi, Walter Roman s-a intors in Romania in 1944 pe tancurile sovietice, la propriu, ca locotenent-colonel in cadrul Diviziei "Horia, Closca si Crisan". El a fost decorat de Moscova in 1945 cu "Steaua Rosie" si inaintat la gradul de general-maior. Enciclopedia Wikipedia consemneaza ca un an mai tarziu, in 1946, Walter Roman a fost numit sef al Directiei de Educatie, Cultura si Propaganda a Armatei, iar intre 1947-1951 ocupa postul de sef al Directiei Superioare Politice a Armatei. In 1951 devine membru al CC al PCR si ministru al Postelor si Telecomunicatiilor pana in 1953. Anul 1953 reprezinta momentul in care regimul politic de la Bucuresti incepe indepartarea agentilor si comisarilor sovietici din sistem, operatiune care dureaza pana in 1964, cand sunt eliberati si toti detinutii politici, an dupa care Nicolae Ceausescu ajunge la putere. Astfel, odata cu asa numitul "grup Luca-Pauker-Georgescu" au fost trasi pe functii mai mici si Walter Roman, ca director al Editurii Politice, sau Gheorghe "Gogu" Radulescu - protectorul din CPEx al unei intregi retele de inelectuali, dar care reuseste totusi sa revina si sa se mentina la varful Partidului pana la executia lui Nicolae Ceausescu. Alti istorici au demonstrat cu documente recent declasificate ca Walter Roman a fost amestecat in complotul KGB si al PMR care avea drept scop arestarea guvernului Imre Nagy, dupa Revolutia ungara din 1956 de la Budapesta. Dupa ce membrii guvernului Nagy au fost tinuti ilegal pe teritoriul Romaniei, intr-un complex de vile de langa lacul Snagov, Imre Nagy a fost judecat in 1958, condamnat la moarte si executat la Budapesta de noua conducere prosovietica a Ungariei. Stefan Andrei aduce aminte ca Walter Roman a fost un instrument principal in descoaserea grupului Nagy, eliminat ulterior in stil sovietic. Desi Petre Roman a contestat aceste fapte, documentele arhivei CC al PCUS din Colectia ZENIT arata ca fiul nomenklaturistului comunist se joaca de-a dezinformarea.
Autor al "celebrei" sintagme "Dupa noi, vom veni tot noi. Noi nu scriem istoria, noi o cream", Walter Roman a murit in 1983, in urma unei operatii pe cord, la 70 de ani, nu inainte de a publica la Editura Politica o carte in care este apreciat pozitiv rolul sau chiar de catre Zbigniew Brezinski: "Era Tehnotronica" aparuta sub titlul "Revolutia Tehnotronica". "Era tehnotronica include aparitia graduala a unei societati din ce in ce mai controlata si supravegheata. O astfel de societate va fi dominata de o elita nefundamentata pe valori traditionale", scria Brezinski, completand, pentru o revista de specialitate: "Va fi posibil sa se mentina o supraveghere aproape permanenta asupra fiecarui cetatean si sa se pastreze la zi o evidenta care sa contina chiar si cele mai personale informatii despre sanatate si comportament, pe langa altele. Aceste informatii vor fi oricand la dispozitia autoritatilor." Astazi, dupa 30 de ani de la acel moment interpretat diferit de familia Roman, Stefan Andrei vrea sa corecteze neadevarurile istorice, intr-un interviu special pentru ZIUA, pe care il puteti citi in editia noastra de sambata.
Interviul este un fragment dintr-un film documentar realizat de Vladimir Alexe (foto) si subsemnatul. (V.R.)

No comments: