Pages

Friday, April 24, 2009

MEDVEDEV l-a destituit pe seful GRU in timp ce spionul sef al Armatei Rusiei era in vacanta

Seful Directiei principale de informatii de pe langa Statul Major al armatei ruse (GRU), generalul Valentin Korabelnikov (foto), a fost destituit vineri de presedintele rus Dmitri Medvedev printr-un decret, relateaza Interfax, preluata de Agerpres. El a fost inlocuit prin alt decret cu adjunctul sau, generalul Aleksandr Sliahturov.
Korabelnikov a detinut functia de sef al GRU din mai 1997. Inainte de a fi demis, el a fost decorat cu ordinul "Pentru merite deosebite aduse Patriei" de gradul III, pentru eforturile depuse in sporirea capacitatii de aparare a Federatiei Ruse. Conform cotidianului "Moskovski Komsomolet" generalul Valentin Korabelnikov se afla in prezent in concediu, urmand sa predea oficial stafeta dupa revenirea sa din vacanta.
Destituirea sefului GRU intervine pe fondul divergentelor din ce in ce mai acute legate de modul in care se realizeaza reforma in armata. La inceputul acestui an, ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, a demarat o reforma ambitioasa de modernizare a armatei, careia i se opune segmentul generalilor conservatori. Reformele demarate de Serdiukov au antrenat reduceri masive de cadre in armata rusa si desfiintarea mai multor divizii de diferite tipuri, inclusiv a unor batalioane GRU.
Presa rusa a relatat inca in iarna ca seful GRU, Valentin Korabelnikov, intentioneaza sa demisioneze, intrucat nu ar agrea reformele ministrului Apararii. (Z.O.)

No comments: