Pages

Tuesday, May 19, 2009

CAZUL CRULIC Dupa un an si jumatate Avocatul Poporului s-a sesizat in cazul mortii romanului nevinovat inchis si abandonat de Ambasada in greva foamei

Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul morţii românului Crulic într-un penitenciar din Polonia
BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu în cazul morţii românului Claudiu Crulic într-un penitenciar din Polonia la data de 18 ianuarie 2008, instituţia solicitând date despre autorităţilor judiciare române, dar şi poloneze în legătură cu acest caz.
"Pentru clarificarea aspectelor legate de circumstanţele şi cauzele în care a decedat cetăţeanul român Claudiu Crulic, într-un penitenciar din Polonia, instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu. În acest sens, au fost formulate adrese către Ministerul Afacerilor Externe, primul-ministru şi comisarul pentru Protecţia Drepturilor Civile din Republica Polonă, domnul dr. Janusz Kochanowski", se arată într-un comunicat, remis marţi, agenţiei MEDIAFAX, de către AP.
În data de 22 aprilie 2009, respectiv 8 mai 2009, instituţia Avocatul Poporului a primit răspunsuri din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Comisarul pentru Protecţia Drepturilor Civile din Republica Polonă, care în esenţă au evidenţiat ă cercetările în dosarul ce au vizat legalitatea şi corectitudinea anchetei şi a urmăririi penale desfăşurate de Procuratura Raională din Cracovia, începută la data de 12 septembrie 2007, împotriva cetăţeanului român Crulic Claudiu Daniel au fost finalizate la data de 29 august 2008 şi sunt concretizate în „Hotărârea cu privire la achitarea investigaţiilor”.
"Referitor la dosarul în care Biroul Permanent Districtual din Cracovia investighează infracţiunea de omor prin imprudenţă a cetăţeanului român Crulic Claudiu Daniel au fost puse sub acuzare trei persoane, şi anume: şeful ambulatoriului arestului, şeful secţiei medicale a spitalului şi directorul spitalului în care a decedat cetăţeanul român", arată AP.
Comisarul pentru Protecţia Drepturilor Civile din Republica Polonă a informat AP că s-a sesizat din oficiu în ceea ce priveşte decesul cetăţeanului român Claudiu Crulic, solicitând informaţii referitoare la rezultatele anchtelor preliminare, Inspectoratului Districtual pentru Administraţia Penitenciarelor, Consiliului Director Central al Administraţiei Penitenciarelor, Direcţiei pentru Penitenciare a Curţii Districtuale din Cracovia, procurorului districtual pentru răspundere profesională din cadrul Colegiului Regional al Medicilor din Cracovia, ministrului justiţiei din Polonia, şi primului-ministru al Republicii Polonia.
"Comisarul pentru Protecţia Drepturilor Civile din Republica Polonă prezintă concluziile asupra investigaţiilor efectuate. Astfel, pe de o parte rezultatele investigaţiilor preliminare au demonstrat că medicii au apelat la instanţa competentă pentru executarea pedepsei închisorii pentru a obţine acordul de a efectua teste de diagnosticare împotriva voinţei deţinutului şi au luat măsuri pentru hrănirea artificială a acestuia mult prea târziu. Pe de altă parte, o altă întârziere a fost cauzată de necesitatea de a aştepta ca decizia insetanţei să fie aplicabilă", arată sursa citată.
Astfel, Comisarul pentru Protecţia Drepturilor Civile din Republica Polonă a sugerat că în asemenea cazuri, deciziile instanţei ar trebui puse în aplicare de la data emiterii lor. Totodată, a solicitat Directorului general al Administraţiei Penitenciarelor transmiterea de informaţii cu privire la evenimentele excepţionale din penitenciarele de pe tot cuprinsul Poloniei prin intermediul Consiliului Director Central al Administraţiei Penitenciarelor. De asemenea, prin adresa către primul-ministru al Republicii Polonia, a solicitat numirea unei comisii interministeriale la nivelul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Justiţiei, care să studieze situaţia tratamentului medical în penitenciare.
"Comisarul pentru Protecţia Drepturilor Civile din Republica Polonă asigură Avocatul Poporului că va monitoriza procedurile mai sus enumerate şi va întreprinde măsuri suplimentare după finalizarea legală a acestora", mai arată sursa citată.
În 8 aprilie, Parchetul din Cracovia, citat de AFP, anunţa că trei persoane au fost inculpate în Polonia, în urma decesului, anul trecut, într-o închisoare poloneză, al unui român care a stat două luni în greva foamei, pentru a protesta faţă de încarcerarea sa.
Trei responsabili ai spitalului penitenciarului Montelupich din Cracovia au fost inculpaţi pentru că nu au acordat asistenţă unei persoane aflate în pericol de moarte. Ei riscă până la cinci ani de închisoare, a precizat procurorul responsabil cu ancheta, Piotr Kosmaty, citat de presa poloneză.
Cei trei inculpaţi au decis să pledeze nevinovat, a adăugat el.
Daniel Crulic, în vârstă de 33 de ani, fusese acuzat de furt şi încarcerat la Montelupich în noiembrie 2007. Susţinând că este nevinovat, el a intrat în greva foamei. El a scris de mai multe ori consulatului român pentru a obţine ajutor, potrivit familiei sale.
Bărbatul a murit la jumătatea lunii ianuarie 2008, la o zi după transferarea sa într-un spital, în condiţiile în care mai cântărea aproximativ 30 de kilograme, conform familiei sale.
În urma acestui deces, care a emoţionat opinia publică din România, consulul şi ambasadorul români de la Varşovia au fost revocaţi, pentru "lipsă de asistenţă consulară", iar şeful diplomaţiei române, Adrian Cioroianu, criticat pentru felul cum a gestionat acest caz, şi-a prezentat demisia.
Lucia Efrim, mediafax@mediafax.ro

Crulic a plecat din Romania pentru procesul din Polonia!

Tanarul era convins ca-si va dovedi nevinovatia, dar a fost arestat pe holul Tribunalului din Cracovia cu 10 minute inainte de a intra in sala de judecata * Claudiu Crulic se afla in Romania inainte de inceperea procesului

Pe 6 august 2007, tanarul si-a cumparat bilete dus-intors spre Polonia de la o agentie din Dorohoi. Şi-a vizitat rudele, le-a imbratisat si a urcat in autocar. Convins ca-si va dovedi nevinovatia, Claudiu a plecat spre Cracovia, unde urma sa se judece recursul inaintat de el. Nu avea sa se mai intoarca niciodata.
Rudele lui Claudiu Crulic de la Dorohoi povestesc ca, inainte de a pleca in Polonia, tanarul le-a spus ca nu vrea sa se ascunda toata viata pentru o fapta pe care nu a comis-o.
,,Inainte de a pleca, mi-a spus ca este convins ca va castiga procesul. Era increzator ca martorii propusi si imaginile surprinse de camerele de supraveghesre ale magazinului ii vor convinge pe judecatorii polonezi ca este nevinovat.
A zis ca va face asta ca sa arate ca nu este un tigan hot, cum a fost catalogat. Avea orgoliul mare si mergea pana in panzele albe daca se stia nevinovat. Putea sa fuga in Italia sau undeva prin lume si sa nu se prezinte la proces. Mi-a zis ca nu vrea sa fie toata viata un fugar pentru o fapta pe care nu a comis-o", spune Iosefina Leontescu, matusa lui Claudiu, ultima persoana care a vorbit cu tanarul inainte de a pleca in Polonia.
"A plans cand a plecat din Dorohoi!"
Pe 6 august, Claudiu si-a cumparat bilete dus-intors spre Polonia de la o agentie din Dorohoi. Şi-a vizitat rudele, le-a imbratisat si a urcat in autocar.
,,Era optimist. Spunea ca isi va incheia conturile cu polonezii si nu mai calca niciodata pe acolo, ca is mai rai ca romanii. M-a luat in brate si a plans. Se citea o frica pe chipul sau. Parea sa aiba o presimtire rea despre ce avea sa urmeze", isi aminteste Iosefina Leontescu, matusa sa.
Claudiu si-a sunat rudele de pe holul tribunalului
Cu jumatate de ora inainte de a intra in sala de judecata, Claudiu si-a sunat matusa care i-a tinut loc de mama timp de 20 de ani. Parea ingrijorat ca martorii citati in proces nu apareau. "M-a sunat si mi-a zis: tanti Iosefina, intru si praf ii fac.
Le demonstrez eu ca nu sunt nici tigan, nici hot si nici talhar. Acum sa vina si martorii, ca sa scap mai repede, ca vreau sa merg acasa sa pregatesc masa, ca diseara imi vin niste prieteni sa sarbatorim. M-a intrebat cum se face salata de ardei copti, apoi mi-a zis sa transmit salutari rudelor si a inchis", povesteste matusa lui Claudiu.
Ridicat inainte de a incepe procesul
Şefii agentiei de Turism Jordan, de unde Claudiu Crulic a cumparat biletele dus-intors pentru plecarea in Italia, au fost citati ca martori in proces.
Printr-o cerere adresata Tribunalului Cracovia, inregistrarile camerelor de supraveghere ale magazinului unde a avut loc presupusul furt urmau sa fie analizate de completul de judecata. Planurile lui Claudiu au fost date insa peste cap cand o patrula de politie a intrat in sediul Tribunalului Cracovia.
"Renunta la dosar sau te arestam!"
A fost legitimat si, fara prea multe explicatii, incatusat si aruncat intr-o duba. Se intampla cu 10 minute inainte de a intra in sala de judecata. Claudiu Crulic men­tioneaza acest lucru chiar in memoriile sale. "Pe 10.09.2007, ne-am prezentat pe holul judecatoriei, in fata salii de judecata, cu Razdvanek Tadeusi - martor propus, si Yisa Lica, fiind legitimati de trei politai in uniforma pe motiv ca suntem urmariti penal.
In acest timp au mai sosit inca sase in civil de la politia criminala avand asupra lor camera video, dictafon pentru inregistrare, cu propunerea sa renuntam la acest dosar ori o sa fim din nou arestati", scria Claudiu in memoriul adresat consulului Romaniei in Polonia din data de 19.09.2007.
Incepuse sa-si renoveze casa din Dorohoi
In august 2007, Claudiu Crulic a sosit la Dorohoi dupa cateva saptamani petrecute alaturi de mama sa in Italia. Cu banii stransi cat timp a lucrat la service-ul din Polonia si cu ajutorul mamei sale, tanarul incepuse sa isi renoveze casa.
A tocmit cativa zidari si urma sa modifice cladirea. Lucrarile le-a oprit cu doua zile inainte de plecarea sa in Polonia. Urma sa se intoarca peste o saptamana si sa se apuce de treaba. ,,A curatat curtea, a chemat niste baieti si impreuna au stabilit cum vor transforma casa ramasa de la parintii sai.
Spunea ca isi ridica o vila cum nu s-a mai vazut in Dorohoi. Spunea ca vrea sa se intoarca in tara, sa se insoare, ca s-a saturat de strainatate", spune Mariana Mihalache, sora mamei lui Claudiu.
Ea e ziarista care a descoperit cazul lui Crulic!
Ziarista care a descoperit cazul tanarului roman decedat in conditii suspecte in Polonia este Maigosia Nocuni, reporter al publicatiei saptamanale "Tygodnik Powszechny".
Ca oricare alt ziarist, Maigosia Nocuni protejeaza identitatea surselor sale, despre care doreste sa mentioneze doar ca fac parte din sistemul judiciar polonez. Confirmarea a venit de la Spitalul ZozMSWiA, iar stirea a facut imediat inconjurul Europei, mai ales ca medicii declarasera ca romanul arata asemenea unui detinut provenit din lagarele naziste.
Intr-un final, ziarista Maigosia Nocuni a reusit sa faca ceea ce autoritatile poloneze nu au fost capabile: sa identifice un martor care confirma ca romanul nu se afla in Polonia la momentul comiterii furtului care i-a fost pus in carca, dar si biletele de autocar care-i dovedesc nevinovatia.
Ghidul Sabina Ciepiela a confirmat in fata reporterilor "Tygodnik Powszechny" si "Adevarul" ca Daniel Claudiu Crulic se afla in Italia atunci cand a avut loc furtul de care el a fost acuzat.

Cristian Vasilcoiu, Cracovia-Polonia
Adevarul.ro
Foto: Ultimul inscris al lui Daniel Claudiu Crulic

Documentare pe scurt in Cazul Crulic

No comments: