Pages

Tuesday, May 19, 2009

SI JURNALISTII au intrat in "era schimbarii". Federatia Europeana a Jurnalistilor (FEJ) a analizat criza din media

„Jurnaliştii răspund crizei din media”
Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor
16-17 mai 2009, Varna, Bulgaria


București, 19 mai 2009: Delegaţia Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind a participat, în calitate de membru cu drepturi depline, la Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ), eveniment ce a avut loc între 16 şi 17 mai a.c. la Varna, în Bulgaria. Principala problemă dezbătută a fost situaţia grea în care se află mass-media europeană din cauza crizei economice.

Reprezentanţii FRJ MediaSind au prezentat celor 27 de state membre FEJ problemele cu care se confruntă presa din România: criza economică, refuzul Guvernului României de a adopta măsuri de sprijin pentru soluţionarea situaţiei economice grave din presa românească, încercarea clasei politice de a introduce, prin proiectele de Cod Civil şi Penal, prevederi draconice împotriva libertăţii de exprimare, politizarea excesivă a instituţiilor publice Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune (SRTV) şi nerespectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media de către angajatori precum SC Ringier România SRL şi SC Adevărul SA.

În finalul Adunării Generale, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a dat publicităţii declaraţia „Jurnalismul în era schimbării”.

Biroul de Comunicare al
Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind,
Denisa Nica
Şef Birou Comunicare


FRJ MediaSind - Federaţia Română a Jurnaliştilor reprezintă peste 8000 de membri din presa scrisă, radio, televiziune, edituri şi tipografii şi este membru cu drepturi depline în Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor:

Federaţia Sindicatelor Jurnaliştilor şi Tipografilor din România Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune Sindicatul 2002 din Societatea Română de Televiziune SJP din Agenţia Naţională de Presă Agerpres Sindicatul Lucrătorilor din Edituri şi Tipografii SZR – Federaţia Sindicatelor din Întreaga Presă Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova

„Jurnalismul în era schimbării”
Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor
16-17 mai 2009, Varna, Bulgaria


Restructurarea dramatică a crizei economice din media la nivelul Europei şi al întregii lumi ridică probleme serioase pentru toţi cei implicaţi în această industrie.

Tehnologia care permite oamenilor să creeze şi să împărtăşească conţinut subminează media ce serveşte comunităţii. În timp ce blogurile şi reţelele sociale au devenit vedete în unele planuri, în altele mediile tradiţionale, în special ziarele, sunt pe cale de dispariţie.

Piaţa de media este în prăbuşire. Lupta pentru publicitatea online şi noua generaţie de consumatori care alocă mai puţin timp ziarelor şi televiziunii tradiţionale au cauzat panică în industria care a recurs la concedieri şi tăieri excesive de costuri în detrimentul calităţii conţinutului şi având ca rezultat o slăbire a pluralismului democratic.

În ultimele luni, declinul jurnalismului în Europa, cauzat de angajatori disperaţi să stoarcă din ce în ce mai mult profit din sectorul media, a fost dramatic accelerat ca rezultat al crizei economice. În orice caz, criza media la care suntem acum martori în Europa a fost alimentată ani de zile şi precedă această recesiune.

Criza are şi un impact dramatic asupra modului în care sunt acoperite subiectele din sfera politică şi socială şi asupra vieţii democraţiei în Europa. Echilibrul dintre serviciile de presă publice şi cele comerciale, în special cele de audiovizual, care, tradiţional, oferă cel mai mare pluralism al informaţiei, este într-un real pericol.

Nu mai există nicio siguranţă că pluralismul media mai poate fi asigurat. Sectorul privat nu mai este capabil să garanteze că poate oferi serviciile de informaţie necesare, acelea care au jucat rolul central în păstrarea şi promovarea standardelor democratice în Europa.

În acelaşi timp, serviciul public de presă se află în criză şi este în continuare victima presiunilor politice . Chiar în inima Europei, serviciul public de presă, dar şi cel privat din UK, Germania, Franţa şi ţările nordice se află sub o presiune imensă.
Aceasta nu este o criză de scurtă durată. Colapsul presei din Statele Unite a declanşat deja reacţii şoc în rândul practicienilor de media şi în rândul publicului. Şi nu există îndoială că şi Europa, mai devreme sau mai târziu, va trebui să facă faţă consecinţelor restructurării pieţei.

Această schimbare este inevitabilă şi oferă potenţial pentru crearea unei comunităţi mai deschise, mai conectate şi mai informate, dar asta numai cu condiţia protejării scopurilor profesionale şi publice ale jurnalismului – acelea de a educa, stimula şi informa, de a crea dezbateri publice şi de a-i trage la răspundere pe aceia care deţin puterea într-o societate. Jurnalismul este acela care oferă mecanismul de supraveghere a corupţiei şi menţine societăţile deschise.

Ca răspuns la acest fenomen, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor consideră că viitorul presei trebuie adus în centrul dezbaterilor la nivel naţional şi internaţional, unde miezul discuţiei ar trebui să fie rolul cheie al jurnalismului în Europa pentru construirea democraţiei bazate pe stabilitate, justiţie socială şi corectitudine.

Jurnaliştii şi sindicatele lor şi-au propus să lupte pentru respectarea condiţiilor de muncă, a standardelor profesionale şi a drepturilor sindicale ce reprezintă motorul democraţiei media. Considerăm că jurnalismul, ca şi produs creativ al Europei, trebuie protejat şi încurajat să se dezvolte.

FEJ sprijină campania continentală care urmăreşte să învie loialitatea faşă de valorile etice prin intermediul Iniţiativei Etice în Jurnalism.

FEJ, în cadrul Adunării Generale ţinute la Varna, declară că va susţine jurnalismul în această era a schimbării prin următoarele acţiuni:
- Va participa la campania pentru schimbarea politicilor publice europene în ceea ce priveşte presa şi va încuraja iniţiativele în această direcţie, inclusiv un summit european care să implice toţi actorii principali din industrie pentru crearea unui task-force european cu participarea reprezentanţilor sindicatelor
- Va investiga alături de patronatele din presă în ce moduri poate fi îmbunătăţită relaţia cu guvernanţii, politicienii şi autorităţile statului
- Va sprijini solicitările naţionale şi europene pentru sprijin financiar, respectând principiile etice, drepturile sociale şi diversitatea în peisajul media
- Va continua monitorizarea industriei media la nivel european
- Va organiza, în 2009, o conferinţă cu tema crizei în media în cadrul căreia se vor identifica soluţii pentru diminuarea efectelor acesteia

FEJ este de părere că viitorul oferă atât provocări, cât şi multe oportunităţi. Astfel, FEJ sprijină federaţiile sindicale din fiecare ţară şi va continua să promoveze dialogul şi libertatea presei.

Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor

No comments: