Pages

Wednesday, May 20, 2009

UN SENATOR PENTRU ROMANIA: Iulian Urban sustine cetatenia romana pentru basarabeni si respectarea fostilor detinuti politici, eroii din Transnistria

Senatorul Urban sustine campania ” Pro Cetatenie Romana” si propune acordarea titlului de eroi lui Lesco, Ivantoc si Popa

Senatorul PDL Urban Iulian sustine campania derulata de studentii basarabeni sub numele " Pro Cetatenie Romana" si anunta faptul ca joi, 21 mai 2009 va sustine o conferinta de presa la Senat, la orele 12.30, alaturi de senatorul PDL Viorel Badea, unde vor prezenta un proiect de lege pentru acordarea titlului de eroi pentru luptatorii basarabeni din Transnistria, Lesco, Ivantoc si Popa.


Conferinta de presa: “Pro Cetatenie Romana”

Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti in colaborare cu Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara anunta lansarea Campaniei de sustinere a redobandirii cetateniei romane pentru basarabeni si bucovineni, “Pro Cetatenie Romana”.

Parteneri media campaniei “Pro Cetatenie Romana” sunt: portalul informational http://www.basarabeni.ro/ si http://www.cetatenia.ro/

Lansarea va avea loc joi, 21 mai, cu incepere de la ora 12.00, in sala 5 a Casei de Cultura a Studentilor, aflata pe Calea Plevnei, nr. 61, Sector 1, Bucuresti. Invitati speciali: Alexandru Lesco, fost detinut politic in temnitile rusesti de la Tiraspol timp de 12 ani; Florin Postolachi, secretar al Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor, presedinte al Asociatiei 15 Noimebrie 1987; Ilie Badescu, Presedintele Asociatiei Romane de Sociologie.
Publicul din Romania este putin familiarizat cu situatia romanilor din afara. Dramele si suferintele romanilor captivi din fostul lagar sovietic sunt necunoscute inca. Prin intermediul acestui proiect se ofera sansa de a fi aduse la lumina datele acestei situatii, astfel incat cei din tara sa se poata implica in mentinerea identitatii nationale in randurile romanilor din Basarabia.

Cabinet Senator Iulian Urban

Nr. ……………….
Catre : BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

In conformitate cu prevederile art. 85 alin.[2] din Regulamentul Senatului republicat, va inaintam spre dezbatere si adoptare proiectul de lege privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti.

INITIATOR
Senator URBAN IULIAN
Grupul Parlamentar al PDL din Senat
EXPUNERE DE MOTIVE

După destrămarea URSS în 1991, fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, înfiinţată în 1940, şi-a obţinut independenţa, iar odată cu aceasta s-au produs o serie de schimbări socio-politice ce au permis românilor din Republica Moldova să revină la valorile naţionale româneşti.
Reformele culturale şi educaţionale produse în anii 1989 – 1992, au încurajat majoritatea populaţiei din Republica Moldova să lupte cu multă fermitate pentru democraţie, pentru respectarea drepturilor omului şi pentru revenirea la valorile culturale româneşti.
În acest context, în regiunea de est a Republicii Moldova s-a dezvoltat, începând cu anul 1989, o mişcare separatistă ce nu a permis aplicarea noilor reforme culturale şi educaţionale pe care le-a adoptat în mod democratic forul legislativ al republicii. La 2 septembrie 1990, în regiunea de est a Republicii Moldova a fost înfiinţată „republica moldovenească nistreană", care după conflictul armat din 1992, sprijinit de trupele armatei Federaţiei Ruse, a reuşit să pună sub control întregul teritoriu din partea stângă a râului Nistru a Rep. Moldova, precum şi oraşul Bender, aflat în partea dreaptă a Nistrului.
Situaţia a devenit extrem de dificilă pentru românii din regiunea transnistreană, deoarece autorităţile separatiste au declanşat o adevărată prigoană, supunând populaţia românească unei campanii de discriminare rasială, etnică şi religioasă fără precedent.
În acest context, autorităţile separatiste au reţinut la începutul lunii iunie 1992, pe domnul Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa, români din Tiraspol, membri ai Frontului Popular din Republica Moldova, împreună cu liderul Ilie Ilaşcu, înscenându-le un proces judecat de către un tribunal ilegitim din "autoproclamata republică moldovenească nistreană".
Prin acest proces inechitabil, fără a se respecta prezumţia de nevinovăţie şi administrându-se probe prefabricate, patrioţii români au fost condamnaţi la moarte şi la alte pedepse, de 12 şi 15 ani închisoare, de către un regim nerecunoscut de nicio ţară din lume, de niciun organism internaţional şi pe teritoriul căruia staţionează trupele militare ale Federaţie Ruse.
Prin acest act ilegal, abuziv şi sfidător, autorităţile separatiste au urmărit descurajarea românilor în a-şi manifesta ataşamentul faţă de valorile profunde româneşti de care au fost lipsiţi pe perioada administraţiei sovietice.
Astfel, Ilie Ilaşcu, fost condamnat la moarte, a fost eliberat din detenţie de autorităţile separatiste transnistrene în anul 2001, după 9 ani, fiind ales senator în Parlamentul României.
Alexandru Leşco a fost eliberat la termenul stabilit de către tribunalul ilegal de la Tiraspol, după 12 ani de detenţie.
Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa au fost eliberaţi după 15 ani de detenţie.
În prezent, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa, deşi au fost decoraţi de către Preşedintele României, în data de 3 iulie 2007 cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, nu beneficiază de niciun suport din partea statului român şi nici din partea Republicii Moldova, pentru a cărei independenţă au luptat.
Propunem, astfel, declararea prin lege a domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa drept eroi-martiri, în semn de recunoaştere şi respect pentru suferinţele îndurate în numele democraţiei, a libertăţii şi a valorilor profunde româneşti.
In temeiul Art. 74 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu prevederile art. 85 alin.[2] din Regulamentul Senatului republicat, inaintam prezentul proiect de lege.

INITIATOR
Senator URBAN IULIAN
Grupul Parlamentar al PDL din Senat

PARLAMENTUL ROMANIEI
CAMERA DEPUTATILOR SENAT

"LEGE
privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti"

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege :
Art. 1. - Se declară eroi-martiri luptători pentru democraţie, libertate şi apărători ai valorilor profunde româneşti Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa, care au îndurat cu demnitate, eroism şi curaj condamnările la 12 şi 15 ani de închisoare grea, dictate de instanţele regimului separatist de la Tiraspol.
Art. 2. – Cetăţenii români Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa se vor bucura de toate drepturile conferite de Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 3. – Prezenta lege intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, partea I.

INITIATOR
Senator URBAN IULIAN
Grupul Parlamentar al PDL din Senat

No comments: