Pages

Wednesday, May 20, 2009

SE INTAMPLA IN ORADEA. Cimitir transformat în parc si, probabil, apoi in spatiu de construit. PS SOFRONIE ce zice?

Primăria Oradea va amenaja un parc în locul fostului cimitir Seleuş, din cartierul Nufărul. Pentru aceasta, executivul local urmează să transfere osemintele din locul respectiv în cimitirul Rulikovski, din municipiu. Proiectul însă nu este agreat de mulţi bihoreni.
Conform unei monografii realizate în anul 2000, în cimitirul Seleuş existau 347 de morminte identificate şi 632 neidentificate, ultimele înmormântari făcute aici având loc în anul 1984.
Pentru ca exhumările să poată începe, municipalitatea din Oradea a început deja defrişarea zonei, curăţarea terenului urmând să fie finalizată până la sfârşitul acestei luni. Totodată, zilele trecute, au fost demarate şi procedurile de identificare a mormintelor, urmând să înceapă exhumarea, împachetarea şi transportul rămăşiţelor pământeşti.
Până zilele trecute, la sediul instituţiei au fost depuse 20 de cereri de exhumare din partea rudelor decedaţilor, care vor plăti noile locuri de veci din cimitirul municipal, dar nu şi costurile de manipulare şi transport ale osemintelor.

Zona va fi defrişată şi curăţată

“Totodată, dacă rudele vor dori să facă o slujbă religioasă la reînhumare, vor fi nevoite să suporte cheltuielile din buzunarul lor”, a declarat Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de relaţii cu presa din primărie.
Rămăşiţele care nu vor fi revendicate sau cele neidentificate vor fi aşezate într-o groapă comună, marcată de un monument funerar, după modelul din parcul Liniştii, fostul cimitir Olosig. Cimitirul Seleuş nu e singurul transformat de Primăria Oradea, în anul 2005 un alt spaţiu de recreere fiind amenajat pe locul fostului cimitir Olosig, pe o suprafaţă de cinci hectare.

«Nu sunt de acord cu proiectul»

Vasile Domnici, 22 de ani:
“Autorităţile nu respectă memoria celor dispăruţi dintre noi. Nu e normal ca rămăşiţele neidentificate să fie puse într-o groapă comună”.
Lucia Rugea, 17 ani:
“Am auzit, dar nu sunt de acord cu proiectul primăriei de a transforma cimitirele în parcuri. Sunt atâtea alte terenuri care ar putea primi destinaţia de spaţii de recreere”.
Gabriela Burlacu, 55 de ani:
“Cred că municipalitatea s-a gândit bine când a luat hotărârea amenajării unor locuri de recreere pe spaţiul cimitirelor. În Oradea e nevoie de mai multe spaţii verzi, parcuri, locuri de joacă pentru copii”.

Articol semnat de Dana Varaseanu
Libertatea

1 comment:

Goran said...

Numai in inchisorile comuniste,cei decedati erau aruncati in gropi comune.Spunem ca a murit comunismul, dar a murit cu adevarat?