Pages

Wednesday, May 20, 2009

"ROMANUL" Szasz Endre Istvan, arestat pentru terorism la Budapesta, dauneaza imaginii Romaniei. E al treilea. Organele "abilitate" tac in papusoi

MEDIAFAX: Un român din judeţul Mureş, acuzat de terorism în Ungaria

Un român din satul mureşean Sâmbriaş, comuna Hodoşa, Szasz Endre Istvan, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în Ungaria sub acuzaţia de terorism, primarul localităţii, Orban Sandor, susţinând că acesta este "un băiat liniştit".
Potrivit ataşatului român de Interne la Budapesta, Ioan Benţe, românul a fost arestat la 15 mai în Ungaria, sub acuzaţia de terorism. Aceasta era urmărit de poliţie, care îl bănuia că ar deţine materiale suspecte.
"Nu era suspectat de multă vreme. În urmă cu circa o lună, o lună şi jumătate, poliţia ungară a făcut o descindere în urma unor atacuri (...) S-a făcut o anchetă, s-a stabilit un cerc de suspecţi şi în cele din urmă s-a ajuns acasă la Szasz Endre Istvan, unde s-au găsit diverse materiale. Nu a fost reţinut atunci. Poliţia l-a arestat abia vineri (15 mai - n.red.), găsindu-l într-o locuinţă din Budapesta. A doua zi, sâmbătă (16 mai - n. red), poliţia şi procurorul de caz au prezentat judecătorului dosarul cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Judecătorul a acceptat astfel încât în acest moment statutul său este de arestat preventiv pentru 30 de zile", a explicat Benţe.
Primarul comunei Hodoşa, Orban Sandor, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că îi cunoaşte atât pe Szasz Endre Istvan, cât şi pe familia acestuia şi că nu îi vine să creadă că bărbatul ar fi implicat în acte de terorism.
"Aici la noi în comună este cunoscut ca un băiat liniştit, n-am avut probleme nici cu el, nici cu familia. Provine dintr-o familie liniştită, de oameni muncitori. Nu-mi vine să cred că este implicat în aşa ceva. Când vine acasă, este întotdeauna respectat", a spus primarul Orban Sandor.
Potrivit primarului, în ultimii ani tânărul a fost mai mult plecat din ţară.
"În ultimii ani, după ce a terminat şcoala, a tot fost plecat. Mai venea, mai pleca... un băiat tare cumsecade", a adăugat primarul Orban Sandor.
Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al MAE, a declarat pentru MEDIAFAX că ministerul a declanşat procedurile de identificare a persoanei prin intermediul Ambasadei României la Budapesta, dar că autorităţile române nu pot interveni deoarece suspectul nu a formulat cerere de asistenţă consulară..
"Am aflat informaţia din presa maghiară şi am declanşat procedurile de identificare a persoanei prin intermediul Ambasadei României la Budapesta. De asemenea, prin intermediul ambasadei, am luat legătura cu autorităţile ungare. Acestea au confirmat că, la 15 mai, un cetăţean român a fost arestat, în prezent el fiind anchetat de către autorităţile ungare", a declarat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al MAE.
El a adăugat că persoana respectivă nu a solicitat asistenţă consulară autorităţilor române, motiv pentru care nu se poate interveni în cazul său.

Vezi si
TERORISTII UNGURI. Extremist maghiar fugit din Romania arestat la Budapesta ca "cetatean roman". SRI, SIE si MAE tac in continuare in Cazul Bolivia

No comments: