Ambasadorul Romaniei in Polonia ar putea fi zburat azi din post (n-a fost...)
Potrivit unor informatii confidentiale, la aceasta ora se desfasoara la MAE sedinta Consiliului de Onoare in urma caruia ar trebui zburat din functie ambasadorul Romaniei in Polonia, Gabriel Bartas (foto), pentru modul in care s-a comportat in cazul Crulic. Reamintesc ca atat Ambasada cat si Consulatul au avut cunostinta de acest caz inca din urma cu doua luni cand au facilitat transportul cadavrului tanarului Daniel Claudiu Crulic in tara. Dar au tacut malc, sperand sa le ramana ascunsa propria vina. Daca nu era presa poloneza si, apoi, cea romana, acesti indivizi care se presupune ca reprezinta Romania si pe romani - ministru, sef SIE, ambasador, consul, rezident SIE - si-ar fi vazut in continuare linistiti de afacerile lor.
Bârtaş Gabriel - ambasadorul mortal - provenit din tată român şi mama de origine maghiară, a avut un traseu sinuos prin MAE. Dupa ce a fost vreo patru ani secretar III la Ambasada Romaniei in Polonia (perioada 1997-2001) Bartas a revenit in Centrala pentru a fi insa expediat la Cluj, la Centrul Român de Comerţ Exterior de pe lângă Prefectura Cluj (!?). Revenit apoi, in 2005, la Bucuresti pentru a fi avansat in poziţia de secretar II - trimis si de UDMR şi de Emil Boc, conform unor surse care il citeaza - ajunge peste noapte ambasador, prin ordin direct al Ministrului de Externe de atunci, Mihai Razvan Ungureanu, cu care impartasea aceleasi afinitati "istorice": maghiarimea din bazinul carpatic...
Sa speram ca la Consiliul MAE se va spala onoarea diplomatiei romanesti.
UPDATE: COMUNICAT MAE
Măsuri MAE în cazul decesului în Polonia al cetăţeanului român
Daniel Claudiu Crulic
Consiliul de Onoare al Ministerului Afacerilor Externe s-a întrunit pe 24 aprilie 2008 pentru a analiza rezultatele anchetei interne a MAE în cazul decesului cetăţeanului Daniel Claudiu Crulic, în Polonia.
În urma acestei analize, Consiliul de Onoare a reţinut săvârşirea mai multor abateri disciplinare de către ambasadorul României în Polonia, Gabriel Constantin Bârtaş şi de către consulul Ioan Dănuţ Preda din cadrul Ambasadei României la Varşovia. Abaterile care au rezultat din ancheta internă constau în neacordarea asistenţei consulare unui cetăţean român şi în neînregistrarea corespondenţei primite de ambasadă (două memorii transmise de cetăţeanul Claudiu Daniel Crulic) conform regulamentelor în vigoare.
Având în vedere abaterile disciplinare constatate şi pe baza propunerilor Consiliului de Onoare al MAE, ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a dispus următoarele:
1. Sancţionarea disciplinară a lui Gabriel Constantin Bârtaş, ambasadorul României în Republica Polonă, cu diminuarea drepturilor salariale, pentru neîndeplinirea corespunzătoare a obligaţiilor de serviciu privind organizarea, conducerea şi controlarea activităţii consulare şi de secretariat din cadrul Ambasadei. Sancţiunea este de 10% din salariu pe o perioadă de trei luni.
2. Rechemarea de la post a consulului Ioan Dănuţ Preda şi sancţionarea sa disciplinară cu suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de şase luni, pentru încălcarea obligaţiei de serviciu de a acorda asistenţă consulară unui cetăţean român privat de libertate.
În plus, ministrul afacerilor externe a dispus următoarele măsuri:
· Rechemarea de la post şi sancţionarea disciplinară cu avertisment scris a secretarei Ambasadei României la Varşovia, pentru neînregistrarea corespunzătoare a corespondenţei primite.
· Evaluarea de ansamblu, în perioada imediat următoare, a întregii activităţi a ambasadei de la Varşovia.
MAE reafirmă interesul pentru soluţionarea în cel mai scurt timp a anchetelor derulate de autorităţile poloneze, pentru a stabili cu exactitate circumstanţele în care a survenit decesul cetăţeanului român Daniel Claudiu Crulic. MAE va continua demersurile diplomatice în acest sens pe lângă autorităţile poloneze.
MAE reaminteşte că, în prezent se desfăşoară, într-un ritm accelerat, evaluarea de ansamblu a activităţii consulare, atât la nivelul Centralei MAE, cât şi la misiunile diplomatice şi la oficiile consulare din străinătate. Pe baza acestei evaluări, MAE va adopta în cel mai scurt timp măsuri pentru a îmbunătăţi substanţial activitatea consulară şi le va aduce la cunoştinţa opiniei publice.
Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu consideră că fiecare angajat MAE trebuie să îşi asume responsabilitatea ce-i revine în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, în conformitate cu cadrul legal, cu regulamentele interne şi cu mandatul primit.
Un ambasador mortal...
Vezi: http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-04-26&id=236676
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
3 comments:
Domnule Roncea,
Va multumesc pentru atentia acordata, in ultima perioada. Sunt Gabriel C. Bartas si tin sa va prezint un scurt punct de vedere personal: regret decesul lui Claudiu Crulic, care la 33 de ani a murit intr-un spital polonez, la 18 ianuarie a.c., dupa eliberarea dintr-un arest polonez, din 17.01. 2008. Amintesc ca a fost eliberat, anterior, la 17 ianuarie 2007, dintr-un arest polonez, cu aceleasi acuzatii, de furt, tot in urma unei greve a foamei. Nu ma pronunt in privinta cauzei reale a decesului, o ancheta penala fiind in curs. Cazierul domnului Crulic il puteti afla(pentru 1995 - 2008) daca nu il stiti deja, pe cai legale.
In ceea ce priveste atitudinea Ambasadei, Va aduc la cunostinta ca am semnat o serie de documente il ceea ce il priveste: mentionarea pe o lista de arestati, ca suspect pentru furt(25 de persoane), in septembrie 2007, pe o alta, avand 27 de persoane, fiind mentionat cu prelungire a arestului, in noiembrie 2007, apoi un nefericit fax, in 1 februarie 2008, privind decesul, toate pe baza informarilor autoritatilor poloneze, adresate Ambasadei (respectiv Consulatului, "ocupat" de o singura persoana) sau Consulatului Romaniei, onorific, la Katowice. Familia acestuia nu a trimis o scrisoare, macar un pachet si nu a efectuat o vizita detinutului, in timpul celor 5 (cinci)luni ale detentiei, iar consulul i-a raspuns la o scrisoare, in care il indemna sa renunte la greva foamei, pentru ca nu are rost, si sa aiba incredere in justitia polona...Nu lipsita de importanta este personalitatea domnului judecator fraudat, eminent jurist, cu peste 120 de lucrari stiintifice la activ ...si cu 4 pin-uri trecute cu pixul pe patru carduri(dar ce inseamna 22500 de zloti - cam 6000 de euro!)
In alta ordine de idei, care ma priveste si personal, numita fisa a postului de Ambasador este cat de cat cunoscuta...ca sa vorbim de comunitatile romanesti sau de atrbutii consulare, pe fond. Domnul Crulic nu avea statut de rezident in R.Polona, iar mentionarile de natura consulara, conform legislatiei in vigoare, au fost respectate.
Va mai aduc la cunostinta ca am inceput redactarea unei carti, in romana, polona si engleza, in care sa-mi prezint realizarile din perioada mandatului de Ambasador, precum si cazul Crulic, in amanunt....
Cu relativ respect,
Gabriel C. Bartas
ha ha ha. Sa iti prezinti realizarile domnule Bartas????
Singura "realizare" ce va ramane este moartea unui cetatean roman nevinovat... Nu ai nici un pic de rusine?
Omul are realizari...probabil ca se refera la cat de mult admira agricultura poloneza,despre care spunea ca noi,romanii,ar trebui sa invatam...noi,care eram granarul Europei...noi,care suntem printre putinele tari din Europa unde inca se mai face agricultura ecologica...Pana una alta ptr noi vei ramane cel pe care lenea si delasarea l-au facut responsabil de moartea unui cetatean roman.
Post a Comment