Pages

Monday, May 18, 2009

CETATENIA si DOCUMENTUL AUSTRIAC: România va acorda cetăţenie moldovenilor „după model german“

Explicaţiile liderului de la Cotro­ceni pe marginea relaţiei cu Republica Moldova au stârnit cele mai ample comentarii în paranteză din partea ambasadorului austriac, relatează NewsIn.
„România va accelera procesul de acordare a cetăţeniei pentru moldoveni, legea cetăţeniei corespunzând exact modelului german şi aflându-se astfel în cadrul legal european”, a spus Traian Băsescu, care şi-ar dori ca rata încetăţenirii să atingă 1000 de cazuri rezolvate pe săptămână.
Potrivit adnotărilor diplomatului austriac, reprezentantul Germaniei a încercat să îl corecteze pe liderul român, explicându-i că nu se poate compara cazul României cu cel al Germaniei, unde legea prevede ca domiciliul să fie în această ţară, iar numărul solicitanţilor este mult mai mic şi din mai multe ţări de origine. Traian Băsescu i-ar fi replicat diplomatului că „şi România a fost împărţită după al Doilea Război Mondial”, dar că României nu i s-a acordat dreptul de a vorbi de „două state, o singură naţiune” (n.r. cum a fost însă permisă reunificarea celor două Germanii).
În adnotările făcute în document, diplomatul austriac şi-a exprimat scepticismul că cele 600.000 de solicitări de obţinere a cetăţeniei ar fi complete şi că ele ar putea fi rezolvate altfel decât prin acordarea de cetăţenie în masă. Ideea de acordare în masă a cetăţeniei a declanşat temerile mai multor state UE, care au criticat neoficial discursul rostit de preşedintele Băsescu după alegerile din Republica Moldova, prin care a solicitat modificarea legii cetăţeniei. De atunci, ministrul de Externe a încercat să convingă forurile europene că nu poate fi vorba de o acordare în masă a cetăţeniei române pentru locuitorii Republicii Moldova, ci doar de o analiză „de la caz la caz”.
La întrevederea cu ambasadorii, şeful statului român a declarat deschis că nimeni nu a cerut în mod serios României să renunţe la aceste planuri şi că ele reprezintă „foarte clar o decizie politică, prin care să se dea o şansă generaţiei tinere din Republica Moldova”.

1 comment:

SEKTOR said...

dedicatie pentru gunoiul voronin
http://www.youtube.com/watch?v=DxsHT0cseP0