Pages

Wednesday, May 20, 2009

SMECHERIA germana si "Holocaustul romanesc"

de Tesu SOLOMOVICI
Sub titlul "Complicii europeni ai lui Hitler la exterminarea evreilor", revista germana "Der Spiegel"publica opiniile scandaloase ale unor istorici germani care incearca sa diminueze vina Germaniei in comiterea Holocaustului. Tam-nesam, nemtii s-au saturat sa fie singurii acuzati majori intru crime, isi cauta aliati.
Hitler a fost ajutat de aliaTi, inclusiv de romani, titra deu­nazi revista "Der Spiegel". Extradarea ucraineanului John Demjaniuk din Statele Unite in Germania a reaprins polemica Holocaustului. Demjaniuk, care a recunoscut ca in timpul razboiului activa ca paznic in lagarul de exterminare de la Sobibor, a fost o mica rotita in mecanismul distrugerii evreimii europene, dar refuza sa recunoasca faptul ca este una si aceeasi persoana cu calaul "Ivan cel Groaznic". El a fost mai intai extradat in Israel, unde a fost judecat si condamnat la moarte, dar a fost in cele din urma eliberat din lipse de probe privind identitatea sa.
Istoriografia Holocaustului nu face niciun rabat Germaniei, din Berlinul lui Hitler s-a revarsat asupra Europei ciuma ideologiei naziste a suprematiei rasei ariene si tot acolo a fost gandita si legiferata "Solutia Finala" privind exterminarea evreimii europene. Pentru toata lumea, responsabilitatea germana vizavi de Holocaust nu poate fi pusa la indoiala. Asa s-a crezut pana ce a avut loc extradarea lui Demjaniuk, acum multi germani cauta sa cosmetizeze ingrozitoarele crime, chiar sa se despovareze de intreaga greutate a acuzatiilor, printr-un soi de descentralizare bizara a Holocaustului. "Nu am fost singurii cu pacat, am fost ajutati de aliati, de pilda armata romana, in comiterea Holocaustului", spun acestia. Holocaustul nu ar fi avut o amploare atat de mare daca regimul lui Hitler nu ar fi fost ajutat de populatia si autoritatile din tarile aliate, inclusiv de armata romana.
Ideea ca Germania nu a fost singura autoare a crimelor e corecta, daca modul ei de prezentare nu ar fi parsiv. Existenta si a altor partasi la executarea crimelor nu poate diminua vina germana.
De pilda, istoricul Michael Wildt sustine ca "germanii nu ar fi putut extermina singuri milioane de evrei". In sprijinul lui Wildt a sarit istoricul Dieter Pohl care subliniaza ca nazistii au fost ajutati de 200.000 de straini, un numar egal cu cel al tortionarilor de origine germana si austri­aca. "Toti au colaborat la infaptuirea Holocaustului, scrie Der Spiegel, jandarmii ucrainieni si politistii letoni, militarii romani si angajatii feroviari din Ungaria, taranii polonezi si functionarii locali olandezi, primarii localitatilor din Franta, ministrii norvegieni, militarii italieni. In lagarele de exterminare din Europa de Est, orice militar german era ajutat de 10 localnici". "Angajatii feroviari unguri"au asasinat peste jumatate de milion de evrei in Ungaria? Sa fim seriosi!
Nici acest lucru nu atenueazA vinovatia germana, cel mult poate starni o dezbatere socio-istorica asupra fenomenului raspandirii urii antisemite ucigase statale organizate. El are radacini adanci in multisecularul antisemitism european, dar semnalul exterminarii evreiesti a fost dat de Adolf Hitler in lucrarea "Mein Kampf", inca in pri­mele decenii ale secolului XX. Fapt ce-l indeamna pe sociologul german Aly Gotz sa sustina ca Holocaustul a fost "un proiect european", si aspectul "cel mai urat"nu doar al istoriei Germaniei, ci si al istoriei Europei. Corect, dar iarasi nemtii incearca sa se faca uitat elementul esential, anume acela al transformarii Germaniei intr-o citadela a urii naziste si a cruzimii antisemite. Acasa la ei, si pretutindeni unde a calcat cizma hitlerista, trei forte ale raului nazist au pus in practica politica lui Hitler de exterminare a celor 11 milioane de evrei traitori in Europa: SS (trupele de elita ale Germaniei naziste), SD (serviciile de securitate) si Gestapo (politia secreta).
Otrava nazistA a ajuns si in Romania, ea a radicalizat antisemitismul legionar si a influentat politica antisemita a maresalului Ion Antonescu, dar romanii nu au spus niciodata ca aceasta s-a datorat germanilor.
Marea responsabilitate a Holocaustului incepe cu Germania.

No comments: