Pages

Thursday, August 13, 2009

HOMOSEXUALII de la Coalitia Opriti Codurile se dau pe fata si ii cer presedintelui Traian Basescu sa aprobe casatoria si adoptia pentru inversionisti

Scrisoare oficiala catre Domnul Presedinte Traian Basescu din partea ACCEPT, IGLHRC si ILGA-Europe cu privire la prevederile discriminatorii in ceea ce priveste orientarea sexuala din noul Cod civil recent adoptat.

Excelentei sale Domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei

Domnule Presedinte,

Va adresam acest mesaj in numele Asociatiei ACCEPT, ILGA-Europa si Comisiei Internationale pentru Drepturile Omului pentru Gay si Lesbiene (IGLHRC), pentru a ne exprima regretul cu privire la prevederile discriminatorii in ceea ce priveste orientarea sexuala din noul Cod civil recent adoptat. Este vorba despre art. 277 cu privire la interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu casatoria, art. 462-adoptia simultana, art. 258-Familia si art. 259-Casatoria. Aceste prevederi incalca dreptul la nediscriminare, dreptul la viata privata si dreptul la libera circulatie, conform dreptului international si european si genereaza de asemenea prejudecati cu privire la lesbiene, gay, bisexuali si transexuali (LGBT) si la formele de familie diferite de cea traditionala heterosexuala.

Dreptul la nediscriminare

Discriminarea pe motiv de orientare sexuala este interzisa in baza art. 14 din Conventia Europeana cu privire la Drepturile Omului (speta Karner contra Austriei, 2003) si a art. 2 si art. 26 din Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice (speta Toonen contra Australiei, 1994). Cu toate ca noul Cod civil in art. 30 include o prevedere conform acestor standarde, care interzice explicit discriminarea pe motiv de orientare sexuala, noile articole referitoare la familie si adoptie includ prevederi discriminatorii care neaga existenta familiilor persoanelor LGBT si a altor familii diferite de cea traditionala heterosexuala si duc la o stare de discriminare si stigmat social.

Dreptul la liberă circulaţie

Art. 277, 258, şi 259 din noul Cod civil încalcă dreptul la liberă circulaţie, prevăzut de art. 2 din
Protocolul 4 al Convenţiei Europeane cu privire la Drepturile Omului, precum şi de Directiva
2004/38/EC cu privire la dreptul cetăţenilor Uniunii Europene să circule şi să se stabilească pe
teritoriul Statelor Membre, art. 28 din Acordul cu privire la Spaţiul Economic European şi tratate şi alte documente ONU.

1. Prin nerecunoaşterea categorică a parteneriatului şi căsătoriei între persoane de acelaşi sex înregistrate în alte state, România încalcă dreptul la liberă circulaţie al acelor cupluri, care trebuie fie să îşi limiteze circulaţia fie să îşi asume consecinţele discriminării în privinţa beneficiilor la care au acces.

2. În acest fel România încalcă regulile de drept internaţional privat cu privire la starea civilă.

Citeste scrisoarea in intregime: 1. varianta in limba romana - romanian-version; 2. varianta in limba engleza - english-version.

Coalitia “Opriti codurile”

Asociatia ACCEPT face parte din Coalitia “Opriti codurile” si a participat la activitatile acesteia impreuna cu celelalte 22 de organizatii membre. Coalitia a aparut ca o reactie a unor organizatii civice si de presa din Romania la rapiditatea cu care autoritatile au decis adoptarea celor patru coduri (Codul Penal, Codul Civil, Codul de Procedura penala si Codul de procedura civila), fara indeplinirea obligatiilor legale referitoare la organizarea consultarilor publice/dezbaterilor publice.

Iata declaratia de principiu a Coalitiei: “Scopul campaniei “Opriti codurile!” este unul constructiv: nu ne propunem tergiversarea sau blocarea procesului legislativ, ci retragerea proiectelor celor patru coduri din Parlament si organizarea de catre initiatorul acestora a unor dezbateri publice in conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparenta decizionala, care reprezinta standardul legal obligatoriu in materia consultarii publice. “Activitatile desfasurate pana in prezent:· analiza textelor codurilor si realizarea de comentarii/observatii· monitorizarea procesului de dezbatere a codurilor in Parlament· intalniri cu factorii de decizie de la nivel guvernamental· intalniri cu factorii de decizie de la nivel parlamentar· intalnire cu Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu· redactarea unei scrisori cu observatiile Coalitiei adresata Comisiei Europene
Mai multe informatii gasiti la: http://www.opriticodurile.ro/index.php
Ca parte a procesului de lobby si advocacy pentru promovarea si protejarea drepturilor persoanelor LGBT din Romania, Asociatia ACCEPT a redactat, impreuna cu IGLHRC o scrisoare pe tema amendamentelor propuse in Parlament.

Scrisoare deschisa privind amendarea Codului civil

Asociatia ACCEPT si IGLHRC au redactat impreuna o scrisoarea deschisa adresata autoritatilor romane referitoare la propunerea unui amendament in Codul civil care ar putea interzice adoptiile pentru cuplurile de acelasi sex.
Scrisoare cuprinde argumentele pentru respingerea acestui amendament, cu o trecere in revista a normelor interne si internationale care obliga Romania sa respecte drepturile persoanelor LGBT ca drepturi ale omului.
Gasiti aici textul scrisorii: rom si eng

HOMOSEXUALII impreuna cu SALVATI COPIII


Coalitia Opriti Codurile a fost initiata de organizatii neguvernamentale SOROS "cu preocupari in domenii diverse": Transparency International Romania, Centrul de Resurse Juridice, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale ARCA, Asociatia Pro Democratia, Apador CH, Centras, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Fundatia Soros Romania, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Institutul Roman de Training, Institutul pentru Politici Publice, Salvati Copiii, Asociatia ACCEPT, SAR - Idei in actiune, Asociatia Patronala a Editorilor Locali, s.a.

No comments: