Pages

Friday, August 14, 2009

MINCIUNILE DOMNULUI TISMANEANU NUME DE COD "CAIN" (I). Documentul "fugii" lui Tismaneanu. Fisa DSS, Avizul UM 0617, Arhiva SRI, fond "D", Dosar 10.947

Intr-o reactie atavica la informatiile publicate in Cotidianul, Foaia Transilvana si acest blog, domnul Vladimir Tismaneanu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste se justifica, din nou, pe blogul sau de serviciu, privind trecutul, prezentul si, din pacate pentru dansul, si viitorul sau. Spun din pacate pentru ca, din nou, avem de a face cu o falsificare groteasca a trecutului si, cine nu are trecut nu are viitor, chiar daca Tismaneanu se inchipuie un "mare prelat" al "dreptei neo-conservatoare", "convertit" ca ideolog al INGSOC, care poate controla prezentul pentru a controla trecutul pentru ca cine controleaza trecutul controleaza viitorul. Ei bine, eu cred altceva: un trecut fals, demn de biografiile romantate oficiale ale liderilor comunisti, ii proiecteaza domnului Tismaneanu un viitor asemenea. Sumbru. Desigur, ratacit printre oglinzi si pereti falsi, domnul Tismaneanu nu va mai stii, la un moment dat, cand era onanist: in copilarie, pe strazile cartierului burgheziei rosii, dupa cum recunoaste singur pe blogul sau, in "Precizari autobiografice" - "scene de copilarie pentru a starni rasul unei subterane pestilentiale" - sau pe plaja pazita a vilei lui Ceausescu de la Neptun, la brat cu Iliescu, intr-o fibrilatie datorata "Marelui Soc", sau, poate, pe coridoarele Cotroceniului, in trena lui Basescu, care avea nevoie, pentru imagine, de "cativa papagali intelectuali" :).
Voi demonta, asadar, aici, pe rand, toate cele noua puncte ale falselor "Precizari autobiografice" ale domnului Tismaneanu. Nu o fac pentru Basescu. El stie foarte bine tot adevarul. Si despre Tismaneanu, si despre prepusul Marius Oprea si despre mafiotii culturali si arhivistici Patapievici si Dobrincu. De ce ii accepta este subiectul unui alt material, al santajului la care este supus seful statului, santaj care a periclitat deja, in mod grav, siguranta nationala si institutiile statului national unitar roman. Basescu sper sa reuseasca sa-si apere singur propria-i piele. Mai important este adevarul. Din respect pentru acesta si pentru cei zece mii de cititori zilnici ai acestui blog, prezint aici Adevarul despre Vladimir Tismaneanu, nume de cod "Cain".

Documentul "fugii" lui Tismaneanu

ZIUA prezinta fisa Departamentului Securitatii Statului aflata in arhiva SRI, fond "D", Dosar 10.947, Vol. 9, p. 369-370 (click pe foto)

Intr-o replica la solicitarea Civic Media, de cercetare a dosarelor de la Securitate (DSS) ale membrilor Comisiei Tismaneanu de la Cotroceni, se specifica faptul ca Vladimir Tismaneanu este "necunoscut" CNSAS deoarece nu i s-a specificat si... functia. Ca atare, nici dosarul n-ar fi de gasit. Drept urmare, va prezentam noi mai jos Fisa DSS a lui Tismaneanu Vladimir, cu specificarea fondului, a Dosarului si a Volumului. Facem aceasta, desigur, ca sa usuram activitatea CNSAS. Prin urmare, in ASRI, FOND "D", Dosar nr. 10.947, Volumul 9, p. 369-370, se poate gasi fisa Securitatii.
Fisa a fost intocmita in 1987, la sase ani dupa plecarea lui Tismaneanu. Din Fisa rezulta locurile de munca si functiile - de partid si de stat - ale numitului.
Sunt multe de spus despre Tismaneanu, dar acum tinem sa atragem atentia asupra a doua chestiuni.

1. Vladimir Tismaneanu a "fugit" din Romania in baza avizului U.M 0617 a Securitatii - avizul cu indicativul 271/SI - fapt mentionat si de Mihai Pelin in cartea "Opisul emigratiei politice" pag. 325-326, aparuta la Editura Compania (coordonator Petru Romosan, redactor Adina Kemeres). Cartea lui Mihai Pelin include 1222 de fise, alcatuite pe baza dosarelor din arhivele Securitatii, si este intruvabila in acest moment.
Unitatea 0617 - cea care i-a dat avizul lui Tismaneanu sa emigreze - nu este alta decat Directia 2 la D.S.S, care se ocupa de Contra-spionajul economic, fosta Directie anti-sabotaj din anii '50.
Cu alte cuvinte, Directia 2 Contra-Spionaj a Securitatii nu era - din cate stim noi - o agentie turistica, de voiaj, care sa dea vize de calatorie, ci una de spionaj.

De ce minte "Agentul Volodea"?

2. Asa cum este mentionat in ultimul paragraf din Fisa "Vladimir Tismaneanu a efectuat anterior mai multe calatorii peste granita, ca turist, in tari socialiste si capitaliste".
Or, ce spune dl Tismaneanu intr-un e-mail de raspuns, la intrebarile "Consiliului Roman" din Germania, a doua zi dupa aparitia in ZIUA a articolului meu "Agentul Volodea" (precizez ca Volodea este numele familiar, intre prieteni, dat lui Tismaneanu)?
Citez din e-mail: "Am iesit prima data in Vest in 1981 si nu m-am mai intors in tara. Aveam 30 de ani. Incercasem, ca si altii, sa obtin vize turistice in Grecia, Franta etc. Mi s-au respins cererile".
Documentul Securitatii spune cu totul altceva. Dosarul 10.947, la pag. 369-370, vorbeste de "mai multe calatorii peste granita, ca turist, in tari socialiste si capitaliste".
Cine are oare dreptate? Tismaneanu, care sustine ca pana in 1981 nu a iesit din tara sau Fisa intocmita de DSS? Iata asadar ca Dosarul de la Securitate al lui Tismaneanu exista. Este si logic, din moment ce Tismaneanu a fost lector cu propaganda la Comitetul Municipal PCR Bucuresti. Ca sa activezi intr-o asemenea functie trebuia neaparat sa ai la DSS "un dosar beton".

Unde trebuie sa caute CNSAS

Cand s-a infiintat CNSAS, am scris in "Romania Libera" ca dosarele Securitatii sunt pe trei suporturi: pe hartie (dosarele clasice); microfilmate; si informatizate. Fostul membru CNSAS Horia Roman Patapievici, responsabil alaturi de fostii sai colegi de acoperirea turnatorului Sorin Antohi, s-a intrebat atunci, intr-un articol, daca eu exist, adica daca nu sunt cumva, un nume de cod. Desi fusese coleg de rubrica cu mine - timp de vreo patru ani - la revista "Privirea"!
Toti directorii SRI recunosc ca - atunci cand dosarele pe hartie prezentau "lipsuri" sau nu puteau fi gasite - apelau la arhiva microfilmata a DSS, care nu putea fi falsificata. Arhiva informatizata - pe computer - a DSS s-a infiintat in 1971, ultimul sector fiind cel de langa Biserica Kretulescu. Structurata tematic, arhiva informatizata a DSS include in sistemul sau de evidenta - cunoscut sub denumirea de "CARTOTECA GENERALA DOCUMENTARA" - fise organizate tematic. Una din cele mai interesante tematici este cea intitulata "TRADATORI DE PATRIE".
CNSAS-ul ar trebui sa caute ceva mai mult intre dosarele primite de la SRI si SIE, pana gaseste in ASRI, FONDUL "D", Dosar nr. 10.947.
In incheiere fac doua mentiuni: Vladimir Tismaneanu nu a asteptat ani de zile aprobarea de emigrare in Israel - asa cum au facut-o sute de familii de evrei romani - suportand consecintele, ci a preferat sa "fuga" in alta tara. La data respectiva, prin legile israeliene, un evreu putea sa emigreze doar in Israel, unde era obligat sa ramana un numar de ani. Aceasta era regula - pe care Vladimir Tismaneanu a incalcat-o.

Vladimir ALEXE / ZIUA

No comments: