Pages

Wednesday, August 12, 2009

SCANDALUL FRUSTRATULUI BERINDEI vs RONCEA si LIBERTATEA PRESEI. Primul proces în care un jurnalist învinge un „recunoscut agent al Securităţii“

Scris de Dana Iliescu
Instanţa de judecată i-a dat câştig de cauză jurnalistului de la „Ziua“, Victor Roncea, în urma procesului intentat de către Mihnea Berindei (foto stanga-dreapta), informatorul fondator al GDS, care a încercat să-i pună pumnul în gură jurnalistului, pretinzându-i acestuia cea mai mare sumă cerută vreodată unui ziarist - peste trei miliarde de lei. Este prima situaţie în care se dovedeşte că jurnaliştii pot lupta cu mafia „societăţii în civil“ şi pot câştiga cu legea în mână. Vreme de trei ani, ziaristul a fost târât prin sălile instanţelor, alături de Asocaţia Civic Media, în urma publicării de către acesta în anul 2007 a unui articol intitulat „Când minciuna stă cu preşedintele la masă“, în care s-a afirmat că „numele celulei de bază a PCR este astăzi GDS - Grupul pentru Dialog Social, amintind că aceasta a fost înfiinţată de Brucan - prin intermediul recunoscutului agent al securităţii Mihnea Berindei, membru de bază al Comisiei Tismăneanu“.
Instanţa i-a dat câştig de cauză jurnalistului, constatând că în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, menţionând că libertatea de exprimare ocupă un loc aparte între drepturile garantate de CEDO, iar „afirmaţiile critice făcute de presă la adresa oamenilor politici beneficiază de o protecţie maximă, justificată prin prisma dreptului opiniei publice de a fi informată cu privire la chestiunile de interes public, dreptului opiniei de a fi informată cu privire la subiectele de interes general îi corespunde obligaţia jurnaliştilor şi a oamenilor de presă de a aduce la cunoştinţă acesteia informaţii şi idei. Intervine astfel în cazul libertăţii presei şi un al treilea interes, cel al societăţii de a exercita un control eficient asupra acţiunilor asupra personalităţilor aflate în poziţii de conducere“.

No comments: