ZIUA prezinta in exclusivitate o interventie publica in premiera a fostului sef al Securitatii
"Istorie, Geopolitica si Spionaj in Balcanii de Vest" cu subtitlurile "Originile, evolutia si activitatea structurilor secrete de informatii in spatiul etnico-geografic al slavilor meridionali" si "Iugoslavia versus Romania in razboiul din umbra", aparuta la Editura Proema, este cea mai recenta lucrare a generalului (r) Aurel Rogojan si a profesorului univ dr col (r) Traian Valentin Poncea, autori cunoscuti publicului de specialitate si prin cartea "Spionajul ungar in Romania".Evenimentul lansarii a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, la Baia Mare, si a beneficiat de prezenta exceptionala a ultimului sef al Departamentului Securitatii Statului, generalul de corp de armata (r) Iulian Vlad, care, in premiera, a adresat un cuvant public in cinstea fostului sau sef de cabinet, ulterior activ timp de 17 ani in Serviciul Roman de Informatii, general de brigada (r) Aurel Rogojan, un promotor al conceptului "securitatii etnice".
"Peste tot in lume, profesionisti de inalta competenta in serviciile de informatii, dublati si de o remarcabila cariera didactica la nivel superior, asa cum sunt si autorii acestui volum necesar in orice biblioteca, incredinteaza memoriei cartilor o parte din experienta lor in cercetarea si interpretarea evenimentelor care ne fac istoria. La noi, din pacate, sunt foarte putini aceia care sa se fi incumetat sa-si asume eforturile si riscurile unei astfel de intreprinderi", a spus generalul Iulian Vlad. "Istoricilor nu le mai ramane decat temeritatea de a se angaja la un efort de investigare si cercetare prin care sa faca parte Adevarului. Fireste, adevarului istoric relativ. Relativitatea adevarului istoric nu este mai putin periculoasa decat relativitatea adevarului juridic, fiindca in prima situatie sentintele privesc popoarele, cultura si civilizatia omenirii. Pe cale de consecinta, produsele analitice ale serviciilor de informatii pentru securitate, daca sunt corect identificate si bine utilizate, pot contribui in importanta masura la reducerea gradului de relativitate a adevarului istoric", a afirmat generalul.
Continuand pe aceasta tema, fostul sef al DSS a adaugat: "Relativitatea adevarului istoric nu este insa mai putin periculoasa decat relativitatea adevarului juridic, fiindca in primul caz sentintele privesc popoarele, cultura si civilizatia omenirii. Pe cale de consecinta, produsele analitice ale serviciilor de informatii pentru securitate, daca sunt corect identificate si bine utilizate, pot contribui intr-o importanta masura la reducerea gradului de relativitate a adevarului istoric. Cred ca acesta a fost obiectivul pe care si l-au propus autorii si, dupa opinia mea, au izbandit pe deplin". "As caracteriza aceasta carte drept un compendiu al unor adevaruri grave despre evolutia istorica a unora dintre problemele fundamentale ale securitatii regionale, continentale si chiar mondiale", a concluzionat generalul, multumind in final camarazilor sai.
Carla del Ponte, omagiata
Lucrarea celor doi specialisti apeleaza la documente unice, recompuse si cu ajutorul altor profesionisti, printre care si generalul Ion Stanescu. In acestea se demonstreaza ca finalitatea evenimentelor care s-au consumat in ultimul deceniu al secolului trecut in regiunea Balcanilor de Vest era anticipata inca din ultimii ani de viata ai lui Tito. Maniera in care s-a ajuns la acest rezultat, actorii internationali implicati, resursele neconventionale utilizate, construirea tintelor inamice prin operatiuni psihologice de agresare si instigare a mentalului colectiv, impingerea tensiunilor in zona atentatelor impotriva colectivitatilor, a genocidului si a altor crime impotriva umanitatii, sunt reliefate cu amanunte faptice in cuprinsul cartii.
In lucrare este surprinsa foarte bine si atitudinea de ultim moment a procurorului Carla del Ponte, acum pensionara, care in memoriile sale recunoaste ca state si serviciile lor speciale au scos din custodia Tribunalului Penal International teroristi si criminali dovediti, pentru a fi dedicati unor cariere politice de cel mai inalt nivel.
Criza din Balcanii de Vest a facilitat, asa cum din pacate se intampla in astfel de evenimente, experimentul noilor arme, indeosebi ale celor informationale, bazate pe dezinformarea opiniei publice internationale. Asemenea procedee de razboi fac ca intreaga lume sa fie victima dezinformarii premeditate si sa bulverseze sistemul de referinta al deciziilor si comportamentelor institutionale, colective si individuale. Lucrarea nu ocoleste asemenea subiecte. Dimpotriva, concretizeaza exemple de manipulare informationala care au condus la genocid.
La reuniune au luat cuvantul oficialitati locale, precum si generalul (r) Adrian Barbulescu, editorii lucrarii, Cornelia si Alexandru Peterliceanu si amfitrionul evenimentului, prof dr Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii judetene "Petre Dulfu". Alocutiunile integrale ale generalilor Vlad, Rogojan si Barbulescu sunt disponibile AICI.
"Este indeobste cunoscut ca istoria o fac cei puternici si o scriu invingatorii" - General Iulian Vlad
Victor RONCEA
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment