Pages

Wednesday, June 24, 2009

BASESCU si romanii din Ucraina au constatat impreuna "politica de deznationalizare" la care supusi urmasii lui Stefan

Presedintele Traian Basescu a afirmat, miercuri, ca situatia comunitatii de romani din Ucraina s-a depreciat in ultima perioada, transmite Agerpres. "Speram ca si in discutiile din perioada urmatoare cu Kievul vom reusi sa amelioram situatia care, trebuie sa recunosc, s-a depreciat in ultima perioada", a declarat seful statului, in cadrul unei intalniri avute la Palatul Cotroceni cu o delegatie a asociatiilor romanesti din Ucraina."Nu imi dau seama care este motivul exact al incercarii de asimilare a minoritatii romanesti din Ucraina. Noi, spre exemplu, suntem extrem de multumiti sa pastram valorile culturale ale minoritatilor si, daca priviti in legislatia noastra, puteti vedea cata libertate au minoritatile in a-si pastra limba, cultura, obiceiurile, pentru ca astea sunt lucruri care adauga valoare unei natiuni si nicidecum sa impiedice negativ cursul lucrurilor", a adaugat Basescu.Seful statului a adaugat ca Romania va face eforturi pentru ameliorarea acestei situatii, dar ca este vorba de un set de valori diferite. "Oricat ne-ar fi noua de greu, acum, in perioada de criza economica, suntem convinsi ca va este mult mai greu dumneavoastra si de asta am vrut sa avem aceasta intalnire, macar sa va incurajez ca nu sunteti abandonati si ca toate gandurile noastre se indreapta catre romanii din afara granitelor. Incercam sa facem tot ceea ce se poate, numai ca setul de valori este diferit, valorile noastre sunt valori specifice UE, in care minoritatile au dreptul sa mentina cultura, limba, sa isi pastreze traditiile", a subliniat presedintele.
La inceputul intalnirii, unul dintre reprezentantii asociatiilor romanesti din Ucraina a sintetizat principalele probleme cu care se confrunta comunitatea din care face parte.El a precizat ca stabilirea unor relatii amicale la inceputul mandatului, intre presedintele Traian Basescu si omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, a constituit motiv de bucurie si o sursa de sperante, dar a mentionat ca situatia s-a inrautatit."Speram foarte mult si in faptul ca acea Comisie Basescu - Iuscenko va fi mai activa si, la inceput, au fost intr-adevar multe lucruri promitatoare. De o bucata de vreme insa relatiile si situatia comunitatii romanesti, cu parere de rau, se inrautateste. (...) Partea ucraineana, dupa parerea noastra, nu isi indeplineste promisiunile pe care si le-a asumat prin Tratatul de buna vecinatate si prietenie incheiat in 1997. (...) Acel articol 13 nu este respectat si venirea noastra incoace, la dumneavoastra, si intalnirile pe care le-am avut sunt pentru ca intr-o anumita masura sa intensifice politica Romaniei in directia apararii si promovarii drepturilor minoritatilor romanesti din afara tarii, inclusiv din Ucraina', a afirmat el.De asemenea, reprezentantul comunitatii romanesti din Ucraina a mentionat ca romanii participanti la intalnire reprezinta zone distincte din Ucraina, fiecare avand probleme specifice, dar si dificultati comune rezultate in urma unei "politici de deznationalizare".
"Avem cu totii aceleasi probleme comune, care sunt rezultate in urma politicii de deznationalizare pe care o promoveaza statul ucrainean si de asimilare a minoritatilor nationale, in special in domeniul invatamantului, restrangerea drepturilor noastre in domeniul invatamantului. Numarul de scoli cu predare a obiectului Limba romana scade de la un an la altul. De asemenea, apar greutati in relatiile noastre cu patria istorica, vize, expulzari si alte lucruri", a precizat reprezentantul romanilor din Ucraina.Reducerea invatamantului romanesc din UcrainaIncepand din luna septembrie a acestui an va continua reducerea numarului de ore cu studiere in limba romana din scolile din Ucraina. Romanii din Bucovina de nord au avertizat inca de anul trecut asupra pericolului de deznationalizare din Ordinul 461 din 26 mai 2008 al Ministerului Invatamantului de la Kiev. Conform acestui ordin, din septembrie 2009 urmeaza ca istoria si geografia pentru clasa a VI a sa fie predate in limba ucraineana. Anul viitor aceeasi masura va fi impusa clasei a VII a. Incepand din acest an, profesorii din scolile romanesti din Ucraina vor fi obligati sa obtina specializarea in limba si literatura ucraineana.
In cursul zilei de marti, ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu a avut o intalnire cu reprezentanti ai minoritatii romanesti din Ucraina, la care a participat si secretarul de stat Eugen Tomac. Diaconescu subliniat disponibilitatea Ministerului Afacerilor Externe de a identifica si promova masuri concrete care sa vina in intampinarea solicitarilor legitime ale minoritatii romanesti din Ucraina, in concordanta cu prevederile acordurilor bilaterale in vigoare. Vizita reprezentantilor romanilor din Ucraina face parte din programul de consultari directe, initiat de Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni.
ZIUA Online
Nota: Astazi presedintele Romaniei se va afla in Tabara de la Sulina unde se va intalni cu elevii si studentii romani din jurul granitelor Romaniei veniti acasa in cadrul Programului ARC-2009.

No comments: