Pages

Sunday, June 21, 2009

GENERALUL IULIAN VLAD vorbeste in public, in premiera, despre Romania si spionajul din Balcani. EXCLUSIVITATE


"Istorie, Geopolitica si Spionaj in Balcanii de Vest" cu subtitlurile "Originile, evolutia si activitatea structurilor secrete de informatii in spatiul etnico-geografica al slavilor meridionali" si "Iugoslavia versus Romania in razboiul din umbra", aparuta la Editura Proema, este cea mai recenta lucrare a generalului (r) Aurel Rogojan si a profesorului univ dr col (r) Traian Valentin Poncea, autori cunoscuti publicului de specialitate si prin cartea "Spionajul ungar in Romania".
Evenimentul lansarii a avut loc la sfarsitul saptamanii, la Baia Mare, si a beneficiat de prezenta exceptionala a ultimului sef al Departamentului Securitatii Statului, generalul de corp de armata (r) Iulian Vlad, care, in premiera, a adresat un cuvant in cinstea fostului sau sef de cabinet, ulterior activ timp de 17 ani in Serviciul Roman de Informatii, general de brigada (r) Aurel Rogojan. La reuniune au luat cuvantul oficialitati locale, precum si generalul (r) Adrian Barbulescu, editorii lucrarii, Cornelia si Alexandru Peterliceanu, si amfitrionul evenimentului, prof dr Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii judetene "Petre Dulfu".
In exclusivitate, va prezentam primele imagini aparute dupa 1990 cu generalul Iulian Vlad, cel care a reusit sa blocheze invadarea si ocuparea Romaniei de catre rusi in 1989. La ordinul lui Ion Iliescu si Silviu Brucan, "supervizat" personal de generalul agent GRU Nicolae Militaru si ambasadorul URSS Evgheni Tiajelnikov, generalul Iulian Vlad a fost arestat pe 31 ianuarie 1989. Pana in luna martie a fost tinut intr-un arest insalubru al Ministerului Apararii in cautarea unor acte de incriminare. La procesul ulterior, considerat o mascarada bazata pe acuzatii nefondate si nedovedite, pedeapsa celor trei capete de acuzare a insumat 25 de ani de inchisoare, dintre care a efectuat patru ani, respectiv o treime din pedeapsa cea mai mare, dupa care a fost eliberat conditionat, potrivit art. 60 alin (4) Cod penal. In prezent, se solicita rejudecarea cazului si revizuirea sentintei care a dus la degradarea unui general care a contribuit definitoriu la salvarea tarii de ocupatia militara ruseasca.
Cititi maine, in ZIUA, o relatare ampla de la lansarea cartii si, mai jos, alocutiunea generalului, in exclusivitate pentru ZIUA Online.

General (r) Iulian Vlad: "Istoria o fac cei puternici si o scriu invingatorii"

"Onorat auditoriu,

Iubiti camarazi, care imi faceti bucuria de a va revedea, marturisesc ca sunt fericit ca, dupa mai bine de 20 de ani, mi s-a oferit prilejul de a revedea Baia Mare, de a ma afla in Maramuresul atat de incarcat de istorie si de frumusete.
Prezenta mea aici a fost determinata, insa, de acest eveniment editorial important la care participam cu totii. Editura "Proema" pune astazi la dispozitia cititorilor o carte cu totul remarcabila. Este, cred, un act de cultura, pentru care doresc sa felicit atat autorii si editura, cat si organizatorii acestei manifestari, Biblioteca judeteana "Petre Dulfu", prin domnul director, prof dr Teodor Ardeleanu.
Stimati prieteni, multi din cei care m-au precedat la cuvant au vorbit mult si frumos despre carte. Nu stiu cu ce lucruri noi as mai putea sa vin eu in fata dvs. Voi incerca totusi sa punctez doar cateva idei.
In primul rand, peste tot in lume, profesionisti de inalta competenta in serviciile de informatii, dublati si de o remarcabila cariera didactica la nivel superior, asa cum sunt si autorii acestui volum, incredinteaza memoriei cartilor o parte din experienta lor in cercetarea si interpretarea evenimentelor care fac istoria.La noi, din pacate, sunt foarte putini aceia care sa se fi incumetat sa-si asume eforturile si riscurile unei astfel de intreprinderi.
In al doilea rand, este indeobste cunoscut ca istoria o fac cei puternici si o scriu invingatorii. Asa fiind, istoricilor nu le ramane decat temeritatea de a se angaja la un efort de investigare si cercetare prin care sa faca parte Adevarului. Fireste, adevarului istoric relativ.
Relativitatea adevarului istoric nu este insa mai putin periculoasa decat relativitatea adevarului juridic, fiindca in primul caz sentintele privesc popoarele, cultura si civilizatia omenirii.Pe cale de consecinta, produsele analitice ale serviciilor de informatii pentru securitate, daca sunt corect identificate si bine utilizate, pot contribui intr-o importanta masura la reducerea gradului de relativitate a adevarului istoric.
Cred ca acesta a fost obiectivul pe care si l-au propus autorii si, dupa opinia mea, au izbandit pe deplin.
In al treilea rand, informatiile de factura enciclopedica inteligent coroborate cu informatii inedite, provenite din experienta profesionala personala, mai cu seama a autorului aici de fata, dl general Aurel Rogojan, fac ca o lucrare de factura academica sa fie citita cu cel mai viu interes.In concluzie, as caracteriza aceasta carte drept un compendiu al unor adevaruri grave despre evolutia istorica a unora dintre problemele fundamentale ale securitatii regionale, continentale si chiar mondiale. Socot ca nu este nici-o exagerare in aceasta afirmatie.
Stimati prieteni, dati-mi voie ca, in incheiere, sa felicit din nou si cu toata caldura autorii lucrarii si editura. De asemenea, doresc sa va aduc omagiul meu dvs, cititorilor virtuali de carte buna, care, dupa cate imi dau seama, sunteti in numar foarte mare.
Va multumesc pentru atentia pe care mi-ati acordat-o."
Victor RONCEA
Vezi si ZIUA ONLINE

No comments: