Pages

Monday, January 25, 2010

A INNEBUNIT TISMANEANU! Vrea sa taie pensiile familiilor membrilor GDS, activisti ai PCR si informatori ai Securitatii. EXEMPLE si DOVEZI. Gabriela Adamesteanu de la "22", sursa a DIE, respectiv a UM 0544



Aflu gratie lui Dan Badea (nu, nu comediantul, alalalt, de la Asociatia Investigatorilor Anonimi - AIA, care studiaza si acum daca HotNews e al lui Vintu sau al copiiilor copiiilor lui), ca a innebunit Tismaneanu. Cica ar fi scris pe blogul lui ca vrea sa taie toate pensiile membrilor GDS si parintilor lor. Sa nu-mi vina sa cred. Deschid si eu cu temere pentru societatea civila blogul stimabilului si ce gasesc? Adevarul-adevarat. Scris cu cerneala rosie, ca la pioneri: "Nu este niciodata prea tarziu pentru infaptuirea justitiei. A dreptatii morale ca si a celei reparatorii, menita sa rectifice cele mai socante si revoltatoare stari de fapt ce tin de mostenirile unui regim, declarat oficial, de presedintele Romaniei, drept ilegitim si criminal.  Justitia post-dictatoriala include sanctiunile criminale, sanctiunile non-criminale si pe cele morale" (Sforaitor pana la boxeri! Desi cred ca, ajuns aici, Dan Badea era deja in pozitia regulamentara, in genunchi, cu gurita pe ecran, inghitind pe nerasufllate versetele Ayatollahului societatii in civil si budigai, ce chestie!, si el angajat al lui Vintu. Nota mea pentru mine: Sau al copiiilor lui? Sa-l intreb pe Badea. Dar ce, sunt vinovati copiii lui Vintu pentru ca traiesc bine de pe urma ticalosiilor tatalui? Sa-l intreb pe Tismaneanu.) "Petitia initiata de istoricii ieseni propune o forma de sanctiune non-criminala de o maxima urgenta morala. Este un pas extrem de important in procesul decomunizarii.  Securitatea a fost o institutie criminala pe intreg parcursul existentei sale. Actiunile Securitatii au fost concepute de aparatul de partid. Cei mai multi dintre ofiterii de rang inalt ai Securitatii erau recrutati din rindurile activistilor PCR.  Crimele impotriva umanitatii sunt imprescriptibie, iar cei care le-au comis trebuie sa plateasca pentru ele... (bla, bla, bla, ca la Partid, da' pe invers...). A sosit clipa ca acest stat care, prin cea mai autorizata voce a sa, a condamnat regimul comunist, sa spuna categoric si irevocabil: Ajunge! (Pe scurt, ca sunt sensibil la stomac: sa le taie pensiile!) Da, da, da! Pentru prima oara sunt de acord cu domnul Vladimir Tismaneanu, celebrul politolog de la revistuta domnului Sorin Ovidiu Vintu, Idei in Dialog, al carei singur (si ultim) abonat, inainte de falimentul total, este nu mai putin celebrul intelectualist Dan Badea de la nemaipomenita revista Atac la persoana
In fine, prea multe cuvinte pentru nimic. Ca sa fac povestea scurta, stiti vorba: a innebunit Tismaneanu! Pai ce-o sa zica colegii lui de la GDS cand o sa auda de traznaia asta: sa li se taie si lor si parintilor lor pensiile? Vreti sa va demonstrez ca asta s-ar intampla? Hai sa vedem:

La ceva timp dupa ce am lansat Operatiunea Voci Curate, care a dus, printre altele, la deconspirarea doctorului inchipuit Sorin Antohi, membru al GDS si al Comisiei Tismaneanu, Mariana Celac si Calin Anastasiu, la randul lor membri de vaza ai Grupului pentru Dialog Social si colaboratori de baza ai Revistei 22, au fost chemati la audieri la Colegiul CNSAS, ne-au declarat surse din cadrul institutiei. Conform acestora, Colegiul ar fi intrat în posesia unor probe vizând relaţia acestora cu Securitatea: „Amândoi au angajament. În ceea ce o priveşte pe Mariana Celac, avem şi o notă a ofiţerului care se ocupa de ea, în care se spune că era foarte apreciată”, a declarat ziarului Gandul o sursă din CNSAS.
Rezultatele au ramas in coada de peste. Acum, in urma campaniei Civic Media, iata ca mi se comunica ca (alta) celebra "ghedesista" - vorba lui Brucan - scriitoarea Gabriela Adamesteanu, sefuta pe la 22, a fost sursa (adica ceva mai mult decat informatoare) la DIE, respectiv UM 0544.
Informatiile de mai sus au fost tinute la rece de catre tovarasul celor trei, membrul Colegiului CNSAS Mircea Dinescu. Civic Media - care a introdus toti membri GDS pe lista "Voci Curate" - saluta totusi actul CNSAS - desi venit cu o intarziere de vreo trei ani - si isi exprima speranta ca si restul membrilor GDS vor fi chemati in curand la "raportul final". Civic Media a averizat atat CNSAS cat si opinia publica asupra faptului ca acest grup infiintat de Silviu Brucan si un alt informator al Securitatii, Mihnea Berindei, este intesat de colaboratori ai regimului comunist si urmasi ai nomenklaturistilor bolsevici proveniti din Komintern, Kominform si structurile NKVD. Mariana Celac, de exemplu, este sora lui Sergiu Celac - celebrul traducator al lui Ceausescu din caleasca Reginei Angliei si primul ministru de Externe plantat la "revolutie" de Guvernul FSN-KGB - si fiica lui Nicolae Celac (Cealik), instalat de trupele sovietice la prefectura Craiovei si ulteroir membru al Comitetului de Stat al Planificarii. Totodata, Celac Mariana este si fosta sotie a lui Mihai Botez, primul ambasador al Romaniei in SUA si la ONU, instalat - ati ghicit - tot de catre Iliescu-KGB. Dar despre Mihai Botez, dupa cum imi spune o pasarica, ar putea sa povesteasca muuuult mai muuuuulte, distinsa "sursa" Gabriela Adamesteanu. E drept, si Mariana Celac are ce povesti, dupa cum ne aminteste Stefan Andrei...
Un alt informator al Securitatii si agent, dar al Securitatii Republicii Populare Ungare, este chiar Alin Teodorescu - primul presedinte al GDS si al Fundatiei Soros (simultant), fost sef al Cancelariei Primul Ministru PSD Adrian Nastase. De altfel, el a infiintat IMAS (acum al lui Vintu) impreuna cu cercetatul sociolog Călin Anastasiu. Acesta a intrat în viaţa publică imediat după 1990, ca membru marcant al GDS şi al Alianţei Civice (al cărei deputat este între 1992 şi 1996). Bun coleg de-al lor este Dorel Sandor, de-a dreptul fost ofiter de Securitate, bagator de seama pe la mai toate Guvernele. Altii, ca Vasile Secares si Dorel Abraham, sunt cadre de baza ale fostei pepiniere PCR "Stefan Gheorghiu", care astazi isi continua munca alaturi de "formatorii" GDS Dan Pavel, Cristian Pirvulescu, Mihaela Miroiu, etc, la noua pepiniera a Partidului din umbra, SNSPA.
Iata cum prezinta GDS regretatul opozant anticomunist, jurnalist si scriitor Victor Frunza, in ultima sa editie a lucrarii "Istoria comunismului in Romania" (editia a IV-a ilustrata):

GDS, un PCR in ilegalitate
"In interesul puterii sale, PCR putea si poate sa imbrace orice haina, sa-si ia drept travesti orice chip, chiar si acela al advesarilor sai. Intre operatiile publice efectuate de Silviu Brucan in zilele Revolutiei din decembrie 1989 a fost infiintarea unei organizatii de intelectuali, simpatizanti ai miscarilor disidente din estul Europei, cu caracter antitotalitar (chiar si anticomunist), careia i s-a aflat si o denumire cat se poate de potrivita: Grupul de Dialog Social (GDS).
Grupul, ai carui membri, persoane extrem de onorabile, capata prin mediile din presa si de televiziune un binemeritat prestigiu, se pare ca este conditionat de existenta unui cerc inchis de membri, dar mai ales de menirea de a influenta opinia publica intotdeauna intr-o directie pozitiva. Dupa ce, o scurta perioada, Silviu Brucan s-a convins personal de binefacerile pe care organizatia infiintata de el le aduce la progresul societatii romanesti, si de faptul ca ea isi face treaba asa cum a fost gandita, s-a retras discret. Dar a lasat in locul sau, pentru a monitoriza justetea liniei, un alt fost ilegalist PCR, un distins intelectual, pe nume Pavel Campeanu, de a carui si mai discreta prezenta si activitate in GDS, revista "22" (cu care Brucan a dotat organizatia) nu a fost prea darnica in informatii. Dezbaterile initiate de grup, ca si continutul de un bun nivel publicistic al revistei, sunt orientate spre a influenta publicul neconformist intelectual, mai ales segmentul anticomunist al societatii actuale, in directia dorita.
Cand GDS-ul lui Brucan il sprijinea pe Iliescu
Din cand in cand, "Grupul" - sau separat numai revista "22" - dadea si cate un test de eficienta. De pilda, se remarca momentul impresionant si caldura cu care s-a recomandat electoratului Romaniei sa fie votat Ion Iliescu pentru functia de presedinte, intr-un Apel pe care l-au semnat numerosi intelectuali de marca, admiratori ai GDS-ului. Revista este eficienta si prin ceea ce cenzureaza. De pilda, exista o seama de disidenti anticomunisti interzisi in paginile ei. Il avem in vedere, de pilda, pe Dorin Tudoran, cu care doamna redactor-sef de odinioara a avut o altercatie juridica. Din aceasta revista reproducem interviul entuziast pe care revista "22" l-a luat in momentul in care Traian Basescu l-a numit pe fiul activistului de la Komintern, Tismanitki, ulterior devenit Tismaneanu, sa patroneze Comisia prezidentiala pentru nominalizarea crimelor regimului comunist. Din fericire, ceea ce strica presa de scandal, dar libera, cum este ziarul ZIUA, drege presa legala. Ca la Cuza. Numai ca putin invers: unde scuipa opinia publica, pupa "22"!

Dar sa revenim la pensiile GDS-istilor. Dupa cum afirmam si in alte materiale, nu putem sa nu constatam, la rece, pura “intamplare” a faptului ca in acest cuib se afla la un loc, personaje ca Mihnea Berindei (racolat de Securitate in 1968, nume de cod: "Sandu" si "Mircea", etc), Sorin Antohi (alias “Valentin”, informator si doctor inchipuit, retras in pragul deconspirarii), Nicolae Corneanu, membru al Comisiei Tismaneanu si turnator al Securitatii timp de peste 40 de ani, Smaranda Enache (informatoare si activista a PCR), Stelian Tanase (activul UTC, cu tatal in CC al PCR), Mircea Dinescu (absolvent “Stefan Gheorghiu”, secretar UTC al USR), Rodica Culcer de la Era Socialista (apoi "sursa" la Ambasada Americii), Marius Oprea, "mancatorul de securisti" fara ORNISS, fost turnator cu rude de gradul intai, Andrei Pippidi (si el o "sursa" buna, dupa cum ne spune o alta sursa), Romulus Rusan si Ana Blandiana (propagandisti ordinari si vilegiaturisti ai PCR), Andrei Plesu (informator si lector al Securitatii), Gabriel Liiceanu, colaborator al regimului comunist, alaturi de ceilalti "intelectuali" cu menirea de a demonstra Occidentului (unde au beneficiat de burse, cu acordul si sprijinul Securitatii, si au facut peste 100 de vizite inainte de 1989) ce “libertate” au intelectualii RSR; sau fiii si nepotii unor siluitori ai Romaniei, ca Leonte Rautu (Anca Oroveanu, Andrei Oisteanu; “Scanteia”, “Pamant sovietic”, Propaganda CC al PCR, Rector “Stefan Gheorghiu”, etc), Dionisie Patapievici (Horia Roman Patapievici; Partidul Comunist Austriac, CAER, etc), Mirel Iliesiu (Sorin Iliesiu; operatorul lui Ghe Gheorghiu Dej, propaganda PCR, “Sub steagul Partidului”, etc), Nicolae Celac (Mariana Celac, Sergiu Celac; Prefect sovietizare, Comitetul de Stat al Planificarii, etc), Paul Cornea (Andrei Cornea; secretar CC al UTM, sovietizator al culturii romane, Komintern) si, sa subliniem apropo de GDS, Petru Groza, primul ministru al regimului sovietic comunist, al carui nepot este chiar presedintele GDS, Radu Filipescu si, sa nu-l uitam, ultimul pe lista, cu voia dvs, celebrul Volodea Tismaneaaanuuu, si el un biet propagandist la Stefan Gheorghiu si nomenklaturist plantat in Occident sub atenta obladuire a Securitatii
Civic Media a prezentat o parte din aceasta Retea in mai multe materiale documentare, dintre care amintim Un analist CIA pune la punct Raportul Tismaneanu. "Romanii meritau ceva mai bun"... , Dorel Sandor si alti capitanasi, "Universitati curate" cu vocile si mainile murdare, Ion Caramitru acuzat de relatii cu Securitatea, MI6 si KGB , "Cazul Daianu", agentul electoral Andrei Plesu si boala societatii civile "curate", Deconspiratii, Campania "Voci curate", Afisul "Voci curate" - "Esti in carti cu Iliescu-KGB", Colaboratori ai Securitatii RSR si RPU “albiti” de Coalitia pentru un Parlament Curat-Murdar, etc. 

Cititi mai jos Lista GDS, ce alti "sociologi" au dosare la CNSAS cat si detalii despre aventurile in comunism ale unora dintre societarii in civil de azi



Image
Mariana Celac ot Craiova ot Cahul

De la Organele CC al PCR la GDS, Soros si IMAS  
O carte aparuta la Editura Compania, "Noii precupeti-Intelectualii publici din România de dupa 1989", a tinarului autor Adrian Gavrilescu, prezinta multe dintre fetele nevazute ale sociologiei post-decembriste, in primul rind trecutul dubios al celor care o diriguiesc si care manevreaza opinia publica in functie de interesele politice. In cele ce urmeaza va prezentam un capitol al cartii amintite, dedicat bosilor de azi ai institutelor de sondare, pentru a intelege mai bine cine sint cei responsabili de ciudateniile din sondaje care zapacesc românii de cap.
In anii ´70, sociologii tineri - nascuti dupa 1950 - nu se aflau in prim-planul cercetarii si al mediilor de promovare, carierele lor limitindu-se la editarea de articole ce rezumau dezbaterile stiintifice ale vremii. Astfel, Dorel Sandor scria despre "puterea militara in lumea a treia", iar Alin Theodorescu si Calin Anastasiu relatau despre "primul colocviu de demografie pe zona geografica Muntenia" sau despre un simpozion interzonal organizat la Calarasi pe tema "Permanenta si continuitate in evolutia socio-demografica a Cimpiei Baraganului". Vasile Secares era autor de recenzii la carti de sociologia armatei in care strecura citate din Edgar Allan Poe, cind nu comenta sesiuni stiintifice pe tema "Apararea patriei - cauza si opera a intregului popor". Practica in acest gen de publicistica era sinonima cu munca de jos. Abia pe la mijlocul anilor ´80 se observa o schimbare de atitudine fata de "noii" sociologi: opiniile lor, desi exprimate pe teme care azi suna hilar, incep sa fie tiparite intr-o revista ca Era socialista. Asa ajung sa fie citati Vasile Secares pentru ideile sale despre "unitatea dintre politica interna si externa a partidului si statului", Cornel Codita pentru "oprirea cursei inarmarilor si trecerea la dezarmare", Calin Anastasiu pentru "cresterea rolului clasei muncitoare in faurirea noii orinduiri" si "dinamica structurilor sociale si de clasa", Dorel Sandor pentru "experienta istorica a socialismului", Alin Theodorescu pentru "sistematizarea teritoriului si localitatilor - cerinta obiectiva a progresului multilateral al tarii". "Ascensiunea" inseamna si posturi bune: Dorel Sandor si Vasile Secares au fost cadre universitare la Academia "Stefan Gheorghiu", Alin Theodorescu era cercetator stiintific la Laboratorul de Studii si Cercetari Sociologice. Pentru Theodorescu se mai contabilizeaza doua participari in volume editate in 1985 si 1987. Anul 1990 aduce tentatia politicii in diverse segmente ale axei imaginare stinga-dreapta: Vasile Secares devine membru al CPUN, conduce campania prezidentiala a lui Ion Iliescu, este numit consilier prezidential si vicepresedinte al FSN; Alin Theodorescu este desemnat presedintele Grupului pentru Dialog Social (GDS) si al Fundatiei Soros pentru o Societate Deschisa. 

Marea reconversie profesionala de dupa 1989

Dincolo de aventurile politice, trasatura distinctiva a tinerilor sociologi postcomunisti ramine preocuparea pentru constituirea unor afaceri personale - mai exact, a institutelor de sondare a opiniei publice. Abandonul unei posibile cariere universitare si a cercetarii academice marcheaza trecerea de la sociologia de catedra la cea popularizata, vulgarizata pina la a se reduce la sondajele electorale. in 1992, Alin Theodorescu si Calin Anastasiu fondeaza Institutul de Marketing si Sondaje (IMAS), in timp ce Dorel Sandor intemeiaza Centrul pentru Studii Strategice si Analiza Comparativa, iar Dorel Abraham prezideaza o vreme Centrul pentru Sociologie Urbana si Regionala (CURS). Gratie institutelor pe care le conduc, cei trei beneficiaza de o certa notorietate, dar si de fonduri de pe urma derularii unor contracte. Pentru Alin Theodorescu, IMAS inregistreaza insa din ce in ce mai multe pierderi, fiind plasat pe lista de datornici a Ministerului Finantelor. Pentru a-l salva, Theodorescu devine consilier personal al lui Adrian Nastase, apoi seful cancelariei premierului si deputat PSD de Braila dupa scrutinul din toamna lui 2004. Dorel Sandor inchide in 1990 capitolul legat de catedra de socialism stiintific si stiinte politice a Academiei "Stefan Gheorghiu", iar intre 1992 si 2000 il consiliaza pe Petre Roman. Pastreaza apoi o anumita discretie in privinta oamenilor politici carora le pune la dispozitie competentele sale - memoria publica ii retine doar pe Traian Basescu si Theodor Stolojan. Criza guvernamentala din primavara lui 2005 il "deconspira" drept consultantul de imagine al lui Calin Popescu Tariceanu, desi, la un moment dat, trecuse drept favorit pentru functia de consilier prezidential pe probleme de securitate nationala.

Manipulare si trucare

Miza majora din carierele postcomuniste ale sociologilor generatiei ´50 a fost impactul sondajelor de opinie produse de institutele lor asupra publicului votant. Din acest punct de vedere, eventualele manipulari legate de nivelul popularitatii diversilor lideri politici - cu efect direct asupra intentiei de vot - ar putea constitui expresia influentei sociologilor asupra scenei politice. Paradoxal, dupa 1990, directorii institutelor nu au fost chemati sa-si sustina rezultatele cercetarilor in fata publicului - sarcina a revenit constant comentatorilor politici, axati pe vehicularea unor speculatii gazetaresti. Interventia nespecializata a "analistilor politici" in chestiuni electorale a permis perpetuarea unor diferente semnificative intre cifrele sondajelor - de pilda, in cazul alegerilor generale din 2004 - fapt perceput, mai degraba, ca o eroare de calcul decit ca o potentiala trucare a preferintelor populatiei investigate. Confruntata cu aceasta deprindere pagubitoare - responsabila de scaderea prestigiului unei meserii astfel bazate pe onestitate stiintifica - comunitatea sociologica s-a pierdut in dezbateri sterile, fara sa indice potentialele fraude si pe autorii lor. Discretia pastrata in jurul elaborarii sondajelor ramine un ingredient al succesului lor.

Sociologii cu dosare la CNSAS

Atmosfera din comunitatea sociologilor români s-a definit printr-un perfect calm academic, alimentat de constanta unor amicitii profesionale vechi de mai bine de trei decenii. Echilibrul s-a deteriorat abia in 2002, odata cu declaratiile surprinzatoare ale lui Radu Ioanid despre colaborarea cu Securitatea a doi dintre colegii sai de la Laboratorul de Sociologie al fostului Institut de Proiectari Constructii Tipizate (IPCT), Dorel Abraham si Dumitru Sandu. Confirmate de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), acuzatiile nu l-au afectat pe Dorel Abraham, care a pretins ca nu avusese nici un angajament fata de Securitate, dar a recunoscut ca semna unele referate despre subordonatii sai, printre care se aflau si Vladimir Tismaneanu sau Alin Theodorescu. Documentele declasificate au aratat ca Dorel Abraham era unul dintre cei doi turnatori ai lui Ioanid. Celalalt, Dumitru Sandu, adjunct al Laboratorului de Sociologie de la IPCT, a fost recunoscut usor datorita unor rapoarte manuscrise. Anuntul lui Ioanid a provocat nervozitate in lumea sociologilor, mai ales ca el sublinia faptul ca pe linga Sandu si Abraham exista si alti informatori, din nefericire aflati inca sub protectia anonimatului. Unul dintre ei, autor de rapoarte informative catre Centrul de Informatii Externe, este cunoscut atit de Radu Ioanid, cit si de alti fosti salariati ai IPCT, dar identitatea sa nu a fost pina acum dezvaluita.

Multi inca nu au fost deconspirati

Pe ansamblu, sociologii au reactionat prudent si indulgent fata de gesturile colegilor lor jenati de calitatea de informatori ai Securitatii. Mai mult, au deviat dezbaterea catre necesitatea de a separa delatiunea de calitatea profesionala a celor doi, presupusi a avea autoritate universitara, pe care o exercita la Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucuresti si in revistele de sociologie tiparite in România, indiferent de trecutul lor jenant. In aceeasi tema, a relatiei strinse dintre sociologi si Securitate, acuze a formulat si Septimiu Chelcea intr-un interviu publicat in 2004, facind trimiteri clare la personalul Catedrei de Sociologie de la Academia "Stefan Gheorghiu". Nici un nume nu a fost insa mentionat, probabil, pentru a nu traumatiza alte prietenii de idei si a nu fractura o breasla care tine sa judece pacatele membrilor ei intr-un spirit cit mai concesiv.
Bogdan Tiberiu Iacob / 7 Plus


Lista membrilor GDS:
Calin Anastasiu, Vlad Alexandrescu, Sorin Alexandrescu, Gabriela Adamesteanu, Catalin Avramescu, Teodor Baconsky, Radu Bercea, Victor Barsan, Magda Carneci, Mariana Celac, Vitalie Ciobanu, Andrei Cornea, Doina Cornea, Livius Ciocarlie, Adrian Cioroianu, Eugen Ciurtin, Aurelian Craiutu, Rodica Culcer, Mircea Diaconu, Mircea Dumitru, Smaranda Enache, Radu Filipescu, Armand Gosu, Stere Gulea, Sorin Iliesiu, Thomas Kleininger, Alexandru Lazescu, Gabriel Liiceanu, Monica Macovei, Mircea Martin, Sorin Marculescu, Costea Munteanu, Horea Murgu, Andrei Oisteanu, Marius Oprea, Anca Oroveanu, Rodica Palade, Horia-Roman Patapievici, Dan Perjovshi, Andrei Plesu, Rasvan Popescu, Cristian Preda, Victor Rebengiuc, Mihai Sora, Ana Sincai, Stelian Tanase, Ioan Stanomir, Alin Teodorescu, Alexandru Tocilescu, Florin Turcanu, Ion Vianu, Sorin Vieru, Sever Voinescu, Serban Radulescu Zoner, Vladimir Tismaneanu.

2 comments:

ovidiu said...

Salut Victor,
vezi aici

http://stirea.wordpress.com/2010/01/26/daca-nu-il-omorau-pe-ceausescu-dupa-trei-ani-de-zile-oamenii-il-ceareau-inapoi/

Anonymous said...

http://www.revilo-oliver.com/rpo/European_Future.html

Te rog citeste asta Victore... E super interesant si are multe referiri la Romania. Fiind scrisa in 90 e aproape profetica.