Pages

Monday, January 25, 2010

KARADENIZ: KOSOVO, obiectiv strategic al noului patriarh sarb. Problema Timocului


Patriarhul sarb Irineu nu accepta independenta Kosovo

de Mihai ISAC 

Episcopul Irineu de Nis a fost ales la sfarsitul saptamanii trecute Patriarh al Bisericii Ortodoxe a Serbiei, informeaza agentia sarba de presa Tanjug, citata de mass-media internationala. Irinej Niski ii urmeaza in functie Patriarhului Pavle, decedat pe 15 noiembrie 2009 la varsta de 95 de ani. Intr-o declaratie, Irinej Niski a declarat ca alegerea sa este rezultatul “vointei lui Dumnezeu si a Sfantului Sinod” al Bisericii Ortodoce Sarbe. “Am fost ales in aceasta functie prestigioasa si dificila cu ajutorul fratilor mei episcopi, alaturi de care voi infrunta aceasta sarcina si toate problemele Bisericii sarbe”, a adaugat noul Patriarh, intronizat duminica, 24 ianuarie 2010.
Conform articolului 50 din Statutul de organizare al Bisericii Ortodoxe a Serbiei, plicurile cu numele a trei candidati au fost puse in Evanghelie, iar noul patriarh a fost ales prin tragerea de catre un staret, desemnat de Sfantul Sinod sarb, care a scos un singur plic dintre copertile Evangheliei. Plicul a fost apoi desigilat si continea numele episcopului Irineu de Niš. Reamintim ca Biserica Ortodoxa a Serbiei a adoptat aceasta procedura in 1960, pentru a evita interventiile politice, fostul patriarh Pavle fiind primul ales astfel.
Conform statisticilor neoficiale, BOS are peste 12 milioane de aderenti, raspanditi in Serbia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Croatia, Republica Macedonia, Slovenia, Romania, Ungaria, SUA, Canada, statele UE, Australia, precum si in alte state cu importante comunitati etnice sarbesti. Reamintim ca noul lider al BOS va fi nevoit sa gestioneze mai multe dosare importante, inclusiv relatiile canonice cu Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Ortodoxa Rusa, precum si relatia cu mediile politice de la Belgrad. BOS a fost acuzata de sustinerea politicii expansioniste a Belgradului indreptata impotriva fostelor republici iugoslave, devenite state independente.
Ierarh moderat
Episcopul Irineu de Nis, considerat a fi un moderat, a fost intronizat noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe in cadrul unei ceremonii desfasurate la catedrala din Belgrad. Irineu, in varsta de 80 de ani, ales vineri de Sfantul Sinod, a devenit astfel cel de-al 45-lea patriarh al bisericii ortodoxe sarbe si ii succede patriarhului Pavle, decedat la 15 noiembrie anul trecut, la varsta de 95 de ani. Noul patriarh s-a angajat sa sustina revendicarea asupra Kosovo, regiune considerata de cei mai multi drept leaganul istoric al natiunii, dar care si-a proclamat unilateral independenta in februarie 2008. In discursul sustinut dupa intronizare, Irineu de Nis a declarat ca ‘Kosovo este Ierusalimul nostru’ si ca ‘Serbia fara Kosovo nu e Serbia’.
La festivitatea de intronizare au participat premierul sarb Mirko Cvetkovic, vicepremierul Ivica Dacic, presedinta parlamentului, Slavica Djukic-Dejanovic, primarul Belgradului, Dragan Djilas, si premierul entitatii sarbe din Bosnia, Republika Srpska, Milorad Dodik. O a doua parte, solemna, a intronizarii va fi organizata in centrul istoric al bisericii ortodoxe sarbe, la Pec, in vestul Kosovo, la o data care urmeaza a fi stabilita.
Irineu s-a nascut la 28 august 1930, in localitatea Vidova, regiunea Čačak, primind numele de botez Miroslav (Gavrilovici). A absolvit Seminarul Teologic la Prizren si Facultatea de Teologie la Belgrad. Dupa satisfacerea serviciului militar a suplinit un post de profestor la Seminarul din Prizren. In 1959, cu binecuvantarea Patriarhului Gherman al Serbiei, a fost tuns in monahism la manastirea Rakovita, primind numele de Irineu. In acelasi an, a fost hirotonit ierodiacon si ieromonah. In anul universitar 1962/63 a urmat cursurile postuniversitare ale Facultatii de Teologie din Atena. In 1974 a fost ales episcop vicar patriarhal, cu titlul de Moravita. In mai 1975 a fost ales episcop de Niš.
Candidati controversati
Reamintim ca mai multi inalti ierarhi sarbi, majoritatea catalogati controversati de catre mass-media locala, si-au declarat intentia de a candida la scaunul patriarhal, inclusiv mitropolitul Amfilohie de Muntenegru (foto), mitropolitul Jovan de Zagreb, episcopul Artemije de Starai Ras si Prizren (Kosovo), episcopul Irineu de Nis, episcopul Hrizostom de Zica, episcopul Ignatije de Branicevo, precum si episcopul Iustin de Timoc.
Mass-media sarba a avertizat asupra pericolului reprezentat de miscarile de extrema dreapta din Serbia, apropiate unor inalti ierarhi. Astfel, presa de la Belgrad a dedicat largi spatii rolului jucat de diferiti inalti ierarhi in timpul razboaielor din fosta Iugoslavie, precum si relatiilor cu organizatiile extremiste, inclusiv miscarea Obraz, recunoscuta pentru campaniile de teroare declansate impotriva minoritatilor religioase din Serbia si a ierarhilor ortodocsi sarbi considerati prea concilianti.
Episcop xenofob
Printre candidati se numara si episcopul ortodox sarb de Timoc, Iustin Stefanovici, care a cerut anterior Sinodului Bisericii Ortodoxe Sarbe revocarea actului de recunoastere oficiala a Episcopiei Ortodoxe Romane a Daciei Felix, eparhie a etnicilor romani din Serbia, aflata sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Romane. Ierarhul sarb a prezentat in plenul lucrarilor Sinodului Bisericii Ortodoxe Sarbe, desfasurat anul trecut la Belgrad, un apel al Adunarii Eparhiale a Episcopiei sarbe a Timocului in care “enoriasii sarbi si vlahi” solicita protectia Patriarhiei Sarbe in fata “actiunilor anticrestine” a clericilor romani.
Continuarea la Karadeniz Press

No comments: